Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:15:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Zlato nad zlato

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 21.04.2020


Prima ZOOM přináší epický, dosud neznámý příběh o 6000 let historie zlata, který nevynechá nic od dolování až po exkluzivní pohled hluboko do nitra přísně střeženého švýcarského bankovního trezoru. Grant Williams si vzal na pomoc přední experty z oboru a společně s nimi odhaluje, jak se zlato stalo klíčem k modernímu, celosvětovému hospodářství.


Co o zlatu ještě nevíte? První zlaté mince byly vyraženy asi v roce 550 př. n. l. za krále Croesuse z Lydie v dnešním Turecku a rychle se staly přijímanou platbou pro obchodníky a žoldnéřské vojáky kolem Středozemního moře. Až do roku 1492, kdy Kolumbus odplul do Ameriky, bylo vytěženo 12 780 tun. Jen v Tutanchamonově hrobce zjistili, že jeho rakev byla vyrobena z 1,5 tuny zlata, takže si představte, kolik zlata muselo být v ostatních hrobkách, které byly vypleněny dříve.

Podle posledních odhadů bylo celkem vytěženo přes 190 tisíc tun zlata, z nichž zhruba dvě třetiny byly vytěženy po roce 1950. Zlato je prakticky nezničitelné, tento kov se stále drží v jedné podobě, případně se proměňuje do jiné formy. Pokud by tedy byla každá jednotlivá unce zlata umístěna vedle sebe, výsledná krychle z čistého zlata by měřila pouze kolem 21 metrů na každé straně. Ve špercích se nachází lehce pod 91 tisíc tun (47,7 % vytěženého zlata). Zásoby zlata pod povrchem činí ještě zhruba dalších 54 tisíc tun.

Prima ZOOM vás ale obohatí nejen zlatem a k tomu vám přidáme trochu stříbra.

Zažijte s Prima ZOOM zlatou horečku:

21. 4. 21.00 hod. Zlato: Dějiny jedné posedlosti – 1. část
28. 4. 21.00 hod. Zlato: Dějiny jedné posedlosti – 2. část
5. 5. 20.55 hod. Říše stříbra (Stříbrná horečka)
12. 5. 21.00 hod. Říše stříbra (Zvrat: Opiová válka)
19. 5. 21.00 hod. Říše stříbra (Zvrat: Nová změna)


Zlato: Dějiny jedné posedlosti (dva díly, reprízy pátek 24. 4. a 1. 5. od 14.45)

Zlato již několik tisíciletí fascinuje lidstvo. Tento žlutý kov funguje jako platidlo i jako surovina pro výrobu uměleckých děl. Zlato je ceněno pro svou vzácnost a trvanlivost. Nelze jej rozmnožit tiskařským strojem jako bankovky, a proto má význam jako uchovatel hodnoty. Motivem pro nákup zlata je uchování kupní síly. Atraktivní je jak pro jednotlivce, tak i různé instituce a státy. USA vlastní 8000 tun zlata, Mezinárodní měnový fond 3000 tun, Rusko své zásoby ztrojnásobilo a Čína, která ho těží nejvíc, nakupuje všechno dostupné zlato. Je zvykem ukládat zlato do bezpečnostních schránek mimo politický vliv státu, což je pojistka proti hrozbě vyvlastnění. V útrobách švýcarských Alp existuje největší soukromá úschovna zlata na světě, kam svůj majetek ukládají nejbohatší obyvatelé planety. Super bezpečné úložiště odolá jadernému výbuchu, zemětřesení i plynovým útokům.

Dříve byl světový peněžní systém založený na zlatém standardu, který omezoval politickou moc. Peníze byly směnitelné za zlato v pevně daném poměru. V roce 1971 zrušil americký prezident Nixon provázanost zlata a dolaru. Dnes je světovou rezervní měnou dolar. A tak si dnes vlády můžou natisknout peněz, kolik chtějí. Můžou neomezeně zvětšovat svůj dluh, ale dříve nebo později dojde ke kolapsu a návratu ke zlatému standardu. Zlato tvoří jen tři miliardtiny zemské kůry a jeho převážná část se nachází v jádru Země.

První zlato bylo objeveno v korytech řek a získávalo se rýžováním a profukováním. Později zavedla touha po zlatě lidstvo pod zem a vznikaly první doly. Dnes je řada nalezišť již vyčerpaná a těžba zlata může být prodělečná a je komplikovaná a riskantní kvůli vlivu na životní prostředí. Proto je každý gram zlata použitý například v elektronice recyklován. Od roku 2006 se těží průměrně 567 tun zlata ročně. Na světě je dnes 190 000 tun zlata a těžbou se získává jedno procento až tři procenta ročně navíc. Zlato je dobře obchodovatelné, jeho roční inflace je 1,7 procent, zatímco peněžní inflace dosahuje 9 procent ročně.
Zlato je devatenáctkrát těžší než voda a dvakrát těžší než olovo. Je nepostradatelné pro výrobu elektroniky, elektrického vedení, pro medicínu a další obory. Dokonce i v lidském těle je 0,2 mg zlata, především v krvi. Devadesát procent všech zásob zlata pochází z doby kalifornské zlaté horečky. Deset největších centrálních bank světa vlastní dohromady 23 000 tun zlata. Zlato možná tolik nevydělává, ale bude tu věčně. Nelze ho trvale znehodnotit jako ostatní aktiva. Lidi bohužel víc zajímá cena zlata než jeho hodnota, kterou si stále uchovává. Takzvané papírové zlato, které je populární na Západě, obíhá v listinné podobě, zatímco východní kultura je s fyzickým zlatem více provázaná kvůli nedostatku důvěry k vládě a státu. Zlato vždy zachrání před devalvací. Je skutečností, že vlády a banky ceny zlata ovlivňují. Všechny manipulace však nakonec selžou, protože trh je silnější než vlády.

Držitelé papírového zlata si jednou uvědomí, že jim je neproplatí, protože na trhu nebude dostatek zlata. Vlády a bohatí lidé nechtějí návrat zlatého standardu, raději žijí v zadlužení. Dnešní stále se zvyšující závislost na zadlužení, které udržuje vratký měnový systém, může vést ke zborcení finančního světa. V budoucnu musí dojít k takzvanému resetu, který vrátí zlatu jeho výlučné postavení. Mnoho odborníků vítá příchod kryptoměn. Bitcoin s pevnou inflací funguje podobně jako zlato. Nicméně v nejbližší době je to nemožné, protože kryptoměny nejsou používány jako skutečný prostředek směny. Bankovnictví a další odvětví čekají ale v budoucnosti velké změny. Odborníci předpokládají, že budoucnost je v kombinaci kryptoměn a fyzického zlata. Zlato budou zase přímo vlastnit lidé, a ne státy a korporace. Zlato, které přestálo všechny finanční paniky v historii, bude zase aktivní.


Říše stříbra (tři díly, reprízy pátek 8., 15. a 22. 5. od 14.45)

Nenechte si ujít jedinečný příběh o tom, jakou roli sehrálo stříbro v dějinách našeho světa od 16. století až do dnešních, moderních dní. Obchod se stříbrem nastartoval celosvětovou ekonomiku a spojil Čínu s evropskými říšemi i oběma Amerikami. Díky stříbru zbohatlo mnoho různých a naprosto rozdílných měst po celém světě od Bostonu přes Hongkong a Manilu až po New York. Stříbro způsobilo pád dynastie Ming a stálo na počátku nového věku mezinárodní výměny pokladů a idejí mezi Východem a Západem. Ale také vedlo k opiovým válkám a způsobilo čínské „století ponížení“. A nyní, na začátku 21. století je Čína znovu největším světovým dovozcem stříbra, které je palivem pokroku ve všech hi-tech oborech.

Prima ZOOM vám naděluje zlatou a stříbrnou podívanou!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.04.2020 • Froomeyssimo aneb Návrat do Merckxových cyklistických časů
20.04.2020 • Prima ZOOM vám přináší další zábavné poznávání
20.04.2020 • Nakoukněte kuchařským hvězdám pod pokličku i do soukromí
20.04.2020 • Seriál, který jde zabijákům a jejich činům pod kůži
18.04.2020 • Šipky na dálku, ale živě. Stanice Sport1 a Sport2 odvysílají unikátní PDC Home Tour
16.04.2020 • Seriál Ve spárech Garduňy na Epic Drama

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist