Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 18:36:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Česká televize uspořádá žánrový workshop se studenty

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 07.12.2012


Česká televize uspořádá o víkendu 7. - 9. prosince první z řady workshopů, kterými chce podpořit autorskou žánrovou tvorbu a rozvíjet svou spolupráci se studenty filmových škol. Workshop s názvem Jak udělat dobrý thriller? se zaměří na tvorbu scénářů v tomto žánru. Studentům se budou věnovat zkušení pedagogové Martin Daniel a Ivo Trojkov. Cílem série workshopů České televize je navázat spolupráci se školami a podpořit nadějné talenty. Nadstavbou může být zařazení úspěšných studentských scénářů do vysílání.


Workshop, který proběhne od pátku 7. do neděle 9. prosince v kině MAT a na FAMU, pořádá Česká televize ve spolupráci s mezinárodním dramaturgickým programem Midpoint a Media Desk CZ. Třídenní akce se zúčastní 12 studentů. Jejich náměty na scénáře vyhodnotila porota jako nejlepší z celkem 70 přihlášených projektů pocházejících od studentů desítky vysokých a vyšších odborných škol. V porotě, která náměty posuzovala, zasedli dramaturgové dvou tvůrčích producentských skupin České televize, Michala Reitlera a Daniela Tučka.

Zájemci o workshop Thriller měli za úkol napsat námět na thriller v rozsahu 26 minut a rozepsat jeden obraz, aby bylo vidět, jak dokáží látku scenáristicky uchopit. „Náměty studentů jsme posuzovali podle několika parametrů. Hodnotili jsme hlavně originalitu příběhu, naplnění žánru, uvěřitelnost příběhu a postav a odpovídající stopáž a kvalitu dialogu. Takto jsme vybrali dvanáct nejnadějnějších námětů na scénář, ostatním uchazečům pošleme stručné posouzení, naši zpětnou vazbu,“ vysvětluje vedoucí jedné ze dvou pořadatelských tvůrčích skupin České televize Michal Reitler.

„Potěšilo mě, že workshop vyvolal velký ohlas mezi studenty i že jim umožníme výuku kvalitních lektorů. Workshop k žánrové tvorbě vnímáme jako pilotní zkoušku posílené spolupráce s vysokými a vyššími odbornými školami. Podobně jako thriller budeme chtít podpořit také například žánry komedie nebo pohádka. Spolupráci se školami chceme v příštím roce ještě více prohloubit, chceme tuto oblast pojmout v ucelené a smysluplné formě. Detailnější představu odhalíme v průběhu roku,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Proč se Česká televize soustředí na rozvoj dovedností budoucích autorů v oblasti žánrových scénářů, vysvětluje šéf Tvůrčí producentské skupiny Michal Reitler: „Umělecké školy obecně vedou studenty k autorskému projevu a méně se věnují žánrům. Přitom právě žánry jsou něco jako ‚řemeslné základy‘ dramatické tvorby. Všechny televize se potýkají s nedostatkem invenčních autorů, kteří jsou při psaní schopni dodržet pravidla žánru. Česká televize to chce změnit tím, že si prostě autory vychová.“

K výběru thrilleru jako pilotního žánru workshopů dodává Daniel Tuček: „Thriller jsme vybrali kvůli atraktivitě pro studenty a proto, že jde o náročný žánr. Nejdůležitější je umět látku uchopit, aby vyzněla přesvědčivě. Například české klony amerických předobrazů, kde panují zcela jiné zkušenosti od divokého západu až po právo nosit zbraň, mohou v českém kontextu vyznívat rozpačitě. Přestřelky a automobilové honičky u nás prostě nefungují, český thriller potřebuje naopak civilnější zápletky s důrazem na psychologii aktérů.“

Pracovat se studenty budou dva pedagogové: syn česko-amerického filmaře, scenáristy a významného filmového pedagoga Franka Daniela Martin Daniel, který v současnosti vyučuje scenáristiku na University of Southern California, a scenárista, dramaturg, režisér, producent a pedagog na FAMU Ivo Trojkov.

Workshop zahájí v pátek 7. 12 v 15 hodin v kině MAT dvě teoretické přednášky Kamila Fily na téma  Thriller jako žánr a Milana Krumla  Thriller v současné televizní tvorbě. Přednášky jsou přístupné veřejnosti. Samotný workshop proběhne formou diskuse v menších skupinách složených ze scenáristů, lektorů a dramaturgů ČT. Práce bude vycházet z analýzy jednotlivých námětů a zaměří se na rozvíjení jejich silných stránek. Workshop zahrnuje i individuální konzultace s lektory. Konzultace nad vybranými scénáři budou probíhat v následujících týdnech po skončení workshopu.


Česká televize nabídla účast ve workshopu těmto vysokým a vyšším odborným školám:

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění (FAMU)
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy - Katedra filmových studií
Filozofická fakulta Masarykovy Univerzity
Soukromá vyšší odborná škola filmová Písek
Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku
Střední průmyslová škola sdělovací techniky
Univerzita Tomáše Bati – Fakulta multimediálních komunikací
Vysoká škola umělecko-průmyslová v Praze - Ateliér filmové a televizní tvorby
Univerzita Jana Amose Komenského
Literární akademie Josefa Škvoreckého
Institut komunikačních studií a žurnalistiky
Vyšší odborná škola publicistiky


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.12.2012 • Česká televize jmenovala kreativní producentku pro dětskou tvorbu
03.12.2012 • Koprodukční film ČT Alois Nebel je nejlepším animovaným evropským filmem
29.11.2012 • MTV oslavila třetí narozeniny pořádnou show!
17.11.2012 • Národnú cenu FILM EUROPE AWARD získala herečka Gabriela Marcinková
02.11.2012 • Nový programový riaditeľ televízie DAJTO
30.10.2012 • RTVS si z festivalu Etnofilm Čadca 2012 odniesla dve ceny

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist