Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 08:05:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Prosincové dokumentární zajímavosti na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 03.12.2017


Odhalíme utajené krásy i záhady obřích obrazců, podíváme se na zoubek Španělsku i zavítáme na blízké Slovensko, překvapí nás vetřelci z hlubin, máme tu i klasickou novodobou historii v podání Pearl Harboru a nebude chybět ani parádní věda a technika. Dokumentární skvosty pro vás: pořádně prozkoumáme Španělsko – Utajené krásy Španělska a Španělská občanská válka; odhalíme Záhadu obřích obrazců; pokocháme se Krásami divokého Slovenska; připomeneme si Pearl Harbor: Příběh hrdinů; uvidíte Nejrychlejší motorku na světě a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

4. 12., 21.00 – Utajené krásy Španělska (1. díl)

Její cesta za utajenými krásami Itálie byla více než úspěšná. A tak se Alex znovu vydává na další pozoruhodné dobrodružství. Tentokrát vyráží za Utajenými krásami Španělska. Uvidíte dosud neznámou tvář jedné z nejkrásnějších a nejexotičtějších evropských zemí. A zároveň odhalíte její mnohé divy i skrytá tajemství. Alex projíždí různorodou španělskou krajinou a nenechá si ujít žádný z vyhlášených místních půvabů – od lidských věží v Katalánsku přes sacramontskou cikánskou komunitu v Grenadě, zlatou metropoli Madrid, až po středověká venkovská městečka v Galicii.


4. 12., 23.00 – Záhada obřích obrazců (Kruhy v obilí: Moderní záhada)

Ze země není skoro nic vidět. Procházíme okolo, aniž bychom si všimli záhadných, přesto výrazných, obrazců přímo pod našima nohama. Ale když vystoupáme do výšky, najednou rozeznáváme nejrůznější podivuhodné tvary. Při pohledu z nebe se před námi otevírá pohled na obrovské stopy neznámého původu. Vznikly jako mystická nebo snad mimozemská znamení? Jsou pozůstatkem starověkých geologických katastrof? Může za ně počasí? Co když to prostě jsou jakési umělecké instalace? Nebo to je vyloženě podvrh, který má vyvolat co největší senzaci? Tato mini série se zabývá Záhadou obřích obrazců a dopředu nevylučuje žádné možné vysvětlení, ať už je vědecké, historické, mystické nebo společenské. Během čtyř epizod se zaměříme na tajuplné obrazce tak, jak to má být: z výšky a poprvé s využitím speciálních leteckých dronů.


5. 12., 20.00 – Napoleonovo ruské tažení (Moskva)

V roce 1812 Napoleon shromáždil armádu 600 000 mužů z 24 různých národů. Bylo to největší vojsko všech dob. Navzdory všemu, co mu říkali jeho nejbližší poradci, vyrazil na Moskvu pevně rozhodnutý dobýt celé Rusko. Ale o 172 dní později musel ustoupit. Za sebou nechal 400 tisíc mrtvých nebo uvězněných mužů. Proč se Napoleon rozhodl zaútočit na Rusko? Jak to, že se největší vojevůdce své doby dopustil takového množství strategických chyb? Jak ho vnímaly jeho vlastní oddíly? Co si o něm mysleli Rusové nebo ostatní evropští panovníci? Drama Napoleonovo ruské tažení odhaluje zákulisní dění v pozadí jednoho z největších vojenských tažení v dějinách. Díky deníkům, dopisům a pamětem obyčejných vojáků, ruských občanů i politiků, mužů blízkých carovi i samotnému Napoleonovi se dozvídáme o emocích a historických důsledcích Napoleonovy první porážky, která stála na začátku jeho konce. Hořící Moskva. Bitva na Berezině, během níž zahynulo více než 200 tisíc vojáků. Tohle je tragicky velkolepé Napoleonovo ruské tažení.


5. 12., 21.00 – Španělská občanská válka

Říjen 1938. Španělská občanská válka mezi republikány a nacionalisty zuřila už dva roky, když francouzské noviny Paris Soil a Match vyslaly fotografa Jeana Morala a reportéra Josepha Kessela na frontu, aby přinesli reportáž z bojů. Moral a Kessel vydrželi na bojištích 10 dní. Snažili se dostat do Madridu, který byl v té době v obležení. Jeho obyvatelé strádali hlady, ale nevzdávali se. Snímek Španělská občanská válka zachycuje putování těchto dvou mužů formou televizního deníku. Jejich očima uvidíme poslední dny republikánského Španělska. Moral a Kessel zachytili strádání i hrdinství obyčejných Španělů, bezstarostnost nevinných dětí, syrovou odvahu španělských vojáků a mezinárodních dobrovolníků i hrozivé utrpení válkou rozdělených rodin. Díky Moralovým fotografiím i dobovým archivním záběrům se ponoříme do rozhodujícího okamžiku dějin, kterým pro Španělsko začala dlouhá a temná éra diktatury.


6. 12., 20.00 – Krásy divokého Slovenska

Medvěd hnědý, vlk, rys nebo orel. Ve které zemi Evropské unie jsou tito dravci dodnes stálými obyvateli? Tam, kde jsou horské oblasti, do kterých zatím nedorazily armády turistů. Přesně tam, kde se divoké řeky valí nekonečnými lesy a kde se dobře daří nejen orlům, ale i čápům a mnoha různým druhům vzácných rostlin. Na Slovensku není ani dnes těžké narazit na nedotčenou divokou přírodu plnou okouzlující fauny a flory. Slovensko obklopené Českou republikou, Rakouskem, Maďarskem, Ukrajinou a Polskem leží v srdci evropského kontinentu. Zdejší půvabnou krajinu tvoří velehory a středověké hrady. Je tady překvapivě velké množství rozmanitých přírodních druhů. Dokument Krásy divokého Slovenska představuje nejlepší a nejzajímavější oblasti této poměrně malé země. Vždyť Slovensko je se svými 49 tisíci km² jen o něco málo větší než polovina Skotska. Jeho divokým krásám se přesto nic nevyrovná.


7. 12., 20.00 – Pearl Harbor: Příběh hrdinů

Útok na Pearl Harbor změnil běh dějin, definoval válečnou strategii Ameriky na následujících 75 let a stvořil hrdiny z obyčejných mužů. Ráno 7. prosince 1941 byla Británie oslabená válkou s Hitlerovým nacistickým Německem. Ani ne o dvě hodiny později došlo k útoku na Pearl Harbor, Amerika se ocitla uprostřed druhé světové války a Británie byla zachráněna. Útok se stal jedním z klíčových momentů dějin 20. století, ale vzpomíná se na něj také díky mnoha hrdinným činům námořníků, pilotů i civilistů, kteří nečekali, až dostanou rozkaz, a sami se začali bránit. Tito stateční muži prokázali odvahu tváří v tvář smrtelnému nebezpečí, a jejich krajané jsou na ně díky tomu hrdí. Ať už pomáhali jiným nebo opětovali japonskou palbu, mnohdy překročili své povinnosti a podařilo se jim zachránit mnoho životů. Byli mezi nimi muži jako John Charles England, Doris Miller, Philip Rasmussen, Julio De Castro a Donald Kirby Ross. Pearl Harbor: Příběh hrdinů odhaluje jejich dramatické, dosud neznámé příběhy.


8. 12., 20.00 – Vetřelci z hlubin

Měkké tělo bez kostí, dvě obrovské oči, které zabírají celou čtvrtinu její váhy, osm chapadel, z nichž jedno je rozmnožovací orgán, mozek a vnitřnosti v jediném vaku a ostrý dvojitý zoban. Chobotnici jen tak něco nepřekoná. Tento masožravý dravec dokáže měnit barvu podle vlastní vůle, pohybovat se v moři i na souši, nebo dokonce projít ohněm. Dorůstá až do velikosti pěti metrů a je neuvěřitelně inteligentní. Je jedním z nejpozoruhodnějších, a zároveň nejtajemnějších obyvatel hlubin. A jako by to nestačilo, film Vetřelci z hlubin odhaluje, že chobotnice má dokonce lidské rysy!


10. 12., 21.00 – Nejrychlejší motorka na světě

Přežil nejnebezpečnější motocyklový závod na světě, vytáhnul to na odrážedle až na stoosmdesátku a projel se po povrchu ledovcového jezera Windermere. Ale na tohle ho nemohlo nic připravit! Guy Martin se připojil k mnohamiliónovému projektu s cílem překonat pozemní rychlostní rekord na motorce. Momentálně je to úctyhodných 605,364 kilometrů za hodinu. Ve Spojených státech se setkává s týmem, který strávil dva roky výstavbou, testováním, upravováním a dalším testováním technologicky nejvyspělejšího motocyklu na světě, pojmenovaného Triumph Rocket. Jakmile je Guy připravený, následuje několik zátěžových zkoušek, a když se důvěrně seznámí s mašinou, jede se na start. Podaří se mu ukočírovat super motorku 21. století a rozjet to tak rychle, jak ještě nikdy nejel? Na to má Guy jednoduchou odpověď: „Chci se stát jezdcem na nejrychlejší motorce na světě.“


10. 12., 23.00 – Kronika britské železnice (1. díl)

Chris Tarrant, který má rád všechno spojené s vlaky, vyrazil na dvousetletou výpravu do historie britské železnice. Zažívá zrod parní lokomotivy ve 20. letech 19. století i její odchod na odpočinek v 60. letech 20. století. Zjišťuje, že železnice odjakživa určovaly podobu našeho světa a dodnes mají mnohem větší dopad než počítače nebo internet. Železnice stála u vzniku velkých měst, dala Británii Národní zdravotní službu i fotbalovou ligu, pomohla ve válkách i s emancipací žen. V první polovině 19. století vozila podivná mašina uhlí na osmikilometrové trase z dolu v Newcastelu k řece Tyne. Byla to lokomotiva přezdívaná Funící Billy, a právě díky ní se všechno změnilo. Chris se stal strojvedoucím samotného Funícího Billyho, vyrazil po kolejích, díky kterým se zrodila Velká Británie, a znovu objevil ztracené hrdiny věku železnice.


Užijte si dokumentární prosinec s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 3. 12. 2017







  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.12.2017 • UK Championship na Eurosportu
01.12.2017 • MS vo florbale žien na Arena Sport
28.11.2017 • Prosincové programové tipy E! Entertainment
27.11.2017 • Prosincové premiéry na Viasat History
26.11.2017 • Přelom listopadu a prosince bude opravdu dokumentární
25.11.2017 • Jan Hudec v Lake Louise se staronovou značkou lyží, nadějí a helmou Ondry Banka

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist