Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 10:50:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Třídílný dokumentární cyklus LEGIE 100

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 14.10.2018


Více než 140 000 Čechů a Slováků bojovalo v první světové válce na straně Francie, Itálie, Ruska, Srbska a USA za samostatný československý stat. Osudy těchto lidí - legionářů, kteří v řadách cizineckých armád svedli boj na život a na smrt s Rakousko-Uherskem, trvale fascinují televizní dokumentaristy. Nejčerstvější trojici nových dokumentů, které těží z této látky připravil pod názvem LEGIE 100 v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové režišér Jakub Tabery.


První díl LEGIE 100 - Krvavá francouzská pole uvede ČT2 v úterý 16. října.

„Většina lidí asi trochu zná příběh legií v Rusku. Cyklus režiséra Jakuba Taberyho poprvé souhrnně představuje vznik a působení československých legií na všech frontách první světové války – tedy nejen v Rusku, ale také ve Francii a Itálii. Společně s průvodcem Jiřím Dvořákem se na cesty po stopách československých legionářů vždy vydávají také potomci někdejších legionářů – společně hledají stopy po svých dědech či pradědech – a často zůstávají v němém úžasu, jak stateční jejich předkové byli a jakými úskalími museli v boji za svobodné Československo projít,“ představuje cyklus kreativní producentka Lenka Poláková.

Tvůrci se snažili vytvořit objektivní a vyčerpávající pohled na legionáře. Chtěli přiblížit jejich každodenní život a konkrétní lidské osudy. Ústřední postavy dokumentu se ocitají na místech válečných střetů, navštěvují pietní místa, historické expozice a vzpomínkové akce. Na autentických místech se pak společně s dějepisci pokoušejí rekonstruovat skutečné historické události tak, jak je zachovala pamětnická vzpomínání, staré fotky, osobní deníky a korespondence. Dokument dotváří inscenované sekvence stylizované do podoby archivního filmu. Skutečné archivní filmové materiály jsou užity v menší míře.

V prvním díle – Krvavá francouzská pole – sledujeme vznik a vývoj Roty Nazdar. Na počátku byla skupina českých sokolů, která ve chvíli, kdy byla vyhlášena válka Francii, usiluje o to, aby se mohla co nejdříve zapojit do bojů proti agresivnímu vilémovskému Německu. Ve stínu italských hor, druhý díl cyklu, zavede diváky do Itálie, která vstoupila do velké války v květnu 1915. Fronta s rakousko-uherskou armádou se tenkrát rozprostřela v horském prostředí podél řeky Soča, kde proběhlo několik krvavých italských ofenzív. Závěrečný díl, Hrdinové od Zborova, ukáže Zborov ve chvíli, kdy se u tohoto ukrajinského městečka koná slavnost ke stému výročí legendární bitvy, která má pro formování československých legií klíčový význam.

„Náš cyklus se zabývá legionáři za první světové války a je pravda, že jsem se dozvěděl mnoho, protože za minulého režimu se o nich vůbec nemluvilo. Proto si myslím, že je záslužné, že náš pořad vznikl, a přál bych mu co nejvíce diváků. Jsem přesvědčen o tom, že nebýt legií, tak Československo neexistuje,“ říká herec a nadšenec do vojenské historie Jiří Dvořák a o českých legionářích uvádí: „Ti kluci na všech frontách vynikali neuvěřitelnou statečností a vojenským umem. Kdekoliv byl nějaký průšvih, tak tam poslali Čechoslováky. Ve Francii jednu kótu dobylo 150 našich kluků, a když tu stejnou kótu dobývali Kanaďané o tři roky později, tak tam padlo čtyřicet tisíc lidí.“


Třídílný dokumentární cyklus Legie 100 vznikl ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a ostravské studio České televize ho vnímá jako příspěvek k oslavám stého výročí vzniku Československa.

Krvavá francouzská pole - 16. října ve 22.10 hodin na ČT2

Ve stínu italských hor - 23. října ve 22.00 hodin na ČT2

Hrdinové od Zborova - 30. října ve 22.50 hodin na ČT2


LEGIE 100

Režie: Jakub Tabery
Scénář: Josef Fišer
Kamera: Jiří Studnička
Dramaturgie: Martin Červenka
Výkonný producent: Olga Grossmannová
Kreativní producent: Lenka Poláková

Koprodukční projekt České televize s 5Guests s.r.o.


Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.10.2018 • Tvoja tvár znie povedome výrazne porazila filmovú premiéru konkurencie
14.10.2018 • Show Jana Krause – 17. 10. 2018
13.10.2018 • Horná Dolná a Televízne noviny najsledovanejšími programami dňa
12.10.2018 • Rádio Devín pripravilo k 100. výročiu ČSR sériu verejných podujatí
11.10.2018 • Tlačová informácia zo zasadnutí RVR dňa 10. 10. 2018
11.10.2018 • Česko Slovensko má talent se řítí dál a Marta Jandová vydává autorské CD

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist