Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 08:33:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Evropská komise podpoří v rámci Digitální agendy pro Evropu projekty vysokorychlostního přístupu k Internetu

  Autor: PR Press ČAEK , e-mail: cacc@cacc.cz Přidané: 17.01.2012


V loňském roce představila Evropská komise hlavní směry pro transevropské sítě elektronických komunikací. Širokopásmový Internet a přeshraniční digitální služby patří k digitálním infrastrukturám budoucnosti a jsou podle strategie Evropa 2020 nezbytným předpokladem pro konkurenceschopnou a udržitelnou společnost. Podle Komise by vzhledem k problému nedostatečných investic a podpory zavádění širokopásmových sítí v oblastech, kde to pro soukromé poskytovatele nemá ekonomický význam, mělo být na projekty vysokorychlostního přístupu k Internetu vyhrazeno 7 mld. EUR.


„Podpora Evropské komise směřovaná ke zřízení a provozu širokopásmových sítí přístupu k Internetu by měla zahrnovat všechny technické prostředky, které splňují kriterium 'širokopásmovosti' a řeší zadání, jež je předmětem podpory Komise bez ohledu na to, jaká technologie je v přístupové síti použita – samozřejmě s ohledem na trvalou udržitelnost a možnost dalšího rozvoje takové sítě za důsledného dodržování principu technologické neutrality,“ uvedl k návrhu Evropské komise prezident České asociace elektronických komunikací Zdeněk Vaníček.

Evropská komise plánuje pro nové rozpočtové období zavedení nástroje „Connecting Europe Facility“ (CEF), který má vést k vyššímu propojení Evropy. Prostřednictvím CEF mají být na programové období EU 2014 – 2020 vyčleněny finanční prostředky na investice, které zlepší a doplní chybějící články evropské dopravní, energetické a elektronické komunikační infrastruktury, a to v souladu se strategickými cíli Evropa 2020. Na telekomunikační infrastrukturu a digitální služby se počítá s 9,2 mld. EUR., z čehož by právě 7 mld. EUR mělo být vyhrazeno na projekty vysokorychlostního přístupu k Internetu. Zbylé 2,2 mld. EUR, jež budou poskytnuté především formou grantů, mají být určeny na projekty digitálních služeb.

"S ohledem na efektivní využití veřejných prostředků a ochranu hospodářské soutěže musí být podpora zaměřena jen do oblastí, v nichž soukromý sektor neinvestuje z důvodů neexistence návratnosti vynaložených investic. Komise by se měla ještě více zaměřit na podporu tržního prostředí a odstranění administrativních bariér brzdících podnikání v oblasti ICT. Podpora by měla rovněž směřovat i do aktivit na zvýšení poptávky po připojení ze strany domácností," vysvětluje David Voska, člen představenstva ČAEK.

Návrh Evropské komise stanovuje hlavní směry k vymezení těchto transevropských sítí elektronických komunikací, které by měly být v souladu se zavádějícími nástroji na propojení Evropy. Návrh zavádějící CEF počítá s tím, že jednotlivé návrhy projektů budou vybírány na základě opatření předložených Evropskou komisí.

„Společnosti, které začínaly jako poskytovatelé kabelové televize a díky významným investicím do sítí zpřístupnily svým klientům i vysokorychlostní internetové připojení, pokrývají přibližně 112 milionů domácností evropských zemí. Představujeme tedy důležitého partnera pro naplnění záměrů Evropské komise v oblasti dostupnosti internetu obsažených v nástroji Connecting Europe Facility,“ říká Vladimíra Chlandová předsedkyně představenstva ČAEK.

Česká asociace elektronických komunikací zařazuje debaty o těchto otázkách a souvisejících problémech do programu svých pravidelných výročních konferencí. Příští konference se uskuteční v rámci Kongresu ČAEK 2012 v Praze 25. dubna 2012 a bude věnovat pozornost především aktuálním otázkám vývoje v oblasti televizního vysílání po dokončení jeho digitalizace, informačních a komunikačních služeb a citlivé problematice dodávání obsahu prostřednictvím sítí a služeb elektronických komunikací.

Kongresu ČAEK 2012 se zúčastní významní hosté, mezi nimiž nebude chybět Fabio Colasanti, prezident International Institute of Communications, (bývalý generální ředitel Generálního ředitelství pro informační společnost a média Evropské komise), Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů, Pavel Dvořák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu, Ladislav Mikuš, předseda Telekomunikačního úřadu Slovenské republiky a Hynek Brom, I. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Závěrečnou besedu vrcholných manažerů členských společností ČAEK uvede Petr Zahradník, projektový manažer a konzultant EU Office České spořitelny, člen Národní ekonomické rady vlády, a zúčastní se jí také Prof. Václav Havlíček, rektor ČVUT v Praze, který nad Kongresem ČAEK převzal záštitu.


O asociaci ČAEK

Česká asociace elektronických komunikací sdružuje největší provozovatele převzatého vysílání, poskytovatele širokopásmových služeb a operátory elektronických komunikačních sítí v ČR, poskytovatele programů, dodavatele technologií a poradenské firmy. Asociace si klade za cíl přispět k budování moderní infrastruktury a informační společnosti v České republice. Současnými řádnými a přidruženými členy asociace jsou společnosti UPC Česká republika, s.r.o., HBO, LICA, T-Mobile Czech Republic, RIO Media, SELF servis, SATT, Telefónica Czech Republic, AT&T Global Network Services Czech Republic, České Radiokomunikace, JD Production, NEMSAT, KT Klášterec nad Ohří, ELTRIS, Chello Central Europe, IKO Cable, Film Europe a Skylink. ČAEK dále sdružuje zahraniční dodavatele programů pro český trh kabelového vysílání.

ČAEK vznikla v roce 1998. Založily ji přední společnosti poskytující služby kabelových komunikací v ČR - Kabel Plus, Kabel Net Holding a Dattelkabel (dnes součástí UPC ČR), Intercable CZ a TES Media (později Karneval Media, nyní součástí UPC ČR). Dalšími zakládajícími členy byly HBO ČR, dodavatel programů, a společnost Hughes Network Systems, dodavatel telekomunikačních technologií. ČAEK vystupovala do konce roku 2001 pod názvem Česká asociace kabelových komunikací a do roku 2007 jako Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK).

ČAEK od svého založení aktivně spolupracuje s asociací CABLE EUROPE (Evropská asociace kabelových komunikací - www.cable-europe.eu), která byla založena již v roce 1955 a navazuje na činnost sdružení evropských kabelových operátorů, jež vzniklo již v roce 1951. V letech 2001 až 2007 byla ČAEK členem (národní afilací) Evropské asociace kompetitivních telekomunikací.


Česká asociace elektronických komunikací o. s.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.12.2011 • Poradcem Českého telekomunikačního úřadu při aukci volných kmitočtů pro mobilní sítě nové generace bude společnost Grant Thornton Advisory
15.12.2011 • Internetový portál Voyo.cz skupiny Nova spouští novou službu: předplatné knihovny filmů, seriálů a sportovních přenosů!
14.12.2011 • Filmové tarify Topfun
08.12.2011 • Speciální aplikace iVysílání České televize pro tablety Samsung
08.11.2011 • Kvality B2B služeb od UPC potvrzeny: získaly mezinárodní certifikáty ISO 9001 a ISO 27001
10.10.2011 • On line obchod s českými státními dluhopisy nově probíhá přes datovou síť UPC

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist