Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 00:01:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Česká televize na jeden den zapojila moderátory ze školních televizí

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 10.11.2014


Česká televize dlouhodobě podporuje televizní štáby ze základních a středních škol, s jejichž reportážemi se mohou diváci pravidelně setkávat v pořadu Zprávičky na kanálu ČT :D. Na začátku listopadu se tak jedenáct dětských televizních štábů ze všech koutů České republiky zúčastnilo celodenního semináře na Kavčích Horách s názvem Televize v televizi, který měl za cíl prohloubit teoretické i praktické znalosti dětí. Některé z nich se pak skutečně objevily ve vysílání jako hostující moderátoři dětského zpravodajského pořadu Zprávičky.


Česká televize pořádá semináře pro školní televize pravidelně, s ohledem na právě proběhlé volby bylo tentokráte tématem zpravodajství. Školní redakce představily reportáže, které jejich vlastním pohledem přibližují komunální volby v obci, ve které sídlí jejich škola. Cenné zpětné vazby na svou práci se jim pak dostalo od tvůrců hlavní zpravodajské relace Události. Česká televize se tak mimo jiné snaží prohlubovat mediální gramotnost dětí.

„Velice se nám líbily reportáže ostatních škol, byli jsme překvapeni úrovní prací našich kolegů a věříme, že dokážeme totéž,“ komentuje účast na semináři členka redakce opavské SGO TV Bára Kaštovská a učitel zlínského gymnázia a zároveň vedoucí školní televize TV TGM Jaromír Světlík dodává: „Mít šanci ukázat své výsledky profesionálům v oboru, kteří pak vše zhodnotí na základě svých zkušeností z praxe, je opravdu velkým přínosem pro každého začínajícího mladého redaktora.“ Nikole Kokyové z TV Kolín se líbilo televizní zákulisí: „Jako dívce se mi líbila prohlídka maskérny a kostymérny. Velice poutavá byla také přednáška Jakuba Železného.“ Poprvé se workshopu zúčastnila redaktorka Dvojky 2 TV ze Základní školy Litomyšl Linda Kalivodová „Návštěva v České televizi byla velice přínosná, vyzkoušeli jsme si práci s technikou, se kterou se běžně nemůžeme setkat.“

Jelikož úroveň znalostí jednotlivých členů školních štábů je vysoká a většina se chce věnovat televizní práci i v budoucnu, je v seminářích kladen důraz na praktické využití a specializované profese. Podle svých preferencí se tak děti zúčastnily workshopů, které se zaměřovaly na kameru a techniku, editorskou činnost, zlepšení hlasového a mluvního projevu či na specifika televizní módy, tedy úskalí zobrazení barev a střihů na obrazovce. Velký zájem byl také o možnost vyzkoušet si práci režiséra nebo moderátora pořadu Zprávičky. Překvapením pak bylo, že se vybraní jedinci skutečně představili na obrazovce jako hostující moderátoři tohoto pořadu.

„Možnost moderovat ve Zprávičkách nás trochu překvapila, ale nakonec jsme rádi, že jsme si to mohli vyzkoušet a naše vstupy se skutečně odvysílaly. Práce na průvodním slovu, čtecí zařízení i jazyk přizpůsobený dětskému publiku – to vše byla pro nás cenná zkušenost,“ komentuje své vystoupení na obrazovce člen příbramské GymTV Filip Martinkovič. „Zúčastnila jsem se workshopu Práce editora ve zpravodajství, kde jsem se dozvěděla mnoho nového. Pro školní televize je dobré, že s námi Česká televize spolupracuje a pomáhá nám se prezentovat,“ říká žákyně 8. A z chomutovské základní školy Tereza Jírová, která je zároveň členkou školní televize Hey TV.

„Již od počátku zapojujeme školní televizní štáby do vysílání dětské zpravodajského pořadu Zprávičky a naši spolupráci neustále vylepšujeme například právě semináři Televize v televizi. Novinkou, kterou nyní ve Zprávičkách zkoušíme, jsou telemosty, tedy vstupy školních reportérů z místa konání akce v jejich okolí přímo do vysílání. Navíc jsme pozvali dva studenty ze školních televizí jako aktivní účastníky mezinárodní konference News Assembly, na které se příští týden poprvé představí dětské zpravodajství evropských veřejnoprávních televizí,“ říká ke spolupráci České televize se školními televizemi editor pořadu Zprávičky Petr Kopecký. Další formou zapojení dětí do vysílání je online projekt Digináves. Školní štáby mohou na této webové platformě ČT24 publikovat zpravodajské a publicistické příspěvky ze svých regionů.

Seminář Televize v televizi se uskutečnil již potřetí a sjely se na něj školní televize z Opavy, Zlína, Borohrádku, Příbrami, Chomutova, Broumova, Jilemnice, Kolína, Liberce, Litomyšli a Brna. Do budoucna se připravují další semináře, které jsou opět otevřené všem školním televizním štábům. Česká televize rovněž pravidelně zaštiťuje několikadenní setkání školních televizí s názvem Jak se dělá televize, kterou organizuje školní televize GymTV z Příbrami.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/mm5WYf Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.11.2014 • Stovky novinářů z celého světa se sjedou v Česku. Diskutovat budou i s vědci a umělci
03.11.2014 • FTV Prima vydává kulinářský čtvrtletník Prima FRESH
03.11.2014 • Televize Nova a DOBRÝ ANDĚL přichází podruhé se společnou kampaní
03.11.2014 • Media Club představil obchodní politiku pro rok 2015, spojuje prodej televizní, online a rádiové reklamy
01.11.2014 • Česká televize přispívá do kolekce evropského bohatství televizních archivů
31.10.2014 • Aplikácia Zelená vlna bude pomáhať aj počas sviatočného víkendu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist