Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 09:26:33   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se - ID Digital CI-20E

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 14.05.2002


Po zběžném popisu všech receiverů ID Digital v minulém článku se dnes dostáváme k podrobnému testu satelitního přijímače ID CI-2OE.

Jak jsem uvedl v minulém článku, začaly se k nám před nedávnem dovážet satelitní přijímače nové značky ID Digital. Nejprve to byl model F-10M pro příjem nezakódovaných programů - FTA, o něco málo později jej následoval jeho bratříček s jednou šachtou CI na vložení CA modulu, typ CI-F20E. A právě s testem tohoto přijímače bych vás chtěl dnes seznámit. Využil jsem možnosti několikadenní zápůjčky od ing.Radka Řeháka, který má na Zlínsku velkoobchod s anténní a satelitní technikou (tel.0776-633086) a prodává především Humaxy 5500 a 5400 za velmi dostupné ceny.

Po převozu do mého ”testovacího střediska” jsem receiver nejprve vybalil z malé, vkusné, barevné papírové krabice. Inu i obal prodává a oči zákazníka někdy upřednostní zboží v pěkné krabici před technicky vyspělejším výrobkem v jednoduchém nevýrazném obale. My ale nejsme v supermarketu a jde nám spíše o technické parametry. Takže otevírám krabici a vybírám receiver a igelitový sáček s originální anglickou a německou dokumentací na křídovém papíře, ovladačem a bateriemi typu AAA (mikrotužkové). Anténní kabel není dodáván, protože receiver nemá modulátor, chybí však i SCART kabel, takže zákazník si jej musí dokoupit zvlášť, aby zařízení mohl vůbec naladit a používat.

Receiver je malý o rozměrech 260x50x180 mm, lehký o váze 1,4 kg a elegantního vzhledu ve stříbrné barvě. Plasty na čelním panelu včetně vyklápěcího krytu jsou dobře opracované a nepůsobí levným dojmem. Na předním panelu najdeme pouze 4 tlačítka pro přepínání předvoleb (channel), přepínač příjmu TV či rozhlasových stanic (TV/radio) a pohotovostní vypínání napájení (stand by). Při vypnutí svítí červená, při zapnutí zelená LED dioda. Pod širokým odklápěcím krytem je v pravé části štěrbina pro jeden modul podmíněného přístupu, tedy dekodér s vloženou přístupovou kartičkou (CAM se smart card). Přestože není použito žádné tlačítko k vysunutí CAM, díky vybrání pro prsty lze modul lehce vyjmout i zasunout.

Na zadní straně jsou vlevo dva konektory typu F (”samice” - female), horní je pro připojení vstupu z LNB a lze pomocí DiSEqC povelů napájet i motor pro natáčení parabolou až do celkového příkonu max. 500 mA. Spodní F konektor je výstupní (loop through) pro připojení druhého receiveru, např. analogového receiveru, pokud nám ještě v domácnosti zbyl. Dále je na zadní straně zásuvka D-sub 9 pin pro přenos dat - standartní sériový port RS-232. Hned vedle jsou dva AV konektory SCART pro připojení TV a receiveru, je zde možnost výstupu obrazového signálu PAL, S-VHS i RGB. Posledním připojovacím místem je pak pár konektorů CINCH, kde je výstupní audio signál pro připojení do zesilovače či AV receiveru. Tento satelitní přijímač nemá žádný digitální audio výstup (SPDIF). Úplně vpravo je napevno připojená síťová šňůra (”flexo). Napájet přijímač lze v širokém rozsahu střídavého napětí 90-250 V, frekvence 50 či 60 Hz. Příkon uvádí výrobce max 30 W za provozu, v klidovém stavu (stand by) 8 W.

Dodávaný dálkový ovladač je trochu podobný ovladačům řady Humax 5XXX, má stejný počet tlačítek. Je však mnohem plošší a ne tak ergonomicky tvarovaný, ale přesto padne dobře do ruky a dokonce ”směrové šipky”, tedy tlačítka pro pohyb v menu jsou větší a uspořádané do kruhu, takže jejich použití neklade žádné problémy. Opět jsou použita barevná tlačítka pro výběr určitých funkcí. Díky bateriím vkládaným do horní části ovladače je přední část těžší a trochu ”padá” v ruce. Ale jinak lze ovladač hodnotit kladně.

Připojuji receiver CI-F20E na stávající satelitní rozvod a AV receiver, připojuji napájení a zapínám. Na čelním panelu se rozsvěcují pouze tři obdélníkové LED diody (červená, zelená a žlutá). Tento semafor je jediná indikace navenek, pro všechny další údaje musíme do menu na obrazovce (OSD). Ještě k napájení, receiver poměrně dosti ”topí”, tedy se dosti zahřívá. Po výpadku napájení vždy naskočí poslední sledovaná předvolba.

Před vlastním používání ještě ve stručnosti souhrn základních technických parametrů: V přijímači se používá satelitní tuner o frekvenčním rozsahu 950-2150 MHz, se vstupní úrovní signálu -65 až -25 dBm, datovým tokem 2-31 Ms/sec, IF 480 MHz a šířka IF pásma 36 Mhz. Výstup na LNB zvládá 13/18 V, 22 kHz i signál DiSEqC 1.0 a 1.2. Lze tedy přepínat konvertory i natáčet motory typu DiSEqC (HH Mount, Sm2Uni) s výstupním proudem do 500 mA. Přijímač řídí procesor TMIPS R3930 na frekvenci 81 MHz, flash paměť má velikost 2MB, grafická paměť a DRAM systému má 4MB. Celkem lze uložit 4000 předvoleb z 500 transpondérů. Receiver splňuje normu MPEG-2 ISO/IEC 13818, dekodér QPSK, datový tok input rate max 60 Mbit/sec. Video norma PAL, rozlišení 720x576, zvuk MPEG Musicam Layer I a II. Zvuk je ale pouze stereo, není podpora Dolby Digital (AC3), není montován žádný digitální audio výstup (SPDIF)

Zapínám receiver, rozsvěcuje se zelená LED dioda, v menu na obrazovce se indikuje ve spodní části stavové okénko s číslem předvolby, názvem programu, ikonkami o vysílání titulků, teletextu a zda je vysílání kódované, dále je zde číslo antény/satelitu a název satelitu, čas a grafická indikace síly užitečného signálu (BER). Na dalším řádku jsou potom programové údaje o pořadu, pokud je provozovatel vysílá. Toto informační okénko lze nastavit průhledné (transparentní) či neprůhledné. Lze jej také trvale vyvolat či skrýt tlačítkem ”i” na ovladači.

Nastavovací menu (main menu) je zjednodušené ale se stejnou filosofií jak u Humaxe a lze se v něm ihned orientovat i bez manuálu. Kladně lze hodnotit přiřazení barev k určitým položkám v menu, které lze pak rychle vyvolat na dálkovém ovladači stisknutím tlačítka stejné barvy. Hlavní menu (main menu) se obsahuje položky Programový průvodce (EPG), Rodičovský zámek (parental control - změny a nastavení PIN kódů), Instalace (installation) a Doplňkové funkce. Těmi jsou Kalendář a Biorytmy. V instalačním menu jsou položky Nastavení systému (systém setting), Uspořádání předvoleb (Service organising - TV, rádií a providerů), Vyhledávání vysílání (service searching), Status (informace o firmware, síle a kvalitě signálu a funkce upgrade receiveru přes satelit) a nakonec Informace o vloženém CA modulu (common interface). V menu Vyhledávání vysílání (service searching) jsou tři položky - nastavení antény (antenna setting), manuální hledání (manual search) a automatické vyhledávání (automatic search). Lze definovat celkem 32 antén - pozic satelitů, u každé nastavit typ a frekvenci LNB, aktivovat 22 kHz a výstup DiSEqC a motorické natáčení. U manuálního hledání vysílání (manual search) nastavujeme anténu, frekvenci, polarizaci, SR (symbol rate - datový tok), FEC (korekci chybového protokolu) a zda chceme vyhledat celou síť (i další transpondery) a zda hledat jen nezakódované, volné kanály (FTA). Poslední rozšiřující položka (advanced) umožní zadávat doplňující hodnoty identifikátorů video PID, audio PID a PCR PID. Vyhledávání programů je (až na automatické hledání celého satelitu) rychlé a spolehlivé.

Po úspěšném naladění cca 1200 programů zkouším modul CryptoWorks s přístupovými kartami Czechlink a UPC a také CAM Aston s neoficiální kartou goldwafer pro stanice v kódu Seca/Mediguard. Dekódování probíhá úspěšně, občas dochází ale k ”zakousnutí”, nebo spíše řečeno zamrznutí předvolby. Pomáhá vypnutí tlačítkem stand by na ovladači či čelním panelu. Nikdy jsem nemusel vypínat receiver vytažením ze síťové zásuvky, v tomto směru je receiver vcelku odolný. Velmi mne však zklamaly pomalé odezvy na povely z dálkového ovládání, kdy u postupného přepínání kanálů se dosáhne změny do ještě přijatelných 3 sekund, zatímco při číselném zadání předvolby i volného nezakódovaného programu dojde k jeho zobrazení na televizní obrazovce až po neskutečných 12 sekund. Prvních 9 vteřin se nic nedělo a běžel původní obraz a zvuk, pak na sekundu obraz i zvuk vypadnul a teprve pak došlo k přepnutí předvolby. Nejedná se o závadu jednoho přijímače, ale zřejmě o softwarovou chybu, která je pro satelitního DXera, často přepínající předvolby, určitým handicapem. Tolik k popisu některých poznatků z testování.

Hodnocení:
obal - velmi dobrý
dodávané příslušenství - nedostatečné (chybí propojovací šňůra SCART)
design - velmi dobrý (malý, stříbrný, čisté provedení)
čelní panel -dobrý (chybí indikace čísel předvoleb)
zadní panel - dobrý (LNB out, RGB, chybí digitální audio SPIDF, modulátor)
dálkové ovládání - velmi dobré
obraz - velmi dobrý
zvuk - dobrý (jen stereo, chybí digitální audio SPDIF i Dolby Digital - AC3)
OSD menu - dobré (chybí čeština)
funkční výbava - dobrá (DiSEqC 1.2, ale chybí DD, modulátor, audio SPDIF, pouze 1 CI)
uživatelské funkce - dostatečné (chybí české menu, velmi pomalé přepínání předvoleb)
firemní podpora na internetu - dobrá (download na internetu, chybí setting programů)
firemní podpora přes satelit - velmi dobrá (download firmware)
firemní podpora - servis a opravy - zatím nehodnoceno
pořizovací cena - velmi dobrá (pod 10 000 Kč)
Celkové hodnocení - dobrý

Shrnutí:
Receiver ID Digital CI-F20E vychází z koncepce oblíbených Humaxů. Jsou zde však určité úspory v konektorech, modulátoru, CI rozhraní či SW editaci. Také o široké podpoře satelitních fanoušků včetně řady neoficiálního SW si zatím může ID Digital nechat jen zdát. Možná časem se dočkáme i u nich lepší podpory. Jak jsem ale uvedl minule, s doporučením CI-F 20E našim čtenářům trochu váhám, protože domácí fanoušek bude chtít asi přijímat kanály s kódováním v systému CryptoWorks, tedy Czechlink či UPC. A bude muset tak tento receiver doplnit o CA modul uvedeného systému. Pak už se ale cenově přiblížíme nejprodávanějšímu Humaxu CRCI 5500, který má CI rozhraní dvě a navíc digitální optický audio výstup, UHF modulátor, další video výstup CINCH a zmiňovanou širokou podporu na internetu. Celkové hodnocení CI-F 20E je sice dobré, ale pokud používáme tento přijímač bez modulů, mohli jsme ušetřit a pořídit si levnější FTA receiver, doplnění přijímače CAM již tento receiver podstatně prodražuje. Ale konečný verdikt nechám samozřejmě na vás.

<< předcházející část.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.05.2002 • ID Digital – je to Humax, není to Humax?
04.05.2002 • Digitálne prijímače - rok 2002 [ 6 ]
01.05.2002 • Humax IR-5410Z - prijímač pre Irdeto stanice [ 7 ]
27.03.2002 • Co s sebou na dovolenou - satelitní komplet! [ 2 ]
17.03.2002 • HUMAX IRCI 5400Z - multitalent v praxi [ 18 ]
01.03.2002 • Praktické skúsenosti s príjmom kruhovo polarizovaných vĺn [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Na co UHF modulator? 

23.05.2002 11:41 • Radovan Jáni
Co mate stale s tym UHF modulatorom? Aj tak ho skoro nikto nevyzije, a okrem toho v takychto pristrojoch je aj tak len MONO (aj v stereo videach je MONO modulator) ! Existuju predsa externe modulatory, na Slovensku ich vyrabaju najmenej dve firmy (VFTech a Eltis, inac obe v Prievidzi), pricom druha menovana ma v ponuke aj STEREO model (skatulkoveho typu za prijatelny peniaz, lebo aj VFTech robi stereo, ale ako 19” unit pre kablovky za viac nez 10 litrov).
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist