Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 14:48:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Satelitní příjem v ČR dosáhl 20% - jaký je podíl jednotlivých platforem?

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 06.02.2008


V závěru ledna se internetový server satCentrum ve spolupráci se známým mediálním odborníkem, ing.Zdeňkem Duspivou, pokusil zmapovat oblast individuálního satelitního příjmu v České republice a dal dohromady počty uživatelů UPC Direct, DIGI TV, TT karet a karet diGITALlink, a „neregistrovaných“ satelitních diváků. Myslíme si, že by vás tato aktuální a autentická čísla mohla zajímat.


Jak uvedl v polovině ledna známý mediální odborník z komise NKS pro digitalizaci ing. Zdeněk Duspiva na své internetové stránce duspiva.blogspot.com, dosáhl podle posledních odborných odhadů satelitní příjem televizního vysílání v České republice 20% obyvatel. Nárůst je spojen zejména v souvislosti s přechodem na digitální vysílání a nabídkou satelitních operátorů v návaznosti na plán ukončení analogového vysílání a v neposlední řadě také ve spojení s potížemi, s blokováním procesu a spory kolem nových licencí a rozšířením programové nabídky terestrického digitálního vysílání.

Protože i my v redakci satCentrum máme také k dispozici různé počty abonentů od providerů, které jsou ale velmi proměnlivé a často protichůdné, zajímalo nás, jak se ing. Duspiva k číslu 20% dopočítal. V závěru ledna jsme proto spolu komunikovali, a nakonec jsme dali dohromady počty, které jsou sice získané přímo od provozovatelů, ale samozřejmě nejsou oficiálními údaji, přesto jde o čísla autentická a aktuální. Myslíme si, že by vás mohla zajímat.


Nejvíce abonentů získala za rok a půl působení na našem trhu placená DTH platforma DIGI TV. Na přelomu roku měla 217 000 uživatelů, přičemž odhadem dalších asi 25 tisíc zájemců bylo předregistrováno na call centru a čekalo na montáž kompletu. Pro zajímavost – na Slovensku, kde byla DIGI TV o 5 měsíců dříve, dosáhl počet abonentů už čísla 297 000. Za úspěchem této původně rumunsko-maďarské satelitní platformy stojí velmi nízká cena měsíční abonence programového balíku. DIGI TV uvažuje o vysílání v HDTV a pro rumunské abonenty už nabízí i PPV (placené programy na přání), nabídku abonentských receiverů rozšířil dualbox pro nezávislé sledování programů na 2 TV, připravuje se PVR receiver s harddiskem. Jedná se o nejrychleji se rozvíjející se DTH platformu ve střední a východní Evropě.

Tradiční poskytovatel „satelitní kabelovky“, společnost UPC ČR, a.s. evidovala ve stejné době na 135 000 platících uživatelů platformy UPC Direct. Na naší mediální scéně působí již od roku 2000, a přestože každým rokem vykazuje mírný nárůst počtu abonentů v řádově jednotkách procent, s konkurencí z východu s agresivně nízkou cenou předplatného se měřit nemůže. Podle informací ze zahraničních serverů není provozovatel platformy spokojen s důležitou orbitální pozicí 19,2° východně kvůli nedostatečné transpondérové kapacitě, a proto uvažuje i o možnosti přechodu na sousední pozici 23,5° východně, kde už vysílají další domácí platformy CS Link a Sky Link. Se současným vysíláním na obou dvou pozicích má už dobré zkušenosti holandský provider Canal Digitaal Satelliet. Myslíme si, že by souběžné vysílání z obou u nás nejpopulárnějších sousedních pozic (pokud by se samozřejmě tato varianta realizovala) mohlo přivést k UPC další zájemce o pestrou programovou nabídku. Nové abonentské receivery už podporují DiSEqC multipřepínače a na trhu jsou k dispozici LNB monobloky 4,3° vhodné i pro stávající ofsetové paraboly o velikosti 60 cm. Také UPC uvažuje o vysílání v HDTV, v současné době už testuje nový PVR receiver s harddiskem, který by měl v brzké době rozšířit nabídku pronajímaných abonentských přijímačů.

V loňském roce se oživil zájem i o individuální satelitní příjem digitálních paketů CS Link a Sky Link. TT Kartu providera TRADE and TECHNOLOGY, a.s. má zaregistrovanou 215 000 diváků, přístupovou kartu diGITALlink konkurenčního providera GITAL, s.r.o. vlastní na 150 000 individuálních příjemců.

Pokud k těmto počtům přidáme odhadem cca 50 tisíc „neregistrovaných“ diváků, kteří sledují digitální satelitní programy bez přístupových karet či případně na jiné, u nás neoficiální karty podmíněného přístupu, bude mít z celkového počtu cca 3 900 000 domácností satelitní přijímač opravdu 20%.

Individuální satelitní příjem tak velmi zdatně dohání konkurenci v kabelových sítích. Ke konci roku 2007 bylo totiž v České republice podle statistik a odhadu na 905 tisíc domácností, které jsou zákazníky různých operátorů kabelových systémů, z celkového počtu 1,5 milionu domácností, které jsou připojitelné. Plně „digitálních“ kabelových domácností (DVB-C) je nyní asi 140 tisíc.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 6. 2. 2008


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 10   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.02.2008 • Digitální satelitní televize UPC Direct nově nabízí HBO Comedy, JimJam, NASN, Russia Today a GO TV [ 16 ]
17.01.2008 • Spoločnosť UPC rozšírila Zákaznícke stredisko v Bratislave na Ševčenkovej ulici [ 2 ]
15.01.2008 • České filmové hity na HBO [ 12 ]
31.12.2007 • PF 2008 [ 2 ]
24.12.2007 • Redakce satCentrum vám přeje pěkné a klidné vánoční svátky [ 8 ]
19.12.2007 • Rodiče jsou silně znepokojeni mírou násilí a sexu v televizi (Evropský televizní průzkum společnosti UPC 2007) [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  A čemu se divíte? 

17.02.2008 23:04 • neregistrovaný
Jsem obyvatelem jednoho velkého sídliště v Liberci-Rochlice. bBdlím tu více jak 20 let, a pamatuji i svého času rozvod STA a zavádění pevných telefoních linek. Tenkrát si člověk musel nějaký ten čas počkat, než mu byl zaveden telefon. Po Sametové revoluci dostaly události jiný spád, myslím v technice a možnosti se rozvíjet i po této stránce. Měl jsem snad jeden z prvních satelitů, tehdy analogový s názvem Amstrad, který byl nasměrován na Astru. Byl to prostě zázrak, vidět i někam dál do světa. Pak se rozjely některé společnosti a začaly nabízet kabelové rozvody. Tady máme společnost KELI s.r.o., která toto převzala od jiné společnosti z Prahy. Jinak máme ještě v prádelně skříň od společnosti KABEL+, dnes asi UPC. Už tehdy si někdo nevěděl co si za své služby říci. Proto nedošlo k zavedení do všech domácností a byla zvolena levnější varianta. Nejdříve byla nabídka programů dobrá a kvalita celkem také, pokud to nesrovnávám s dneškem. Nikdo však do rozvodů nic neinvestoval a vše chátrá. Nejsmutnější je fakt, že hodně obyvatel zrušilo i pevnou linku. Ani se nedivím, jsem jeden z nich. Když vezmete v úvahu, že celé sídliště má rozvod na pevnou, kolik domácností by asi chtělo digitální televizi od O2? Také bych byl jeden z nich, ale nemám zbytečných 1200 Kč měsíčně na internet a pevnou, kterou vlastně nepotřebuji. A to jsem zvolil tu nejlevnější variantu od O2. Za 350 Kč měsíčně už bych o této variantě uvažoval, myslím jen DVB-C. Ale proč by to O2 dělalo, že?
Pokračování příště, dobrou noc. Sidon
 
 
  Mna by zaujimali tieto cisla za slovenska 

08.02.2008 05:51 • ® lubor
Predpokladam, ze koli zaujmu o ceske TV, davnej kompletnosti slovenskych programov v SKY linku a koli horskemu terenu by to cislo mohlo byt aspon 40 % .
 
 
  vole 

07.02.2008 10:02 • neregistrovaný
Nasi cigani maju presne tak ako vasi DIGI.Ta je totiz zadarmo :-)
 
 
  q 

06.02.2008 23:20 • neregistrovaný
třetinu karet že pry maji slovaci, HAHAHAHAHAHAHA tolik vás tam ani není vole, máte tam jenom samé cikány a ti kartu nemají
 
 
  Špatně jste si informaci vyložil. 800 tisíc 

06.02.2008 20:16 • ® Jiris
Špatně jste si informaci vyložil. 800 tisíc domácností je skutečně cca 20% z oněch celkových 3900000. Tento počet je oficiálním údajem ČSÚ. To, že nemá ČT v registru všechny domácnosti, není nic podivného.
 
 
  Ale pánové. Takový hrubý nedostatek a naprostá 

06.02.2008 18:00 • neregistrovaný
Ale pánové. Takový hrubý nedostatek a naprostá nelogičnost. Kdyby mělo sat. komplet 3 900 000 DOMÁCNOSTÍ, tak to není 20%, nýbrž 100% !!! Asi jste si spletli lidi s domácnostma či jinak, protože 3 900 000 domácností snad u nás ani není. Hlavně proto, že ČT má evidovaných 3 430 000 domácností !!!
 
 
  Slovensko 

06.02.2008 17:32 • neregistrovaný
a netreba zabúdať, že možno aj tretina (ak nie viac) TT a Gital kariet oficiálne registrovaných v Česku sa v skutočnosti používa na Slovensku :)
 
 
  Uritě méně jak 20 procent 

06.02.2008 17:13 • neregistrovaný
Mám též UPC a TT kartu,a nejsem sám.Vím o zákaznících a není jich málo,kteří mají také 2-3 karty.Takže to bude těžko 20%.
 
 
  15-18procent 

06.02.2008 15:59 • neregistrovaný
Jak je to možné,já sám mám UPC i Gital.Pokud jsou Satelitní šílenci všeci,alespon jako já tak je nás jen 10 procent.Jinak to numero vodovodní voko 15-18procent.Tak to maj dobře spočítaný
 
 
  Ale nyní vážně. Můžete uvést, odkud byla uvedená 

06.02.2008 14:36 • ® Jiris
Ale nyní vážně. Můžete uvést, odkud byla uvedená čísla získána? S výjimkou UPC jsou nepravdivá.
 
 
Celkový počet komentářů: 10 / zobrazují se: 1 ... 10

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist