Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 06:43:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Satelitní širokopásmový přístup k internetu. Proč zrovna přes satelit? Proč právě přes ASTRU?

  Autor: Leszek Bujak, Astra CEE , e-mail: Leszek.Bujak@ses-astra.com Přidané: 16.06.2006


Éra satelitního přístupu k internetu v Evropě začala před několika lety. Průkopníkem na tomto poli byl provozovatel satelitního připojení ASTRA, společnost registrovaná v Lucembursku, když společně se svými partnery přistoupila k zavedení nejmodernějších technologií. Služba nazývaná „jednosměrný satelitní internet“ či „hybridní přístup k internetu“ poskytuje cenově příznivé vysokorychlostní stahování dat (downlink), a to ve formě nadstavby telekomunikačních infrastruktur v nově se rozvíjející oblasti pozemních řešení širokopásmového přenosu. Společnost ASTRA společně se svými pobočkami rovněž poskytuje řešení pro obousměrný přístup na internet na základě různých internetových platforem nasazených v Evropě i mimo ni.

Hybridní přístup k internetu vyžaduje obstarání levné parabolické antény (stejné, jaká se používá pro příjem satelitního TV signálu) a satelitního přijímače, se kterým je parabolická anténa a počítač nebo televizní přijímač propojen. Společnost SES ASTRA poskytuje služby, které jsou založené na otevřených standardech a umožňují použití hardwarových prostředků od celé řady certifikovaných výrobců.





Zařízení pro tyto služby jsou levná, snadno dostupná a nenáročná na obsluhu; dělí se do následujících skupin: PCI karty, USB – univerzální sériové sběrnice, samostatné routery (s rozhraním ethernet) a set-top-boxy založené na IP. Všechna tato zařízení odpovídají IP a DVB (Digital Video Broadcasting) standar-dům, což umožňuje jejich využití pro přístup k internetu, pro IP služby, např. Video On Demand (videoprogramy na objednávku), MPEG-4 streaming, stejně jako MPEG-2 příjem digitální klasické (non-IP) TV a rozhlasu, které jsou na příslušném satelitu k dispozici. Další funkce zahrnující Personal Video Recording (nahrávání videa), teletext, elektronický průvodce programovou nabídkou atd. jsou implicitně dostupné.





Jednosměrný satelitní internet vyžaduje lokální přístup k internetu pro zpětnou vazbu (uplink), která je obvykle zajišťována buď komutovaným telefonickým při-pojením (dial-up), nebo bezdrátovým připojením typu GPRS/EDGE prostřednic-tvím mobilních operátorů nebo i jinými alternativami. Jedním z nejoblíbenějších přístupů se stalo připojení GPRS/EDGE, zvláště pak ve střední a východní Evropě. Platby za spojení typu uplink i downlink jsou obvykle sdruženy do jednoho „balíčku“ (tj. jedna paušální měsíční platba za kompletní službu širokopásmového pře-nosu).

Parametry rychlostí a příslušné kvality služeb (Quality of Service) širokopásmo-vého přístupu k internetu přes satelit ASTRA jsou uzpůsobeny poskytovatelům pro připojení v balíčcích od 256 kbit/s až do 2Mbit/s. Zajištění vyšších rychlostí je sice též možné, avšak takové úrovně jsou spíše využívány zákazníky z podnikatelského sektoru (business-to-business). Uživatelé hybridního přístupu k interne-tu přitom mohou sledovat programy více než 250 digitálních televizních a rozhlasových kanálů, které jsou ze satelitu ASTRA vysílány bezplatně. Dodatečně poskytované služby s přidanou hodnotou (Additional Value Added Services), jako je např. Video On Demand (videoprogramy na objednávku), lze kdykoliv přiobjednat u poskytovatele připojení a zajistit je tak pro koncové uživatele.


Příklady některých služeb:

Polkomtel (mobilní operátor) – Polsko

- Přístup k internetu 24 hodin denně kdekoliv v Polsku
- Další rozšíření služby Polkomtelu iPlus (nabídka GPRS/EDGE s USB/PCMCIA modemy)
- Neomezený objem přenášených dat stahovaných rychlostí až 2048 kbit/s
- Měsíční paušální sazby již od 25 eur
- Koncepce „dokovací stanice“ říká: „Cestujte s iPlus, a pokud potřebuje iPlus doma, připněte kabel a užijte služby iPlus Booster.“
- Dodatečně poskytované služby s přidanou hodnotou: více než 250 digitál-ních televizních a rozhlasových kanálů bezplatně; přiobjednat lze Video On Demand (videoprogramy na objednávku).


Deutsche Telekom – Německo

- Na trhu masově rozšířený širokopásmový přístup k internetu po celé zemi
- Cíloví zákazníci: domácnosti mimo dosah pozemního T-DSL v Německu
- PSTN/ISDN a další technologie pro zpětnou vazbu (uplink)
- Stejné rychlosti jako u pozemních pojítek


Go Internet – Polsko

- Přístup k internetu 24 hodin denně kdekoliv v Polsku
- Balíčky s neomezeným objemem přenášených dat
- Měsíční paušální sazby již od 25 eur
- Snadná instalace zařízení (GPRS & satelitní router; na základě systému ethernet)
- Služba je zajišťována společností Orange (mobilní operátor, poskytovatel zpětné vazby – uplinku)


Řešení zajišťující dvousměrnou komunikaci jsou zpravidla směřována na zákazníky z podnikatelského sektoru (business-to-business) a pro malé firmy a domácnosti. Architektury typu point-to-point či point-to-multipoint se využívají pro zvládnutí početných aplikací, např. Broadband Internet Access (širokopásmo-vý přístup k internetu), Corporate Networks (podnikové sítě, jako např. intranet, extranet, VPN, elektronické školení a TV pro služební využití), Backbone for Dis-tribution Services (páteřní systém distribučních služeb) atd.

Přenositelné a mobilní prostředky spojení jsou obvykle vyžadovány státními orgány a organizacemi – kupříkladu vojenské spojovací systémy v terénu. Společnost SES ASTRA poskytuje všechny tyto služby v úzké součinnosti se svými dceřinými společnostmi specializovanými na jednotlivé produkty a služby. Řešení zajišťující dvousměrnou komunikaci jsou optimalizována pro uzavřené počítačové sítě WAN, které lze snadno a rychle rozšiřovat s rozvíjející se potřebou zákazníků v nových lokalitách, jako jsou například čerpací stanice, supermarkety, banky, ambasády atd., přičemž dochází účinné konkurenci s ostatní infrastrukturou poskytující náklado-vě efektivní řešení přizpůsobená potřebám zákazníka.

Flexibilní obousměrná satelitní řešení umožňují využívat interaktivní širokopásmové služby. Systém lze rychle nasadit a poskytovat jeho prostřednictvím spo-lehlivou pevnou konektivitu (např. širokopásmový přístup k internetu, VoIP atd.) nebo konektivitu on-demand (např. pro zálohování). Systémy je také možné uzpůsobit do podoby přenosného terminálu VSAT s automatickým směrováním antény, který lze uložit do vozidla nebo skříně pro přepravu citlivých elektronických zařízení (tzv. flight case). Optimalizováno pro rozsáhlé nasazení a podporu různých druhů uživatelů; ideální pro poskytování zpětného směrování z Wi-FI nebo podobné technologie na „poslední míli“.


Proč zrovna přes satelit? Proč právě přes ASTRU?

- Doplňková služba k ostatním telekomunikačním sítím pevných i mobilních linek
- Jde o ideální službu pro zákazníky, pro které jsou pozemní širokopás-mové služby nedostupné či by na jejich zavedení museli příliš dlouho čekat.
- Okamžité nasazení širokopásmových služeb s pokrytím po území celé-ho státu; na straně operátora nejsou potřebné investice do infrastruk-tury.
- Možnost kombinací profesionálních a zákaznických služeb (tj. o služeb s různou úrovní kvality).
- Navíc má poskytovatel telekomunikačních služeb možnost přidat i široko-pásmové multimediální služby o zaručené rychlosti v uzavřeném okruhu, tedy např. televizní a rozhlasové kanály, služby stahovaní dat a karuselové-ho přenosu dat, videostreamingu a video na vyžádání (Video On Demand), webcastingové služby atd.
- Společnost ASTRA používá na své platformě jedinečný mechanismus pro zvládání velkých skupin uživatelů a zajištění spolehlivosti služeb, jako je např. kódování, komprese, kešování, předběžné vyvolání atd. V případech zpětného spojení (uplinku) přes připojení GPRS/EDGE je zakomponován speciální mechanismus, který minimalizuje provoz přes mobilní síť a obecně poskytuje na náklady efektivní řešení.
- Projekty podnikatelského sektoru (B2B = business-to-business) jsou předem analyzovány a propočítávány případ od případu s cílem zajistit pro tento trh potřebám co nejlépe přizpůsobená řešení.


Leszek Bujak, ředitel pro rozvoj podnikání Astra CEE, červen 2006


Doplnění redakce satCentrum:

Pan Bujak z vídeńské centrály Astry nám do redakce zapůjčil k otestování malý modem F10 GPRS/SAT/Ethernet pro vyzkoušení rychlosti stahování dat z Astry. Používali jsme ho se SIM kartou Eurotel s datovým programem Data nonstop, dowlink z Astry 1 z transponderu APS. S jeho provozem jsme byli velmi spokojeni, je škoda, že u nás ani jeden z mobilních operátorů nenabízí možnost kombinace GPRS/SAT internetu, jak je tomu u našich sousedů.

Pokud byste potřebovali další informace k satelitnímu internetu z Astry (zejména pokud byste jako firma chtěli používat B2B připojení), můžete se obrátit na uvedenou mailovou adresu ředitele pro rozvoj podnikání ve Vídeňské Astře CEE, anebo navštívit internetovou adresu: www.ses-astra.com - sekci Firmy.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 9   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.09.2005 • CANALDIGITAAL nabídne širokopásmové internetové služby pro holandské uživatele ze satelitního systému ASTRA
13.03.2005 • Internet stále čelí novým výzvám, nyní je na řadě televize [ 6 ]
02.10.2003 • UPC Slovensko zvyšuje rýchlosť pripojenia do internetu - po novom už 512 kbps.
01.10.2003 • Internet UPC se stává součástí širokopásmové internetové služby chello broadband
23.05.2003 • Internet přes satelit - SATdsl [ 12 ]
15.08.2002 • Výzva pro české uživatele satelitního systému SAT@ONCE & CASSABLANCA! [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Hybridní přístup je dnes již překonán, je tu DVB-R 

14.08.2006 14:04 • Petr
Hybridní přístup neboli "oneway" přístup k internetu přes satelit byl dobrou volbou v době vytáčeného připojení. I tehdy ale jen pro stahování větších objemů dat, nikoli pro skutečné obousměrné vysokorychlostní připojení k internetu. Směrování na IP je zde komplikované neboť pozemní cesta musí končit u satelitního připojení. Jinak bude stahování realizováno po pozemní lince. Není proto a asi nebude v zájmu našich operátorů takový způsob podporovat. Navíc, řešení případných problémů s konektivitou je velmi složité (pro koncového uživatele i drahé) pokud jde o stahování dat ze zahraničí. Dnes je ale k dispozici technologie DVB-RCS, která nabízí nejen rychlý download, ale i vysokorychlostní upload. Cena satelitního terminálu je sice výrazně vyšší než ono jednocestné připojení, jde ale také o jinou službu. Satelitní připojení k internetu nachází své místo na trhu tam, kde není k dispozici jiné vysokorychlostní připojení. Pokud není v dané lokalitě ani ADSL, ani datová služba GSM, pak je satelitní systém DVB-RCS jedinou možností pro vysokorychlostní připojení. Služby GSM navíc obvykle nedosahují vyšší rychlosti na straně odesílání. Dial-up to prostě neumí, kombinace ADSL a satelitu se mi zdá při dnešních cenách a rychlostech nesmyslná. Terminály DVB-RCS mají navíc integrovaný akcelerátor, web-caching a prefetching, routovací mechanismy, firewall, NAT atd. Technologicky to je prostě jiná generace satelitních terminálů než byly ty z 90-tých let. Ne náhodou službu "hybridního" přístupu letos přestal v ČR poskytovat Pragonet - ač byla poskytována právě přes německý satelit. Pro více informací o DVB-RCS můžete navštívit http://www.satkom.cz/dvb-rcs.htm .
 
 
  Další zdroje 

21.06.2006 10:18 • Lukáš
Celé toto téma mě dost zaujalo, tak jsem se rozhodl najít pár informací a tady jsou asi ty nejlepší:
http://en.wikipedia.org/wiki/Satellite _internet
http://www.satsig.net/ivsat-europe.htm
 
 
  Astra drahá a pomalá 

20.06.2006 17:31 • mc
omoho lepší sú provideri na Eurobird3 a AtlanticBird.
 
 
  @Josef 

19.06.2006 20:10 • Komenski
Astra sice jede i v kopcích, ale bohužel pro upload potřebuješ alespoň mobilní GPRS a to horách Beskydských, Jesenických a mnohých dalších taky nejde.
Filmy si stáhneš i na levném wifi, přes noc, FUP vesnické wifiny žádné nemívají a wifi je narozdíl od GPRS+Astra download několikanásobně levnější. A jen tak mimochodem download z Astry bude buď také datově omezen anebo agregován, přičemž uváděné rychlosti nejsou již dnes nic závratného...
 
 
  Ale na levném wifi si nestáhne ... 

19.06.2006 10:58 • Josef
Ale na levném wifi si nestáhneš filmy na DVD, buď kvůli rychlosti, anebo taky, co je časté - kvůli omezení objemu dat, které můžeš stahovat (FUP). A jsou vesnice, kde ani to wifi není - je to v kopcích, mimo civilizaci :-) kdežto satelit na Astru jde všude.
 
 
  takže i běžné levné wifi,které ... 

19.06.2006 10:54 • wifista
takže i běžné levné wifi,které bývá dostupné i na venkově je mnohem lepší a levnější. GPRS+Astra net se nechytá.
 
 
  Článek jsme obdrželi v této po ... 

18.06.2006 21:14 • satCentrum
Článek jsme obdrželi v této podobě k otištění a nemyslíme si, že je bezcenný. Není o modemu F10, ale o tom, že existuje možnost širokopásmového připojení k internetu přes satelit, ve formě jednosměrného stahování dat, kdy zpětný kanál je realizován prostřednictvím GPRS/EDGE. A u našich sousedů v Polsku a Německu se poplatek za připojení spojuje s datovým tarifem operátora a pohybuje se (dohromady za obě připojení) už od 25 EUR. Což při srovnání např. s tarifem GPRS Data nonstop u Eurotelu (699 Kč bez DPH, 832 Kč s daní) vyznívá více jak příznivě. Zkušenostem s modemem F10 se chceme vrátit někdy příště, na on line hraní ale ani skype to rozhodně není, ale na stahování velkých souborů a službu VOD (video na přání) je to jako dělané. Je to dobré i např. pro lidi na vesnici a v oblastech, kde není ani wi-fi, ani telefonní přípojka s ADSL. Jen pro ilustraci, chtěli jsme stáhnout poměrně malý soubor IMG pro Premium X ze stránky Zotosu (cca 1MB velký), spojení se "sestavovalo" cca 5 vteřin a soubor se stáhnul za méně jak 10 vteřin. Astra má připravené své download stránky pro abonenty svéhho připojení s filmy, obrázky i hudbou apod., tam je odezva velmi rychlá. Pro běžné načítání na internetu jsou vteřinové prodlevy (ano ping je vždy více jak x sec (nedostane te se pod 1500 ms) nahrazovány dalším velmi rychlým načtením celé stránky. Stahovat data lze rychlostí 512 kbps, 1 či 2 Mbps podle abonované služby.
 
 
  Když už satcentrum propaguje i ... 

18.06.2006 19:02 • Komenski
Když už satcentrum propaguje i internet od Astry a soupravu mělo zapůjčenou, snad by za to stálo sdělit nám základní parametry takového přístupu k internetu, zejména latenci (ping), odezvy v přístupu na české weby, rychlost stahování malých a velkých souborů. Píšu to záměrně, protože jen tak se dá posoudit , je-li tato služby vůbec v česku konkurenceschopná. Z tohoto pohledu je tento článek zatím zcela bezcenný.
 
 
  Bolo 

16.06.2006 15:05 • mc
a už nie je. Ešte minulý rok to v SK ponúkal jeden provider ale pre malý počet užívateľov to zrušil.
 
 
Celkový počet komentářů: 9 / zobrazují se: 1 ... 9

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist