Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 07:08:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

EOL - EUROPE ONLINE - satelitný internet a zábava spolu

  Autor: Jaroslav Huba , e-mail: pcwork@pobox.sk Přidané: 17.02.2002


O problematike príjmu internetu prostredníctvom satelitného spojenia sme už písali viackrát. Táto služba pre individuálne využitie satelitu na prenosy dát sa v našich končinách zatiaľ veľmi neujala, najmä pre finančné, ale aj technické problémy. Viacero firiem sa pokúšalo presadiť s podobným prenosom digitálneho obsahu, žiaľ nie veľmi úspešne a mnohým predplatiteľom často ostali len „oči pre plač“ po predčasnom skončení služby. Tak skončila v prachu zabudnutia služba Videodat vysielajúca „rýchlosťou“ 2 kb/s programy na pozadí televízneho signálu stanice Pro7, podobne sa v našich končinách neujalo americké DirecPC.

Pre bežného užívateľa internetu na Slovensku je problém vysporiadať sa s neúmernými poplatkami za klasické pripojenie telefónnou linkou a nie ešte si zvyšovať náklady satelitným pripojením.Aj keď - nemusela by to byť celkom pravda, najmä ak internet využívame aktívnejšie. Väčšina služieb satelitného internetového pripojenia je zatiaľ jednosmerná a vysoká rýchlosť spojenia sa používa hlavne na príjem súborov zo satelitu smerom k užívateľovi. Opačná cesta je komplikovaná a príliš drahá. Preto na ovládanie obsahu sťahovania sa využíva klasické internetové pripojenie, napr. prostredníctvom modemu, pomocou ktorého dávame pokyn centrále na sprístupnenie požadovaného obsahu. S centrálou komunikujeme cez klasický internetový prehliadač, kde prostredníctvom internetovej stránky poskytovateľa služby zadávame po autorizácii pokyny. Na sťahovanie súborov je potrebné mať okrem samotného zariadenia nainštalovaný aj špecializovaný software, ktorý je schopný komunikovať s DVB kartou a zabezpečiť bezproblémové stiahnutie súboru aj po odpojení sa od internetu. Práve táto vlastnosť sťahovať súbory off-line je veľmi zaujímavá a pokiaľ by bola skutočne bezporuchová, určite by znamenala aj úsporu finančných prostriedkov. Najmä ak často sťahujeme veľké objemy dát cez ISDN alebo drahú pevnú linku ako rôzne shareware programy, video alebo audio súbory a pod.

Minulý rok však aj na Slovensko prišla nová ponuka príjmu väčšieho objemu dát pomocou satelitného vysielania z družice ASTRA. Táto služba, nazvaná Europe Online má veľkú šancu na úspech, najmä vďaka priaznivej cene a kvalite. Otázkou je, nakoľko bude schopná túto kvalitu garantovať aj pri väčšom náraste užívateľov.

Princíp činnosti

Základným prvkom pre príjem satelitného internetu je špeciálna karta do počítača - integrovaný digitálny satelitný prijímač. Tento umožňuje okrem klasických funkcií príjmu voľne šírených TV a R programov aj spracovanie iných digitálnych signálov prenášajúcich dáta veľkou rýchlosťou. Tento dátový tok - stream je kontinuálne vysielaný z družice smerom na zem, pričom skladba jeho obsahu sa vytvára podľa individuálnych požiadaviek užívateľov systému. Títo svoje požiadavky posielajú klasickou internetovou cestou do riadiaceho centra, ktoré zabezpečí vysielanie požadovaného súboru do éteru. Z princípu činnosti teda vyplýva, že nejde o bežný spôsob surfovania na internete, ale že takáto služba je určená skôr pre tých, čo potrebujú z internetu prijímať veľké množstvá dát. Ide najmä o hry, multimédiá a iný software. Vysoká prenosová rýchlosť daná družicovým prenosom oficiálne garantuje rýchle vybavenie požiadaviek účastníkov, ale nie je to vždy pravda, ako nakoniec dokumentujú aj poznatky z praxe, ktoré si neskôr ukážeme.

Nie je to TV a nie je to internet, čo je to?

Základom EOL je PCI karta pre príjem free digitálneho vysielania v kombinácii s príjmom satelitného internetu, off-line sťahovania megabajtov súborov umožňujúca príjem balíka služieb spoločnosti a programové vybavenie.

Hlavné zložky služby

TUNE IN
TV a rádio v digitálnej kvalite. Pomocou príjmu EOL môžete prijímať okolo 200 voľne dostupných rozhlasových a televíznych staníc v digitálnej kvalite. Televízne stanice sú prijímané v DVD kvalite a rádio stanice v kvalite CD. Počas práce na svojom počítači môžete súčasne sledovať TV, alebo počúvať obľúbené rozhlasové stanice. Kompletný zoznam nekódovaných digitálnych TV a rozhlasových staníc dostupných na satelite ASTRA nájdete na web stránke www.astra.lu.

INTERACT
Interaktívna služba prináša prepojenie najlepších vlastností internetu a TV dokopy. Pomocou špeciálnych interaktívnych kanálov (streamov), čo je v podstate digitálny video signál podložený internetovým obsahom. Tieto špeciálne multimediálne kanály sú rozdelené do rôznych oblastí podľa obsahu a záujmových skupín divákov.

DOWNLOAD
Pomocou satelitnej linky môžeme do svojho počítača „sťahovať“ neskutočné množstvá dát neskutočnou rýchlosťou. Táto služba umožňuje sťahovať až 30-krát rýchlejšie ako ISDN a to súbory veľké až 700 MB. Je len otázka, komu je vlastne určená?

Programová náplň interaktívnych kanálov INTERACT

MUSAIK - pre všetkých milovníkov hudby.
FilmHouse - filmový kanál pre bežného diváka aj pre znalcov filmového umenia.
Metelevision - programy o životnom štýle.
Now or Never - ľudia v reálnych životných situáciách.
Sports World - športové vysielanie postavené na báze EuroSportu.
Channel 18 - sexi kanál pre dospelých.
Spiel-o-manie - kanál o hrách a hráčoch.
8 Minuten - sledujte program 8 minút a vyhrajte atraktívny zájazd.
Horizons - programy o cestovaní a pre cestovateľov.
News - prístup do spravodajských kanálov prináša to najlepšie spravodajstvo z TV a internetu.
You Bet - pripravuje sa kanál, kde môžete on-line tipovať a podávať stávky.

Knižnica súborov

Europe Online Download Centre tvorí knižnica viac ako 10.000 súborov, pozostávajúcich zo software, hier, videa, hudby a programov pre handheldy. Po zadaní požiadavky o download vybraného súboru sa môžete odpojiť od internetu a objednaný súbor sa stiahne off-line cez satelit rýchlosťou 2Mbps.

Objednávka súboru

Navyše, ak si v knižnici Europe Online nenájdete požadovaný súbor, môžete využiť službu File Fetch Service, kde zadáte internetovú adresu, kde sa požadovaný download nachádza. File Fetch Service zabezpečí stiahnutie požadovaného súboru vo svojej réžii a umožní jeho následné odoslanie prostredníctvom satelitu.

Prenosová rýchlosť

Europe Online garantuje prenosovú rýchlosť 2Mbps, čo je 30-krát rýchlejšie ako štandardné ISDN pripojenie. Navyše, Europe Online umožňuje prenášať extrémne veľké súbory do 700 MB. Po zadaní vašej požiadavky o download vybraného súboru sa môžete odpojiť od internetu a samotné stiahnutie súborov prebehne off-line, iba prostredníctvom satelitu, takže ušetríte za telekomunikačné poplatky.

DVD kvalita TV signálu a CD kvalita R

Už z princípu digitálneho vysielania je odvodená vysoká kvalita výsledného obrazu a zvuku. K týmto výborným vlastnostiam sa navyše pridalo ovládanie počítačom a pribudli funkcie sťahovania súborov a streamingové interaktívne kanály.

Obsah dodávaného balíčka multimediálneho boxu Europe Online

- Europe Online DVB PCI karta,
- Inštalačná CD-ROM s ovládačmi a programovým vybavením,
- Inštalačný manuál,
- Ročné predplatné (v cene kompletu je zahrnuté ročné predplatné na prístup do dátového centra Europe Online).

Parametre karty DVB Skystar 2

Výrobcom karty je nemecká spoločnosť Technisat Group. Pre príjem EOL je vhodná napríklad karta Skystar 2, ktorej parametre sú nasledovné:
  • Umožňuje príjem dátových služieb cez satelit

  • Dátový prenos až do 90 Mbps

  • Príjem digitálnych satelitných TV a rozhlasových kanálov

  • Predprogramovaná z výroby

  • Videotext

  • DiSEqC 1.1

  • Plug & Play

  • Frekvenčný rozsah: 950 MHz - 2150 MHz

  • Prenosová rýchlosť 2 - 45 MS/sec., SCPC and MCPC

  • FEC 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8 (automatická adaptácia)

  • Operačné systémy: Win 98 SE, Win Me, Win NT 4.0 SP 6, Win 2000 Pro

Požiadavky na systém

Pre príjem EOL potrebujete:
  • Satelitná parabola s univerzálnym LNB s orientáciou na satelit ASTRA 19.2° východnej dĺžky

  • Procesor min. 266MHz (Pentium Pro, Pentium II, III alebo iný 100% kompatibilný procesor)

  • CD ROM mechanika, voľný PCI slot, 120 MB voľného miesta na HD

  • VGA karta - 2D

  • Zvuková karta kompatibilná so SoundBlaster

  • Pripojenie na internet (DialUp alebo ISDN), OS: Windows 98 SE

Hlavní investori podieľajúci sa na vzniku EOL sú firmy

COMPANIA DES INVERSIONES EN TECNOLOGIAS AVANZADAS S.A.; CREGELUX, Crédit Général Luxembourg, S.A.; EGERTON GROUP FUNDS; EUREDIT S.A.; ROCKEFELLER SPECIAL SITUATIONS FUND LLC; SUEZ CONNECT S.A.

Komu je to určené?

Na záver si skúsme položiť otázku, pre koho je takéto zariadenie vlastne určené? Za cenu okolo 150 Euro získate kvalitný digitálny TV a R prijímač ako doplnok svojho multimediálneho počítača, plus navyše možnosť jednoducho sťahovať veľké objemy dát. Z toho vyplýva, že zariadenie je určené najmä pre firmy a jednotlivcov špecializujúcich sa na sťahovanie veľkého objemu freeware a shareware, neviem ako pochodíte pri pokuse sťahovať MP3 alebo cracknuté filmy. Pravdepodobne si spoločnosť EOL nebude môcť dovoliť také riziko, aby porušovala autorské práva a tieto súbory nebude poskytovať. Pokiaľ by poplatky za pripojenie zostali na prijateľnej úrovni, asi si podobné zariadenie nájde svojich priaznivcov. Priam sa natíska otázka, či je možné takúto kartu v spojení s vhodným softwarom a počítačom použiť aj na príjem kódovaných programov, čo by mohlo tento prijímač spopularizovať najmä v hackerskej komunite. Pre časté obnovovanie kódov cez internet by to bola priam ideálna zostava. Pre mnohých však bude zaujímavá aj možnosť sťahovať najnovšie free programy, ktoré často dosahujú niekoľko desiatok megabajtov. Veľa bude záležať aj na samotnej centrále EOL, aké zaujímavé programy a súbory vyberie do svojej hlavnej ponuky. Na internete sa nachádzajú gigabajty užitočných programov, a preto takéto zariadenie má perspektívu aj pre praktické použitie. Balík multimediálnych kanálov môže poskytovať celkom zaujímavé zážitky a nový prístup k výberu zábavy. Pri bežnom TV musíte konzumovať to, čo sa vysiela, tu si môžete sami zvoliť obsah.

(Prebraté z časopisu Solid Europe č.24/2001, úprava a skrátenie - red.)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.01.2002 • Obousměrné satelitní připojení k internetu [ 2 ]
01.01.2002 • Jednosměrné satelitní připojení k internetu [ 1 ]
10.12.2001 • Téma měsíce - Satelitní a kabelový internet [ 15 ]
26.11.2001 • Seznamte se – DVB PCI karta Technisat s předplatným EOL [ 28 ]
09.04.2001 • Satelitní internet, aneb surfování přes družice [ 4 ]
09.04.2001 • Web-Sat - obousměrný satelitní internet [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Mučim se mučim 

21.05.2004 00:03 • Doga
Eto surfam po vašim stranicama i mučim se vašim jezikom, čak sam nešto i naučio, ali bi bilo super da pričate nešto i na ENGLESKOM jer ima još svijeta osim češke i slovačke! :) Pozdrav iz Hrvatske...
 
 
  Můj příspěvek 

09.08.2002 11:58 • EOLik
No nevim, psal jsem na EOL a pozadoval nejake informace. Odpoved mi prisla po mesici :-((, jestli je rychlost pripojeni rychla jako jejich odpovedi via E-MAIL

tak potes koste ....
 
 
  Závidíte... 

09.08.2002 09:08 • Rafael Knight
Chcel by som poďakovať autorovi článku za jeho prácu. Túto kartu vlastním, odkedy je na svetovom trhu. A páni, nehnevajte sa, za kvalitný digitálny reciever zaplatíte viac než desať tisíc sk. Mne stačilo desať tisíc na to, aby som si zabezpečil kvalitnú parabolu s LNBčkom, polárny záves a už spomenutú kartu. Z toho je logické, že nielen mám prístup ku digitálnemu vysielaniu, ale navyše mám možnosť sťahovať dáta. Za uplink platím 300,- Sk mesačne, i keď nezaručená šírka prenosu. A práve to je výhodné pri týchto systímoch. Pracujem vo firme, ktorá zabezpečuje Slovenskej republike spojenie so svetom. Rovnako aj zabezpečujeme satelitné pripojenie Turecka a iných štátov. To znamená, že bez problémov by som mohol ťahať T3 spojenie aj z domu. Verte mi však, že práve spojením viacerých zariadení do tejto karty skôr volím práve diskutované spojenie. A ak nemáte odskúšané, nehovorte. S pozdravom

Ing. arch. Rafael Knight
 
 
  Re:bachorky 

21.02.2002 20:58 • satelitak
NO CENA POKIAL VIEM JE ZA TECHNOTRED CEZ 14000SK A ZA TO SI MOZEM KUPIT DIGITAL RECEIVER!!!A ESTE NEMAS ROCNE PREDPLATNE NA SAT INTERNET KTORE CINNI CEZ 6000SK!!!SUMA SUMAROV 20 000SK!!!ZLA INVESTICIA!!!
 
 
  Bachorky !!!! 

18.02.2002 23:34 • CyberSPB
Somarina nekupujte je to len reklama !!!! Kupte si kartu od Technotrenda s TV Out a pojde Vam aj Multidec 8.0 je sice drahsia ale oplati sa verte mi mam ju uz rok !
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist