Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 17.05.2024 - 12:51:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Představujeme: VOOM HD

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.06.2007



Minulý týden jsme vás na serveru satCentrum v článku „Rok 2007 – rok HDTV“ informovali o plánech některých společností přinést divákům v České republice první plně formátové HDTV programy (High Definition Television – televize s vysokým rozlišením).


V současnosti je zřejmě nejdále společnost Zonemedia Czech, s.r.o., která už od prosince 2006 nabízí kabelovým operátorům v ČR i SR produkt společnosti Rainbow Media - VOOM HD, což je sport, móda, cestování, dobrodružství, objevování, lidé, hry, životní styl, hudba, umění… v nonstop vysílání prvotřídního HD kanálu.

Využili jsme pozvání a přijeli jsme do Prahy na prezentaci tohoto HDTV programu pro kabelové operátory a novináře.

V úvodu prezentace vystoupil nejprve pan Jefferson Wilson z americké společnosti VOOM HD Networks, která vysílá tento program do celého světa. Uvedl, že VOOM HD je program sestavený z pořadů vytvořených ve vysokém rozlišen, které jsou vybírány z patnácti tematických kanálů VOOM HD Networks v USA. Obsah vysílání je tvořen původními pořady ze stanic Equator HD (výjimečná místa a lidé), Gallery HD (fascinující příběhy ze světa umění), Gameplay HD (videohry ve vysokém rozlišení), Rave HD (živá hudba se zvukem 5.1 surround), Rush HD (dobrodružné sporty), Treasure HD (věnovaný vášnivým sběratelům) a Ultra HD (móda a luxusní životní styl). VOOM HD je synonymem pro jednoznačně nejlepší obsah ve vysokém rozlišení od největšího a nejlepšího producenta HDTV na světě.

Na jeho vystoupení, které doprovázelo na velkoplošné plazmě reálné vysílání kanálu VOOM HD z distribučního transponderu na Thoru 2, navázala Alena Blahovcová, ředitelka společnosti Zonemedia Czech. Uvedla, že Zonemedia je jedničkou na trhu v oblasti zastupovaní a distribuce tématických televizních stanic u nás a je také průkopníkem v oblasti televizního vysílání HDTV. Jako vůbec první přináší už od prosince loňského roku do České a Slovenské republiky existující plnohodnotný televizní program v pravém, vysokém rozlišení HD. VOOM HD je naprostou špičkou v oblasti HDTV, nabízí žánrově pestrý program a naprosto neopakovatelný divácký zážitek spojený s obrazem a zvukem v té nejvyšší možné kvalitě. Budoucnost patří digitalizaci a v segmentu HDTV vidí Zonemedia velice zajímavý potenciál, který spolu s rozšířováním digitálních technologií a s rostoucí penetrací televizorů „HD ready“ v českých a slovenských domácnostech má velmi slibnou budoucnost.

Po tomto úvodu pak došlo na podrobné představení kanálu VOOM HD.

Jedná se o globální kanál, tvořený z patnácti tematických kanálů VOOM HD Networks v USA, který rozšiřuje Rainbow HD Holdings LLC (“Rainbow”), dceřinná společnost Rainbow Media Holdings LLC do většiny zemí Evropy, Afriky, Blízkého Východu a částí Asie. Vysílá nonstop v angličtině, všechny pořady jsou vysílané ve vysokém rozlišení (HD).

Pro Evropu je VOOM HD přenášen ze satelitu Thor 2 na orbitální pozici 0,8 stupňů západně, odkud dříve vysílala TV Joj, TA3 a MusicBox Slovakia a dnes zde zachytíme Nautik TV, Mooby TV a TV Patriot. Na sousedním satelitu Intelsat 10-02 na orbitální pozici 1,0 stupňů západně vysílá platforma digitální placené televize DIGI TV.


Technické parametry satelitní distribuce pro Evropu:

satelit: Thor 2
orbitální pozice: 0,8° západně
transponder č.: 15
frekvence: 11 434 MHz
polarizace: vertikální
modulace: digital MPEG 4, DVB-S2 - 8PSK,
Symbol Rate: 25.000 Ms/s
FEC: 2/3
kódování: CONAX
video format: 1920 x 1080i
audio 1: Dolby Digital (5.1)
audio 2: stereo
řeč: anglicky
DVB titulky: švédsky, norsky, dánsky a finsky
EPG: anglicky

Jak jsme se mohli přesvědčit na připravené plazmě o uhlopříčce přes 100 cm a audio sestavě domácího kina, kanál VOOM HD je opravdu produkován v opravdovém HD se zvukem 5.1 Dolby digital surround. Obrazová kvalita je velmi dobrá při vysílaném rozlišení HDTV – formátu 1080i. Pořady na VOOM HD jsou prý původní HD, ne upravené běžné pořady.

VOOM, podle prezentace společnosti Zonemedia, zásadně odmítá cokoli jiného, než opravdový HD zážitek – nespoléhá se na převádění z klasického formátu a významně investuje do své vlastní, stále rostoucí knihovny. V současnosti tato knihovna obsahuje více než 1000 původních HD hodin. Obsah tvoří výhradně premiéry, jež jsou vytvářeny nebo spoluprodukovány talentovanými producenty, nejde o žádné reprízy pořadů.

VOOM HD vysílá v originálním aglickém znění bez reklam, 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Pro Evropu je připravován šestihodinový programový blok, který se v daném dni třikrát opakuje. Do bloku jsou zařazeny tato tematické pořady:

Equator HD - Vydejte se zkoumat ty nejpřekvapivější lidi a místa s inteligentními pořady o cestování, přírodě a kultuře. Seznamte se s obyvateli naší planety prostřednictvím jejich vlastních slov a prohlédněte si výjimečné scenérie, které nepotřebují další komentář.

Gallery HD - Tento kanál je věnován vizuálnímu umění a procesu umělecké tvorby, což udělá radost širokému spektru milovníků umění. Díky vizuálně dokonalým záběrům a poutavým vyprávěním je Gallery HD prvním a jediným HD kanálem, který přináší to nejaktuálnější o umělcích dneška i zítřka.

Treasure HD – První kanál věnovaný vášnivým sběratelům. Treasure HD přináší rovněž exkluzivní přímé přenosy významných prodejů z nejznámějších světových aukčních domů.

Gameplay HD – Sledujte live turnaje ve videohrách a získejte tipy od tvůrců všeho od nejnovějších her až po arkádovou klasiku.

Ultra HD – Ponořte se do světa módy, krásy a stylu. Ultra HD přináší reportáže z nejžhavějších událostí módního průmyslu a pomůže s výběrem vašeho šatníku. Od nakupování přes kuchyň až po design interiérů – Ultra HD je oddaný stylovému životu.

Rush HD – Život na hraně. Rush HD vás vezme do víru dobrodružných sportů od BASE jumpingu a jízdy na kajaku až po surfování na velkých vlnách, snowboardingu a další.

Rave HD –Tento kanál se musí pouštět pořádně nahlas! Rave HD je totiž prvním hudebním kanálem věnovaným nadpozemským koncertním zážitkům v křišťálově čistém rozlišení a se zvukem 5.1 Dolby digital surround.

Po krátkých ukázkách těchto pořadů nám hostitelé ze společnosti Zonemedia ještě přiblížili vždy jeden „BEST“ program v měsíci, který divákům chtějí zvlášť doporučit. Například tento měsíc je to pořad SOUNDSTAGE, který přináší exkluzivní koncerty populárních zpěváků a skupin. HD kvalita obrazu a výborně namíchaný prostorový zvuk Dolby 5.1 Surround Sound povyšují živý koncert na skutečně nezapomenutelný audiovizuální zážitek. V červnu se jedná např. o koncerty slavné zpěvačky Sheryl Crow nebo legendárního Toma Pettyho.

Po skončení oficiální prezentace byl dán prostor pro dotazy, které byly směřované jak k programu, tak i k distribučním podmínkám pro kabelové operátory, a došlo i na konkrétní technické dotazy např. k rozdílům v rozlišení 1080i a 1080p, názorům na plazmy a LCD zobrazovače anebo ke kódování. Redakci satCentrum zajímalo, zda bude možné kanál VOOM HD abonovat i pro individuální satelitní příjem, a zda se naši DTH satelitní operátoři u Zonemedia už zajímali o možnost šířit tento (nebo i jiný) HDTV kanál ve svých platformách. Bohužel odpověď nás nepotěšila – o individuální abonenci se v současné době neuvažuje a i v okolních zemích bude toto vysílání dostupné pouze v digitálních kabelových sítích. Společnost UPC ČR, a.s. se už předběžně o kanál VOOM HD zajímala, ovšem pouze pro možné zařazení do DVB-C (bývalého Karnevalu i nově v UPC digitálních sítích). O HDTV vysílání v české či slovenské DIGI TV jsme zatím žádné konkrétní informace nezískali.

Je to škoda, protože kanál VOOM HD by mohl oslovit svou žánrovou pestrostí a vysokou obrazovou a zvukovou kvalitou nejednoho satelitního diváka. HD receivery i HD ready televizory jsou dnes už na našem trhu běžně dostupné a tak chybí „jen“ ta programová náplň v kvalitě HDTV.


S využitím podkladů Zonemedia připravil Václav Hrubec, 14.6.2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 11   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.06.2007 • Stanice terranova ukončí dne 10.7.2007 své vysílání
14.06.2007 • Zelená pro tématický kanál AAA-TV a změny společníků
13.06.2007 • Fenomenální automobilový závod 24 HODIN LE MANS opět na Galaxii sport
08.06.2007 • Společnost Chellomedia získala zbývajících 50% v kanálu Minimax
07.06.2007 • Soud zakázal PREMIERE Sky [ 2 ]
07.06.2007 • Ruský zpravodajský kanál Russia Today nyní dostupný nekódovaně pro severské země

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Držte huby 

18.06.2007 20:13 • Satelitní fanda
Jaký Topoblbek ? Toho neznám, ale magora technikaTKR asi známe všichni
 
 
  Prašť jak uhoď 

18.06.2007 19:52 • Milan
To máš fuk, ten Topoblbek je taky kretén. Ale pokud jsem si všiml, tak technikTKR tady na tomto serveru opravdu nepíše, ten se vždycky vyřádí na Parabole. Takže věřím tomu, že se tady za něj ten hňup vydává. Alespoň tomu odpovídá slovní spojení, stylizace atd.
 
 
  Si myslím 

18.06.2007 17:48 • Láďa
že technikTKR chce na sebe jen upozornit tím, že vyvolává hádky. Co mu také jiného zbývá když tomu nerozumí a nikdo ho nechce respektovat, že ?
 
 
  Topoblbek, co se vydává za TechnikaTKR 

18.06.2007 09:55 • Rony
Je trapné, že agent TaT píšící na Parabole pod přezdívkami Topoblbek nebo Paris se nezmůže na nic jiného, než se tady vydávat za někoho jiného, tj. za TechnikaTKR. I když jak se ukzuje, jsou i tací, co mu na to skočí.
 
 
  TechnikTKR 

17.06.2007 20:10 • Jan
Magor UPC ze serveru parabola.cz
 
 
  technikTKR 

17.06.2007 19:21 • mascfom
Jsi skutečně magor
 
 
  Debilové 

17.06.2007 19:09 • technikTKR
Jako invalidní důchodce nemám takový přístroj, abych mohl přijímat HDTV
 
 
  2 posledny komentr: aj HBO bo ... 

16.06.2007 13:18 • anonym
2 posledny komentr:
aj HBO bolo kedysi urcene LEN pre kabelovych operatorov a dnes ?
dnes je ANX urcene LEN pre kabelovych operatorov a zajtra ?
 
 
  Thor 

16.06.2007 11:23 • čtenář
Pravděpodobně asi nečtete, co je v článku napsáno !!!Program je pouze pro kabelové operátory a Těm je jedno z jakého satelitu se program vysílá. Takže vůbec nevadí, že je z Thoru.
 
 
  Thor? 

14.06.2007 20:12 • diskusny
taktiez suhlasim, ze Thor nie je pre CR a SR asi to prave orechove
a spoliahat sa na kablovky ... tie myslim neamju zaujem nakupovat pre masy HDTV
naco aj, ze?
 
 
  Thor 

14.06.2007 19:47 • ASTERiX
Pokud to chteji pro CR provozovat cele na Thoru, tak to muzou hned ted rovnou ukoncit :-). Drtiva vetsina Cechu ma sat natoceny na Astry (19.2 a 23.5). A tech par nadsencu s motory je asi nevytrhnou... ;-)
 
 
Celkový počet komentářů: 11 / zobrazují se: 1 ... 11

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist