Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 07:39:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Britská satelitní nabídka FTA „Freesat” zahajuje 6. května 2008 - doplněno

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 06.05.2008




Britská platforma FTA „Freesat” oficiálně zahajuje vysílání dne 6. 5. 2008. Informoval o tom britský internetový server Digitalspy.


Satelitní nabídka FTA „Freesat” je společný projekt britské mediální skupiny BBC a ITV. Nová satelitní platforma bude nekódovaně vysílat z orbitální pozice Eurobird-Astra 28,5° východně.

„Freesat” do jisté míry doplňuje britskou digitální terestrickou televizi (DVB-T), která je známa pod názvem „Freeview”. Nová platforma nabízí cca 80 nekódovaných programů. Vedle všech televizních a rozhlasových veřejnoprávní stanic „BBC”, kanálů privátních stanic „ITV” jsou to další televizních programy ze všech tématických oblastí.

I kanál HDTV „BBC HD” je součástí nabídky v novém paketu „Freesat”. Pro příjem je třeba televizor kompatibilní s HDTV a digitální set-top-box HDTV.


S využitím zdroje: infosat.de, volně upraveno a zkráceno



Ke startu platformy vydala později informaci i ČTK:


BBC a ITV zahájily digitální satelitní vysílání zdarma

Londýn 6. května (zpravodaj ČTK) - Britské televizní společnosti BBC a ITV dnes uvedly v Británii přijímače digitálního satelitního vysílání, které je zdarma. Služba nazvaná Freesat rozšiřuje nabídku pozemního digitálního vysílání Freeview a má pomoci přechodu na digitální příjem a pokrývá signálem 98 procent Británie.

Zákazníci zaplatí jednorázový poplatek za instalaci satelitního přijímače nebo využijí své nynější satelitní antény a mají k dispozici nyní 80 a do konce roku zhruba 200 televizních a rozhlasových stanic zdarma. Služba je také konkurencí komerčnímu vysílání společnosti Sky, která patří do mediálního impéria Ruperta Murdocha. Ta obvykle vyžaduje platbu jak za instalaci, tak měsíční předplatné, ale její nabídka kanálů je co do počtu vyšší. I Sky ovšem provozuje digitální satelitní vysílání jen se vstupním poplatkem a omezenu nabídkou.

Freesat vysílá také několik kanálů s vysokým rozlišením (HD). Je to jednak kanál BBC HD, který vysílá sportovní přenosy a cestopisy, a pak nabídka ITV.

V Británii má asi deset milionů domácností televizory schopné pracovat s vysokým rozlišením. Jen velmi málo lidí si však platí předplatné pro HD kanály.


Zdroj: ČTK, Jiří Majstr, fcz, Česká média, (mai), 6. 5 2008



Doplnění redakce satCentrum:

V případě úvodní části dnešního článku, jednalo se o příspěvek ze zahraničního zdroje (infosat.de), který vznikl ještě před startem platformy a proto tam chybí podrobnější informace. Na toto téma připravíme další, s konkrétnějšími poznatky z příjmu v našich podmínkách.

Předpokládáme ale, že se nebude jednat o u nás (na běžné velikosti parabol) dostupné vysílání. Vede nás k tomu příklad z posledních dní, kdy na této orbitální pozici (28,5 st. vých.) zahájila britská privátní stanice „Channel 4” nekódované vysílání svých televizních programů „E4”, „More 4” a „Channel 4”. Parametry příjmu: satelit Astra 2D (!), kmitočet 10,729 GHz, vertikální polarizace, SR 22000, FEC 5/6.

Vedle stanice „Film 4” tak lze lze nyní nekódovaně přijímat i další kanály tohoto provozovatele. Ovšem ne u nás, pro příjem signálu ze satelitu Astra 2D ve střední Evropě, kde vysílá stanice Channel 4, „ITV”, i programy „BBC”, je třeba parabolu o průměru nejméně 2 m a směrem na východ ještě větší. Internet: www.channel4.com.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.04.2008 • SES ASTRA podporuje satelitní vysílání z UEFA EURO 2008™
12.03.2008 • Počet německých domácností využívajících digitálních služeb ASTRA stoupl o 21,5 procenta na 9,75 miliónů
06.03.2008 • Stanice EuroNews zahájila vysílání magazínu „Comment: Visions”
05.03.2008 • SES NEW SKIES podpoří vysílání významných mezinárodních stanic z olympijských her 2008 v Pekingu
05.03.2008 • Jetix oslavuje na ledě novou mediální agenturu! [ 4 ]
29.02.2008 • SES NEW SKIES uzavřela smlouvu se společností Space Systems/Loral na dodání satelitu NSS-14

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Keby aspon autor clanku napisal 

07.05.2008 12:24 • neregistrovaný
Keby aspon autor clanku v zavere napisal, ze kto chce vediet nieco viac nech ide na www.freesat.co.uk alebo aspon na www.parabola.cz ........ ale takto ???
 
 
  Dakujeme za kompletnost 

07.05.2008 12:06 • neregistrovaný
Dakujeme za profesionalnu kompletnost tohto clanku. Dozvedeli sme sa na akych transporderoch bude britska platforma vysielat a aky je vyzarovaci diagram tychto transporderov, t.j. kde vsade sa v ramci Europy daju programy tejto volnej platformy zachytit a s akymi parametrami velkosti paraboly. A kopec dalsich zaujimavych detailov.....
Aha..... prepacte .... tuto informaciu musim hladat na specializovanych webovych strankach pre satelitnych fanusikov, tu som iba na webe satcentra.sk.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist