Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 13.05.2024 - 07:15:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Javorský jako Burian, Novotný jako Marvan v příběhu prvorepublikové Bohémy

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 13.01.2016


Česká televize začala v těchto dnech natáčet televizní román Bohéma režiséra Roberta Sedláčka. Šestidílný cyklus odkryje osudy prvorepublikových hvězd stříbrného plátna za druhé světové války a po ní a ukáže, co všechno se dělo mimo zraky kamer a jak tenká mohla být hranice mezi bohémským životem ve filmových studiích a smrtí v koncentračním táboře. V rolích hereckých ikon se objeví například David Novotný jako Jaroslav Marvan nebo Vladimír Javorský jako Vlasta Burian.


Bohéma se vrací do období druhé světové války, kdy se mění celý svět a ním i život do té doby oslavovaných filmových hvězd. „Osudy našich kultovních herců za okupace jsou nesmírně dramatické a mimořádné tím, že linie mezi bohémským životem v barrandovských studiích a koncentrákem či popravištěm byla v té době velice tenká. Ti lidé balancovali mezi přepychem a smrtí, mezi zradou a odbojem, mezi zbabělostí a hrdinstvím. Někdy ti samí lidé kolaborovali a současně spolupracovali s odbojem. Herecké hvězdy jsou pro každý režim velkým lákadlem, protože skrze ně lze manipulovat davy. Jak nacisté, tak i komunisté to dobře věděli a také se toho snažili využít. Nebylo kam utéct. A přitom právě za války se natočily ty nejlepší komedie. Bohéma je strhujícím příběhem také o tomto paradoxu,“ říká kreativní producent Jan Štern, v jehož tvůrčí producentské skupině Bohéma vzniká, a dodává: „V Bohémě se objeví jedny z nejznámějších ikon tuzemského filmu a divadla první poloviny minulého století. Kromě nich mnoho dalších osobností, které – ať už přímo, nebo zprostředkovaně – utvářely tvář československého filmu. Půjde například o režiséry Martina Friče a Otakara Vávru, filmového producenta a ředitele společnosti Lucernafilm Miloše Havla, spisovatele Jana Drdu nebo novináře Julia Fučíka, kterého herec Zdeněk Štěpánek ukrýval ve svém bytě.“

„Pro mnohé bude překvapivé, co všechno se dělo za oponou. A že toho bylo hodně. Spousta těch věcí byla bolestná, nechutná,“ říká režisér Bohémy Robert Sedláček, který má s filmovou dobovou stylizací bohaté zkušenosti i díky cyklu České století.

Hlavním hrdinou a vypravěčem Bohémy se stane barrandovský dramaturg Arnošt, ztvárněný v mládí Michalem Balcarem a následně Oldřichem Kaiserem. Dalších postav se pak ujmou například David Novotný nebo Vladimír Javorský, který se objeví v roli Vlasty Buriana. „Kdyby nenastoupil v Německu fašismus, tak se podle mě jeho kariéra mohla upínat světovým směrem,“ říká o Burianovi jeho představitel.

Samotné natáčení začalo v pražském divadle ABC, které představuje Divadlo Vlasty Buriana uzavřené v roce 1943. Právě Burian je jednou z postav, které ukazují, jaká dilemata musely veřejně známé osobnosti za druhé světové války řešit. „Na jedné straně se v divadle Vlasty Buriana skrývá vysílačka, na druhou chodí Burian do Rozhlasu parodovat Beneše a Masaryka a ve své vile pořádá večírky pro prominentní nacisty. Vyberte si… Doba byla složitá a já si myslím, že zrovna Burian nebyl darebák,“ doplňuje Robert Sedláček.

Představitelem populárního Jaroslava Marvana se v Bohémě stane David Novotný. „Můj vztah k Jaroslavu Marvanovi se samozřejmě proměnil. Člověk ho celou dobu vnímá nějakým způsobem, ale pak si přečte scénář, který může být samozřejmě z části fikcí, a vidí ho úplně jinak. To je první pohled. Druhý pohled na Marvana přijde, až se do té role dostanu a uvidím jej v kontextu,“ říká David Novotný.

Autorkou scénáře Bohémy je novinářka, spisovatelka a scenáristka Tereza Brdečková, dcera významné postavy českého filmu, Jiřího Brdečky, který se podílel na filmech, jako je Císařův pekař a pekařův císař, Limonádový Joe, Baron Prášil nebo Až přijde kocour.

Natáčet se bude Bohéma také v barrandovských ateliérech, na mnoha historických pražských lokacích a také v Plzni, Mladé Boleslavi a na dalších místech. Poslední klapka padne na konci května.


Bohéma

režie: Robert Sedláček
scénář: Tereza Brdečková
dramaturgie: Helena Slavíková
vedoucí produkce: Ilona Jirásková
kamera: Petr Koblovský
zvuk: Martin Večeřa
střih: Josef Krajbich
kostýmy: Tomáš Chlud
umělecký maskér: Martin Valeš, Martin Větrovec, Jiřina Kozlová
kreativní producent: Jan Štern
hrají: Michal Balcar, Oldřich Kaiser, Vladimír Javorský, Michal Dlouhý, David Novotný, Saša Rašilov a další


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.01.2016 • Portfólio TV stanic Media Clubu vede ve sledovanosti, roste i zpravodajství TV Prima
13.01.2016 • Zločin v Polné se vrací na místo činu, tentokrát ve třech předpremiérách
13.01.2016 • Horná Dolná a Kredenc víťazmi pondelkového večera!
12.01.2016 • Skupina Barrandov vstoupila do roku 2016 s mimořádně silnou týdenní sledovaností
11.01.2016 • Česká televize mění program, uctí Davida Bowieho
11.01.2016 • Show Jana Krause – 12. 1. 2016

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist