Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 06:15:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Příjem satelitního vysílání v Moskvě a Moskevské oblasti

  Autor: Petr Miklík/Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 07.08.2007


Do redakce satCentrum dostáváme občas dotazy na individuální satelitní příjem v Moskvě a Moskevské oblasti. Obrací se na nás čtenáři, kteří do toho regionu odjíždí na delší dobu ze služebních nebo studijních důvodů a neví, zda si budou moci s sebou vzít svůj satelitní receiver, parabolickou anténu by si už pořídili v místě svého pobytu.

Pokusili jsme se o shrnutí možnosti příjmu digitálních stanic v normě MPEG-2 a v Ku pásmu, pro stejné běžné velikosti parabol jako se používají pro individuální příjem u nás. Základní hodnoty jsme pak shrnuli do závěrečné tabulky.

Kvůli řadě okolností (oblast pokrytí, úhel sklonu oběžné dráhy, průměr přijímací antény aj.) je v Moskvě a Moskevské oblasti možný individuální příjem digitálního signálu v Ku pásmu z cca 10 družic. Bohužel hned v úvodu musíme předeslat, že z důvodu vyzařovacích charakteristik satelitů Astra 3A a Astra 1D na pozici 23,5° východně není na parabolách běžných velikostí signál a tak zde nelze přijímat naše domácí pakety CS Link a Sky Link.


Nejoblíbenější jsou zde tyto družice:


Express AM22, 53,0° východně

K příjmu v Moskvě a Moskevské oblasti postačí průměr přijímací satelitní antény 90 cm. Lze přijímat cca 30 ruských televizních a rozhlasových programů, které jsou volné (nezakódované).


Eutelsat W4, 36,0° východně

U této družice je možný příjem v Moskvě a Moskevské oblasti již s anténou o průměru 60 cm. Z tohoto satelitu vysílá např. ruský provider NTV+ (HTB+). Celkem zde naladíme více než 100 ruských a evropských televizních kanálů. Tématika je velmi pestrá: filmy, hudba, seriály, sport, cestování, svět zvířat, historie, věda, podnikání, politika, náboženství, dětské kanály, a tzv. kanály do dospělé. Počet programů se stále zvyšuje. Pro diváky s vybavením pro domácí kino se vysílá zvukový doprovod ve formátu Dolby Digital AC3. Téměř všechny kanály jsou s překladem do ruského jazyka. Vysílání filmů není přerušované reklamou. Je k dispozici „elektronický průvodce” (EPG) s krátkou anotací vysílání (pořadů). Tři kanály vysílají zkušebně ve formátu HDTV (televize s vysokým rozlišením). Plánuje se zahájení pravidelného vysílání těchto programů. Všechny kanály (kromě informačního) jsou ovšem kódované v systému Viaccess 2.5 – jedná se o placenou platformu, podobně jako je u nás UPC Direct anebo DIGI TV. Pro sledování je třeba uzavřít smlouvu se společností a získat kartu podmíněného přístupu.

Druhý ruský provider, vysílající z tohoto satelitu, se jmenuje TRIKOLOR TV (TPИКОЛОР ТВ). V současnosti vysílá paket, který je složený ze 14 kanálů ústřední televize. Opět se jedná o placenou televizi, programy (kromě informačního) jsou zakódované v systému DRE Crypt. Neplatí se ovšem pravidelné měsíční abonentské poplatky, ty jsou zahrnuty do ceny přijímače DRE 4000 anebo DRE 5000 s vestavěným dekodérem DRE Crypt. Příjem je však možný i na jiných receiverech, které mají slot pro vsunutí modulu CAM. Pak lze zakoupit pro sledování modul DRE Crypt s kartou podmíněného přístupu. V letošním roce (2007) společnost plánuje začlenit do paketu ještě dalších 14 kanálů, ty už by ale měly být s abonentskými poplatky, podobně jako u konkurence.

Kromě uvedených placených, zakódovaných programů vysílá ze satelitu Eutelsat W4 volně cca 14 televizních a 5 rozhlasových kanálů.


Astra 1E-1L, 19,2° východně

Pro příjem v Moskvě a Moskevské oblasti je třeba parabola s průměrem min. 1,2 m. Vysílá se více než 400 kanálů, lze přijímat asi 100 volných programů. Podle zkušeností našich občanů lze zde sledovat nabídku placené televize UPC Direct, samozřejmě že tím ale vědomě porušují podepsané podmínky uzavřené smlouvy (vývozem přístupové karty do zahraničí). Volně lze naladit české kanály ČT24, 24cz, Óčko, TOP TV (dočasně nevysílá).


Hot Bird 6-8, 13,0° východně

Potřebný průměr parabolické antény v Moskvě a Moskevské oblasti je min. 90 cm. Je to skupina složená (v současné době) ze tří satelitů. Celkem zde naladíme více než 1500 televizních kanálů, z nichž je asi 450 volných, a cca 20 programů je ruských. Ze této pozice vysílá též více než 300 digitálních rozhlasových stanic. Sledování zakódovaných kanálů je možné tehdy, je-li k dispozici přístupová karta. Zóna příjmu předpokládá hlavně evropské diváky. Na některé kanály, např. RTVi je možné získat přístupové karty i v Rusku.


Sirius 2 a 3, 4,8° východně

Průměr parabolické antény v Moskvě a Moskevské oblasti je alespoň 90 cm (v některých ruských periodikách se udává min. 120 cm). Přijímat lze cca 30 kanálů, z nich 5 je v ruštině a 9 v ukrajinštině. Na zakódované (ruské) kanály je možné v Rusku získat přístupové karty.


Thor 2 a 3, Intelsat 10-02, 1,0° západně

Průměr parabolické antény v Moskvě a Moskevské oblasti je pro Thor 2 alespoň 180 cm, pro Thor 3 ale jen 60 cm, pro Intelsat 10-02 cca 90-160 cm. Z ruských stanic se zde skoro nic nenaladí (Edusat), pro našeho občana je ale pozice uzajímavá pro volný příjem slovenských stanic Nautik TV, TV Patriot, Mooby TV a české zpravodajské televize ČT24 (ta ale jen na větší parabolu). Podle zkušeností našich občanů lze zde sledovat s větší parabolou (120 cm) i nabídku placené televize DIGI TV, samozřejmě že tím ale vědomě porušují podepsané podmínky uzavřené smlouvy (vývozem abonentského receiveru se spárovanou přístupovou kartou do zahraničí).


Informace o počtu kanálů na satelitech jsou pouze orientační, neboť situace se mění každý den. Aktuální informace o změnách na satelitech lze získat z internetu, např. na www.lyngsat.com, www.sat-digest.com anebo www.satcodx.com.

Komplety pro samostatný příjem ze satelitu (receiver, parabola s konzolou pro uchycení, konvertor, anténní kabel, konektory) v Moskvě stojí 8 až 10 tisíc rublů. Cena závisí především na typu recieveru a průměru antény. Kromě toho existují komplety pro příjem signálu současně z několika satelitů s využitím tzv. multifeedu. Cena takových kompletů je o 3 až 5 tisíce rublů vyšší. V prodeji je multifeed pro satelity: Astra a Hot Bird, Sirius a Hot Bird, Astra a NTV+, Hot Bird a Astra a NTV+.

Pro začínající satelitní diváky se v Moskvě a Moskevské oblasti doporučuje příjem z družice Hot Bird, kvůli relativně jednoduchému seřízení, větší dostupnosti informací z populární literatury (metodika seřízení, typy konvertorů, parametry transpondérů), velkému množství nekódovaných kanálů a existenci ruských programů (ORT Planeta, RTP Planeta, K+, Muz Box, Russian, TVN, RTVi aj. Pro Moskvu (55,75° severní šířky, 37,58° východní délky) je magnetický azimut satelitů Hot Bird asi 209°, elevační úhel místa 23°.


Připraveno s využitím zdroje: I. Morozov, RADIO, č. 6/2007, přeložil Petr Miklík, doplněno a zaktualizováno


Příloha: Základní údaje pro příjem satelitního vysílání v Moskvě a Moskevské oblasti




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.08.2007 • STV odvysiela z OH 700 hodín - 24 hodín denne na STV3, 16 hodín denne na STV2 [ 12 ]
03.08.2007 • Srpnové premiéry na Cinemaxu
02.08.2007 • Série ATP Masters pokračuje na Galaxii sport
01.08.2007 • TOP TV přerušila své vysílání [ 2 ]
31.07.2007 • Srpnový fotbal na Galaxii sport plně ve znamení Premier League [ 1 ]
26.07.2007 • Srpnové hity na HBO [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist