Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 14:46:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Začína sa celonárodná nominácia na najväčšiu osobnosť Slovenska

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 01.11.2018



Projekt RTVS Najväčší Slovák sa začína vo štvrtok 1. novembra prvou fázou. Verejnosť môže do 20. decembra prostredníctvom SMS nominovať osobnosti histórie či súčasnosti, o ktorých si myslí, že boli alebo sú velikánmi svojej doby.


RTVS pri tejto príležitosti zverejnila na svojom webe štatút SMS hlasovania. Po dohode a porade s BBC do štatútu zahrnula podmienku, že v rámci hlasovania nebude možné nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny voči ľudskosti, vraždu alebo vlastizradu a nebola rehabilitovaná. „Po diskusii, ktorá sa rozpútala okolo jednej konkrétnej upútavky, sme nadobudli presvedčenie, že začalo dochádzať k odklonu od podstaty projektu, ktorým je slobodná diskusia o celej našej histórii a aj o kontroverzných osobách s ňou spojených. Nastavili sme preto pravidlá ešte pred spustením samotného hlasovania, aby sa už počas nominačnej fázy predišlo akýmkoľvek nezrovnalostiam a nedorozumeniam," poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník s tým, že hoci Jozef Tiso nebude súčasťou hlasovania, neznamená to, že RTVS nebude naďalej podporovať vyváženú, slobodnú a polemickú diskusiu aj o období prvého Slovenského štátu a jej predstaviteľoch. „Naďalej platí to, čo sme avizovali, že chceme priniesť odbornú a racionálnu debatu o našej histórii do hlavného vysielacieho času," avizoval Jaroslav Rezník.

Takéto nastavenie podmienok nie je ničím výnimočným, existovali aj v iných krajinách, do ktorých BBC predalo svoj licencovaný formát. V Nemecku napríklad pravidlá vylúčili zo súťaže nacistov.

„Na Slovensku žili a žijú stovky zaujímavých ľudí, o ktorých by sme sa mali začať rozprávať a mrzelo by ma, keby to osoba Jozefa Tisa prekryla. Neznamená to však, že vyradením z projektu Najväčší Slovák by sa mal vyradiť aj z kvalifikovanej a odbornej verejnej debaty o jeho osobe," poznamenal producent Peter Núňez.


Účastníkom hlasovania v nominačnej fáze sa stáva každý, kto pošle na číslo 9977 SMS správu v tvare Meno(medzera)Priezvisko nominovanej osobnosti. V jednej SMS správe možno nominovať iba jednu osobnosť.

Zo všetkých mien sa vytvorí poradie podľa počtu získaných hlasov, z ktorých prvých sto predstaví RTVS počas nominačného večera začiatkom budúceho roka na Jednotke. Finálnu desiatku sa diváci dozvedia v abecednom poradí a v tej chvíli projekt Najväčší Slovák vstúpi do svojej druhej - hlasovacej fázy.


Budúcoročnú hlasovaciu fázu bude sprevádzať desiatka večerov. Jednotka ich uvedie od 20. februára do 24. apríla 2019. Večery bude venované jednej osobnosti z top desiatky. Každá z nich bude mať svojho obhajcu z radov verejne známych ľudí z rôznych oblastí. Tvrdenia obhajcov budú počas večera dokreslovať dokumentárne zábery, tie potom buď potvrdí alebo vyvráti odborný garant a nasledovať bude odborná moderovaná diskusia.


Najväčším Slovákom sa stane osobnosť s najväčším počtom SMS hlasov počas druhej hlasovacej fázy. Jej meno sa verejnosť dozvie počas druhého galavečera 1. mája 2019 na Jednotke.

Najväčší Slovák je licencovaným formátom BBC. Vo Veľkej Británii ho pod názvom „The Great Britons" spustila začiatkom roka 2002. Víťazom ankety sa stal Winston Churchill.


Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.10.2018 • Tlačová informácia zo zasadnutí RVR dňa 24. 10. 2018
29.10.2018 • Tisková zpráva ze 17. zasedání 2018 RRTV, konaného dne 23. 10. 2018
29.10.2018 • Milan Rastislav Štefánik víťazom novinárskeho hlasovania. Kto sa stane Najväčším Slovákom teraz rozhodne celé Slovensko!
26.10.2018 • Vyjádření plk. Ing. Tomáše Lercha k tiskové konferenci Rádia Dálnice, 24. 10. 2018.
21.10.2018 • RTVS prinesie 33 predvolebných diskusií s kandidátmi na primátorov a starostov
21.10.2018 • Členové Divácké rady diskutovali o zpravodajství a publicistice České televize

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist