Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 08:22:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Síla dokumentů vás přitáhne ve 23. týdnu na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 04.06.2018


Poznáte sílu sopek, čeká vás střet papeže s Hitlerem, tajemství říše mravenců, překrásná divoká příroda i první programátorka. Dokumentární skvosty pro vás: jaká je Síla sopek?; vzrušující a napínavý celovečerní film Papež versus Hitler rozebírá jeden z méně známých příběhů druhé světové války o roli Vatikánu v tajném spikleneckém plánu na zabití Adolfa Hitlera; neméně zajímavá je Říše mravenců; seznámíme se s Hraběnkou Adou: První programátorkou a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

4. 6. 22.00 – Síla sopek (Období bez léta)

V šestém století před naším letopočtem došlo k záhadným proměnám počasí, které způsobily pokles teploty, nedostatek úrody a hladomory v různých koutech světa. To všechno mohlo být důsledkem velkých sopečných erupcí hluboko v tropech. Otázkou je: může místní přírodní katastrofa ovlivnit globální počasí, a tím pádem i další vývoj historie? Dvoudílný dokument Síla sopek využívá napínavé rekonstrukce i jedinečnou digitální animaci a má v této věci naprosto jasno: některé sopky jsou nebezpečnými spícími obry. Můžou se probudit rychleji, než si myslíte, a v nejhorším možném případě spustit smrtící sérii katastrofálních událostí. Nenechejte si ujít tuto pečlivou analýzu a odhalíte, jak výbuch jediného vulkánu zřejmě zapříčinil období několika roků bez léta také známé jako Malá doba ledová. Dozvíte se také, proč se někteří lidé dobrovolně rozhodnou žít ve stínu „hořících hor“, i když dobře ví o tom, co jim hrozí.


5. 6. 20.00 – Papež versus Hitler

Vzrušující a napínavý celovečerní film rozebírá jeden z méně známých příběhů druhé světové války o roli Vatikánu v tajném spikleneckém plánu na zabití Adolfa Hitlera. Zatímco Hitler uvažoval o přímém útoku na samotného papeže, jeden z jeho nejstatečnějších válečníků zase připravoval atentát na Vůdce. Katolicky založený plukovník Claus von Stauffenberg byl vážně zraněn během bojů v Tunise. Když se zotavoval, složil slib zasvětit zbytek svého života tomu, že ukončí ten Hitlerův. Jeho odvážný čin byl takřka úspěšný a stal se vyvrcholením dlouhé snahy useknout hlavu nacistické zmije. Avšak Hitlerova pomsta byla rychlá a zběsilá. V nejtemnějších dnech druhé světové války padl na Baziliku svatého Petra ve Vatikánu stín hákového kříže. Hitler držel papeže v obležení. Svatý otec přesto tajně pracoval na protiútoku. Piovi XII. bývá často vyčítáno, že přešel holocaust mlčením. Ale našly se důkazy, které naznačují, že Piovo mlčení bylo ve skutečnosti chytrou lstí. A že muž přezdívaný „Hitlerův papež“ mohl ve skutečnosti usilovat o Vůdcův život.


6. 6. 21.00 – Říše mravenců

Mravenci jsou fascinující stvoření, která si vytváří neobyčejně složitá společenství. Jak dokáže druh v tolika ohledech podřízený člověku dosáhnout tak velkých úspěchů? A jak by se z toho mohli lidé poučit? Říše mravenců zve na návštěvu do milionové mravenčí kolonie umístěné ve speciálně zkonstruovaném skleněném mraveništi. Díky ní můžeme pozorovat dění uvnitř nejtajemnějšího společenstva tak, jak to nikdy předtím nebylo možné. Nejnovější filmařské techniky do nejmenších detailů odhalují chování jednotlivých mravenců od královen přes dělníky, až po vojáky. Dozvíte se, co se stane, když mraveniště přijde o královnu, jak si mravenci dokážou poradit se složitými matematickými problémy lépe než počítače a možná i jak bychom se jimi mohli inspirovat.


9. 6. 20.00 – Divoký sever (Lesy)

Mini série Divoký sever postupně prochází třemi různými biotopy: hlubokými lesy, po rozeklaném pobřeží a srdcem vysočiny, kterou vytvarovala doba ledová. To je obraz krajiny, jež se odráží hluboko v duši Skandinávie a vznáší se před očima jako okouzlující ilustrace z dobře známých pohádkových příběhů. Stejně jako ikonická zvířata. Jejich přítomnost je nezanedbatelná v každé ze tří epizod Divokého severu. Potkáme jich mnoho, ale jen několik z nich dokonale ilustruje skutečný charakter jednotlivých biotopů.


9. 6. 21.00 – Krásy jižní Afriky (Mys Dobré naděje)

Na jediném místě na světě se střetávají vedra s chladnem, vyprahlé pouště s hustě zarostlými tropy, Afrika s Antarktidou. Tím místem je jižní Afrika, která je stejně rozmanitá jako zbytek celého kontinentu! Je to místo plné otazníků a otázek: proč tady žijí tučňáci, kteří mají rádi chladno, bok po boku s pštrosy zvyklými na poušť? Jak to, že se tady daří nejen mořským šnekům, ale i chameleonům? Jižní Afrika je zemí výrazných geografických prvků a klimatických extrémů, které jsou zárukou exotické přírody vždy plnou nečekaných překvapení.


10. 6. 23.00 – Hraběnka Ada: První programátorka

Bylo to značně nepravděpodobné, ale Ada Lovelace se nečekaně stala počítačovou průkopnicí. V tomto snímku se dr. Hannah Fryová rozhodla přiblížit divákům Adin pozoruhodný život. Narodila se na začátku 19. století do šlechtického rodu, stala se prominentní osobností společenského života, pronásledovaly ji skandály a získala přezdívku „kouzelnice s čísly“. Vychutnejte si úchvatný příběh o tom, jak se díky jejímu životu obdařenému genialitou, ale sužovanému nemocí a závislostí, zrodila moderní éra počítačů. Doktorka Hannah Fryová kráčí po stopách Adina spojenectví s otcem počítačů Charlesem Babbagem. Ten vynalezl první parou poháněné počítače na světě, ale byla to až Ada, kdo dokázal využít jejich potenciál naplno. Ještě během života byla Ada známá jen jako dcera nechvalně proslulého romantického básníka Lorda Byrona. Až pozdější generace dokázaly díky rozvoji moderních technologií naplno ocenit její přinos a pochopit její vizionářské myšlenky. Ada zdědila jedinečnou kombinaci poetické představivosti a racionální logiky – a díky tomu se stala dokonalým prorokem digitálního věku.


Silné příběhy na Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.05.2018 • Zlatan Ibrahimović a LA Galaxy opět na Eurosportu
27.05.2018 • Pestrá paleta dokumentů na Prima ZOOM
26.05.2018 • French Open na Eurosportu
24.05.2018 • French Open – denně až 20 hodin tenisu ŽIVĚ
20.05.2018 • Přehlídka těch nejlepších dokumentů na Prima ZOOM ve 21. týdnu
18.05.2018 • MLS: Loňský ligový nováček Atlanta vede Východní konferenci

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist