Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 12:12:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vojenské konflikty, ktoré zmenili svet na stanici Spektrum

  Autor: PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 16.08.2017


K augustu nepatria len letné radovánky. Počas tohto mesiaca si pripomíname aj smutné výročie, kedy bola vo vojne prvýkrát použitá jadrová zbraň. Druhá svetová vojna bola najzničujúcejší vojenský konflikt v dejinách ľudstva. Vedeli ste, že počet jeho obetí je odhadovaný až na 72 miliónov? Tento rok je to tiež práve 72 rokov, kedy boli na zničenie japonských miest Hirošima a Nagasaki použité jadrová zbrane, atómová bomba Liitle Boy a plutóniová Fat Man. Vojenským témam sa v auguste venuje aj televízna stanica Spektrum.


Devastujúci „chlapček“ a „tlsťoch“

Posledná fáza 2. svetovej vojny bola, čo sa bombardovania týka, veľmi intenzívna. Japonská vláda odmietla prijať výzvu ku kapitulácii, ktorú vydala Čína, Spojené Kráľovstvo a USA v priebehu Postupimskej konferencie. Spojené štáty sa preto rozhodli pre závažný krok. Za cieľ si vybrali útok na prístavné mesto Hirošima, kde bola atómová bomba použitá historicky prvýkrát. Zbraň Liitle Boy alebo „chlapček“ zhodená bombardérom prezývaným ENOLA GAY sa mala využiť z viacerých dôvodov. Nachádzal sa tam vojenský komplex, ktorý zahŕňal prístav, základne, letiská aj sklady a naviac lokalita obklopená horami mala účinok bomby niekoľkokrát znásobiť.

Kruté bombardovanie pokračovalo aj o tri dny neskôr, kedy na prístavné mesto Nagasaki zvrhol bombardér B-29 Bock´s Car plutóniovú 22 tonovú bombu Fat Man. Hoci bola 9.8.1945 na Nagasaki použitá účinnejšia puma (letecká bomba) ako na Hirošimu, Fat Man napáchal menej škôd než uránový Little Boy. Dôvodom bolo počasie, ktoré pilotovi nedovolilo zasiahnuť cieľ, teda vojenské sklady v Kókure. Muničný komplex nebol dobre viditeľný, a tak sa bombardér odklonil k Nagasaki, kde o 11 hod zhodil „tlsťocha“. Aj keď bomba minula svoj cieľ, zahynulo pri výbuchu viac než 60 tisíc ľudí. V priebehu nasledujúcich rokov počet mŕtvych v dôsledku vyvolaných chorôb ešte niekoľkonásobne vzrástol. Choroby spôsobené jadrovou bombou prenasledujú obyvateľov týchto miest dodnes. Zbraniam, ich vývoju aj vojenským témam sa venuje seriál Zbrane, ktoré zmenili svet, ktorý v auguste vysiela televízna stanica Spektrum.


Zásadné bitky 2. svetovej vojny

Počas 2. svetovej vojny prišlo o život, okrem množstva civilistov, aj cez 20 miliónov vojakov. Najväčšie straty na životoch utrpel Sovietsky zväz, ktorý v boji prišiel až o 4/5 mužov narodených v roku 1923. Ak sa o tému zaujímate, určite sledujte 19.8. stanicu Spektrum, ktorá vám odhalí detaily najdôležitejších momentov. Seriál Vyhrané a prehrané bitky 2. svetovej vojny pripomenie tie najvýznamnejšie boje, ktorých začiatok je oficiálne datovaný na 1.9.1939.


Bitka vo vzduchu

Ide o sériu konfliktov, ktoré sa odohrali od augusta do septembra 1940. Cieľom Nemecka bolo zničiť britské letectvo tým, že zaútočí na jeho základne. S cieľom podraziť morálku obyvateľov začali bombardovať aj mesto Londýn. To sa im ale nepodarilo a nemecká Luftwaffe naopak prišla v tomto období o 2 375 lietadiel. Dôležitú rolu tu zohral radar, ktorý bol v tej dobe technickou novinkou a Angličanom dosť pomohol. Táto bitka sa zapísala do dejín ako prvý neúspech nemeckej armády.


Bitka dlhá 200 dní a nocí

Boj, ktorého sa zúčastnilo najviac vojakov a bojovej techniky sa odohral pred 67 rokmi na brehoch Volgy. Hoci zo začiatku bola nemecká armáda proti tej sovietskej ďaleko početnejšia, obrancovia mesta Stalingradu bojovali na zemi i vo vzduchu tak tvrdo, že zničili celkovo päť armád. Víťazstvo Sovietskeho zväzu ukázalo, že nie je nutné sa pred Nemcami iba skrývať, ale že je možné ich dokonca poraziť. Bitky o Stalingrad sa zúčastnilo viac než dva milióny ľudí, dve tisíc tankov a lietadiel a takmer 30 tisíc diel.


Bitka tankov

Veľký neúspech, ktorý odsúdil Tretiu ríšu k porážke, bola bitka v Kurskom oblúku. Dňa 4.7.1943 zahájili nemecké vojská útok s cieľom zlikvidovať Kurský oblúk a oslabiť sovietske sily tak, aby v dôsledku strát nemali odvahu k významnejšej ofenzíve. Ruská armáda skutočne stratila veľa, avšak pre Nemecko to bol veľký neúspech, pretože stratilo kompletnú strategickú iniciatívu. Najväčšiu „tankovú bitku“ prehralo Nemecko kvôli veľkej časovej strate, množstve premárnených príležitostí a oslabení bojísk. Vytrvalý a vysiľujúci boj medzi Nemeckou a Sovietskou armádou a Stalinovej roli v ňom, analyzuje v programe Stalin: Muž z oceli, ktorý vysiela stanica Spektrum 15. 8. od 22 hod, britský historik David Reynolds.

Sledujte facebookové stránky Spektrum CZ&SK a dozviete sa posledné novinky: https://www.facebook.com/TelevizeSpektrum/


O AMC Networks International – Central Europe

AMC Networks International – Central Europe je súčasťou AMC Networks International, jednej z predných medzinárodných spoločností na poli televízneho vysielania a distribúcie tematických televíznych staníc sústreďujúcich sa na Strednú a Východnú Európu. Súčasné AMCNI – Central Europe portfólio obsahuje 12 televíznych staníc v štyroch žánroch: šport: Šport1, Šport2, ŠportM, detské: Minimax, Megamax, zábavno-vzdelávacie: Spektrum, TVPaprika, Spektrum Home a filmové: AMC, Sundance Channel, Film Mánia, Film+ a Film Café. Obsah tematických staníc je vytváraný pre miestnych divákov, jazykové verzie a trhy. Je dostupný v celej rade platforiem vrátane HD, služieb na vyžiadanie a verzie pre mobilné telefóny. AMC Networks International (AMCNI) je globálna divízia AMC Networsk a dodávateľom uznávaných zábavných programov pre predplatiteľov vo viac ako 140 krajinách a územiach v Afrike, Ázii, Európe a Latinskej Amerike, AMC zahŕňa globálne značky ako Sundance Channel a MGM Channel, tak aj populárne kanáli s lokálnym významom a rôznorodým žánrovým zameraním. Viac informácií nájdete na www.amcnetworsk.com/amcni


O spoločnosti AMC Networks:

Spoločnosť AMC Networks Inc (NASDAQ: AMCX) sa už viac ako 30 rokov venuje produkcii kvalitných filmov a programov, vlastní a prevádzkuje niekoľko populárnych a oceňovaných značiek v oblasti platenej káblovej televízie. AM, IFC, SundanceTV, WE tv a IFC Films produkujú programy, ktoré sú výrazné, zaujímavé, kultúrne relevantné a oslovujúce divákov napriek rôznymi spoločenskými skupinami. Spoločnosť prevádzkujú globálnu divíziu, AMC Networks International. Viac informácií nájdete na www.amcnetworks.com


Mgr. Kamila Závodská, PR Consultant, PR.Konektor, 16. 8. 2017


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.08.2017 • Pestrá sezóna na Arena Sport
14.08.2017 • McEnroe bude hvězdou Eurosportu během US Open
13.08.2017 • US Open tradičně Eurosportu
08.08.2017 • Pořádná várka srpnových dokumentů na Prima ZOOM
07.08.2017 • Vuelta a España: poslední Grand Tour roku na Eurosportu
06.08.2017 • Život Kylie od 13. srpna každou neděli na kanálu E!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist