Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 15:04:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Testovali jsme pro vás „Televizi v kapse“

  Autor: Lukáš Polák , e-mail: lucky.boy@volny.cz Přidané: 08.11.2006


Mobilní operátor T-Mobile ve spolupráci se společností České radiokomunikace začal 24. října v Praze testovat systém DVB-H, digitální televize určené pro mobilní telefony. Jeho signál je šířen z vysílače Strahov na 29. kanále výkonem 50 kW.

Programová složka testu obsahuje kanál Tourism propagující historické a kulturní skvosty České republiky, zpravodajské ČT24 a Euronews, archiv hitparády t-music, hudební Óčko, hobby televizi TOP TV v kombinaci s erotickou Playboy TV (vysílá přes noc) a kódované programy Filmbox, dokumentární National Geographic a dětskou televizi Jetix.

Společnost T-Mobile nám přijímač od firmy Motorola zapůjčila na období od 2. do 8. listopadu, a tak jsme se rozhodli pro vás připravit test této služby, která příští rok vstoupí na náš trh pod názvem "Televize v kapse". Více než samotné vlastnosti přijímače nás zajímala podoba a kvalita samotného vysílání. Přesto náš test bude obsahovat i některé zmínky o mobilním telefonu.

Po spuštění se objeví hlavní obrazovka, ze které je možné ikonkou vpravo dole vstoupit rovnou na výběr programů digitální mobilní televize. Když tak učiníte, začne se spouštět aplikace „TV v kapse“. Zde jsme objevili první úskalí. Trvalo přibližně minutu, než naskočila. Během této procedury probíhala inicializace DVB-H a načítání elektronického průvodce službou - Electronics Service Guide (ESG).

Po tomto kroku se načte úvodní obrazovka se seznamem programů. Kanál, který chcete sledovat, vyberete jednoduše tak, že na něj kliknete a v dolní části zvolíte položku „Sledovat“. Program se načte a poté začne jeho přehrávání. Ne však na celé obrazovce, protože v její dolní třetině je ještě několik položek, ze kterých je možné vybírat, např. navštívit webové stránky televize nebo portál t-zones, vrátit se zpět na seznam programů nebo si spustit elektronického programového průvodce (EPG). Chce-li si divák program přehrát na celé obrazovce, nic mu v tom nebrání. Stačí, když na zmenšený obraz klikne a ten se zvětší na velikost displeje.


Kvalita obrazu a příjmu

Je-li zaměřena služba především na obraz a není-li jeho kvalita příliš velká, je to pro takový produkt velké mínus. Bohužel musíme konstatovat, že tohle je případ „Televize v kapse“. Obraz je vysílán v kompresní technologii MPEG-4 H.264/AVC. I na nepříliš velkém displeji je však vidět, že video zrovna kvalitou neoplývá. Navíc byl u většiny programů zvuk oproti obrazu zpožděn přibližně o jednu sekundu.

Na tom, jaká bude kvalita příjmu, samozřejmě záleží vzdálenost od vysílače. Uživatel by však čekal, že strahovský vysílač pokryje s výkonem 50 kW bez problémů celou Prahu. Bohužel tomu tak není. Měli jsme možnost porovnávat příjem ve dvou lokalitách a rozdíl byl značný. Při cestě autobusem z Anděla na Strahov jsme téměř nezaznamenali žádné výpadky. Jen když jsme vjeli mezi vysoké budovy, které bránily v příjmu, obraz několikrát zakostičkoval. Naopak na Jižním Městě uvnitř paneláku byl obraz nesledovatelný. Přibližně každých pět vteřin zamrzl a jeho sledovatelnost se pohybovala v řádu sekund, poté opět zamrzl. Příjem na volném prostranství byl o něco lepší, přesto jsme se přibližně každou půl minutu dočkali krátkého výpadku. Při průchodu pasáží však obraz zamrzl a opět se rozeběhl až při východu z ní.


Elektronický programový průvodce (EPG)

Když už jsme se zmínili o EPG, přiblížíme si jeho vlastnosti. Televizní program začíná vždy aktuálně vysílaným pořadem a následují dva další. K dispozici je samozřejmě celý den a jednoduše v něm listujete pomocí šipek umístěných v horní a dolní části obrazovky. Průvodce má velkou výhodu v tom, že když kliknete na název pořadu, objeví se obrazovka, kde zvolíte upozornění v minutách před jeho začátkem. Dále bylo možné nechat si zaslat SMS-ku, která vás na něj upozorní. Stačilo zvolit telefonní číslo a text zprávy, který pokud jste ho nechtěli upravovat, už byl vyplněn.


Placené programy

Součastí nabídky DVB-H jsou i placené televizní programy. Pražský experiment nabízí tři – National Geographic, Filmbox a Jetix. Pro objednání programu na něj stačí kliknout, zvolit položku sledovat a objeví se vám obrazovka, zda si přejete objednat předplatné programu. Po potvrzení se program začne načítat a objeví se tabulka se seznam všech vámi zaplacených kanálů v tabulce, kde vidíte i kolik hodin, či dní vám zbývá do vypršení lhůty sledování. Přesto, že televize jsou v experimentu vysílány, přijímač nám žádný z těchto nepřehrál. Na displeji stále jen svítil popisek „Přehrávání“, ale programu jsme se nedočkali.


Závěr

„Televize v kapse“ je vhodná přesně k tomu, k čemu je určena – při krácení cesty z práce nebo ze školy, pro rychlou orientaci např. ve zpravodajství a pro zábavu. Nic víc od ní nečekejte. Nezajistí-li však poskytovatel kvalitní pokrytí nejen v oblasti příjmu, může počítat s tím, že uživatelé s ní moc nadšení nebudou. Kdo by se chtěl dívat na program, který bude kostičkovat a občas i zamrzat? Zákazníci poskytovatele se určitě nespokojí s tím, že pro jeho sledování budou muset být „prostě blíž“. :-)


Lukáš Polák, satCentrum, 8.11.2006, foto: autor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.11.2006 • ČT osloví další poplatníky – majitele dekódovacích karet [ 3 ]
01.11.2006 • Včerejší a dnešní problémy DIGI TV [ 108 ]
01.11.2006 • Aktuálně: Domažlicko už vysílá digitálně, Novu však nenaladíte [ 8 ]
27.10.2006 • Česká televize zveřejnila plán, jak vidí digitalizaci do budoucna [ 6 ]
19.10.2006 • Digitální vysílání později, lidé hledají jiné možnosti. Zajímají se především o digitální satelitní vysílání
09.10.2006 • Pozvánka na veletrhy INVEX – DIGITEX

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  29 

08.11.2006 22:45 • test1
jo tak tohle je to, a já porád co to na tom 29k chytám, když tam stbox nic nenajde. Příjem lokalita Příbramsko
 
 
  No DVB-H.Již sám název vypovíd ... 

08.11.2006 22:14 • horaak
No DVB-H.Již sám název vypovídá.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist