Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 23:08:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Psali jsme na Apríla: Dnes začalo testovat placené satelitní rádio Sirius Europe XM

  Autor: Lipra , e-mail: lipra@satcentrum.com Přidané: 01.04.2014


Aprílový příspěvek: Dnes, 1. 4. 2014 startuje ve zkušebním provozu evropská verze placeného digitálního Sirius Europe XM. Jedná se o testovací vysílání amerického operátora Sirius XM Radio Inc., který na severoamerickém kontinentě poskytuje už od roku 2001/2002 dvě satelitní rozhlasové služby: Sirius Satellite Radio a XM Satellite Radio. Ty budou v Evropě sloučené do společného projektu Sirius Europe XM, nabízející při startu služby cca 165 rozhlasových kanálů ze satelitu a internetu.


Základní cílovou skupinou jsou řidiči automobilů: speciální autorádio dekóduje digitální satelitní signál, který přijímá malá anténa na střeše vozidla. Kanály, které nejsou přerušované reklamními bloky, šíří provozovatel ještě dodatečně pomocí terestrické mobilní sítě LTE a tak m.j. vyplňuje místa nepokrytá signálem - např. ve městech, kde vysoká domovní zástavba znesnadňuje mobilní satelitní příjem.

Dosud se operátor Sirius XM Radio Inc. soustřeďoval jen na severoamerický trh, tedy Spojené státy, Kanadu a Mexiko, dnes ale zkušebně testuje Evropu a chystá se expanze i na další kontinenty. Rozhovory s výrobci automobilů, kteří by měli vybavit svá vozidla z výrobního závodu zařízením pro mobilní satelitní příjem, už probíhají.

Pokrytí Evropy zabezpečuje nový satelit Sirius XM FM-6, který byl vynesen na orbitální dráhu dne 31. 10. 2013. Tato družice je jedním z nejtěžších komerčních satelitů, který byl vynesen do vesmíru, má hmotnost 6 tun (6018 kg). FM-6 je desátou družicí ve flotile satelitů Sirius XM.

Společnost XM Satellite Radio má svůj původ v americké Mobile Satellite Corporation (AMSC) - konsorciu několika organizací, původně se věnující satelitnímu vysílání telefonu (r. 1988), faxových a datových signálů (r. 1992), AMSC později založila jednotku s názvem American Mobile Radio Corporation, která se plně věnuje vývoji digitální rozhlasové služby na satelitní bázi. Společnost XM Satellite Radio Holdings Inc. vznikla v roce 1998 a měla zajištěné dohody instalace aurorádií s automobilkami General Motors, Honda a Toyota. Perličkou je, že původně bylo spuštění služby XM Satellite Radio naplánováno na 12. 9. 2001. Jak však víme, dne před tím, 11. září 2001 Amerikou otřásly teroristické útoky na Světové Obchodní centrum a Pentagon. Proto se první vysílání XM Satellite Radio uskutečnilo až o pár dní později, 25. září 2001. Za čtyři měsíce poté, v lednu 2002 pak odstartovala druhá služba - Sirius Satellite Radio.

Dnes má satelitní rádio Sirius XM více než 60% penetraci na trhu nových automobilů. Firma má dlouhodobé smlouvy s automobilkami General Motors, Ford, Toyota, Kia, Bentley, BMW, Volkswagen, Nissan, Hyundai a Mitsubishi, rádia se montují i do nákladních automobilů, člunů a obytných a rekreačních vozidel. Prodávají se i OEM rádia k individuální zástavbě. Sirius XM Satellite rádia má cca 65 milionů automobilů na severoamerickém kontinentu, samozřejmě ne všechna z nich jsou aktivní na placené služby. Společnost nabízí zkušební předplatné pro nové majitele automobilů, a pak se snaží majitele motivovat ke koupi ročního předplatného. Do roku 2018 předpovídá Sirius XM více než 100 milionů automobilů s Sirius XM rádii. Služba je dostupná ve všech 50 státech USA, na Aljašce a Havaji byly místo pozemních opakovačů upravené foot printy tří satelitů Sirius XM FM k pokrytí těchto oblastí. Dále je pokrytá Kanada a Mexiko, a od 1. 4. 2014 tedy také evropský kontinent.

Ve Spojených státech jsou nabízeny komplety rádií se speciální anténou a startovacím předplatným od cca 70 dolarů, nabízena jsou i speciální přenosná rádia k montáži např. i na motocykl či kolo v cenách od 50 dolarů. Dostupný je i software pro instalaci do telefonů, přehrávačů či tabletů s iOS (Apple), Android či Kindle. Zabudovaná autorádia z výroby v USA nezvyšují cenu nového vozu ani o dolar.

V Evropě se budou používat také prvotní montáže v nových automobilech, například u našich západních sousedů v Německu budou muset všechna nově montovaná rádia mít už příští rok (2015) možnost příjmu digitálního rozhlasu DAB+ a případného připojení externího přijímacího modulu Sirius Europe XM (tuner s řídící jednotkou a LTE modemem) bez dalších servisních úprav. Do konce roku 2014 bude příjem vysílání kanálů Sirius Europe XM zdarma, bez přístupové karty, na rok 2015 budou připravené promo akce za speciální zaváděcí ceny.

Do redakce nám byl zaslán k otestování základní set, který nahradí stávající vestavěné autorádio. Jedná se o OEM autorádio Bosh, podobné, jaké je dodávané do vozidel německé a francouzské provenience, a dále externí přijímací modul, který se připojí k autorádiu. Ten obsahuje přijímací satelitní tuner, řídící jednotku spolupracující s autorádiem, čtečku pro přístupovou kartu placených kanálů a modem LTE se SIM kartou. Dále byla přibalena satelitní autoanténa, v elegantním krytu ve tvaru "žraločí ploutve" se skrývá speciální nízkošumový konvertor s cirkulární polarizací. Za zaslání kompletu, který přišel bohužel až na poslední chvíli v pondělí a nemohli jsme jej tedy zatím otestovat, děkujeme drážďanské velkoobchodní společnosti Cyberport. Jak jej zprovozníme, určitě přineseme podrobný test.


S využitím zdroje: siriusxm.com, Michael Linder, Harald Kuhl; Funkamateur č. 3/2014, s. 329, volně upraveno a doplněno


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/Q2bxHx Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.04.2014 • Placené satelitní rádio Sirius XM pro Evropu nevysílá...
05.03.2014 • Čeká nás revoluce v ovládání televizí? Zapomeňte na klasický ovladač. Brzy budeme s televizí komunikovat řečí těla...
28.02.2014 • České Radiokomunikace zahájily další etapu experimentálního vysílání v DVB-T2
24.01.2014 • NHK zkušebně odvysílá řadu projekcí z Olympijských her v Soči ve formátu Super Hi-Vision 8k
11.12.2013 • Elemental Technologies s plnohodnotným zpracováním obrazu 4K HEVC
17.11.2013 • Vysílání MPEG-4 stále jen v začátcích

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Si pamatam na satelitne radio 1worldspace, ktore 

01.04.2014 18:28 • ® dúfuz
Si pamatam na satelitne radio 1worldspace, ktore mal pred krachom zachranit Sirius/XM, ale nestalo sa tak. Europsky trh je prilis multijazycny, aby obmedzena programova ponuka v L bande pokryla aj zaostale krajiny vychodneho bloku. Takze by to obsadili nemcuri a frantici a z nasich stanic by tam bol nanajvys (nepocuvatelny) Expres.
 
 
  Škoda že u nás je pokrytí LTE mizerné, jako služba 

01.04.2014 17:41 • ® jan
Škoda že u nás je pokrytí LTE mizerné, jako služba sice dobrý, ale jestli už není pozdě, dnes si lidi v autě pouští vlastní playlisty na USB flešce. Tak před deseti lety, možná. A DAB+ bude zadarmo (aspoň doufám). :bad:
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist