Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 09:32:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Změna satelitu paketu Czechlink vstupuje do poslední fáze

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 25.11.2005


Redaktor webu satCentrum navštívil ve středu odbavovací pracoviště CDG a CS Filmu v devátém patře výškové budovy České televize na Kavčích horách, a při té příležitosti se také zajímal o situaci s přechodem Czechlinku na novou družici. Do areálu České televize už totiž dorazil SNG vůz poskytovatele transponderové kapacity na Astře 3A – společnosti Deutsche Telekom a v těchto dnech by mělo dojít k přetočení 4,6 m vysílací paraboly stacionárního uplinku Czechlinku z pozice 28,5 na 23,5 stupňů východně.


Jak už bylo několikrát na webu satCentrum zmiňováno, skončí k 31.1.2006 vysílání digitálního paketu český televizních a rozhlasových stanic – Czechlink z transponderu F3S (frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4) na družici Eurobird 1, která je umístěna na pozici 28,5 stupňů východně. Tato pozice bude poté uvolněna pro satelitní platformu Sky Digital (BskyB).

Dne 26.9.2005 byl pro paket Czechlink aktivován nový transponder č.14 (frq. 12,525 V, SR 27500, FEC 3/4) na družici Astra 3A, která je umístěna na orbitální pozici 23,5 stupňů východně. Právě tento transponder bude nadále využíván pro distribuci Czechlinku.


Více jak čtyřměsíční souběžné souběžné vysílání je určeno k zabezpečení přesměrování parabolických antén z jedné satelitní pozice na druhou, a to jak pro kabelové operátory a obsluhy terestrických vysílačů a vykrývačů, tak i pro individuální satelitní diváky.

Připomeňme si, že ke změně družice došlo také u distribuce paketu slovenských televizí a rádií – Slovak linku, který přešel ze stejného transponderu F3S (horní polovina, frq. 12,643 H) na Eurobirdu 1 na tr. č.15 (frq. 12,565 H, SR 27500, FEC 2/3) na Astře 3A. Souběžné vysílání Slovak linku bylo realizované od 29.7. do 22.9.2005, kdy byl signál na Eurobirdu vypnut.

Do areálu Radiokomunikací, o.z. v Bratislavě na Kamzíku tehdy přijel z Německa SNG vůz Deutsche Telekomu (T-Systems). Ten dočasně přenášel po uvedenou dobu necelých dvou měsíců signál na družici Eurobird 1, uplink na nový transponder na Astře 3A zabezpečoval stacionární systém s parabolou o velikosti 4,6 metrů (také v areálu pod televizní věží na Kamzíku). Parabola byla posunuta na pozici 23,5 stupňů východně v nočních hodinách dne 29.7.2005. Více se o tom dočtete v článku Potvrzeno: Slovak link skončí na Eurobirdu ve čtvrtek 22.9.2005, kde najdete i řadu fotografií.

SNG vůz společnosti Deutsche Telekom odjel podle našich informací z Bratislavy až 27.10.2005, a zamířil do Prahy, kde byl zaparkován v areálu České televize na Kavčích horách, vedle klimatizované buňky stacionárního uplinku Czechlinku (podle SPZ: H VY 662 se skutečně jedná o stejný vůz). V těchto dnech bude nastaven k distribuci signálu tohoto paketu na transponder F3S na Eurobirdu.

V zápětí na to bude parabola o velikosti 4,6 metrů stacionárního systému přemístěna (podobně jako u zmiňovaného Slovak linku) na novou pozici 23,5 stupňů východně a vysílač přeladěn pro distribuci na nový transponder č.14 na Astře 3A. Na rozdíl od slovenského paketu se ale u Czechlinku změní i polarizace z horizontální na vertikální.

Původně mělo být teprve nyní tímto krokem zahájeno souběžné vysílání. Protože se ale jedná o zimní měsíce s nepříznivými klimatickými podmínkami, zabezpečila společnost Deutsche Telekom už v závěru měsíce září redistribuci Czechlinku (kompletního datového paketu) v německém Usingenu na Astru 3A. Mnozí kabeloví operátoři, obsluhy terestrických vysílačů a převaděčů i individuální satelitní diváci tak mohli využít příznivého podzimního počasí k přesměrování parabol.

SNG vůz bude vysílat na Eurobird 1 sice výrazně menší parabolou oproti stacionárnímu uplinku, ale vyšším vysílaným výkonem by měly být úrovně na obě družice srovnány. Na přelomu ledna a února pak bude SNG vůz vypnut a vrátí se zpět do Německa.


Text a foto: Václav Hrubec, 24.11.2005
Omluvte prosím sníženou kvalitu snímků - fotografováno za velmi špatných světelných podmínek



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 39   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.11.2005 • Polská televizní hudební stanice „YA! Polska" zpět na satelitu Hot Bird [ 2 ]
22.11.2005 • Nalaďte si: Blue Hustler a Hustler TV [ 3 ]
14.11.2005 • Nalaďte si: AXN nekódovaně na Eurobirdu 1 - aktualizováno [ 3 ]
11.11.2005 • Od 1. 1. 2006 Eurosport digitálně na novém kmitočtu družice ASTRA [ 3 ]
09.11.2005 • Už jedenáct HDTV programů na Astře [ 6 ]
08.11.2005 • „Astra-HD“ začala vysílat i v MPEG-4

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  Takže držíme palečky.... ... 

05.12.2005 07:13 • trochumálo
Takže držíme palečky....
 
 
  Jasně , jsou dva pojmy "paket ... 

04.12.2005 16:23 • Juan Topolanos
Jasně , jsou dva pojmy "paket CzechLink" a společnost "CzechLink s.r.o."; pro ujasnění, jak to celé funguje :
1. Distribuci paketu CzechLink (doposud z Eurobirdu, dále není jasno) z družice platí Česká televize.
2. Na družici vysílá (uplink) společnost CL, ovšem ta nemá žádné své zaměstnance a klíčové prvky technologie má pouze pronajaty. Obsluhu uplinku sice zajišťuje CL sro, ale pouze cizími lidmi (údajně na dohody a dokonce též i zaměstnanci ČT!?).
3. Společnost CL je vlastněna UPC a CDG, ale ČT (jako hlavní investor akce) v ní nemá žádný podíl. Prakticky veškerý zisk společnosti CL spotřebovávají výhradně její vlastníci (třebas ve formě nákladů) .
No a teď si tato fakta (která zcela jistě víte také, ale jaksi jste je pozapomněl zakomponovat do některých částí svého článku ) zkonfrontujeme s Vaším článkem :
A)Změna satelitu CzechLinku - nadpis je formálně nesprávný; správně má být buď "Změna distribučního satelitu PAKETU CzechLink" anebo "Změna satelitu České televize" , protože z právního hlediska vysílá ČT - tedy ten kdo to platí, anebo je nutno před CzechLink uvádět slovo "paket", aby bylo jasno, že se nejedná o s.r.o.CL.
B)"Dne 26.9.2005 byl pro paket Czechlink aktivován nový transponder"- je laická poloinformace! Takto se interpretuje úkon, kdy si někdo něco SÁM aktivuje. Ale v oblasti sat.vysílání se tento úkon definuje jinak a obvykle se uvádí, že "společnost ta a ta si u toho a toho provozovatele satelitu objednala kapacitu transpondéru". Proč se vyhýbáte úplné informaci o tom, kdo tak a pro koho učinil?
C) Následuje zevrubný popis cesty vozu SNG T-systems, včetně jeho SPZky, a že je to skutečně ten, co byl v Bratislavě. Škoda,že tak podrobně už není popsána cesta páně zařízení od společnosti CzechLink, vč. toho co vlastní a co ne.
D) V článku úplně chybí informace, co se bude dít dále (když tedy změna vstupuje do poslední fáze), kdo si nový transpondér objednal a dokdy , co bude, když ČT si nevybere ve výběrovém řízení CL, protože někdo nabídne výhodnější podmínky, co bude s kódovacím systémem a kartami CL v tomto případě. - To všechno bych čekal v článku "kdy něco vstupuje do poslední fáze".
Ne p.Hrubče, změna satelitu satelitního vysílání České televize ještě nevstupuje (bohužel) do poslední fáze! Ještě je tu zákonná podmínka vypsání výběrového řízení na tuto službu, o které víte moc dobře, že se (některým lidem) v ČT vůbec nelíbí. Váhání a naprostá neprofesionalita ČT okolo změny přenosové družice dává tušit i laikovi, že tady něco není v pořádku a myslím, že nyní to už tuší i veškerá odborná veřejnost, včetně Vás, p.Hrubče. Myslím si, že by mohlo být Vaši profesní ctí se tím začít opravdu důsledně zabývat! Už třebas proto, abychom za pár let nemuseli znovu všichni nadávat, jak karty CL (třebas za 5tis.Kč) jsou předražené. Je mi jasné, že jakmile by se na webu satcentra objevily "méně příjemné informace z pera VHR", mohlo by to mít za následek, že již bychom neměli k dispozici tak pěkné fotky cizích zařízení v ČT nebo CL,že? Přenosový vůz T-systems je sice i za ztížených povětrnostních podmínek docela pěknou lahůdkou, ale rozhodně ne podstatnou informací pro článek s Vašim záhlavím!
Buďte ubezpečen, že Vaši případnou snahu budu maximálně kvitovat nejen já, ale i celá česká satelitní veřejnost. Anebo raději budete opravdu držet palečky společnosti CL a spol., "ať jim to hochům probůh vyjde"? To brzy poznáme!
 
 
  Dobrý den, nevidím sice rozdíl ... 

04.12.2005 13:59 • VHR
Dobrý den, nevidím sice rozdíl mezi anonymem a Juan Anonymous, Vy snad ano?, ale odpovím Vám aspoň ve stručnosti: Na satelitu Eurobird 1 a Astra 3A vysílá digitální paket, který se jmenuje Czechlink, a v něm jsou zařazeny televize a rádia různých providerů - FTV Premiera, Česká filmová společnost, Česká televize, Galaxie -sport, Český rozhlas, Proglas aj., pokud se změní umístění tohoto paketu, napíšu opět že Czechlink mění satelit, a nebudu tím myslet ani Českou televizi, ani TandT, ani pracovníky obsluhující odbavovací pracoviště, které nepatří ČT, je pouze v pronájmu ve dvou místnostech v sedmém patře výškové budovy ČT... Článek se věnoval technickým aspektům přechodu na novou satelitní pozici a není v něm žádná chyba, aspoň já jsem v něm žádnou nenašel a ani Vy jste konkrétně až na Vaši záměnu společnosti s oficiálním názvem paketu (viz označení v materiálech SES Astra či na www.lyngsat.com) nic nejmenoval. Cílem článku nebylo řešit majetkové vztahy a finanční smlouvy s šířením ČT v paketu Czechlink. Nové zadádání veřejné zakázky ČT jsem zatím na Centrální adrese nenašel a tedy nemohu se k tomu nijak vyjádřit. Nevím tedy, proč a co bych měl v článku opravovat. S pozdravem Václav Hrubec.
 
 
  To: Juan Topolanos 

04.12.2005 09:10 • Juan Martinez
Věc (jestli opakovaně překopávat multifocus x MOTOR) má vůči zákazníkovi a byznysu dva možné pohledy:
1. Motor má záruku 2 roky, víc lidem neslibuju - radši. Ze zkušenosti se mi potvrzuje, že víc lidí naštveš, když jim překopeš multifocus a řekneš nashle za půl roku, než když jim vysvětlíš situaci a pochopitelně je zinkasuješ. Ale vždycky jim dávám na výběr.
2. Obchodní pohled říká, že pokud se zaměříš na spokojeného zákazníka (a ne na cyklicky nasraného), tak ti větší obchodní přínos dá multiplikativní efekt - tzn. spokojený zákazník poskytne kladné reference min. 3 dalším potenciálním zákazníkům. Zatímco nasraný zákazník poskytne záporné reference min. 3x většímu počtu potenciálních zákazníků a za blba jseš ty. To že neovlivníš ČT/CL/UPC/CDG/RRTV aj. je v ten okamžik nasranému negativnímu zákazníkovi jedno.
Mimochodem zatím jsem neměnil ani neměl reklamaci na žádnou SG2100 !!!!
A hlavně by mě zajímalo oficiální vyjádření CL na jak dlouho mají opravdu smlouvu na 23,5E.
 
 
  Pane Hrubče, autore tohoto člá ... 

04.12.2005 08:07 • Juan Anonymous
Pane Hrubče, autore tohoto článku, zazněla zde velká spousta doplňujících a hlavně opravujících Vaše (dílčí) informace. Byl byste tak laskav a sdělil nám zde svůj názor, stanovisko, příp. tiskovou opravu? Ty informace zde uvedené jsou opravdu dost závažné ; dokonce i název článku je chybný (protože přes satelit vysílala ČT , nikoliv CL). My nejsme ti anonymové, co Vám chtějí brát chuť psát, my chceme, ať píšete celou pravdu a nezkreslené informace. Za čtenáře a anonymy díky.
 
 
  On se Juan Martinez bojí minim ... 

03.12.2005 16:15 • Juan Topolanos
On se Juan Martinez bojí minimální daně, tak to seká, ať má prachy na daně hned... Neboj, pokud budeš dobře volit o volbách, budem všichni platit 15%, žádná min.daň, trochu se přistřihnou křidýlka ČT a škatulky se vymění...
 
 
  02.12.2005 - 17:44 • Juan Martinez 

03.12.2005 11:21 • anonym
To seš teda pěknej Lojza - místo abys měl kšeft každej půl rok, tak se o něho dobrovolně připravuješ. I když ono to natáčecí zařízení má fakt tak mizivou životnost, že na tom možná vaříš víc :-)
 
 
  A učíš taky všechny , jak zkor ... 

02.12.2005 18:04 • Juan Topolanos
A učíš taky všechny , jak zkorigovat zapamatované polohy satelitů, když, řekněme, trochu "ujedou"? Říkáš jim taky, že životnost natáčecího zařízení je poněkud nižší než pevného/vícekonvertorového systému? Máš pravdu, co bys jim říkal...
 
 
  Ten datum 30.6.2005 

02.12.2005 17:44 • Juan Martinez
Vážení, víte že CL má smlouvu na 23,5E jenom do 30.6.2006 ? Této zákulisní informaci věřím a všem dosavadním zákazníkům (až asi na 3 výjimky) montuji natáčecí systém. Ať si to pak ti kašpaři mění každý týden. Víc zákazníka naštveš, když mu řekneš že nevíš kdy zase budeš přelaďovat, než když mu nastíníš situaci, řekneš mu, že ho jistota bude stát cca 3500 Kč (SG2100+LNB 0,2+ PARABOLA 100). Navíc bude mít tutovej i Thor a Amos (Filmbox). Sice jsem si myslel, že takový prohozy se dějí jen v banánovějších republikách, ale ...
 
 
  To víš, že by to byla moc zají ... 

02.12.2005 14:37 • Juan Topolanos
To víš, že by to byla moc zajímavá reportáž a těch jmen , co by tam padalo... Bohužel se to bytostně týká "velmoci" ve státě a tak, jak drží jisté profesní klany pospolu, tak ani novináři proti sobě nepůjdou.
Stejně je to fraška - Česká televize jakýchsi osm let platí pronájem družicového transpondéru a nechává společnost sro (ve které nemá ani podíl) aby jako vysílala ona a ještě ji za to i platí. A po osmi letech,když už ČT všem všechno zaplatila se zjišťuje, že vlastně nemá ani žádné zařízení, kterým by mohla na nový satelit vysílat a společnost, kterou "živila" taky ne, ta měla taky jenom všechno pronajaté! Tenhle švindl opravdu nemá chybu.... vivat CzechLink! Kam se hrabou Julínci a Rathové se svými asistenty....
 
 
  pro Juan Topolanos 

02.12.2005 10:33 • králíček Azurit
no pro objektivnost by ale bylo asi potřeba dodat, že nejenom tento web
tyto zákulisní informace, potažmo jejich rozbor jsem neviděl ani na jiném webu a dokonce ani v jiných periodikách, byť by to jistě byla zajímavá "reportáž"
 
 
  @Azurit 

02.12.2005 07:49 • Juan Topolanos
No to "umělé prodloužení smlouvy" být Pecinovým úřadem bych chtěl vidět. Doposud satelit ČT platila celý satelit a CL ji poskytoval (jak je níže uváděno) na pronajatém zařízení služby distribuce NA satelit. Tzn. že ČT buď musela uzavřít úplně novou smlouvu s CL (pokud součástí služeb je i vysílání ZE satelitu) anebo musela uzavřít smlouvu na distribuci ze satelitu s někým jiným.
Současně je dojemné, jak ČT uzavírá desetimilionové (a více) zakázky s firmami, které mají základní jmění 100tis.Kč a zařízení, kterým služby ČT poskytují ani nevlastní. Je to typický příklad podnikatelské pohádky, kterak jeden chudý krejčí šil mundůry pro celou armádu a pronajal si k tomu celou textilní fabriku. Fabrika za nic neručí a krejčí může v případě průseru zbalit fidlátka druhý den.
Také myslím, že Don Hrubec by měl popravdě změnit nadpis svého článku - CzechLink nikdy z žádného satelitu nevysílal (vysílá ten, kdo jej platí - a to doposud byla Česká televize) a tudíž se nejedná o změnu satelitu CzechLinku, ale ČT, příp. CL začíná (konečně) vysílat z družice nejen svým jménem, ale i za své peníze. Je škoda, že tento web je plný zavádějících informací a nepravd!
 
 
  pro Juan Topolanos 

02.12.2005 07:22 • králíček Azurit
No to máš pravdu. ;-)
Jinak já psal "poslední termín pro vyhlášení" a to proto, protože tuším tímto termínem končí ono narychlo upíchnuté umělé prodloužení stávající smlouvy s CL. Ale je fakt, že termíny (obzvláště v ČT) jsou od toho, aby se posouvaly, měnily či rušily, takže jsi mě dostal. Bohužel jsi to ve svém posledním příspěvku vystihnul víc než dobře.
 
 
  @Azurit 

02.12.2005 06:35 • Juan Topolanos
Králíčku Azurite a odkud jsi vyhrabal, že by toto nové výběrové řízení mělo být ukončeno právě 30.6.2006, když ještě ani nebylo vyhlášeno? Ty už lajnuješ termíny i tak transparentní organizaci jako je Česká televize?
Já si myslím, že ČT už něco vyhlásila, ale buď se stydí své "nové" zadání veřejně presentovat anebo nějakým technickým nedopatřením (třeba nemoc pomocníka vrátného na lampárně nádraží Přerov) ho ještě neposlala tam, kam má.
Holt, není se čemu divit, i přes značnou mediální snahu pomoci ČSSD ututlávat a obrušovat její průsery vše spěje ke změně po volbách a ta změna nebude jen 15% na všecko.
 
 
  pro Juan Topolanos 

01.12.2005 12:13 • králíček Azurit
A co třeba poslední termín pro vyhlášení výsledků výběrového řízení na nového poskytovatele satelitních služeb pro ČT, ty lulane?
Apropo, říkali, že nové výběrové řízení bude napodzim, nyní je už regulerní zima a zatím se o ničem nešušká, či mi něco uteklo?
 
 
  30.6.2006 je poslední termín , ... 

01.12.2005 06:45 • Juan Topolanos
30.6.2006 je poslední termín , kdy je třeba podat daňové přiznání (pokud máš daň.poradce) a pak jsou volby do PS a asi konec vlády jisté strany (Ty myslíš, že CL byl nějak spojen s KSČSSD?).Následovat budou - škatule, hejbejte se - a možná privatizace ČT a čert ví ještě co, neb modrá mediální politika není příliš deklarována. A co by mělo být jinak dle tebe chuane?
 
 
  CL na 23,5E 

30.11.2005 17:28 • Juan Martinez
Vážení, říká Vám u CL termín 30.6.2006 něco ? Co když bude po tomto termínu všechno jinak ???
 
 
  Mně se strašně líbí, jak se tu ... 

28.11.2005 22:45 • montér?
Mně se strašně líbí, jak se tu dvakrát objevila informace, že vlastně CL přijímáme s milosti boží, neboť se prý o DTH (při podpisu) neuvažovalo. Hmm, p."Sukesada"píše přímo,že CL neslouží DTH primárně a p.Hrubec trochu opatrněji. Já jen dodám,že to už hodně dávno vůbec není pravda a že přesný opak je pravdou - škoda jen, že tu nikdo neuvede kolik bylo CL karet prodáno a zaregistrováno právě pro DTH.
Možná by slušelo také přidat pár souhrnných informací o společnosti CzechLink:
Vznikla koncem r.1996 a jejími momentálními společníky jsou UPC a CDG. CzechLink (CL) , díky zkušenostem své kdysi zakládající společnosti, rozběhl satelitní vysílání ČT, a ať již pohnutky k tomu byly jakékoliv, výsledkem je, že programy ČT, Primy a další mohou přijímat desítky tisíc diváků , kteří by je jinak přijímat nemohli nebo rozhodně ne v takové kvalitě. Momentálně CL zajišťuje dig.multiplex a jeho uplink na družici. Obě klíčová zařízení - digitální multiplexer a uplinkové vysílací zařízení má v pronájmu. Společnost CL nemá žádné stálé zaměstnance a oba jednatelé CL nepobírají od společnosti CL žádnou mzdu, škoda. 30 mil. Kč ročních výnosů je prakticky vynulováno nákupem služeb od UPC a CDG na malý, spíše symbolický zisk.
Z těchto údajů je též zřejmé, že pronájem sat.kapacity pro celý balík CL doposud platila ČT a podle zadání zrušené veřejné soutěže z února t.r. tak chtěla činit i dále. Důvody zrušení soutěže doposud nevíme, oficiálně uváděné změny v požadavcích jsou přinejmenším nedůvěryhodné . Je dále jasné, že většinu technologie pro kompresi a distribuci přes satelit ČT nevlastní a nevlastní ji ani CL. CL se během 8 let podařil obrovský obchodně-technický úspěch, prakticky s min. náklady zakladatelů a s min. rizikem pro ně (jen 100tis.Kč zákl.jmění) přinutil moloch ČT ke stamilionovým investicím a k satelitnímu vysílání. Všechna čest a zdaněným příjmům zvláště! Bohužel, nová legislativa v zadávání takovýchto zakázek poněkud omezuje ČT vybrat si opět dle své libosti, takže budeme s napětím očekávat, jak se vyvine další obdivná spolupráce ČT/CL/T+T/UPC/CDG anebo jestli se najde konkurent, který nabídne ČT něco víc. Jistě redakci satCentra nepohorším, když i za ni budu držet CL v této soutěži palce i na nohách, už kvůli nám revmatickým montérům....
 
 
  Ta posledni veta me dojala ... ... 

28.11.2005 21:05 • anonym
Ta posledni veta me dojala ... no o moc by jsme neprisli ... zustaneme na parabole ... no kdepak jsou ty informace o CS filmu atd ... zase si to nechate pro sebe ...ale hlavne, ze tam se ohanite webem a ctenari ...
 
 
  Při podpisu smlouvy na pronáje ... 

27.11.2005 17:35 • VHR
Při podpisu smlouvy na pronájem Czechlinku se neuvažovalo o DTH příjmu, profesionálové na radiokomunikačních zařízeních (např. na vysílačích na vysokých kótách v horách) to zvládnou i za špatného počasí. Slovenské Radiokomunikácie vlastní Deutsche Telekom, který je providerem transponderů a tak pro "svůj" transpondér uvolnil SNG vůz hned jak to bylo možné. Czechlink má více majitelů, navíc smlouva hovořila jasně o termínu ukončení. Na vaše (i moje) revma ale bohužel nepamatovala :-). Výčet mých parabol a receiverů byl k ilustraci, že když chci o něčem psát, tak si to nejprve pořádně vyzkouším a nepíšu jen od stolu. Co vydělám, místo do daní, auta, milenky, rekreace a hospody (atd...) investuji do zařízení, mám levné auto a chápající rodinu a povolání je zároveň mým velkým hobby. Někdy ale ztrácím chuť psát na web, určití anonymové mi berou elán i chuť... Václav Hrubec
 
 
Celkový počet komentářů: 39 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist