Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 21:24:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Rodiče jsou silně znepokojeni mírou násilí a sexu v televizi (Evropský televizní průzkum společnosti UPC 2007)

  Autor: PR Press UPC ČR, a.s. , e-mail: info@upc.cz Přidané: 19.12.2007


Studie UPC European Television Survey 2007
(Evropský televizní průzkum společnosti UPC 2007)

• Většina rodičů si přeje přísnější dohled nad obsahem televizních pořadů
• Rodiče věří, že televize má výchovně vzdělávací charakter
• Východoevropská mládež má svobodu
• Televize v dětském pokoji nebývá důvodem ke znepokojení


Praha, 19 prosince 2007 – Evropští rodiče se domnívají, že v televizi je příliš mnoho sexu a násilí, ale také věří, že televize má pozitivní vliv na jejich děti. Rodiče mají tendenci nejen kontrolovat, na co se děti dívají, ale volají také po větší přísnosti kontrolních orgánů ohledně náplně některých televizních pořadů. Toto jsou výsledky výroční evropské studie společnosti UPC, která se zabývala chováním televizních diváků. Průzkum oslovil téměř šest tisíc rodičů ve třinácti evropských zemích.

Celých 57 % evropských rodičů (zejména z Rakouska, Švýcarska, Německa, Polska a Rumunska) uvedlo, že by si přáli větší dohled nad obsahem televizních pořadů, pouze 3 % dotázaných se vyslovila pro nižší míru dohledu. Z těch rodičů, kteří se vyslovili pro zostření dohledu, uvedlo 79 % jako hlavní důvod televizní násilí a 56 % vysokou míru sexuálního obsahu. Sex a násilí byly rovněž hlavní důvody, které vedly rodiče k zákazu sledování určitých pořadů, což uvedly dvě třetiny dotázaných (67 %). Čeští rodiče patří v tomto směru k celoevropskému průměru.


Kdo vládne ovladačem: rodiče nebo děti?

Naprostá většina rodičů (83 %) uvedla, že společně se svými dětmi televizní programy určitým způsobem hodnotí. Vliv rodičů na sledování televize dobře charakterizuje skutečnost, že tři ze čtyř evropských rodičů (74 %) se podílejí na rozhodování o výběru programu. Naproti tomu v Nizozemsko, Belgii a v Maďarsku jsou to spíše děti, kdo třímá v ruce televizní ovladač: 40 %, 41 % respektive 47 % dětí rozhoduje o výběru pořadů, aniž by přitom svá rozhodnutí konzultovaly s rodiči. Naproti tomu ve Francii se na rozhodování o tom, na co se bude rodina dívat, podílí 96 % rodičů. V České republice rozhodují o tom, co se bude sledovat rodiče i děti po vzájemné dohodě (42 %). Samostatně o sledování televize rozhoduje 19 % českých dětí.


Východoevropské děti mají relativní volnost

Studie ukázala, že ačkoli dohled rodičů nad sledováním televize je zřejmý celoevropský trend, děti z východních částí Evropy mají v tomto ohledu určitou volnost. Východoevropské děti tráví před televizí více času než děti západoevropské. Například v Maďarsku se 29 % dětí dívá denně na televizi více než tři hodiny, ve Švýcarsku (v zemi s nejmenší dobou, kterou děti tráví u televize) může televizi sledovat více než tři hodiny denně pouze 4 % dětí. Ve východní Evropě děti rovněž u televize tráví více času bez dohledu rodičů. V České republice se více než tři hodiny dívá na televizi 25 % dětí.


Věk hraje roli

Téměř třetina rodičů (29 %) dovoluje sledovat televizi dětem mladším dvou let, v rámci Evropy však existují značné rozdíly. V Nizozemsku, Belgii a Irsku se na televizi dívá více než 40 % dětí mladších dvou let. V německy mluvících zemích (Německo, Švýcarsko a Rakousko) a ve Francii je to však méně než 15 % dětí v této věkové skupině. V Německu uvedlo 38 % rodičů, že svým dětem nepovolují televizi až do věku čtyř let. V České republice se nejvíce dětí smí dívat na televizi až od dvou a od tří let.


Rodiče: sledování televize má na děti pozitivní vliv

Naprostá většina (85 %) rodičů s dětmi do 18 let se domnívá, že sledování televize má na jejich děti pozitivní účinky. Mezi nejčastěji zmiňované patří vzdělávání, jako například rozšiřování všeobecného přehledu (68 %) a lepší porozumění jazyku (jazykům) (48 %). Čeští rodiče nejvíce oceňují rozšiřování všeobecného přehledu

Počet rodičů, kteří věří, že sledování televize má negativní účinky, je o mnoho nižší: 54 %. Každý čtvrtý rodič (23 %) se však domnívá, že u jeho dětí díky sledování televize roste agresivita, a každý pátý rodič (19 %) se domnívá, že jeho děti se kvůli televizi více bojí. Rodiče v Německu a ve Francii se více obávají negativního dopadu televize na školní výsledky svých dětí (33 % respektive 30 % procent oproti 15 % evropského průměru), zatímco Rakušané mají větší strach z toho, že jejich děti u televize tloustnou (22 % rodičů z Rakouska oproti průměru 9 %). Čeští rodiče (18 %) se nejvíce obávají toho, že televize vyvolává u dětí agresivitu.


Televize v dětském pokoji

Průměrně 41 % procent evropských dětí může mít televizi ve svém pokoji. V Rumunsku je toto procento nejvyšší (62 %), poté následuje Maďarsko s 56 %. Ve Švýcarsku má televizi ve svém pokoji pouze 18 % dětí, v České republice pak 42 % dětí. Většina českých dětí stále nemá svou vlastní televizi.

Navzdory volání po přísnějším dohledu kontrolních orgánů nad obsahem televizního vysílání a navzdory vědomí negativních účinků televize, jen méně než každému pátému rodiči (18 %) vadí, že se jejich děti, pokud se dívají samy, dívají na pořady, které rodiče osobně neschvalují. Největší výhrady mají Maďaři (36 %), následují rodiče z Irska (32 %) a Rumunska (27 %). Výhrady má i 16 % českých rodičů. Nejméně jsou tímto jevem znepokojeni Belgičané (3 %), Nizozemci (6 %) a Němci (7 %).

Veškeré grafy lze nalézt na www.upc.cz/pdf/evropskypruzkum.pdf.


František Malina, ředitel PR a tiskový mluvčí UPC


O European Television Survey 2007:

Výroční studie European Television Survey 2007 probíhala od října do prosince 2007 a zúčastnilo se jí 5 905 lidí celkem ve třinácti evropských zemí, kterými jsou: Nizozemsko, Irsko, Německo, Francie, Rakousko, Švýcarsko, Belgie (západní Evropa) a Polsko, Maďarsko, Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Slovinsko (východní Evropa). Průzkum koordinovala společnost Research International, přední mezinárodní společnost se zaměřením na průzkum trhu. Obdobnou celoevropskou studii iniciovala společnost UPC již počtvrté.


O UPC Česká republika:

UPC Česká republika, a.s. je největším českým poskytovatelem televizních služeb a vysokorychlostního internetu. Její kabelové sítě jsou v dosahu 1 .269.300 domácností,domácností v 370 lokalitách ČR. Služby UPC podle údajů k 31.10. 2007 aktivně využívá 959 100 zákazníků. Z toho si televizní služby předplácí celkem 686 900 domácností zákazníků, vysokorychlostní internet 230 700 zákazníků a telefonní služby přes 69 100 zákazníků.UPC je dceřinou společností Liberty Global, Inc. (NASDAQ: LBTYA, LBTYB).

Společnost UPC Broadband (UPC) je evropskou divizí společnosti Liberty Global, Inc., předního poskytovatele kabelového připojení na světě. UPC poskytuje kabelový příjem televizního vysílání, širokopásmový internet a telefonní služby více než 10 miliónům zákazníků v deseti evropských zemích. Společnost se řídí myšlenkou, že 'tento úžasný a někdy i komplikovaný digitální svět by měl být přístupný všem'. Patnáct tisíc zaměstnanců společnosti UPC v celé Evropě se snaží o naplnění této vize vnášením lidského prvku a jednoduchosti do všech aspektů své práce.


O Liberty Global:

Liberty Global je přední mezinárodní společností provozující služby prostřednictvím kabelových sítí včetně pokročilých obrazových a hlasových služeb a přístupu k internetu, čímž zpřístupňuje svým zákazníkům svět informací, komunikace a zábavy. K 31. 9. 2007 provozovala Liberty Global nejmodernější širokopásmové komunikační sítě, které sloužily přibližně 16 milionům zákazníků v 17 zemích především v Evropě, Japonsku, Chile a Austrálii. Aktivity Liberty Global také zahrnují významné mediální a programové činnosti, jako je Jupiter TV v Japonsku a chellomedia v Evropě.


PR Press UPC Česká republika, a.s., 19. 12. 2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 8   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.12.2007 • Změna televizního poplatku od ledna 2008 [ 9 ]
01.11.2007 • Dnes začala vysílat TV Nova v DVB-T paketu na 58k z Bukové hory!
23.10.2007 • Dnes se otevřely brány veletrhů INVEX – DIGITEX
19.10.2007 • Jaromír Glisník: Samotná cena karty není bariérou k rychlejšímu rozšíření satelitního příjmu ČT [ 9 ]
07.10.2007 • Digitex 2007 ve vysokém rozlišení - HD live!
04.10.2007 • Olympiádu ve Vancouveru chce vysílat ČT ve vysokém rozlišení

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Nemyslím si, že zrovna rodičům, kteří "sa idú 

05.01.2008 05:42 • neregistrovaný
Nemyslím si, že zrovna rodičům, kteří "sa idú ožrať a dať si grupák k susedom" by sex v televizi nějak vadil.
Naštěstí se však situace po porevolučním boomu amerických krváků a večerních erotických filmů alespoň ve veřejnoprávních programech rychle uklidnila, takže už nemusím mít strach, že děti před nebo po Kouzelné školce budou sledovat nějaké nesmysly.
Ještě bych měl dotaz na "20.12.2007 11:11 • neregistrovaný" : pokud je přesvědčen o tom, že psychologové se shodují na tom, že přiměřeně věku nic neuškodí, proč se tedy některé pořady mohou vysílat jen mezi 22:00 - 6:00 hodinou ?
 
 
  Rodičia sa idú ožrať a dať si grupák k susedom a 

04.01.2008 21:46 • neregistrovaný
Rodičia sa idú ožrať a dať si grupák k susedom a rozčulujú sa,že si deti zatiaľ pozrú sex v telke!!!
 
 
  Pokud jsou rodiče znepokojeni nadmírou sexu a 

20.12.2007 11:11 • neregistrovaný
Pokud jsou rodiče znepokojeni nadmírou sexu a nasílí v televizi, tak ať jdou třeba s dětmi na výlet, do přírody či si s nima zahrají nějakou stolní hru, namísto toho, aby je "odstavili" u televize či počítače, aby měli pokoj... O kvalitě rad a jiných institucí, který jiným říkají co je ještě koukatelné a co není pro dítě dobré, si myslím své. Připomíná mi to léta mého mládí, kdy stát taky rozhodoval o tom, na co mohu jít do kina a dával hvězdičku i před film v televizi, ve kterém se potom na tři sekundy mihla obnažená ňadra...
Co se týče otázky, který sex je už nenormální, tak nevidím nic na tom, když dítě uvidí třeba orální styk, anální, milování gay apod. Kromě styku s mrtvolami, sexu s dětmi a třeba brutálního sm považuji vše za normální. Taky je třeba s dětmi o tom co viděli promluvit.
Jinak psychologové se shodují na tom, že přiměřeně věku nic neuškodí.
 
 
  Za to, na co se budou dívat děti jsou skutečně 

20.12.2007 10:48 • neregistrovaný
Za to, na co se budou dívat děti jsou skutečně zodpovědni rodiče, ale to co se smí vysílat určuje zákon a kontroluje rada. Takže zodpovědnost mají podle zákona rodiče a zároveň stát, který zákony určuje a prostřednictvím rady kontroluje vysílání.
A pokud jde o to, jestli nahota, sex a normální pohlavní styk dětem ublíží nebo ne, tak psychologové se shodují, že ano - tedy ublíží.
A takhle obdobně je to ve všech zemích euroamerické kultury, takže se s tím budete muset (alespoň ještě na několik desetiletí) smířit nebo (pokud byste skutečně trval na tom, že to Vaše děti musí vidět) si předplatil nějaký erotický kanál.
Jen tak na okraj - jaký je vlastně rozdíl mezi normálním a nenormálním pohlavním stykem ? Jen heterosexuální nebo jen misionář v posteli nebo jakýkov styk v posteli nebo všechno mimo orálního nebo všechno mimo análního nebo všechno mimo jejich kombinací ? Já bych myslel, že všechny jsou normální, pokud to těm dvěma nebo třem nebo více lidem dělá dobře a dělají to dobrovolně. Takže který styk by děti mohli vidět a který už ne, protože už není normální.
 
 
  PavelH 

20.12.2007 09:25 • neregistrovaný
Od toho,na co se budou děti dívat v televizi,jsou snad rodiče, ne stát a regulace a přiblblá kolečka s věkovým omezením, která hyzdí celou obrazovku. Když je rodičům jedno, co jejich ratolest dělá, tak ať si poté nestěžují. Většina rodičů by tedy měla zvýšit dohled nad svými potomky a ne chtít po někom, aby to dělal za ně. Nahota, sex a normální pohlavní styk určitě dětem neublíží, pokud jej uvidí na obrazovce. Jistě méně, nežli potoky krve a násílí.
 
 
  No sex je sice přirozená lidská aktivita, ale 

20.12.2007 06:05 • neregistrovaný
No sex je sice přirozená lidská aktivita, ale málokdy na Vás při sexu čumí 500.000 lidí, že. Tím pádem nevidím důvod to cpát během dne na televizní obrazovku. Navíc na to máte specializované kanály, takže pokud máte potřebu to sledovat, tak Vám v tom nikdo nebrání.
A ještě k té povinné nahotě - samozřejmě, že je to přirozená věc, ale nechává se to spíš "na doma". Jestli bude někdy nahota tak přirozená, že budeme běžně chodit nazí po ulicích a místo do kaváren budeme chodit například do "souložíren" tak chápu, že to bude společenská norma a bude to i v TV. Zatím je však společenská norma někde jinde, takže opakuji - nevidím důvod to dávat během dne na obrazovku.
 
 
  sex 

19.12.2007 18:07 • neregistrovaný
Sex je ppřirozená lidská aktivita, násilí je svinstvo.V některých státech USA nesmíte říct "kozy" aniž by Vás nezavřeli, ovšem postřílet celou rodinu není naopak problém.Sex a nahota by měla být povinná.Akční sračky až po 22hod.
 
 
  Ak sa jedná o digitálnu televíziu je to na tv 

19.12.2007 16:02 • neregistrovaný
Ak sa jedná o digitálnu televíziu je to na tv spoločnostiach či budú vysielať signál ktorý zamedzí (po nastavení v prijímači) sledovanie programu!!!! a žiadne poktogrami!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 8 / zobrazují se: 1 ... 8

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist