Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 16:42:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

DIGI TV: Představujeme komplet pro české abonenty

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 06.09.2006


Včera, v úterý 5.9.2006 došlo konečně k ostrému startu služby satelitní placené televize DIGI TV i v České republice. Po několikatýdenním telefonickém registrování zájemců o abonenci začala včera společnost DIGI Czech Republic s.r.o. distribuovat první komplety prodejcům - dealerům a mohou začít instalace.


Přestože sledujeme slovenskou, a později i českou platformu od samého startu, byli jsme včera překvapeni, když nám byl na brněnské centrále představen úplně nový model abonentského receiveru HUMAX DIGI+II. Na fotografii jej vidíte pod receiverem Humax DIGI+, který byl na jaře distribuován na Slovensku jako první, ještě před přijímačem Hyundai HSS-1169NA. Ano právě tento nový receiver je určený pro české předplatitele DIGI TV a podle prvních testů musíme konstatovat, že je to oproti předchozímu typu kvalitativní posun kupředu.

Celý komplet jsme vybalili a nafotili, abyste si udělali představu, co je předplatitelům DIGI TV v České republice nabízeno. V dalším textu budeme používat užívanou terminologii společnosti, kterou ale v případě nutnosti „přeložíme“.

Instalační komplet – standardní zařízení, které obdrží uživatel, uzavře-li předplatitelskou smlouvu na období 1 roku se skládá z těchto položek:

1. parabolická anténa – plechová ofset parabola o velikosti 80 cm, podle našeho názoru celkem tuhé konstrukce s dobrým upevněním krku („labutě“) držáku konvertoru. Ovšem samotný držák LNB je jen z umělé hmoty, která může při necitlivé montáži prasknout. Parabola je světlé, šedobílé barvy s modrým logem DIGI TV a telefonem na zákaznickou linku a adresou na český web.

Parabola je sice těžší, jak duralové paraboly, ale je to ještě únosné i pro motorické natáčení běžných motorů. Zavěsili jsme ji pro testy na motor Stab H-H 100, a vyhověla. Pro multifeed na 4 LNB – Astra 3A, Astra 1, Hot Bird a Intelsat 10-02/Thor už ale není tak vhodná jako např. náš „etalon“ - italská 85x85cm, i při středu na pozici Hot Birdu jsou již na některých slabších transponderech DIGI TV na Intelsatu (např. 12,643 V anebo 12,687 V) nižší hodnoty signálu, které by již při špatném počasí způsobovaly výpadky.

2. Hlavicová jednotka (univerzální konvertor) – tak nazývají levný OEM výrobek s názvem „DIGILINE“, na štítku má uvedenou hodnotu šumového čísla 0,2 dB. V krabičce je přidaná i gumová krytka k převlečení na F konektor.

3. 10m koaxiální kabel RG6 – jedná se o levný satelitní kabel, na uvedenou vzdálenost vyhoví, jinak bychom se spíše přiklonili k zavedenému BELDENu.

4. 2ks F-konektor – v krabici s příslušenstvím k anténě žádné nebyly, zřejmě je dodá montážník ze svých zásob.

5. Konzole – zřejmě nevyhoví u řady montáží, kdy se budou muset dodat zákazníkům delší držáky - výložníky, než je tato pozinkovaná maličkost vhodná tak na 60cm parabolu na Astru (na jižní stěně), nikoliv na pozici 1. stupně západně.

6. Vnitřní jednotka (settopbox + karta) – to je receiver, či jak někde uvádí dekodér, nyní je to HUMAX DIGI+II spárovaný s kartou podmíněného přístupu. V krabici s rumunským popisem, ale s menu v šesti jazycích: česky, slovensky, anglicky, maďarsky, rumunsky a srbsky. Spolupracuje s DiSEqC 1.0 i 2.0, je podporován i motor USALS. Nové přepracované menu, 2500 předvoleb, 2 SCARTy a 3 AV konektory CINCH nemá RF modulátor), má optický digitální audio výstup a „klasický“ sériový port RS 232 (Canon 9Sub) a trochu rychlejší přepínání než u přijímače Hyundai. To z něj činí subjektivně podle prvních testů celkem dobrý stroj. Škoda, že má jen čtečku Nagravision (nemá CI), a je zde podmínka spárování s přístupovou kartou DIGI TV, takto jej mnozí uživatelé raději použijí spíše jako externí dekodér ke svému lépe vybavenému přijímači.

Doplněno: První den jsme se bohužel ještě nedostali k připojení receiveru na větší monitor, jako byla obrazovka přenosného televizoru Sony 14", který jsme měli s sebou jako kontrolní monitor při instalaci. Proto psát nyní o kvalitě obrazu a zvuku je bezpředmětné. Ani porovnat jej s receiverem Hyundai - zamrzání obrazu - dost dobře nelze, protože nejvíce postižené programy - Joj TV a Markíza jsou pouze na slovenské kartě, na české jsou nedostupné, a NONSTOP KINO již také na Intelsatu 10-02 nevysílá. Na malou obrazovku byl obraz subjektivně dobrý, bez zamrzání a rozpadu při rychlých scénách. K testům na LCD monitoru a větší obrazovce se ještě určitě dostaneme.


Tolik aspoň pár úvodních slov ke složení kompletu, montáže tedy mohou začít. Posledně jsme psali, že službu DIGI TV lze získat dvěma způsoby: 1. zavolat na zákaznickou linku na číslo 800 900 868 a objednat si dekodér a anténu, a čekat na návštěvu instalační firmy, nebo 2. navštívit jednoho z autorizovaných dealerů, podepsat smlouvu a domluvit si montáž. Při dnešním „návalu“ na zákaznické lince bude asi rychlejší osobní domluva s dealerem, navíc podle zkušeností ze Slovenska někteří budou určitě preferovat drobný peněžní bonus za získání „vlastního“ zákazníka před probíráním se ve stovkách zájemců v databázi DIGI TV na dealerské sekci na internetu. Ale to už ponecháme na osobní zvážení.



Pokud nám čas dovolí, přineseme co nejdříve popis receiveru Hyundai HSS-1169NA, který se v současné době pronajímá slovenským abonentům a chystáme se na testy receiveru Humax DIGI+II, který je zase distribuován českým abonentům. Pokusíme se je i srovnat v malém Duelu.


satCentrum, Václav Hrubec, 6.9.2006, 19:00 hod.


První pohled na programovou nabídku a obrazovou a zvukovou kvalitu platformy najdete v Krátké zprávě DIGI, CZ: AXN, Nova, Prima aj. na Intelsatu 10-02 (1,0 st.záp.).


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 95   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.08.2006 • Společná televizní anténa a přechod na digitální vysílání
21.08.2006 • Na internet přes satelit s DVB-RCS [ 16 ]
10.03.2006 • Humax reaguje na plánované kódované vysílání z družice Astra: nový digitální set-top-box s CI
18.12.2005 • Seznamte se: Digitall World DVR 8000 EX
26.10.2005 • Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – II. [ 7 ]
24.10.2005 • Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – I. [ 9 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
5 / 5

  Dealer? 

07.09.2006 11:13 • anonym
....bude asi rychlejší osobní domluva s dealerem......dle sdělění linky DIGITV, žádní dealeři zatím nejsou?
Jak jste to tedy myslel pane šéfredaktore?
 
 
  @waiter 

07.09.2006 06:39 • Montážník
to až tak velkej vtip není, divil by ses, jak často se lidi zajímají, jakou bude mít parabola barvu a jestli to nebude moc rušivý na střeše anebo na fasádě. Proto nakupujeme paraboly různých barev, teď jsou žádané i červené na střechy. Puntíky nejsou nutné :-)
 
 
  Aha, takže parabola je světlé, ... 

07.09.2006 06:19 • waiter
Aha, takže parabola je světlé, šedobílé barvy s modrým logem DIGI TV a telefonem na zákaznickou linku a adresou na český web...
To je velice podstatné, ja myslel, že bude červená s bílymi puntíky...
 
 
  @Sepp 

07.09.2006 00:48 • anonym
Jj, presne s tebou souhlasim, clanek sice trochu zajimavy, ale to co kazdyho zajima tam neni.
 
 
  kvalita obrazu a zvuku 

06.09.2006 23:48 • Sepp
Všechny zajímá jak vypadá obraz a zvuk a vy tady popisujete vybalování z krabice.
 
 
  nic v zlom ale ......... 

06.09.2006 23:42 • zbytocne
stacentrum velmi upada, pripada mi to ako keby to odkupil LUTERAN , ubohe, a najubohejsie bude zmazanie mojho kritickeho postu
 
 
  ten Hrubec 

06.09.2006 23:36 • Hrubec
leze do prdele rumunum, má k.... dacii, šrot za hodně peněz. To tě teda lituji
 
 
  Hrubec je 

06.09.2006 23:33 • antenyrasoha
pračůrák a čuráčí hlava, přesvědčil jsem se o tom už sám.......
 
 
  @redakce: Muzete se zeptat DIG ... 

06.09.2006 23:11 • Honza z HK
@redakce: Muzete se zeptat DIGI TV,proc se CT4 Sport identifikuje jako CT24_Sport aby to opravili??
@all: Nevite dealera DIGI TV pro Vychodni Cechy (Hradec Kralove + Pardubice)
 
 
  Tak takto amatérsky... 

06.09.2006 22:49 • Clavat
..napsaný článek může vzejít skutečně jen od amatéra... nadrženého vidinou zisku... Tendenčně a podlézavě stylizované předešlé články mě v tomto jenom utvrdily... A ta čeština... Pane, Hrubče, prosím, neprzněte český jazyk...
 
 
  humax+motor 

06.09.2006 22:23 • sync
Zaujímalo by ma jak spolupracuje tento nový humax s motorom.Či má tie isté problémy ktoré sú s tým našim (prepisovanie kanálov pri natočení na Astru a zamrzanie prístroja)
 
 
  kvalita 

06.09.2006 21:55 • anonym
napiste pls, alespon zbezne jak to vypada s kvalitou obrazu a zvuku
 
 
  Všechny programy, co byly pops ... 

06.09.2006 21:08 • VHR
Všechny programy, co byly popsány v článku: Před startem DIGI TV v ČR – III. Jedině nejede NGC, jede už Prima i Nova. Popis kvality bude v samostatném článku.
 
 
  nebylo by spatne napsat,co tam ... 

06.09.2006 21:01 • anonym
nebylo by spatne napsat,co tam teda vlastne vsechno jede a jak?
 
 
  Diky za tento (trochu optimist ... 

06.09.2006 20:46 • esc0
Diky za tento (trochu optimisticky) clanek :)
 
 
Celkový počet komentářů: 95 / zobrazují se: 81 ... 95

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist