Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 04:54:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

SOSR otvára sezónu koncertom k 90. výročiu svojho založenia

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 14.08.2019


Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) pôsobí na hudobnej scéne už 90 rokov. Prvý abonentný koncert sezóny 2019/2020 bude v pondelok 9. septembra venovaný práve tomuto výročiu. Program zostavený z diel Vladimíra Godára, Zoltána Kodálya, Eugena Suchoňa, Vítězslava Nováka a Alexandra Moyzesa, predstaví dirigent Peter Valentovič.


Na tento koncert, ktorý bude vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, rovnako ako aj na ostatné, si je možné do 20. augusta zakúpiť abonentky. Ich výhodou je nižšia cena, rezervácia konkrétneho miesta a keďže sú prenosné, môžu ich využiť tiež iné osoby. Od 21. augusta sa spustí predaj klasických vstupeniek.

V podaní SOSR-u odznie 9. septembra od 19:00 skladba Tombeau de Bartók z roku 1995, ktorú slovenský skladateľ Vladimír Godár napísal k 50. výročiu Bartókovho úmrtia ako pamiatku na výnimočného skladateľa, humanistu a človeka. Ďalšou bude symfonická skladba Tance z Galanty od Zoltána Kodálya, ktorý bol vášnivým zberateľom ľudových piesní. Hoci je hudba Eugena Suchoňa v súčasnosti zriedkavo interpretovaná, Suchoň patril k najvýznamnejším a najuznávanejším slovenským skladateľom dvadsiateho storočia. SOSR uvedie jeho baladickú suitu Symfonietta rustica. V Tatrách, op. 26, je symfonická báseň skladateľa Vítězslava Nováka, ktorú zložil ako oslavu majestátu Vysokých Tatier a snažil sa ňou evokovať pôsobivú prírodnú atmosféru. Koncert uzatvoria Tance z Pohronia od zakladateľskej osobnosti modernej slovenskej hudobnej kultúry Alexandra Moyzesa. Túto orchestrálnu suitu vytvoril pre SĽUK.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu vznikol v roku 1929 ako prvý profesionálny symfonický orchester na Slovensku. Jeho oficiálnym šéfom sa vtedy stal český dirigent František Dyk. Za 90 rokov svojej úctyhodnej histórie zrealizoval nespočetné množstvo nahrávok pre Opus, Supraphon, Naxos, Marco Polo, Arte Nova či Decca Records. Okrem toho pravidelne nahráva hudbu k známym slovenským a koprodukčným filmom RTVS. Vystupuje s poprednými dirigentmi sveta a pravidelne účinkuje na domácich festivaloch a zahraničných pódiách. Orchester sa špecializuje na repertoár klasicizmu, romantizmu, ale i 20. a 21. storočia. Na každom zo svojich koncertov v sezóne uvádza tiež diela slovenských skladateľov, mnohé z nich v premiére.

Bližšie informácie o koncertoch 91. sezóny Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sú zverejnené na webovej stránke www.koncertyrtvs.sk a na facebookovom profile orchestra facebook.com/sosr.sk. Abonentky si možno zakúpiť v sieti Ticketportal.


Rozhlas a televízia Slovenska, 13. 8. 2019


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.08.2019 • Po dlhých rokoch sa začalo s obnovou areálu RTVS
15.08.2019 • Kino Aero zve na sobotní maraton s Cornettem - komedie, zmrzlina a víkend uprostřed léta jdou k sobě
14.08.2019 • TV Markíza aj tento rok otvára dvere svojim divákom - prídu Oteckovia či Susedia, zaspievajú aj Lucie Bílá a Miro Žbirka
14.08.2019 • Vyrazte ve čtvrtek do letního UPC MAX kina na pohádku Čertí brko
12.08.2019 • Septembrové kastingy do šou Zem spieva sa zmenia na malé festivaly folklóru
06.08.2019 • Ostrovný futbal pokračuje od tejto sezóny na PREMIER SPORT pre zákazníkov Telekomu i DIGI SLOVAKIA

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist