Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 00:10:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Pořádná várka srpnových dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 08.08.2017


Dokumentární skvosty pro vás: naučíme vás Umění přežít; vezmeme vás do Sopky v přímém přenosu; prozradíme Jak pivo zachránilo svět; proběhne Tajný závod o atomovou bombu; čekají vás Každodenní zázraky a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

13. 8., 20.00 – Umění přežít (Zrádné vody)

Instruktor přežití v divočině a průvodce životem ve volné přírodě Hazen Audel se úplně sám vydává na některá z nejextrémnějších míst na naší planetě. To, s čím se tam setká, naplno otestuje jeho znalosti, schopnosti a fyzickou i psychickou výdrž. Aby z toho vyšel se zdravou kůží, musí se řídit starověkými tipy a triky domorodého obyvatelstva, které přežilo v tak nehostinném prostředí několik dlouhých tisíciletí. Dobrodružství Hazena Audela vede na vyprahlé písky australských a namibijských pouští, bouřemi bičované vody západního Pacifiku nebo zamrzlé pustiny severovýchodní Kanady. Všude tam předvádí vlastní umění přežít.


14. 8., 23.00 – Sopky v přímém přenosu (1. díl)

Pokud máte odvahu, zúčastněte se čtyřdenní výpravy do nitra naší výjimečné planety, která nikdy nespí. Žhavé dobrodružství probíhá v přímém přenosu takřka ze srdce vulkánu Kilauea na Havaji, která je nejaktivnější sopkou na světě. Ve snímku Sopky v přímém přenosu se dozvíte odpovědi na všechny nejpalčivější otázky o neuvěřitelné síle několika největších vulkánů na světě.


15. 8., 20.00 – Jak pivo zachránilo svět

Lidé jsou na světě už asi 100 tisíc let. Ale ke všemu, čeho se lidstvu podařilo dosáhnout, došlo teprve během posledních deseti tisíc let. Jak to, že jsme se tak náhle zbavili vlastního primitivismu a nakročili do éry invence a kreativity? Odpověď zní: protože pivo! Vynález piva změnil svět navždy. Je to takřka příliš bizarní myšlenka na to, aby byla pravdivá. Ale mnozí vědci se dnes domnívají, že to byla chuť na pivo – ne na chléb, která někdy v období 9 000 let př. n. l. přiměla lidi začít obdělávat půdu a farmařit. Tato neolitická zemědělská revoluce byla přechodem od společenstva sběračů plodin a lovců zvěře a stála u zrodu vůbec první civilizace zvané Mezopotámie. Nutnost vypěstovat více ječmene, aby bylo možné uvařit více piva, vedla ke vzniku celé řady přelomových novinek: pluhu, kola, systému zavlažování, matematiky, a dokonce i písemnictví. Pivo zároveň stojí v pozadí několika nejvýznamnějších pokroků v našich dějinách: od objevu bakterií, přes vynález chlazení nebo zrod průmyslové výroby, až po zákaz dětské pracovní síly. Pivo zkrátka zachránilo svět!


15. 8., 21.00 – Tajný závod o atomovou bombu

Píše se rok 1945. Američané právě shodili dvě atomové bomby na japonská města Hirošima a Nagasaki a vymazali je z povrchu Země. Zahynulo více než 180 tisíc lidí. Tak smrtícímu úderu nemohlo Japonské císařství odolat, a tak 2. září 1945 kapitulovalo. Ale to není všechno. Tento příběh má ještě jinou stránku, o které se však příliš neví. Původ atomové bomby sahá až do nacistického Německa, kde proběhly vůbec první testy této nové technologie. Americký prezident Roosevelt byl přesvědčený o tom, že Hitler je krůček od dokončení vlastní bomby, a tak udělal všechno, co mohl, aby ho předběhl. Spojené státy americké rozjely největší tajnou operaci v dějinách, utratily astronomických 26 miliard dolarů a daly dohromady největší vědecké mozky z celého světa. Krycí jméno: projekt Manhattan. Zběsilý závod s časem zároveň probíhal i mezi Spojenci, protože Sověti chtěli vlastní jadernou pumu. Tento film prozrazuje poslední tajemství o nekontrolovatelném závodu ve zbrojení, na kterém závisel další osud svobodného světa.


16. 8., 23.00 – Válečný odpad (Ypry)

Zábavný seriál Válečný odpad přibližuje, jak v dnešní době probíhá průzkum bitevních polí. Co nám může prozradit válečný odpad, který tam zůstal ležet? Všechno možné! Profesor David O’Keefe a Wayne Abbot jsou dobře sehraný pár. Už patnáct let prozkoumávají bitevní pole po celém světě. V každé epizodě se noří hluboko do tajemství, která je obestírají, a zvou si takové odborníky, jako jsou lovci historických artefaktů, experti na zbraně, inženýři, historikové nebo archeologové. Díky tomu se jim daří nahlédnout do pozadí historických střetů, které se odehrály v různých koutech světa. Podívejte se společně s nimi mimo jiné na to, jak probíhala bitva o Monte Casino, osvobození Holandska nebo jakou tvář měla válka v Hongkongu.


17. 8., 21.00 – Vzdušní válečníci I (F-15)

Okřídlený bojovník, který už 26 let neprohrál. Zachránce životů, který je z jedné poloviny letadlo a z druhé vrtulník. A útočná helikoptéra, které nepřátelé říkají Černá smrt. To jsou američtí bezkonkurenční králové oblohy: stíhačka F-15 Eagle, letoun V-22 Osprey a vrtulník AH-64 Apache. Příběhy o tom, jak vznikly a uspěly v misích po celém světě, jsou stejně pozoruhodné jako neuvěřitelné. Sledujte jejich turbulentní let na záběrech z ostrého bojového nasazení a příběhy špičkových pilotů i podpůrných týmů, díky kterým tito Vzdušní válečníci kralují nad oblaky.


18. 8., 20.00 – Krokodýli v temných vodách

V africké Botswaně jeden dravec vládne všem: krokodýl! Tento plaz patří k nejnebezpečnějším a nejvíce nepředvídatelnějším obyvatelům celé Afriky a terorizuje lidi i zvířata na březích a člunech řeky Okavango. Málokdo si troufne přijít ke krokodýlovi blíž, zadívat se mu do očí, natož se pokusit mu porozumět. Přesto se dva přátelé biologové Vince Shaks a Laurent Ballesta rozhodli podniknout výpravu po toku tajuplných vod až do říční delty a natočit strašlivé potvory, které můžou dorůst délky až čtyř metrů. A tak se ocitají sami bez ochrany uprostřed království krokodýlů a stávají se z nich hlavní hrdinové napínavých i děsivých momentů. Díky tomu se jim ale také daří objevit jedinečný, neuvěřitelně rozmanitý a citlivě vyvážený ekosystém. Krokodýl se stal obětí vlastní špatné pověsti a přežití jeho druhu je nyní v ohrožení. Sto kilometrů řeky Okavango už obývají jenom tři tisíce kusů. Úbytek krokodýlů narušil místní křehkou přírodní rovnováhu. Vince už vypustil do volné přírody 400 krokodýlů vychovaných v zajetí, aby napomohl obnovit jejich původní počet. Ale kolik jich ještě bude potřeba, než se podaří znovu upevnit místní ekosystém?


19. 8., 22.00 – Pompeje: Kdyby kostry mohly mluvit

Zkáza Pompejí je nejslavnější přírodní katastrofou v dějinách. Dobře víme, jak obyvatelé města zemřeli. Jejich těla zůstávají i po tak dlouhé době uvězněna v „rakvích“, které je proslavily po celém světě. Jenomže jak žili? Archeologové se mnoho let vzájemně přeli nad protichůdnými poznatky. Ale nyní se objevil nový zvláštní důkaz a mohl by znamenat přelom. Z temného sklepení v Oplontisu pouhé dvě míle od centra Pompejí se vynořilo 74 kostlivců, které nepohřbil sopečný prach. Na ně se zaměří mikroskopické techniky forenzní vědy. Je na nich ještě něco výjimečného: je to skupinka pečlivě rozdělená společenským postavením na dvě poloviny. Na jedné straně sklepení zahynuli bohatí ozdobení šperky a na druhé chudí a otroci, kteří neměli vůbec nic.


20. 8., 21.00 – Indická výprava s Guyem Martinem (1. část)

Motocyklový nadšenec a mechanik Guy Martin vyráží na úplně nové dobrodružství a v cestopisném seriálu neohroženě zažívá Indii za jízdy. Jeho trasa začíná v hlavním městě Dílí a pokračuje na sever po himálajském Kardung La, třetím nejvyšším silničním sedle na světě, a končí v odlehlé vesnici Turtuk. Indická výprava s Guyem Martinem se do nejmenších podrobností zaměřuje na dva životní aspekty, bez kterých se hlavní hrdina neobejde: motorky a čaj. Guy si po cestě dopřává několik zajímavých zastávek. Navštíví luxusní rodinné sídlo na jedné z nejstarších čajových plantáží v Indii anebo garáž jedné z indických mechaniček. Samozřejmě nechybí ani několik neplánovaných zajížděk. Jenže Guy má svou spolehlivou motorku a ani v Indii se ji nebojí použít!


20. 8., 23.00 – Každodenní zázraky (Domov)

Moderátor Mark Miodownik představuje neuvěřitelné příběhy ze zákulisí obyčejných předmětů každodenní potřeby. Uvidíme, jak se ze surových materiálů rodí každodenní zázraky moderního světa 21. století. Jak se auta, ve kterých všichni jezdíme, vyrábějí z plátů oceli tenčích než plech. Že skromný nábytek z překližky vzniká složitým transformačním procesem. Nebo že máme pohodlné oblečení a spodní prádlo nám nepadá až ke kolenům jenom díky manipulaci se zázračným elastickým materiálem, který úplně změnil masovou výrobu oděvů.


Užívejte si s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 8. 8. 2017





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.08.2017 • Vuelta a España: poslední Grand Tour roku na Eurosportu
06.08.2017 • Život Kylie od 13. srpna každou neděli na kanálu E!
01.08.2017 • Srpnové seriálové hity na HBO 3
01.08.2017 • DIANA OSOBNĚ v neděli 6. srpna na National Geographic
31.07.2017 • Srpnové programové tipy E! Entertainment
31.07.2017 • Srpnové premiéry na Viasat Explore, History a Nature

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist