Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 21:35:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: DVR HD satelitní receiver pro abonenty UPC Direct - Philips DSR 8111/53

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 08.04.2008


Minulý týden společnost UPC Broadband Slovakia představila nový DVR (Digital Video Recording) HD (High Definition) ready přijímač pro uživatele satelitní digitální platformy UPC Direct, který od 1. 4. 2008 nabízí svým zákazníkům. Společnost UPC ČR, a.s. jej chystá představit v nejbližších dnech. V redakci satCentrum jsme už měli možnost se s ním seznámit a tak dnes můžeme pro vás přinést první podrobnosti. Protože se ale ještě nejednalo o finální, konečnou verzi firmware, necháme podrobné zhodnocení až na pozdější dobu.

Nový DVR přijímač je HD ready, což znamená, že umožňuje sledovat i programy ve vysokém rozlišení. V současné době sice na satelitu v platformě UPC Direct není dostupný žádný HDTV program, ale protože společnost UPC již nabízí pro svou kabelovou digitální síť (DVB-C) tři HD stanice - VOOM HD, FILMBOX HD a HBO HD, a další – Eurosport HD by měl vystartovat už během příštího měsíce, dá se předpokládat, že i náš satelitní divák bude mít možnost v brzké budoucnosti sledovat programy vysílané ve vysoké obrazové kvalitě. Pro vyzkoušení rozdílu mezi vysílání ve standardním a HD rozlišení si zatím může naladit volně dostupné HDTV vysílání na Astře - v době uzávěrky tohoto příspěvku se jednalo o dva programy na tp. 75 na Astře 1H – Anixe HD a Astra HD Promo, frq. 11,914 H, SR 27500, FEC 9/10, norma DVB-S2, MPEG-4. Pokud se tyto stanice nenačtou při prvním prolaďování automaticky, lze je v režimu manuálního ladění jednoduše přidat do seznamu programů.

Nový DVR box má zabudovaný hard disk s kapacitou 160 GB, který umožňuje nahrát a uložit cca 60 celovečerních filmů. Na rozdíl od klasických satelitních přijímačů či DVD rekordérů, může tento receiver díky dvojici tunerů současně nahrávat až dva televizní programy, nebo jeden nahrávat a na druhý se dívat. U tohoto DVR přijímače je také dostupná funkce Time-Shift, která umožňuje dočasné ukládání sledovaných relací jako jsou např. přímé sportovní přenosy. Divák tak může po stlačení tlačítka této funkce odejít od televizního přijímače a po čase se opět vrátit a pokračovat v sledování programu od přerušení. Nahrává se v maximální dostupné kvalitě, přenášené na satelitu, t.j. bez další komprimace obrazu a zvuku. Nahrané relace jsou v seznamu DVR seřazené podle data záznamu.

K maximálnímu zjednodušení nahrávání stačí pomocí jednoho tlačítka jen označit název či názvy relací v elektronickém průvodci (EPG – až na 7 dní) a timer se tak naprogramuje. Jednoduše lze posunout začátky a konce nahrávání, což je v případě našich komerčních televizí pomalu nutnost. Styl OSD zobrazování všech informací na televizní obrazovce je obdobný s předchozí řadou „stříbrných“ abonentských receiverů Philips. Uživatelé tak ocení třídění programů v EPG do několika oblíbených žánrů (sporty, film, zprávy, dětské, …).

Receiver Philips DSR 8111/53 je umístěn do velmi nízké, černé, elegantní skříňky, na čelní straně je uprostřed dlouhý alfanumerický displej s dvěma do kruhu uspořádanými přepínači po stranách - pro pohyb v menu na levé straně a pro ovládání rekordéru na pravé straně, s potvrzovacím tlačítkem uprostřed výseče. Vlevo nahoře jsou pak ještě tři tlačítka – vypnutí do stand by stavu, tlačítko Guide a Back. Napravo je pod víčkem čtečka pro přístupovou kartu. U receiveru, který jsme měli v redakci satCentrum k dispozici byla přístupová karta UPC Direct v systému Nagravision, bez ní receiver nefungoval ani na FTA kanálech. Tuto kartu nám ovšem nenačetla žádná universální čtečka žádného jiného receiveru, co jsme měli v daný čas k dispozici. Více se k tomu vrátíme v podrobném testu.

Na zadní straně má Philips DSR 8111/53 dostatek výstupů pro připojení dalších zařízení, nechybí zde jeden HDMI výstup, 2 SCARTy s nastavením RGB i CVBS, dva audio digitální S/PDIF výstupy – optika i koaxiál a jeden analogový zvukový výstup (dva konektory CINCH pro L a R kanál). Bohužel chybí video CINCH a tak se propojení s dalšími A/V komponenty dá realizovat jen přes SCART či HDMI konektor. Na zadní stěně jsou dále ještě dvě zásuvky – pro USB a Ethernet (síť), se současným firmwarem však byly nefunkční. Je tedy možné konstatovat, že u tohoto receiveru zatím hardware předběhl software a tak je do budoucna hned několik námětů na vylepšení.

Vzadu jsou dále kromě celkem tichého větráčku a zásuvky na připojení napájecího kabelu 230 V ještě dvojice F konektorů pro připojení LNB. Obě fungují nezávisle, ovšem bez možnosti DiSEqC přepínání v menu. Pro používání DVR boxu je nutné na satelitní parabole vyměnit stávající singl konvertor za LNB twin.

Nahrávání filmů i hudby z rádií je jednoduché. Odpadá složité nastavování času a dne, stačí pomocí jednoho tlačítka jen označit název či názvy relací v elektronickém průvodci (EPG) a DVR se postará o ostatní. Potom už jen stačí tímto tlačítko potvrdit volbu a sledovat vybrané relace. Divák si tak např. může jednoduše označit všechno, co chce vidět z programové nabídky např. na týden, a v klidu odjet na dovolenou. Nahrané relace najde po návratu v seznamu DVR seřazené podle data záznamu.

Tolik první letmé seznámení s novým receiverem. Na podrobnější seznámení s menu a funkcemi už dnes nezbývá čas, počkáme s tím tedy až po plánované aktualizaci firmware. Jen zodpovím jeden dotaz k (ne) možnosti změny obsazení předvoleb. Vzhledem k použití receiveru jako abonentského přijímače, je zde opět omezení možnosti uspořádání předvoleb 1-299, které jsou vyhrazené pro službu UPC Direct a dochází u nich ke změně pouze při aktualizaci ze strany providera.

DVR HD ready box Philips DSR 8111/53 pronajímá společnost UPC Broadband Slovakia za cenu měsíčního paušálu 100 Sk včetně DPH, cena za aktivaci je 1600 Sk včetně DPH. Podle neoficiální informace jej hodlá UPC ČR, a.s. pronajímat svým abonentům za měsíční poplatek 150 Kč včetně DPH. Za přijímač se bude zřejmě vybírat ještě jednorázová vratná záloha 1300 Kč a instalaci bude muset provádět pouze autorizovaný technik.


S využitím části textu UPC Broadband Slovakia připravila redakce satCentrum, Václav Hrubec, 7. 4. 2008, foto: autor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.04.2008 • UPC Direct, digitální satelitní televize, nabízí novinku DVR HD ready přijímač [ 11 ]
02.04.2008 • UPC uvádza novinku: DVR HD ready prijímač pre užívateľov satelitnej digitálnej TV UPC Direct [ 3 ]
25.02.2008 • Seznamte se: Golden Interstar S 801 Xpeed Class [ 1 ]
20.12.2007 • Seznamte se – receiver DVB-T SEG DTR-720
18.12.2007 • Seznamte se – Kompaktní satelitní anténa SelfSat-H10D [ 5 ]
02.10.2007 • Global Communications, Invacom, a ERA Technology vítězí v inovační soutěži SES ASTRA

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist