Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 19.05.2024 - 11:43:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

RTVS si v stredu 8. mája pripomenie Deň víťazstva nad fašizmom pestrou ponukou televíznych aj rozhlasových programov

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 07.05.2024


V stredu, 8. mája, si na Slovensku pripomenieme Deň víťazstva nad fašizmom. RTVS pri tejto príležitosti pripravila pre divákov a poslucháčov bohatý rozhlasový a televízny program. V ňom nebudú chýbať ani premiérové dokumenty, filmy, rozhlasové relácie a špeciály.


Jednotka

V stredu 8. mája, v Deň víťazstva nad fašizmom, ponúkne Jednotka divákom pestrý program. O 12.15 h odvysiela klasiku z televízneho archívu, netradičný príbeh z obdobia druhej svetovej vojny na slovenskej dedine, Ako sa Vinco zaťal ako aj ďalšie diela s vojnovou tematikou. V podvečernom vysielaní o 17.30 h sa na obrazovky Jednotky dostane vojnová dráma režiséra Martina Ťapáka Deň, ktorý neumrie, v hlavnej úlohe so Štefanom Kvietikom, pri píležitosti 90. výročia jeho narodenia. Neskôr večer, o 22.05 h, sa diváci môžu tešiť na film Plán A inšpirovaný skutočným príbehom z Nemecka v roku 1945 a skupinou radikálnych židovských bojovníkov, ktorí pripravujú plán odvety na pomstu obetí holokaustu.

Jednotka počas sviatočného dňa nezabudne ani na najmenších divákov. Dopoludnia ich čaká pestrý program plný detských rozprávok. O 8.25 h odštartuje vysielanie pre deti televízna rozprávka na motívy Pavla Dobšinského Zlatý kolovrátok. Detské pásmo bude pokračovať o 9.45 h rozprávkou Zlatná krajina.Jednotka ponúkne aj dobrodružné príbehy o 11.00 h Chuť leta a o 13.35 h Asterix a Obelix: Misia Kleopatra. Popoludní, o 15:20 h,poteší Jednotka najmenších divákov Rozprávkami bratov Grimmovcov.


Dvojka

V stredu 8. mája ponúkne Dvojka divákom v prime-time o 20.10 h premiérový dokument RTVS Anjel z Humenného, ktorý rozrozpráva životný príbeh Edity Grosmanovej, ktorá prežila holokaust - bola v prvom dievčenskom transporte do Osvienčimu. Po oslobodení sa vrátila do rodného Humenného, kde stretla aj svojho manžela – spisovateľa a scenáristu Ladislava Grosmana – autora predlohy aj scenáru k snímke Obchod na korze. Následne o 20.40 h sa diváci môžu tešiť na premiérový akvizičný dokument Deti chaosu – siroty 2. svetovej vojny. Po obetiach 2. svetovej vojny ostali v európskych krajinách milióny sirôt. Na ich tragický údel sa často zabúda, keďže ostal v tieni ostatných hrôz vojny. Ich povojnové životy sa často uberali smerom, ktorý im určila štátna starostlivosť, bez ohľadu na ich pôvod či národnosť. Dokumentárny film rozpráva príbehy týchto detí a ich hľadania vlastných koreňov.

Dejinné udalosti a spomienky pamätníkov si Dvojka pripomenie počas dňa aj v dokumentoch z nedávnej produkcie – Let domov (o 9.10 h), ale aj z archívu – Slováci na bojiskách (o 8.15 h), Veteráni 2. svetovej vojny (o 10.35 h), Neznámi hrdinovia (o 17.10 h). Vo vysielaní nebude chýbať ani medzinárodne oceňovaná snímka Nickyho rodina (o 22.10 h). Z archívnej dramatickej tvorby odvysiela Dvojka pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom televízne filmy a inscenácie Vláčik do stanice víťazstvo (o 13.10 h), Poslední parlamentári (o 14.25 h) či Právo na minulosť (o 15.20 h).


RTVS :24

Programová služba RTVS :24 si bude udalosti spájané s 8. májom 1945 pripomínať celý deň. Vysielanie sa začína reláciou Správy :24 o 7.00 h, a následne každú ďalšiu hodinu. Redakcia v Banskej Bystrici sa bude pravidelne hlásiť z Múzea SNP, odkiaľ prinesie viaceré rozhovory s historikmi. Popoludní od 15.00 h sa začína relácia Aktuálne :24, ktorú RTVS :24 odvysiela aj o 17.00 h a 18.00 h. Napriek sviatočnému dňu sa diváci môžu tešiť aj na premiéru relácie Ekonomika :24 s Marekom Gudiakom o 16.30 h. O 17.30 h dostane priestor relácia Interview :24. Moderátorka Marta Jančkárová v štúdiu privíta účastníka SNP a bývalého politického väzňa Branislava Tvarožeka. O 20.20 h ponúkne RTVS :24 premiéru relácie Komentáre dňa.



Rádio Slovensko

Rádio Slovensko si výročie ukončenia 2. svetovej vojny pripomenie popoludňajšou témou, v ktorej sa moderátorka Ivana Ilgová bude poslucháčov pýtať, ktoré pamiatky im v okolí pripomínajú, alebo súvisia s udalosťami 2. svetovej vojny.

Hosťom Nory Gubkovej v relácii Hosť Rádia Slovensko bude vojenský publicista Miroslav Minár, s ktorým sa moderátorka porozpráva nielen o historických udalostiach, ale ponúkne aj pohľad na aktivity a misie Armády Slovenskej republiky za posledných tridsať rokov a informácie o jej súčasnom stave.

V 15-minútovej relácii Dagmar Mozolová ponúkne rozhovory so žijúcimi pamätníkmi udalostí a útrap druhej svetovej vojny. Jej respondenti majú úctyhodných 95 rokov.

Deň Európy, 9. mája si Rádio Slovensko pripomenie rannou témou „Kedy ste sa cítili ako hrdý Európan“ a popoludňajšou témou „Ktoré miesto v Európe máte najradšej“, okrem toho spomenie sviatok aj v rámci rubriky 20. rokov v Európskej únii o 15.20 h a o 16.12 h ponúkne živý vstup z osláv Dňa Európy v centre Bratislavy.


Rádio Regina Západ

Sviatočný 8. máj odštartuje Rádio Regina Západ o 8.00 h rozprávkou K. J. Erbena a D. Gargulákovej Tri zlaté vlasy Deda Vševeda. O 16.05 h si poslucháči budú môcť vypočuť Bratislavský trojuholník symbiózy. Príbeh manželov Szojkovcov, ktorých spojila Bratislava. Mária sa narodila vo Viedni a Ladislav v Budapešti. Mária žila od detstva v už neexistujúcej budove Au Café na nábreží Dunaja, jej starý otec sa stal v roku 1921 hlavným záhradníkom Bratislavy. Ladislav sa stal odborníkom na železnice, pozná každý kút hlavného mesta a je uznávaným špecialistom vo svojej oblasti. Napriek tomu je preňho rovnako blízka aj Budapešť, kde roky pracovne pôsobil. Trojuholník Bratislava - Viedeň - Budapešť považovali vždy za kľúčový - a to ich učilo nielen tolerancii k rôznym národnostiam, náboženstvám, ale aj vnímanie názoru toho druhého.


Rádio Regina Stred

V predpoludňajšom vysielaní ponúkne Rádia Regina Stred 8. mája od 9.05 h do 12.00 h reláciu Štvorlístok. Počas sviatočného vysielania si pripomenie Deň víťazstva nad fašizmom so Zväzom protifašistických bojovníkov v Jasení a zistí tiež, aká je atmosféra na Behu víťazstva z Fačkovského sedla do Rajeckej Lesnej. Okrem toho predstaví májové novinky Sobášneho paláca v Bytči.


Rádio Regina Východ

Rádio Regina Východ už v utorok 7. mája o 11.10 h ponúkne poslucháčom rozhovor s Martinom Hílekom, spravodajcom RTVS v Bruseli, ktorý priblíži svoju prácu spravodajcu v európskom hlavnom meste a preberie aj tému eurovolieb. Hneď z rána 8.mája v čase od 5.05 h do 6.00 h odvysiela Klenotnicu ľudovej hudby, ktorá ponúkne tvorbu detských folklórnych kolektívov z Prešovského kraja. Ranná relácia Rádiobudík preberie témuBitky o Berlín.

Pri príležitosti výročia oslobodenia nášho územia prinesie Rádio Regina Východ o 11.05 h v cykle Regina v regióne naživo vstupy z Vojenského múzea vo Svidníku. O 14.50 h si poslucháči budú môcť vypočuť premiéru rozhlasovej hry Šepoty. Autorský text hry rozpráva na pomedzí magického realizmu a dokumentárneho divadla, fiktívny príbeh dvoch žien, ktorý sa môže zdať dôverne známy, pretože v sebe obsahuje príbehy viacerých reálnych žien. Za všetky spomeňme folkloristku Nadeždu Melnikovú-Papouškovú, novinárku Milenu Jesenskú, spisovateľku Alu Rachmanovovú a ľudovú speváčku Ancju Jaburovú. Ich nevšedné osudy boli, sú a vždy budú inšpiráciou pre každého z nás. Nasledovať bude relácia Zahrajte mi túto, ktorá od 16.05 h ponúkne ľudovú hudbu Európy.

V Deň Európy, 9.mája bude hostkou relácie Hosť Rádia Regina Východ redaktorka rozhlasových Bakalárov Ivana Jachymová a aj týmto spôsobom si pripomenie 25 rokov tejto rozhlasovej relácie. V čase od 14.05 h do 16.00 h si poslucháči v relácií Mozaika východu vypočujú reportáž z Dňa Európy.


Rádio Devín

Sviatočný 8. máj prinesie na rozhlasové frekvencie Rádia Devín špeciálne vydanie relácie Ars musica o 10.00 h, v ktorej strasti vojny cez hudbu priblížia Ravelov Couperinov náhrobok, Óda na smrť Gustava Holsta, Prokofievova suita Vojna a mier a Symfónia piesní žalostných Henryka Mikołaja Góreckeho. V závere relácie zaznie volanie po mieri v skladbe Andreja Panufnika Pochod za mier. Ešte predtým v Prelúdiu o 6.00 h sa poslucháči stretnú s albumom Neila Younga Living with War, odkazujúcom na fotografii v amerických novinách, kde lietadlá prevážali ťažko zranených vojakov z Iraku do Nemecka. Nejde o Druhú svetovú vojnu, ale je to kritika politiky, odsúdenie vojny a potreba mieru. Textovo nadväzuje na albumy zo 60-tych rokov Boba Dylana či Phila Ochsa.

Poludňajší koncert o 12.00 h ponúkne diela, ktoré vznikli v roku 1944 a sú práve o tomto roku. Skladba Kadisch 1944 huslistky Eweliny Nowickej je inšpirovaná listom jej pratety, ktorá zažila hrôzy židovského geta v Lodzi. Koncert pre hoboj a orchester Vaughna Williamsa vznikal v rokoch 1943 až 1944 a je venovaný Leonovi Goosensovi. Premiéra sa mala konať v júli 1944 na slávnych Proms. Kvôli náletom rakiet V1 bola premiéra presunutá do Liverpoolu. Martinů písal svoju 3. symfóniu v máji a v júni roku 1944. Počas písania došlo k vylodeniu v Normandii. Táto symfónia je vyjadrením odporu voči vojne ako aj smútku za rodnou Poličkou.

Bombardovanie Prešova v decembri 1944 si vo vysielaní pripomenie o 9.00 h. prostredníctvom fíčera Ľudovíta Petraška A svetlo bolo...

Rozhlasovú hru Petra Gregora Rukojemníciz roku 2003 odvysiela Rádio Devín o 14.00 h. Ide o rozhlasovú dramatizáciu poviedky Ľuda Zúbka, ktorá vznikla v roku 1947 a je reflexiou na životné skúsenosti našich predkov z obdobia fašistickej okupácie počas SNP, keď Nemci vypálili 60 obcí a povraždili okolo 50-tisíc ľudí. Poviedka zobrazuje drámu 10-tich rukojemníkov, náhodne zatknutých občanov, ktorí majú byť zastrelení za neobjasnenú smrť nemeckého vojaka, no súčasne odhaľuje ich ľudské charaktery a postoje.

V relácií Hudba.sk o 13.30 h ponúkne Rádio Devín Ódu na radosť, Jána Cikkera a Milana Rúfusa.

V Hudobnej mozaike o 16.00 h si poslucháči vypočujú exilovú tvorbu Bélu Bartóka, Igora Stravinského a Dmitrija Šostakoviča zo 40. rokov 20. storočia. V deň, kedy si na Slovensku pripomíname Deň víťazstva nad fašizmom a koniec 2. svetovej vojny, sa v diskusnej relácii Na tému hudba o 19.00 h bude moderátor zhovárať s hosťami Róbertom Švarcom, performerom a teoretikom a Brankom Ladičom, hudobníkom, muzikológom a hudobným historikom o pohnutých osudoch prenasledovaných hudobných skladateľov, o tom ako sa existovalo umelcom i muzikantom židovského pôvodu a všetkým tým, ktorých avantgardné umenie bolo Treťou ríšou označené za zdegenerované. Poslucháči sa tak majú možnosť dozvedieť viac o najsystematickejšej ideologickej cenzúre umenia v dejinách, o nebezpečnom jazyku propagandy, odlive najtalentovanejších mozgov z Európy, či smutných koncoch skladateľov a muzikantov vo vyhladzovacích táboroch.

Sviatočný deň v Rádiu Devín ukončíMeditatívna hudba Martina Burlasa v relácií Musica slovaca o 23.00 h, ktorá ukrýva silné vnútorné pnutie a neobyčajnú tenziu (Kríž a kruh, Papierový kráľ zaspáva, Hymnus pre zabudnutých).


Radio Slovakia International

8. mája v Deň víťazstva nad fašizmom každá redakcia Radia Slovakia International prinesie svojim poslucháčom zaujímavé rozhovory.

Krajanská redakcia v relácií Kapitolky z dejín ponúkne rozhovor s historikom Martinom Poschom o ukončení II. svetovej vojny.

Ruská redakcia prinesie rozhovor s historikom Alexandrom Randinym o oslobodení Slovenska a v rozhovore s divadelnou vedkyňou Naďou Lindovskou, profesorkou VŠMU sa pozrie na tému vojny na scénach slovenských divadiel.

Nemecká redakcia s historikom SAV Dušanom Kováčom preberie výsledky II. svetovej vojny a ich vplyv na vývoj v Československu.

Francúzska redakcia sa vo vysielaní bude venovať obdobiu Slovenského štátu, ktoré patrí k najkontroverznejším obdobiam slovenských novodobých dejín. Poslucháči si vypočujú rozhovor s Mgr. Petrou Hanákovou, slovenskou filmovou historičkou, kritičkou a kurátorkou.

Anglická redakcia ponúkne rozhovor s historikom Martinom Poschom, ktorý porozpráva o tom, čo nasledovalo na Slovensku po ukončení 2. svetovej vojny (odsun Karpatských Nemcov, Benešove dekréty, pogromy na Židov v Topoľčanoch).

Španielska redakcia si v spolupráci s Kysuckou kultúrnou nadáciou pripomenie Ondreja Čaneckého, roľníka, ktorý zachránil nielen Vrbu a Wetzlera, ale aj ďalšie životy. Presne pred 80 rokmi, 7.4.1944 sa dvom väzňom podaril útek z koncentračného tábor a v Skalitom im podal pomocnú ruku práve tento kysucký roľník.

Radio Slovakia International si 9. mája každoročne pripomína Deň Európy ako výročie Schumanovej deklarácie z mája 1950. Prejav francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana z roku 1950 bol návrhom na vytvorenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele, ktorého členovia by spoločne riadili produkciu týchto komodít. Zakladajúci členovia: Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko sa postupne spojili do dnešnej Európskej únie.

Poslucháči si majú príležitosť vypočuť viaceré rozhovory. Juraj Blanár, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí zodpovie na otázky čo priniesol vstup do Európskej únie Slovensku, aká je zahraničnopolitická orientácia Slovenska a ským spôsobom môže EÚ Slovensku pomôcť. Maroš Šefčovič, podpredseda Euróskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad, vysvelí čo je poslaním Európskej komisie a zástupcu krajiny v nej, aký je strategický výhľad Európskej únie, aké sú vízie spoločnej Európy a aké sú predstavy o mieste Slovenska v nej.

Šnúru rozhovorov v Radiu Slovakia International ukončí Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR, ktorý vysvetlí aké sú základné európske hodnoty, ktoré presadzuje Európska únia, čo riešila počiatočná iniciatíva pri procese vzniku Európskej únie a ako sa darí naplniť myšlienku spoločného európskeho tímu (vzťah Európskej rady, EP a EK).


Bratislava, 6. máj 2024, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.05.2024 • Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji budú aj tento rok rezonovať aj v rozhlasovom a televíznom vysielaní RTVS
03.05.2024 • Show Jana Krause – 8. 5. 2024
26.04.2024 • Show Jana Krause – 1. 5. 2024
25.04.2024 • Veselá a hravá architektura. To jsou Archouni!
23.04.2024 • Futbalový šampionát UEFA EURO 2024 sa nezadržateľne blíži - Markíza prinesie divákom veľkolepý športový zážitok
20.04.2024 • Show Jana Krause – 24. 4. 2024

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist