Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 22:07:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Včerejší a dnešní problémy DIGI TV

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 01.11.2006




Digitální satelitní platforma DIGI TV měla včera a dnes, aspoň pro české abonenty, problémy, které nepotěšily řadu uživatelů. Zajímali jsme se, jak k tomu došlo.


Včera, 31.10.2006 prováděla společnost RADIOKOMUNIKACE a.s. pravidelnou údržbu a revize anténního nosiče, anténních systémů a vysílačů na vysílači Praha – město (Žižkovská věž). Z toho důvodu proběhla v čase přibližně mezi 6. a 14. hodinou výluka televizních programů ČT1, ČT2, Nova a Prima TV a digitálního vysílání ČT1, ČT2, ČT 24, ČT Sport a TV Nova a programů Českého rozhlasu. (Více v příspěvku Informace o výluce televizního a rozhlasového vysílání - Praha - Žižkov).

Digitální signál TV Nova, připravovaný pro stream RADIOKOMUNIKACE a.s odebírá pro svůj uplink v DMC v Amsterodamu společnost UPC ČR, a.s., která jej na základě dohody o retransmisi přidává do platformy UPC Direct na Astře 1G, na pozici 19,2 st. východně, tp.99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 401/411. Během výluky ale signál nebyl dostupný, a tak se na předvolbě TV Nova v paketu UPC Direct objevil text: „Omlouváme se Vám za výpadek programu. Na obnově signálu usilovně pracujeme. Vaše UPC DIRECT“.

Tento text se ovšem objevil i na předvolbě abonentských receiverů DIGI TV, kde TV Nova vysílá na Intelsatu 10-02, umístěném na pozici 1,0 st. západně, tp.312XL, frq. 12,687 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 630/863. Znamená to, že DIGI TV přebírá signál pro tuto stanici z paketu UPC Direct, česká TV Nova ani nikde jinde na satelitu nevysílá.

Volali jste nám do redakce, jak to vlastně s retransmisí Novy vypadá. Shodou okolností jsme se včera v pražském hotelu Adria zúčastnili zajímavé odborné akce - Kulatého stolu o digitalizaci na aktuální téma "Technologické aspekty digitalizace", kterou pořádal server Digizone (připravujeme o ní zvláštní článek i s obrazovým materiálem), a tam byl přítomen i tiskový mluvčí a ředitel PR společnosti UPC ČR, a.s. dr. František Malina. Ten na dotaz odpověděl, že neví o žádné dohodě mezi UPC ČR a.s. a DIGI Czech Republic s.r.o. o přebírání Novy, a pokud se tak děje, je to nelegální a společnost UPC zváží případné právní kroky, které by jí v tom zabránily.

Samozřejmě nás zajímal i názor DIGI TV. Ta ale deklaruje na svých webových stránkách www.cz.digi.tv šíření stanic TV Nova a TV Prima pouze ve formě pozemního vysílání. Nicméně se při instalaci přijímače obě televize načtou na předvolby, a navíc ředitel Novy na Digitálních milnících při zahájení letošního Invexu zmiňoval vysílání Novy v paketech jak UPC Direct, tak i DIGI TV. Nezbývá tedy, než aby společnost DIGI Ctzech Republic našla v brzké době jiný, samostatný způsob získání digitálního signálu Novy pro svoji platformu. Dnes se nám dostalo odpovědi, že o této situaci vědí, a hledají řešení, ale chtěli by ujistit diváky, že TV Nova z platformy DIGI TV rozhodně nezmizí.

Zřejmě pro podobné „nedohodnutí se“ se čeští abonenti hned tak nedočkají na svých receiverech ani programu AXN. Také NONSTOP KINO se od doby zakódování signálu na Amosu 2 nevysílá.

Jen pro ilustraci doplníme, že jsme se s podobným problémem setkali už při startu platformy na začátku září, kdy se jednatel sportovního tematického kanálu Galaxie sport na nás s údivem obrátil, jak to, že píšeme o vysílání této televize v DIGI TV, když s nikým o jejím zařazení nejednal. Teprve později došlo k prvním jednáním, která byla úspěšná a zařazení Galaxie sport bylo legalizováno.

Vysílání TV Nova ale nebylo jediným problémem, v tomto dušičkovém období vyskočily technikům a montážníkům nejedny vrásky. Po nekvalitních parabolách se špatně konstruovaným držákem LNB směřujícím mimo ohnisko (ty se ve velké míře jako reklamace vrátily do skladu), naštěstí po výměně jsou již nové paraboly dobré a LNB Inverto WhiteTech 0,3 dB vykazuje lepší BER (kvalitu signálu) jak dřívější no name s číslem 0,2 dB. To, že o víkendu nefungoval server pro registrace ukončených smluv zasáhlo asi jen některé dealery.

Dnes se na nás řada abonentů také obracela s problémem, že ji přestaly fungovat kódované placené kanály platformy. O závadu na satelitu se nejednalo, protože na slovenském receiveru stanice normálně fungovaly. Dokonce některým českým abonentům fungovaly prémiové kanály HBO, HBO2 a Cinemax, jen základní balík se nenačetl. U některých se i znovu objevila hláška o nesprávném spárování. Podle slov techniků se jednalo o problém, že některé karty byly funkční jen do 31.10. a po vypršení expirace se musely znovu načíst ze satelitu. Pokud nepomůže vypnutí a zapnutí receiveru ze sítě a nové načtení – autoinstalace, nezbývá, než zavolat na zákaznickou linku 800 900 868 s prosbou o refresh karty.

Co je však velkým a dosud nevyřešeným problémem, je ochrana Macrovision na video výstupu obou SCARTů i na konektoru CINCH Video abonentských receiverů HUMAX DIGI+ II. Na dnešní dotaz, kdy můžeme očekávat nový firmware, který umožní nahrávání na video a DVD rekordéry, jsme odpověď nedostali, protože ji zřejmě u nás nikdo nezná. Nezbývá, než čekat, až programátoři připraví pro tento HUMAX nový firmware k odeslání upgrade přes satelit.


Redakce satCentrum, 1.11.2006, 18:30 hod.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 108   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.11.2006 • Aktuálně: Domažlicko už vysílá digitálně, Novu však nenaladíte [ 8 ]
27.10.2006 • Česká televize zveřejnila plán, jak vidí digitalizaci do budoucna [ 6 ]
19.10.2006 • Digitální vysílání později, lidé hledají jiné možnosti. Zajímají se především o digitální satelitní vysílání
09.10.2006 • Pozvánka na veletrhy INVEX – DIGITEX
06.10.2006 • UPC ponúka interaktívne hry cez službu Direct [ 2 ]
04.10.2006 • ČR vs. Bosna a Hercegovina na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 6

  digi 

20.12.2008 07:10 • neregistrovaný
prepacte do lavej strany
 
 
  digi 

20.12.2008 07:08 • neregistrovaný
preco je posunuti obraz vniektorych digi primacoch do pravej strany_//
 
 
  TV Prima na DIGI - SK 

19.12.2008 21:21 • neregistrovaný
Od včera si môžu abonenti DIGI TV na Slovensku naladiť TV Prima. Šťastné a veselé viavočné sviatky.
 
 
  nastavenie akt.casu 

16.06.2007 17:55 • anonym
Na prijimaci HYUNDAI mi meska aktualny cas o cca 2 min.Ako nastavim skutocny cas?
Podla navodu sa cas posuva po polhodinach.
 
 
  pre anonyma z Irska 

17.05.2007 20:48 • kellner
Ked si sa uz dostal na tuto stranku tak Ti nemoze byt problem zistit z ktorej druzice DIDItv vysiela, pozri si pokial siaha pokrytie a zistis vsetko co potrebujes...
(Mimo ineho aj to ze by si v Irsku potreboval taku 3-4 m parabolu...)
 
 
  zdravim,chcem sa spytat,ci ma ... 

17.05.2007 11:22 • anonym
zdravim,chcem sa spytat,ci ma niekto skusenosti prijmom digitv aj v zahranici, konkretne v irsku. Je tam signal z druzice,kde vysiela digitv? dik
 
 
  Suhlas,momentalne od vydania n ... 

14.05.2007 14:49 • Sefko
Suhlas,momentalne od vydania novej verzie fw 1.00.10 pre Humax +II su slov.stanice celkovo lepsie na tom ako predtym..obcas este prebehnu kocky na STV1 ale Markiza a JOJ co mal moznost sledovat cez vikend nebola "sekana" ani raz co je uspech...
 
 
  STV.............. 

14.05.2007 14:02 • pme
Jasne,ze to este na slovenskych este nie je 100% ne,ale uz sa to da v pohode pozerat. Nie ako predtym,ked to bolo nepozeratelne.
 
 
  Zlá odpoveď ani pri signále ta ... 

14.05.2007 13:12 • Orava
Zlá odpoveď ani pri signále takmer deväťdesiat percent nebol obraz úplne v poriadku na slovenských staniciach kockovali a mať parabolu, ktorá by mala takmer tri metre to je nemysliteľné, české stanice mali dátový tok v poriadku aj HBO a CINEMAX, len slovenské si robili čo chceli, ale to je o kvalite, časom aj tu dajú do poriadku. Aj v Írsku môžeš sledovať uvedené stanice ak máš zakupený Digi, stačí ti ho vziať do Írska kúpiť tam parabolu a konventor a nastavíť na požadované parametre a sleduješ slovensko-české programy, nech sa ti darí....)))
 
 
  cha cha 

14.05.2007 11:35 • popo
seřidte si parabolu machři a pak vám to nbudě kockovattttt
 
 
  Zdravim, chcel by som sa opyta ... 

14.05.2007 00:52 • thomas
Zdravim, chcel by som sa opytat, ci je mozne prostrednictvom Digi tv sledovat hlavne slovenske stanice aj v zahranici, konkretne v irsku. Na Slovensku mam digi tv, platim 290sk mesacne, ale neviem ci je signal iba na slovensku, alebo aj inde v europe. ide mi hlavne o slovneske a ceske stanice /ct1,ct2/.Alebo ci je v irsku ina moznost prijmat slovenske stanice cez satelit, za vsetky skusenosti dakujem.
 
 
  áno slovenské stanice už nekoc ... 

07.05.2007 12:00 • orava
áno slovenské stanice už nekockujú, teraz sa to stáva pri FILMBOXE, a čo nové stanice nebudú....
 
 
  STV 

07.05.2007 09:57 • pme
Neviem ci to bola nahoda,alebo to uz spravili,vcera som na digi-tv na slovenskych staniciach nezaznamenal ziadne kockovanie.
 
 
  Bohužial musím sa pripojiť k t ... 

02.05.2007 09:35 • anonym
Bohužial musím sa pripojiť k tým ktorí sú nespokojný s kvalitou signálu SK programov.Bohužial ako sledujem rôzne diskusné fora a nie som sám vidím ako rumunský majitelia asi nemajú záujem o zlepšenie kvality o čom dávaju jasne najavo tým že nereagujú na žiadne takéto diskusné fora nejakým konkrétnym vyhlasením že či niečo chcu vylepšiť s kvalitou signálu.
Takže aj ja zvažujem že v juli dam DIGI dovidenia aj ked cena je dobrá ale kvalita je dôležitejšia a konečne sa na trhu objavuju aj další poskytovatelia kablovky a v lepšej kvalite a poskytujú aj dalšie české programi ktore akosi digi nevie pre Sk spustiť.
 
 
  Lojza:Bud rad ze nemas SVK pro ... 

02.05.2007 01:08 • Sefko
Lojza:Bud rad ze nemas SVK programy,lebo by si dosiel o nervy pri tom kockovani...hokej sledovat na STV2 je takmer nemozne,lebo pri rychlejsich pohyboch je to katastrofa...takisto mi v septembri konci 12mesiacov a im to otrieskam o hlavu nech si to nabuchaju do riti...
 
 
  DIGI TV 

01.05.2007 23:00 • LOJZA
NA SLOVENSKU SE VAM SEKAJÍ PROGRAMY A JE POŘÁD STÍŽNOST S KVALITOU PROGRAMŮ V ČESKU NEMÁME ANI JEDEN PROGRAM SLOVENSKÝ JSTE O KOUSEK DÁL NA NÁS NĚJAK ZAPOMÍNAJÍ S VAŠÍ NABÍTKOU PROGRAMŮ.
 
 
  do pici i s taku robotu,uz zac ... 

01.05.2007 18:28 • piko
do pici i s taku robotu,uz zacina kockovat aj galaxia a je tych programoch uz viac,co kockuju,tak v septembri dam digi tv zbohom,ked nemaju ziadnu snahu.ked to doteraz nespravili,tak ani za 100 roky cigani jedny!
 
 
  Písal som do Digi ohľadom AXN ... 

13.04.2007 04:00 • anonym
Písal som do Digi ohľadom AXN Scifi a Crime a oni mi odpísali, že s rozšírením programovej ponuky teraz neuvažujú.
 
 
  pro Totonka 

25.12.2006 07:35 • anonym
Totonek,o co jde Tobě?Blbeček si Ty,zajdi na živnostenský úřad,vyřiď si živnosťák a spusť novou platformu a můžeš hrabat taky,ale Ty na to nemáš.Dokážeš jen urážet někoho kdo se snaží lidem vyjít vstříc a něco nabídnout pro normální pracující lidi tzn. český národ.Digi má kolem mě šest lidí a jsou spokojeni,víš ono to funguje,pravda má to někdy malé technické problémy,ale já nejsem televizní puntičkář,aby mi vadila každá prkotina.Mám pro Tebe radu.Zaplať si to u UPC a já si nechám DIGI a ještě si každý měsíc natankuju půl nádrže benzínu do auta,nebo si koupím pět kilo šunky a dám si ji bez chleba,čest práci
 
 
  Digi TV chytráčci 

24.12.2006 14:17 • Totonek
Je jasné o co vlastně jde, pár chytráčku si myslí,že do blbnou český a slovenský národ a namastí si kapsy.Je to až neuvěřitelné kolik těch blbečku se najde myslel jsem si,že jim na to moc lidi neskočí a jak vidím je to beznadějné.Těch nedočkavců
je pořad dost.Tak podporujte novodobé kapitalisty.
 
 
Celkový počet komentářů: 108 / zobrazují se: 1 ... 20

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist