Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 05:07:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Po dlhých rokoch sa začalo s obnovou areálu RTVS

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 15.08.2019


Po tom ako RTVS vlani zrekonštruovala v Mlynskej doline priestory príručných dielní a skladov, kde sa zrútila časť strešnej konštrukcie, sa v týchto dňoch začalo s odstraňovaním havarijného stavu ďalších budov. V obrátenej pyramíde vznikne do niekoľkých mesiacov najmodernejší komplex vysielacích štúdií Slovenského rozhlasu.


„Púšťame sa do rekonštrukcie havarijných stavov, ktorým sa tu dlhé roky nikto nevenoval a bez veľkej pompy obnovujeme televízny aj rozhlasový areál, lebo to považujeme za našu povinnosť. Sú to procesy, ktoré nie sú na prvých stránkach novín, ale ktoré zabezpečia ďalší rozvoj RTVS na najbližšie desaťročia," vysvetlil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Do televíznych priestorov v Mlynskej doline ako aj do rozhlasových na Mýtnej ulici sa dlhodobo zásadným spôsobom neinvestovalo. Po nástupe súčasného generálneho riaditeľa sa postupne začalo s ich obnovou. V kritickom stave sú Štúdiový a vysielací blok a Štúdiový blok v Mlynskej doline, ktoré sú kľúčovým centrom pre prípravu a vysielanie programu Jednotky a Dvojky. Do mnohých priestorov zateká, nedajú sa zatvoriť, prípadne otvoriť okná, prepadáva sa strecha, alebo sú prehnité stropy, steny a podlahy. Štúdiový a vysielací blok postavili v roku 1971 a odvtedy má pôvodnú fasádu, okná aj strechy, rovnako je na tom Štúdiový blok z roku 1981. RTVS preto mala výrazný problém ochrániť nielen vysielaciu technológiu, ale i kultúrne dedičstvo, ktoré súvisí s filmovou tvorbou.

V týchto budovách sa nachádzajú štúdiá a réžie, odkiaľ sa vysielajú Správy RTVS, ale aj napríklad šou Milujem Slovensko či diskusná relácia O 5 minút 12. Natáčajú a strihajú sa tam mnohé rozprávky, filmové a televízne projekty a prebiehajú diskusie či už k prezidentským alebo parlamentným voľbám. V bloku sú umiestnené i sklady kostýmov so vzácnymi historickými kúskami odevov. Pôsobí tam tiež digitálne a retušovacie pracovisko, vďaka ktorému sa odstraňujú poškodenia obrazu a zvuku kultových diel pôvodnej televíznej a filmovej klasiky.

Na oboch blokoch sa kompletne vymení pôvodná hliníková fasáda, okná a opravia strechy. Predpokladá sa, že rekonštrukcia by mala vyjsť na 7,5 milióna eur s DPH a RTVS ich získala prostredníctvom zmluvy so štátom.

Rádio Slovensko začne na jar budúceho roka vysielať z nových reprezentatívnych priestorov s najmodernejšou technológiou, ktoré budú reflektovať potreby 21. storočia. Na stavebné práce časti 9. poschodia už prebieha verejné obstarávanie. Momentálne sa tam nachádza archívny depozitár. Po jeho rekonštrukcii vznikne na ploche 200 metrov štvorcových moderný nadčasový komplex troch vysielacích štúdií pre denné vysielanie Rádia Slovensko, spravodajstvo, šport a publicistiku. Počíta sa aj so živými vystúpeniami hudobných kapiel, či väčším množstvom hostí, bude tam tiež dostatok priestoru pre televízne kamery v prípade veľkých moderovaných politických diskusií. Nezabúda sa ani na zázemie pre hostí a možnosť bezprostredného sledovania živého vysielania mimo štúdií. V budúcnosti sa plánuje s rekonštrukciou ďalších priľahlých priestorov.

Stavebné práce a nové technológie predmetných štúdií sa rozpočtujú na 360.000 eur s DPH.


Bratislava 14. august 2019, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.08.2019 • Kino Aero zve na sobotní maraton s Cornettem - komedie, zmrzlina a víkend uprostřed léta jdou k sobě
14.08.2019 • TV Markíza aj tento rok otvára dvere svojim divákom - prídu Oteckovia či Susedia, zaspievajú aj Lucie Bílá a Miro Žbirka
14.08.2019 • Vyrazte ve čtvrtek do letního UPC MAX kina na pohádku Čertí brko
14.08.2019 • SOSR otvára sezónu koncertom k 90. výročiu svojho založenia
12.08.2019 • Septembrové kastingy do šou Zem spieva sa zmenia na malé festivaly folklóru
06.08.2019 • Ostrovný futbal pokračuje od tejto sezóny na PREMIER SPORT pre zákazníkov Telekomu i DIGI SLOVAKIA

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist