Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:28:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Nové Filmové centrum ČT má zprůhlednit výběr koprodukcí

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.07.2012


Filmové centrum, které k 1. 7. 2012 vzniklo v České televizi, bude fungovat jako kontaktní místo pro posuzování a zpracování filmových koprodukcí České televize. Tým uznávaných odborníků ve složení Helena Uldrichová jako vedoucí Filmového centra, Tomáš Baldýnský jako kreativní producent a Jaroslav Sedláček jako hlavní dramaturg, má zajistit především přehlednější a transparentnější kritéria výběru koprodukčních projektů ČT.


Dalšími úkoly jsou zvýšit procento úspěšnosti koprodukčních aktivit ČT, posílit jméno České televize jakožto uznávaného a vyhledávaného partnera v oblasti filmové tvorby a nastavit aktivnější přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů.

Česká televize je významným koproducentem českých distribučních filmů. Jako veřejnoprávní televize chce ještě posílit svou pozici jednoho z největších koproducentů českých filmů a aktivněji se podílet na tvorbě a realizaci kvalitních filmových titulů. Zřízením nového Filmového centra chce vedení České televize nastavit transparentnější systém hodnocení a výběru koprodukčních projektů tak, aby i v oblasti podpory české kinematografie přinášela kvalitu veřejné služby. ČT chce spolupracovat s kreativními a kvalitními producenty, tvůrci, distributory a filmovými institucemi, a přispívat tak ke vzniku kvalitních filmových děl, které zároveň dokáže i optimálně spolufinancovat.

„Prostřednictvím Filmového centra chce Česká televize vstupovat do filmových projektů nikoli pouze jako vysílatel, ale jako skutečný koproducent, který se aktivně podílí na vzniku a výsledné podobě celého díla a zároveň za ním i stojí z hlediska kvality. Jsem rád, že se nám podařilo angažovat uznávané osobnosti filmového průmyslu a věřím, že se díky jejich renomé a zkušenostem stane z České televize uznávaný a vyhledávaný partner,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Filmové centrum České televize povede Helena Uldrichová, která v posledních třech letech byla předsedkyní profesní organizace APA: „Česká televize hraje nezpochybnitelnou roli v oblasti podpory českého filmu, zvláště za aktuálního stavu financování státního fondu české kinematografie.“ Centrum povede společně s Tomášem Baldýnským, úspěšným scénáristou, producentem a filmovým odborníkem, který bude v rámci nově vzniklé platformy působit jako kreativní producent. „Filmové centrum je symbolem toho, že Česká televize myslí svou podporu českého filmu vážně a že chce být nejen největším koproducentem filmové tvorby, ale i tím nejlepším,“ říká k nové aktivitě ČT Tomáš Baldýnský. Tým v pozici hlavního dramaturga doplní renomovaný filmový publicista Jaroslav Sedláček: „Chceme věnovat českým filmům maximální péči. Naší snahou bude nastavit transparentní, pokud možno jednoduchý proces hodnocení projektů a výběr těch, do nichž Česká televize bude chtít investovat a podílet se na nich. V tomto ohledu plánujeme spolupracovat s různými renomovanými osobnostmi i mimo Českou televizi.“

Skrze Filmové centrum chce být Česká televize respektovaným koproducentem, který má u filmových profesionálů přirozenou autoritu a vede je citlivě k týmové práci a spolupráci s ČT. Mezi prvními úkoly Filmového centra bude definovat novou koncepci v souladu s programovou strategií České televize a jejích programů, která bude následně zveřejněna na webových stránkách. ČT se bude snažit budovat okruh stálejších spolupracovníků na vzájemně výhodné bázi, jíž by měla vládnout profesionalita, otevřenost a respekt. V rámci Filmového centra chce ČT zaujmout aktivní přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů, chce hledat nová témata a podporovat mladé a nadějné tvůrce.

Systém posuzování externích projektů bude stát na čtyřech základních kritériích. Společně s hodnocením kvality obsahu budou použity i upravené formuláře bodování kulturních/uměleckých kritérií, které používají mnohé evropské kulturní instituce. Kromě subjektivního posouzení kvality scénáře umožní formuláře také definovat veřejnoprávní hledisko projektu. Obsahové posudky budou celkem tři, z nichž dva budou od externího okruhu hodnotitelů z řad filmové obce. Seznam hodnotitelů bude veřejně znám, hodnotitelé budou vybíráni tak, aby u konkrétního projektu nebyli ve střetu zájmů. Jeden obsahový posudek bude zpracován interním dramaturgem České televize s filmovou zkušeností.

Dalšími hledisky, ke kterým se bude přihlížet, je finanční stabilita projektu a zhodnocení výrobních kritérií společně s analýzou programu a určením adekvátního vysílacího času. V neposlední řadě bude brán v potaz i distribuční potenciál filmového projektu.

Výsledkem posuzování bude prezentace Programové radě ČT, která bude projekt schvalovat. Úkolem Filmového centra bude také srozumitelné objasnění producentovi, z jakých důvodů byl, či nebyl jeho projekt k prezentaci a následně k realizaci vybrán.


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.06.2012 • Tanec medzi črepinami na MFF v Karlových Varoch
22.06.2012 • Česká televize ruší místa regionálních šéfredaktorů
20.06.2012 • Generální ředitel ČT a ministr zahraničí ČR podepsali Memorandum o spolupráci
20.06.2012 • Volania na infolinku pre užívateľov UPC Telefónu odteraz zadarmo
20.06.2012 • Ponořte se do hlubin NGC dokumentů v Centru Černý most
20.06.2012 • TV Barrandov přichází s časopisem Animáček

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist