Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 12:13:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

CDG požádala radu o povolení vysílat digitální TV i po Novém roce

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 19.11.2005


Diváci, kteří sledují digitální televizní vysílání v Praze a okolí, mají šanci, že se nabídka stanic po Novém roce nejen neomezí, ale dokonce rozšíří. Provozovatel jedné z digitálních sítí, společnost Czech Digital Group (CDG), totiž požádal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o prodloužení licencí ke zkušebnímu vysílání i po Novém roce. Zároveň žádá radu o souhlas se řádným vysíláním Primy a zkušebním provozem dalších nových stanic. Současné povolení rady vysílat programy v digitální síti CDG vyprší posledního prosince.

"CDG požádala radu o souhlas s provozem hybridního systému," řekl ČTK předseda představenstva CDG Leoš Pohl. Primu by chtěla CDG vysílat řádně, neboť jí to rada před nedávnem povolila, ostatní programy by měly opět experimentální licenci. CDG žádá radu o povolení na dobu do udělení řádných TV licencí k digitálnímu zemskému vysílání. Rada před rokem vypsala tendr na TV licence, zatím žádné neudělila.

CDG chce ze své sítě vyřadit programy, které se již vysílají v jiných sítích (ČT a Nova), a dát šanci dalším novým programům. "Zájem o zařazení do sítě B v experimentálním vysílání projevilo Óčko, společnost Region Media s programem 24.cz a společnost První zpravodajská s programem TA3," uvedl Pohl. Nadále by v síti CDG měla vysílat i Top TV a čtyři rozhlasové stanice.

V současné době existují v ČR tři digitální sítě, které však pokrývají zejména Prahu a okolí. V digitální síti A, která začala řádně vysílat před necelým měsícem, jsou nyní k dispozici tři programy ČT a Nova a pět stanic Českého rozhlasu, v síti C pak zkušební vysílání hudební stanice Óčko, té ovšem jen do 7. prosince.

Česká republika stojí stejně jako celá Evropská unie před proměnou analogového zemského vysílání na digitální. Postupným vypínáním analogového vysílání se bude zvětšovat pokrytí i počet digitálních TV; v ČR se nyní počítá se šesti sítěmi s 24 volně šiřitelnými, převážně celoplošnými programy, tedy několikanásobně více než nyní, a to v lepší kvalitě včetně doprovodných služeb. Pro diváky to znamená pořídit si ke svým současným TV přístrojům takzvaný set-top box, jakýsi převaděč televizního signálu, jehož ceny začínají na zhruba 2000 korunách. Existují i televizory s již zabudovaným set-top boxem, jejich ceny jsou ale několikrát vyšší. Vypnutí posledního analogového vysílače plánuje EU do roku 2012, objevují se však i úvahy o dřívějším konci.


Zdroj: ČTK, Česká média, (lar), 18.11.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.10.2005 • Digitální postřehy z Invexu [ 4 ]
21.10.2005 • Senátní mediální komise o digitalizaci
11.10.2005 • Počítač může být rozhlasovým a televizním přijímačem [ 6 ]
06.10.2005 • Český Telecom do své zkušební digitální sítě zařadí stanici Óčko
03.10.2005 • Technologické dny APKT
29.09.2005 • Memorandum o ochotě ČT a TV Nova v přechodném období společně využívat síť elektronických komunikací „A“ pro vysílání TV programů v systému DVB-T

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist