Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 05:21:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Experti se shodují: nový televizní standard DVB-T2 přinese divákům lepší kvalitu

  Autor: TAKTIQ Communications , e-mail: info@taktiq.com Přidané: 11.04.2016


Více televizních stanic v lepší obrazové kvalitě přinese divákům v České republice nový vysílací standard DVB-T2, který do roku 2021 nahradí současný typ zemského digitálního vysílání DVB-T. Shodují se na tom experti, kteří vystoupí ve čtvrtek 14. dubna 2016 na odborné konferenci Televizní digitalizace 2.0, již pořádá agentura TAKTIQ Communications a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podrobný program akce a registrační formulář pro účastníky naleznete na webu http://dvbt2.taktiq.com.


Na odborném fóru, které zahájí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, zazní konkrétní termíny spouštění přechodných vysílacích sítí DVB-T2 i vypínání stávajících multiplexů DVB-T. Účastníci konference se dozví aktuální stav projednávání Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v České republice, jež je výchozím dokumentem k přípravě přechodu ze zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na zemské digitální televizní vyslání ve standardu DVB-T2. V neposlední řadě na konferenci zazní důležité informace o technických parametrech vysílání DVB-T2 v České republice, podle nichž si budou diváci vybírat nové televizní přijímače.

„Přechod na vysílání v DVB-T2 standardu je předpokladem pro budoucí rozvoj tuzemského televizního vysílání, které umožní vysílání v HD kvalitě a propojení TV vysílání s internetovými službami. Otázkou není, zda k němu dojde, ale kdy a jakým způsobem bude přechod proveden. Proto chceme být co nejlépe připraveni,“ říká Martin Gebauer, generální ředitel Českých Radiokomunikací, které jsou hlavním partnerem konference Televizní digitalizace 2.0. České Radiokomunikace jako jediný operátor vysílacích sítí v České republice už v DVB-T2 reálně vysílají, testují na pražském 50. kanálu z vysílače Žižkov.

„Přechod na DVB-T2 je pro nás velmi důležitý a zcela zásadním způsobem ovlivnil skladbu našeho TV portfolia, které téměř kompletně již dnes nabízí podporu DVB-T2. Od přechodu si slibujeme především vyšší obrazovou kvalitu, což by mělo ještě zvýšit spokojenost našich zákazníků,“ konstatuje Libor Bauer, Product Marketing Manager společnosti Samsung, jež je rovněž hlavním partnerem konference Televizní digitalizace 2.0. Pro výrobce a prodejce televizorů bude stěžejní rozhodnutí vlády o technické specifikaci vysílání, konkrétně o tom, zda Česká republika při zavádění vysílacího standardu DVB-T2 použije kodek H.265/HEVC nebo H.264/AVC.

Druhou českou televizní digitalizaci ostře sledují i alternativní operátoři vysílacích sítí DVB-T. „Naše základní motto je Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence. Jako alternativní operátor celoplošných sítí DTT logicky podporujeme zachování konkurence na tomto trhu služeb a na změny, které nás čekají, se velice intenzivně připravujeme. Kromě celoplošného šíření připravujeme mimo jiné i variantu regionálního šíření do všech krajů ČR,“ vypočítává Radim Pařízek, jednatel společnosti Digital Broadcasting, jež je provozovatelem celoplošného televizního multiplexu 4 a stala se též partnerem konference Televizní digitalizace 2.0.

„Přechod na DVB-T2 určitě přinese nový impuls v prodeji televizí a díky tomu, že přechod na nový vysílací formát bude postupný během několik let, stejně jako tomu bylo v případě přechodu z analogu na digitální vysílání, budou mít i zákazníci dostatečný prostor pro zvážení možnosti obměny za nový televizní přijímač vybavený novým tunerem nebo jen dokoupení set-top-boxu k stávajícím přijímačům,“ věří Tomáš Krátký, vedoucí obchodního oddělení spotřební elektroniky společnosti Euronics, dalšího partnera konference Televizní digitalizace 2.0.

Technologický pokrok je podle Krátkého potřebný vzhledem k rozvoji zařízení využívající digitální technologie a pro přenos dat tzv. vzduchem. „Paradoxně tato částečně přechodem na DVB-T2 vynucená výměna televizorů může spotřebitelům přinést kromě lepšího TV příjmu i úsporu v podobě nižší spotřeby elektrické energie. Aktuálně nabízené televizní přístroje jsou již v energetických třídách A/A+/A++ a modely staré šest let (průměrné stáří TV přístrojů v českých domácnostech) bývaly v třídě „D“, nebo i horší,“ konstatuje Krátký. U nových televizorů může být úspora energie vyšší až o 75 %.

Nové modely televizorů, které se každoročně objevují na českém trhu, jsou navíc vybaveny novými chytrými funkcemi a stále lepší obrazovou kvalitou, kterou diváci přijímající signál na klasickou anténu zatím nemohou využít. Přechod na DVB-T2 by to měl změnit.


O agentuře TAKTIQ Communications

TAKTIQ je komunikační agentura postavená na pevných základech agentur DataConsult a Heretic PR. Oba týmy se v roce 2014 rozhodly pro spojení s cílem vytěžit různorodé zkušenosti a vytvořit jeden silný subjekt poskytující špičkový komunikační servis. DataConsult do nově vzniklého celku vložil mnohaletou zkušenost v oblasti IT&T, produktové komunikace a nových médií, Heretic PR zase silnou expertízu v tradičním korporátním PR, financích a healthcare. Doplňuje je nový tým grafického a produkčního studia a programátorů.


Jan Potůček, Taktiq.com, 11. 4. 2016


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.04.2016 • Plustelka po novom aj s detským programom RiK
24.03.2016 • Češi do pěti let musí vyměnit televize. Přechod na DVB-T2 je tématem konference Televizní digitalizace 2.0
17.02.2016 • RÚ povolil ďalšie rozhlasové vysielače v štandarde T-DAB
25.01.2016 • Prima MAX si diváci nově naladí na Skylinku a na severní Moravě
17.12.2015 • Towercom predĺžil zmluvu s JOJ Group o využívaní vysielacej kapacity v rámci DVB-T
14.12.2015 • Dnes startuje Prima Comedy Central

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist