Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 05:47:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

„Vidět a vědět“ Academia Film Olomouc od 19. do 24. dubna představí 120 filmů a známé hosty ze světa vědy a techniky

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 18.04.2016


Academia Film Olomouc od 19. do 24. dubna představí 120 filmů a známé hosty ze světa vědy a techniky. Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) ve dnech 19. až 24. dubna promění moravskou metropoli ve světové centrum popularizace vědy.


Letošní 51. ročník přivítá spoustu hostů. Ústřední sekci Space & Place reprezentuje holandský architekt-režisér Jord den Hollander & Vladimir 518 přiveze audiovizuální smršť SPAM. Jord den Hollander naváže přednáškou Visions of the World. Prostřednictvím populárních filmů 20. století dokáže, že architektura a film mají k sobě mnohem blíže, než se zdá. Zamyslí se nad rolí architektury v dějinách kinematografie a jako názorné ukázky mu poslouží filmové klenoty jako Metropolis či Blade Runner, nevynechá ale ani komiksového Spider-Mana.

Dalším zajímavým hostem je molekulární biolog Marc van Montagu stál u zrodu metod genového inženýrství rostlin, které umožňují přenos genů z jiných organismů nebo opravu vlastní dědičné informace. Jsou geneticky modifikované organismy (GMO) bezpečné pro člověka a pro životní prostředí? Jaká je perspektiva využití GMO? A skutečně GMO potřebujeme? Na tyto a mnohé další palčivé otázky související s kontroverzním, hojně diskutovaným tématem genetických modifikací odpoví během přednášky.

Legendou ve světě fyziky se již stal americký profesor fyziky James Kakalios – napsal knihu Fyzika a superhrdinové. Zaměřuje se na vysvětlení schopností komiksových hrdinů a netají se sympatiemi k Ironmanovi! Ostřílený profesor fyziky a někdejší odborný konzultant filmové adaptace Watchmenů už v roce 2001 začal na domovské Minnesotské univerzitě vést vlastní seminář s názvem Vše, co vím o vědě, jsem poznal díky komiksům. Nejkontroverznějším tvrzením přilákal i pozornost proslulého vydavatelství Marvel. (Science of Watchman: https://youtu.be/zmj1rpzDRZ0 ).

Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966, s více než padesátiletou historií patří mezi nejstarší české filmové přehlídky. Od roku 2007 je mottem festivalu: „Vidět a vědět“. Zaměřením na progresívní prezentaci a propagaci populárně-vědeckých a naučných snímků je AFO svého druhu exkluzivní záležitostí. Každoročně představuje to nejlepší, co se v předcházejícím roce na poli “science documentary” urodilo a hostí řadu renomovaných ikon české i zahraniční vědy. Už podruhé do Olomouce zavítá například profesor fyziky z univerzity v Minnesotě James Kakalios, který se zabývá fyzikálními zákony a reálnou vědou v americkém superhrdinském komiksu.

Na 51. ročník AFO se přihlásilo 2 500 filmů z celého světa, 46 z nich bylo vybráno do třech hlavních kategorií (Mezinárodní soutěž, Česká soutěž a Soutěž krátkých filmů). Další budou promítnuty v rámci zvláštního uvedení nebo v jednotlivých programových sekcích – dohromady půjde o více než 120 snímků.

Dějištěm festivalu se stane především Konvikt – Umělecké centrum Univerzity Palackého, ale také další místa v centru Olomouce, například kino Metropol, interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání ad.

AFO úspěšně vyvrací mýtus o “nudných” vzdělávacích filmech. Nejlepším důkazem je festivalová návštěvnost, která se za posledních 8 let zvýšila téměř desetkrát. Loňský jubilejní 50. ročník s 5 800 akreditovanými diváky dokonce zlomil návštěvnický rekord. Festivalový program je koncipován tak, aby zaujal všechny generace diváků: od školáků přes vysokoškolské studenty až po „laickou“ veřejnost.

Tradicí je událostmi nabitý doprovodný program s přednáškami, science shows, výstavami, interaktivními instalacemi a koncerty. Například děti se mohou těšit na nejnovější vzdělávací 3D snímky v českém znění.
Vstup na festival AFO je zdarma.

Oficiální web Academia Film Olomouc: www.afo.cz.

Foto: holandský architekt-režisér Jord den Hollander (na AFO bude mít přednášku Visions of the World)


Petra Vondrová, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.04.2016 • Crème de la Crème III. představí v kině Lucerna největší lahůdky současné francouzské kinematografie
15.04.2016 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 12. 4. 2016
14.04.2016 • Drony nad Kavčími horami - školní štáby se seznamovaly s novými technologiemi natáčení
12.04.2016 • Ypsilon, echo boomers či sametové děti. Česká televize a Český rozhlas spouští Generation What?
11.04.2016 • Academia Film Olomouc 19. dubna zahájí 3D dokument Divoká Afrika: Spektakulární podívaná umocněná dabingem Elišky Balzerové
07.04.2016 • Radní RRTV vyhodnotili informování o migrační krizi v rozhlasovém a televizním vysílání

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist