Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 16:59:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání varuje diváky před ezoterickými pořady

  Autor: RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 20.08.2013


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen „Rada“) se dlouhodobě analyticky zabývá problematikou tzv. ezoterických pořadů, jejichž náplní jsou věštby, rady léčitelů či dokonce léčba prostřednictvím televizní obrazovky, a které jsou založené na uskutečnění telefonického hovoru za nestandardně vysokou sazbu. Tyto pořady jsou častými náměty diváckých podání.


Stěžovatelé zpravidla upozorňují na potenciální nebezpečnost obsahu těchto pořadů, zejména pokud věštci stanovují zdravotní diagnózu, ale zejména na obrovské provolané částky.

Snadné vydělávání na úkor lidí s vážnými problémy, v nouzi či nemocných, se v České republice stává reálným sociálním problémem. Není bez zajímavosti, že ještě před sedmi lety, kdy na společném setkání Rady a katalánského regulačního orgánu ze strany hosta zaznělo, že největším problémem v katalánském vysílání jsou věštecké a léčitelské pořady, byl tento fenomén pro českou stranu neznámý. Podobné pořady se v českém vysílání nevyskytovaly a nebyl důvod se domnívat, že by domácí diváky oslovily. Čas ukázal, že tento názor byl chybný. Ezoterické pořady se postupně rozšířily do vysílání řady programů a diváci s nimi opakovaně získávají špatné zkušenosti.

Možná postižitelnost těchto pořadů z hlediska zákona je ovšem velmi nízká, proto Rada přistoupila k rozhodnutí obrátit se na diváky, jenž takové pořady oslovují, prostřednictvím několika základních informací a doporučení:

1. Ezoterické televizní pořady, nabízející věštby, poradenství léčitelů či léčbu na dálku, založené na uskutečnění telefonického hovoru za zvýšenou sazbu než je běžné, jsou vytvářeny s jasným komerčním cílem. Hlavní motivací společnosti provozující podobné pořady není altruismus, nýbrž poměrně snadný zisk na úkor diváků/telefonujících.

2. Pokud se divák chce dovolat přímo do studia, měl by počítat s tím, že to může trvat i několik minut, nezávisle na tom, jestli moderátor ve studiu tvrdí opak. Výjimkou není ani to, že se do studia, resp. ke svému věštci, divák vůbec nedovolá. Za uskutečněný telefonický hovor však může zaplatit účet i v řádech tisíců korun.

3. K radám a diagnózám věštců by měl divák přistupovat s maximálním odstupem a nadhledem, zejména pokud se týkají zdravotního stavu. Věštci nejsou lékaři, a proto by divák měl jakékoli své zdravotní problémy primárně konzultovat se svým lékařem. Zároveň by si měl uvědomit, že provozovatelé těchto pořadů se ve svých obchodních podmínkách vzdávají odpovědnosti za obsah konzultací. Kromě toho je třeba mít na paměti, že divák nemá žádnou záruku, že údajný věštec, léčitel, jasnovidec apod. skutečně disponuje nějakými specifickými, abnormálními, paranormálními či jinými schopnostmi.

4. Volající by si měl uvědomit, že věštkyně jej může požádat o kontaktování i v budoucnu kvůli záležitostem, které s ním potřebuje vyřešit/odblokovat/vyčistit, čímž se příjem služby může nečekaně a výrazně prodražit. Takový zájem ze strany věštce může být jen čirou snahou o zvýšení zisku.

5. Divák by se měl aktivně zajímat o obchodní podmínky nabízených služeb, které jsou dostupné například na webu.


V Praze dne 20. 8. 2013, Kateřina Kalistová, předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.08.2013 • DOD 2013: Oslávte s nami 17. narodeniny TV Markíza
19.08.2013 • Václav Mika uzavrel ďalšiu dohodu so zahraničným partnerom
14.08.2013 • Personálne zmeny v RTVS
13.08.2013 • Společenskému on-line magazínu skupiny Nova Prásk.tv meziročně vzrostla návštěvnost o 256 %
13.08.2013 • RRTV obhájila pokuty, které byly provozovateli CET 21 spol. s r.o. uloženy za ohrožení psychického, fyzického a mravního vývoje dětí a mladistvých
12.08.2013 • Novým programovým ředitelem FTV Prima je Roman Mrázek

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist