Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 09:14:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Rada pre vysielanie a retransmisiu sa bude zajtra zaoberať sťažnostmi divákov na zvukovú intenzitu reklám v TV

  Autor: Strategie.sk/RVR , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 07.11.2011



Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zaznamenala v druhej polovici roku 2011 zvýšený počet sťažností divákov na zvukovú intenzitu reklám v televíznom vysielaní. Za posledné štyri roky RVR riešila spolu 21 sťažností súvisiacich s týmto problémom. Ďalšou sťažnosťou na nadmerne hlasnú reklamu sa bude Rada zaoberať na najbližšom zasadnutí, 8. 11. 2011.


Ak RVR uzná tieto sťažnosti za opodstatnené, zo strany vysielateľov môže ísť o porušenie § 34 ods. 3 zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii, v ktorom sa uvádza: „Vysielaná reklama a telenákup nesmú byť vysielané takým spôsobom, že zvuková intenzita ich vysielania je vyššia ako zvuková intenzita zložiek programovej služby vysielaných v čase predchádzajúcom vysielaniu reklamy alebo telenákupu, ako aj v čase tesne nasledujúcom po ich odvysielaní.“

V rokoch 2008 až 2011 (do 4. 11. 2011) Rada pre vysielanie a retransmisiu riešila spolu 21 sťažností súvisiacich s týmto problémom. „Pätnásť sťažností Rada vyhodnotila ako neopodstatnené, šesť sťažností bolo opodstatnených. Z toho v piatich prípadoch sme rozhodli o udelení sankcie - upozornenie na porušenie zákona a v jednom prípade Rada rozhodla o uložení pokuty spoločnosti MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o. vo výške 3 320 eur,“ povedal Miloš Mistrík, predseda RVR. V poslednom menovanom prípade licenčná rada udelila finančnú pokutu, pretože skutok (nadmerná zvuková intenzita reklamy) sa stal po tom, ako bola spoločnosť MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o. už právoplatne upozornená na porušenie príslušného ustanovenia.

Pri posudzovaní reálneho zvukového signálu treba brať do úvahy, že ide o zmes veľkého počtu tónov s rôznou intenzitou aj s rôznou dobou trvania. Po zvážení týchto aspektov, vzhľadom na fyziologické vlastnosti ľudského sluchu a so zreteľom na dostupnú metódu merania a vyhodnocovania vysielaných signálov, RVR rozhodnutím č. RZK/73/2008 ustanovila, že za prah rozlíšiteľnosti úrovne hlasitosti ľudským sluchom možno považovať rozdiel úrovní väčší ako 6dB. V prípade, že ho televízia prekročí, pokladá sa to za dôvod na udelenie sankcie.

Na posudzovanie zvukovej intenzity používa RVR zariadenie Dolby LM 100 Broadcast Loundness Meter, ktoré poskytuje údaje o hladine intenzity zvuku vo forme priemernej hladiny intenzity Leq(A) definovanej normou IEC 60804 za časový interval 10 sekúnd. Hodnota Leq(A) je udávaná v decibeloch [dB] s presnosťou na 0.1 dB.


Zdroj: Stratégie online a RVR, 7. 11. 2011


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.11.2011 • Strom života - víťazný film z Cannes je od štvrtka v našich kinách
03.11.2011 • RTVS použije finančné prostriedky od štátu na zaplatenie starých záväzkov
19.10.2011 • Vyjádření RRTV k vysílání reklamy v České televizi po 14. 10. 2011

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist