Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 08:48:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

RTVS si dnes pripomenie 100. výročie narodenia Jána Pavla II.

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 18.05.2020


Od narodenia prvého pápeža slovanského pôvodu Karola Wojtylu, ktorého do tohto úradu zvolili v roku 1978 a vybral si meno Ján Pavol ll., uplynie dnes, v pondelok 18. mája sto rokov. Toto jubileum si RTVS pripomenie vo viacerých televíznych programoch a rozhlasových reláciách. Pri tejto príležitosti pripravila aj dokumentárny film zo zákulisia jeho prvej návštevy na Slovensku.


Dnes, na deň výročia, pondelok 18. mája, pripravila Dvojka pre divákov dve premiéry a film, ktorý je adaptáciou predlohy Karola Wojtylu. Najskôr to o 18:05 bude strihový dokument Ján Pavol II. na Slovensku, mapujúci jeho tri návštevy v SR.

Klenotníkov obchod je romantický film o osudoch skupiny mladých ľudí počas druhej svetovej vojny a po nej, keď sa ich cesty rozídu, aby sa neskôr opäť stretli. Film s hviezdnym hereckým obsadením vznikol podľa divadelnej hry, ktorú napísal v roku 1956. Ján Pavol II. ho považoval za najlepšie možné stvárnenie jeho poetickej drámy. Dvojka ho uvedie o 20:10.

Redakcia duchovného života RTVS pripravila pri príležitosti 100. výročia dokumentárny film Svätec milujúci Slovensko zo zákulisia jeho prvej návštevy na Slovensku, od ktorej 22. apríla uplynulo 30 rokov. Dokument si túto pre Slovensko významnú historickú udalosť pripomína prostredníctvom protagonistov, ktorí boli pri tom - Juraja Lexmana, Jána Čarnogurského, Ondreja Dema a arcibiskupa Jána Sokola. „Prežili sme 41 rokov totality, v ktorom povinným štátnym náboženstvom bol ateizmus a naraz sa zmenil politický režim a na Slovensko prišiel pápež... bola to veľká udalosť," spomína hudobný vedec prof. Juraj Lexmann, ktorý mal na starosti prípravu a organizáciu hudobnej a speváckej časti pápežskej svätej omše. Diváci Dvojky uvidia film v premiére o 21:35. V réžii nedávno zosnulého kameramana Ladislava Šidelského prinesie v utorok 19. mája o 14:15 dokumentárny film Ján Pavol II. na východnom Slovensku.

„Ján Pavol II. je kľúčová osobnosť 20. storočia a stále inšpiruje veriacich i neveriacich, preto považujeme za povinnosť pripomenúť 100 rokov od jeho narodenia kvalitnou ponukou programov," poznamenal programový riaditeľ rozhlasu Michal Dzurjanin.

V pondelok o 5:20 mu bude v Rádiu Slovensko venované Zamyslenie na dnešný deň, ktoré pripravil rímsko-katolícky kňaz Vladimír Slovák. V Sobotných reflexiách sa Rádio Slovensko bude 23. mája o 20:05 tejto osobnosti venovať moderátor Vincent Štofaník s hosťami - kňazom Karolom Moravčíkom a disidentom a bývalým politikom Františkom Mikloškom.

Rádio Regina Stred si v prúdovom vysielaní v pondelok 18. mája pripomenie pápežovu návštevu na strednom Slovensku 12. septembra 2003. Rádio Regina Východ odvysiela o 10:00 reprízu relácie Viera v živote z roku 2010, venovanej jeho návštevám východného Slovenska.

V pondelok 18. mája o 9:10 si poslucháči Rádia Devín môžu vypočuť Myšlienky o zrení od Karola Wojtylu a o 15:00 ponúkne špeciálna Ars litera hĺbkovú sondu do jeho literárnej a dramatickej tvorby.

V utorok 19. mája o 20:00 uvedie Rádio Devín reprízu relácie Cesty z roku 1998, v ktorej pri príležitosti 20 rokov pontifikátu Jána Pavla II. spomínal disident a predstaviteľ tajnej cirkvi na Slovensku Silvester Krčméry na udalosti počas obdobia totality.

V nedeľu 24. mája o 7:00 priblíži relácia Krajina Duše kľúčové okamihy života Karola Wojtylu.


Bratislava, 15. máj 2020, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.05.2020 • Česká tleská: ČT spouští nový projekt na podporu kulturních akcí
19.05.2020 • SuperStar vstupuje do živých finálových kôl! Desiatka finalistov bude v nedeľu bojovať na TV Markíza
18.05.2020 • Matouš Ruml provede děti po Datové Lhotě - Déčko přispěje k rozvoji počítačové gramotnosti novým seriálem
15.05.2020 • RTVS U VÁS DOMA – výnimočné koncerty z našich sídlisk
14.05.2020 • Benny Cristo zazpívá v sobotu Evropě: příští rok půjde do Eurovize s novou písní
13.05.2020 • Prima ZOOM přináší unikátní online přenos dalšíchsloních novorozenců

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist