Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 18:08:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Česká televize zveřejnila plán, jak vidí digitalizaci do budoucna

  Autor: Lukáš Polák , e-mail: lucky.boy@volny.cz Přidané: 27.10.2006


Česká televize (ČT) uspořádala tuto středu ve svém sídle na Kavčích horách neformální setkání s novináři na téma digitalizace. Hlavní problém, který byl nastíněn hned na začátku, je, že bylo vyčerpáno kmitočtové spektrum. Nové digitální sítě nebudou moci být postaveny do té doby, dokud nebude zajištěna jejich ekonomická stabilita. Jak řekl vedoucí projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš, v České republice chybí manažérské řízení celého procesu.

Je např. důležité položit si otázku, kolik bude digitalizace stát. To Česká televize udělala a došla k následujícímu předběžnému výsledku: Předpokládáme-li, že na každou domácnost vyjdou 2 set-top boxy, dostaneme se k číslu 6,7 milionu set-top boxů. ČT počítá s tím, že v době, kdy bude stb nutné zakoupit, bude průměrná cena za jeden kus 1200 Kč. Dostaneme se tedy na částku 8 miliard korun. Digitalizace ale samozřejmě nejsou jen samotné přijímače. Je nutné přizpůsobit např. i společné televizní antény (STA). Částku, která bude nutná do těchto úprav vložit, odhaduje Česká televize na 1,5 miliardy Kč. Dále je důležité počítat i s investicí do technického vybavení. Celkové náklady by se pak měly vyšplhat přibližně na 16 miliard korun.

Pro samotné televize bude digitalizace samozřejmě znamenat nárůst nákladů. Provozní by se měly vyšplhat k 1 miliardě a na program ke 3 miliardám Kč. Výnosy se dostanou přibližně na 2 miliardy. Roční deficit bude tedy činit zhruba částku přes 2 mld. Kč. V tom vidí Pavel Hanuš hlavní problém celého procesu. Zároveň však dodává, že je v něm nutné pokračovat, protože se nesmí zastavit. Dokonce i firmy ukončují výrobu analogových zařízení jak pro příjem signálu, tak i pro jeho vysílání. Bude zapotřebí vytvořit generální dohodu, v níž budou uvedeny podmínky a způsob vypínání analogového signálu. Legislativa řešila pouze jak bude digitalizace vypadat na konci celého procesu, ale ne během něj.

Dále je nutná změna statusu a reorganizace Národní koordinační skupiny (NKS), která má koordinovat celý proces přechodu na digitální vysílání; zapojení regionálních samosprávních orgánů a diverzifikace způsobu distribuce. Hanuš uvedl, že by měla existovat národní satelitní platforma, kde by byly šířeny programy z digitální pozemní televize (DVB-T).

Česká televize se chystá i na zahájení kampaně na podporu digitalizace, která bude mít několik fází – signální, vysvětlující, informační a pomocnou. ČT by chtěl spolupracovat i s telekomunikačními operátory (např. Radiokomunikace) na lince, která by pomáhala lidem v oblastech, kde bude zahájeno vysílání a ti s ním budou mít jakýkoliv problém nebo budou mít jakýkoliv dotaz, který se tématu týká. Je důležité zdůraznit, že sama Česká televize nemá právo cokoliv vypínat. Stát musí určit co, kdy a kde bude vypnuto. O tom by měla rozhodovat instituce jakou je Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Např. na Domažlicku se uvažuje hned o několika variantách. Buď poběží paralelní provoz 12., 38. a 41. kanálu bez vypnutí analogového vysílání, nebo bude vypnut 12. kanál a poběží 38. a 41., nebo poslední možností je vypnutí 12. a 41. kanálu a přechod na digitál na 38. kanálu. 30. června 2007 končí licence pro přechodný multiplex A. Česká televize však doufá, že ČTÚ prodlouží jeho licenci, dokud nebudou ustanoveny konečné multiplexy 1 až 4.


pro satCentrum: Lukáš Polák, 26.10.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 6   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.11.2006 • Aktuálně: Domažlicko už vysílá digitálně, Novu však nenaladíte [ 8 ]
19.10.2006 • Digitální vysílání později, lidé hledají jiné možnosti. Zajímají se především o digitální satelitní vysílání
09.10.2006 • Pozvánka na veletrhy INVEX – DIGITEX
06.10.2006 • UPC ponúka interaktívne hry cez službu Direct [ 2 ]
04.10.2006 • ČR vs. Bosna a Hercegovina na Galaxii sport
13.09.2006 • Galaxie sport dnes uspěla u Městského soudu v Praze s žalobou proti rozhodnutí RRTV, týkající se digitálních televizních licencí [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  naprosto neslýchané z úst pracovníka ČT! 

30.10.2006 11:31 • sukesada
no o vytvoření NÁRODNÍ DVB-S PLATFORMY se měla (!!!A HLAVNĚ MOHLA!!!) ČT už dávno postarat - místo toho ale raději přefakturovávají náklady přes soukromé společnosti a ochotně podporují prodej předražených přístupových karet!!!
*
a aby to nebylo málo, tak o DVB-S téměř ani neplknou, zatímco o DVB-T melou pořád, takže lidi často o DVB-S nemají ani tušení, zatímco o DVB-T si myslí, že už jim zítra odpoledne bude hrát na vidle
 
 
  Děkuji anonymům za potvrzení m ... 

28.10.2006 21:55 • MUDr.Chocholoušek
Děkuji anonymům za potvrzení mého podezření o nerealitě, která panuje v ČT.
@Martin: Co se týče onoho "technického tahounství", je třeba jej též vyspecifikovat! Ono není žádné umění utrácet státní statky stylem filtrace peněz přes soukromé subjekty, nákup techniky a následně její pronajímání soukromým subjektům, které pak zpět slouží jen pro ČT a tak bych mohl pomalu rozkrývat styl hospodaření ČT, i když také nejsem zaměstnanec ČT. Jako nápad zoufalce lze např. považovat vznik "národní satelitní platformy"! Pan Hanuš asi pošilhává do Německa, kde však veřejnoprávní DVB-S pakety musely opustit soukromé televize a přejít do svých paketů. A kdyby ČT opravdu upřímně chtěla, mmohla už ho mít dávnou a ne 9 let hrubě přeplácet jakousi službu soukromé minifrimy, nad jejímž aktuálním zánikem roníme slzy.
 
 
  mimo mísu 

28.10.2006 09:16 • martin
Řekl bych, že předchozí komentáře jsou zcela mimo mísu. Podotýkám, že nejsem zaměstnanec ani spolupracovník ČT. Každopádně na televizním poli zatím vždy ČT byla tahounem v zavádění nových technologií a ani u digitalizace tomu není jinak. Nova má samozřejmě náklady nižší, když vysílá pouze jeden program a ne čtyři !!! Kdo v současné době zabrzdil digitalizaci ? Opět Nova !!! Když tvrdí, že má připraveny 4 další stanice proč s nimi nejde např. do Czechlinku jako ČT, není tam ani její jediný program !!! Nova jediná nevysílá v analogovém pozemním vysílání celodenně stereo a podobných příkladů by se našlo !!! Všichni kritizujete ČT, ale kdo brání rozvoji televiznímu trhu v ČR je především Nova, které zakonzervování současného stavu a zachování praktického monopolu na reklamu vyhovuje !!! Pak se nedivme, že potřebná konkurence v TV vysílání u nás není. 24CZ a TOP TV to asi nezachrání !!!
 
 
  Platy v ČT za 1,5 hodiny práce: přenos z fotbalu 

27.10.2006 18:08 • ....
Režiser: 7 000 Kč, střihač 4 000 Kč, zvukař 3 500 Kč, kameraman 3 000 Kč , atd.....
 
 
  Myslel jste zjevný příklon ke ... 

27.10.2006 16:01 • anonym
Myslel jste zjevný příklon ke stranám napravo, že pane doktore.
 
 
  Česká televize by si měla před ... 

27.10.2006 15:13 • MUDr.Chocholoušek
Česká televize by si měla především zamést před vlastním prahem! Nechápu, proč organizace, jejíž roční provozní náklady několikanásobek nákladů soukromých televizí obdobných formátů, se jal "přepočítávat" kolik co bude a koho stát!!?? Jakým právem si organizace,kde průměrný plat VŠECH zaměstnanců činí více, než plat vysokoškolského profesora se dvěma tituly?? Ani nadpis článku nekoresponduje s obsahem; ČT není schopna, díky své neprůhledné a přemnožené struktuře v reálném čase cokoliv zvládnout. Tento moloch je schopen pouze "cupitat" systémem tři kroky vpřed a dva vzad, viz poslední témata jako zbabrané několikaleté výběrové řízení na satelitní vysílání, nové logo ČT, aféra s koncesionářskými poplatky atd. Navíc zpravodajské a publicistické pořady ztrácejí na úrovni, nejsou vyvážené a často je z nich cítit nikoliv nestrannost, ale zjevný příklon ke stranám nalevo. Holt socialistická televize musí nadbíhat socialistům.
Privatizace Kavčích Hor je jediný lék na tohoto nemocného a nebezpečného pacienta!!
 
 
Celkový počet komentářů: 6 / zobrazují se: 1 ... 6

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist