Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 11:32:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Severní Korea, jak ji neznáte na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 28.09.2020


Severní Korea, oficiálně Korejská lidově demokratická republika (zkráceně KLDR), je jedním z nejuzavřenějších států světa a leží ve východní Asii na severní části Korejského poloostrova. Na severu sousedí převážně s Čínou a v nejsevernějším rohu poloostrova také téměř 12 km s Ruskem. Na jihu vede podél 38. rovnoběžky hranice s Jižní Koreou. Tato hranice je jedním z nejmilitarizovanějších míst planety.


Počet obyvatel KLDR se odhaduje na 23 milionů. Hlavním městem je Pchjongjang. Severní Korea má třetí největší armádu na světě (cca 1,3 milionu vojáků) a rozvinutý jaderný program, ale co se týká hospodářství v oblasti průmyslového rozvoje či potravinové soběstačnosti, je to země velmi zaostalá. Poznejte díky Prima ZOOM tuto zvláštní zemi včetně demilitarizované zóny mezi oběma Korejemi.


Prima ZOOM vás vezme tam, kam se jen tak někdo nedostane:

28. 9., 20.00 hod. - Michael Palin v Severní Koreji (1/2)
5. 10., 20.00 hod. - Michael Palin v Severní Koreji (2/2)
7. 10., 21.05 hod. - Divočina mezi Korejemi


Michael Palin v Severní Koreji (dva díly, reprízy ve čtvrtek v 15.30 hod.)

Tato naprosto neuvěřitelná dvoudílná minisérie vznikla navzdory nesmírným obtížím. Dva roky pečlivého plánování a vyjednávání na nejvyšších úrovních trvalo, než se vůbec rozjely kamery. Ale nakonec získal Michael Palin i jeho tým naprosto jedinečný přístup na území tak izolované země, jako je Severní Korea. Během pouhého týdne Palin urazil více než dva tisíce kilometrů z hlavního města Pchjongjangu až na zasněžený vrchol hory Pektusan. Setkal se s místními obyvateli, získal od nich odpovědi na mnohé zajímavé otázky a jako první obyvatel západního světa zjistil, jaké to je, žít v Severní Koreji.


Divočina mezi Korejemi (opakování sobota 10. 10. od 16.35 hod.)

Před sedmdesáti lety zuřila v Koreji občanská válka. Po jejím skončení vznikla oplocená nárazníková zóna, oddělující obě strany a hlídaná vojenskými kontingenty. Táhne se od pobřeží k pobřeží v délce 240 kilometrů a její šířka je přibližně 4 kilometry. Bylo zde položeno na milion nášlapných min. Dnes je demilitarizovaná zóna nejpodivnější rezervací na světě. Padesát let bylo mnoho oblastí zcela izolováno a útočiště tu našla zvířata, která by v obou přelidněných zemích nemohla přežít. Filmový štáb, který získal povolení natáčet uprostřed demilitarizované zóny během jednoho roku, netušil, co ho v zóně čeká. Sledoval srnčíka čínského, který má místo parohů velké špičáky. V noci je aktivní psík mývalovitý. Ohrožené lovem pro maso a kůži jsou horské kozy, goralové sečuánští. Žije tu hodně divokých prasat a mnohá z nich mají od výbuchu miny utrhané končetiny. Řeky jsou bohatým zdrojem měkkýšů, kterými se živí jeřáb bělošíjí a ohrožený jeřáb mandžuský. Na světě zbývá těchto jeřábů mandžuských pouhých 2500. V asijském folkloru žijí jeřábi tisíce let a jsou symbolem štěstí a dlouhověkosti. Uživí se tu vydra asijská s krátkými drápy, ledňáček ohnivý, mnoho druhů volavek, husy labutí a tundrové a kvakoši noční. Les obývá i výr velký, dorůstající výšky 75 centimetrů.

Někteří výzkumníci si myslí, že by zóna mohla být domovem posledních medvědů ušatých v Koreji, vlků obecných a v horských lesích levhartů a tygrů ussurijských. Levhart mandžuský byl až do 60. let minulého století v Koreji běžný, ale později jej vyhubili pytláci. Jediná známá populace v počtu čtyřiceti jedinců žije na rusko-čínské hranici. Až do 20. let minulého století byla Korea domovem tygra ussurijského, největší žijící kočkovité šelmy. Je ironií, že právě ostře sledovaná nárazníková zóna zaručuje zvířatům prostor a poměrný klid. Od roku 2003 jezdí přes zónu z Jižní do Severní Koreje autobusy do nové průmyslové aglomerace. Jižní Korea pomohla založit více než sto továren a Severní Korea jim poskytuje pracovníky. Kdyby hranice mezi oběma státy zmizela, mohl by tuto oblast pohltit průmysl. Do budoucna se uvažuje, že by zde oficiálně vznikla přírodní rezervace.

Sem se nedostanete, ale s Prima ZOOM – ano!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 27. 9. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.09.2020 • Zlatá maska – další překvapení
29.09.2020 • RTVS odvysiela na Dvojke špeciálny tematický večer o kultúre v koronakríze
29.09.2020 • Čoraz silnejšia zábavná šou 2 na 1 zdrvujúco porazila konkurenčnú Zlatú masku
27.09.2020 • Show Jana Krause – 30. 9. 2020
26.09.2020 • Diváci těsně zvolili Poldu. V premiérové čtvrté řadě se představí už příští neděli 4. října
25.09.2020 • Na ČT2 startuje přehlídka současné slovenské kinematografie: zahájí ji oceňované drama Budiž světlo

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist