Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 22:04:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vydejte se za dobrodružstvím na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 08.11.2020


Nepřeberné množství zážitků nabízí jedině Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: jaký byl král Ječmínek a bitva pod Hostýnem ukážou Utajené příběhy českých dějin III; do Černobylu nás vezme seriál Mimo kontrolu; odstartujeme další Sousedské noční můry IV; pochopit slapové jevy nám umožní série Tajemství přílivu a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

10. 11., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin III (Král Ječmínek a bitva pod Hostýnem)

Dokumentární film připomíná dávnou historii tatarského vpádu na Moravu v polovině 13. století i tradici poutí na Svatý Hostýn, která s touto opomíjenou historickou epizodou úzce souvisí. Hovoří také o zpola legendární postavě Jaroslava ze Šternberka, o kronikářských zprávách o něm i o vlivu této tradice na lidovou pověst o králi Ječmínkovi. Podle všeho se jak do postavy Ječmínka, tak do postavy Jaroslava ze Šternberka vtělily pozůstatky pohanských tradic spjatých s mladým bohem války a zemědělství jménem Jarilo, který byl známý a uctívaný na Rusi a patrně i u nás. Souvisí to také s úctou ke sv. Jiří (Jur, Jar, jaro). Uvedené souvislosti, a zejména fakt, že je Jaroslavovo hrdinství zmíněno v tzv. Rukopise zelenohorském, vede mnoho badatelů ke skepsi ohledně historicity moravského „kapitána“ Jaroslava ze Šternberka, kterou odkazují jen do říše výmyslů a bájí. Jaroslav však byl skutečnou historickou osobou a opravdu bojoval s kočovnými nájezdníky, nikoli ovšem s Mongoly, ale s uherskými Kumány. Odpor středoevropských zemí proti tehdejšímu vpádu zastavil jednu z vln islámské expanze a ochránil západní Evropu.


11. 11., 22.00 hod. – Mimo kontrolu (Černobyl)

Seriál Mimo kontrolu je prvním uceleným rozborem všech největších katastrof naší doby – od havárie jaderného reaktoru v Černobylu přes teroristický útok na Dvojčata, až po nouzové přistání na hladině řeky Hudson uprostřed metropole New York. Díky výpovědím svědků, názorům expertů, archivním záběrům a trojrozměrné digitální animaci se podařilo dešifrovat a vysvětlit, co přesně se stalo, dokonce i z technického a vědeckého úhlu pohledu.


11. 11., 23.00 hod. – Sousedské noční můry IV (Ulice hysterického šílenství)

V klasickém thrilleru Okno do dvora, který natočil legendární mistr napětí Alfred Hitchcock, se hlavní hrdina stává svědkem vraždy naproti u sousedů. Příběhy ze čtvrté řady seriálu Sousedské noční můry jsou stejně mrazivé, jen s jedním důležitým rozdílem. Tyto události se skutečně staly! Až moc přátelský soused začne být posedlý čerstvě ovdovělou ženou, a když se k ní nastěhuje její bratr, následující zvrat událostí je rychlý a smrtící. Manželský pár má radost, když se po deseti letech znovu přistěhují staří sousedé, jenže se potvrzuje, že lidé se mění, a ne vždy k lepšímu! Když se muž ocitá v sevření nepřátelsky naladěných sousedů žijících na obou stranách jeho domu, schyluje se k tragédii. Pokračování Sousedských nočních můr zachycuje šokující výpovědi svědků hrozivých událostí, dává je do souvislosti s dříve natočenými záběry a krok za krokem odkrývá, jak k něčemu tak strašnému vlastně mohlo dojít, a že vůbec netrvalo dlouho, než se to stalo. Po zhlédnutí nových dílů si raději ještě rozmyslíte, jestli zaklepete sousedovi na dveře.


12. 11., 20.00 hod. – Druhá světová: Totální válka (Hrozivá předzvěst)

Totální válka je všeobecný vojenský střet na všech frontách a bez omezení. Je to válka materiálu a morálky. Válka, během níž dochází k mobilizaci, destrukci a vytlačování civilního obyvatelstva. Druhá světová válka byla přesně taková. Postup obrovských armád nutil místní populaci k těžkým rozhodnutím. Hromadná výroba zbraní změnila charakter průmyslových odvětví i pracovní síly. Systematické nálety bombardérů zdecimovala města na pouhé holé trosky. Dlouhá obléhání odsoudila obyvatele měst k hladovění. Myšlenky rasové nesnášenlivosti vedly ke genocidě. Tato historická dokumentární mini série odhaluje, jak druhá světová válka otřásly základy lidstva. První epizoda zachycuje předzvěsti totální války, jimiž byly události v Mandžusku, Číně, Etiopii a Španělsku. V druhé uvidíte, jak mobilizoval celý svět. Třetí díl je věnovaný invazi, okupaci a odboji v době, kdy jeden stát za druhým podléhal postupujícím armádám. Čtvrtý se zabývá strategickými bombardovacími kampaněmi a pátý přibližuje, jak totální válka umožnila Holokaust a internaci civilních obyvatel. Nakonec budeme sledovat, jaké má totální válka následky.


12. 11., 21.00 hod. – Přeživší z ponorky Perseus

Napínavé dokumentární drama vypráví příběh britské ponorky Perseus a údajného tajného agenta Johna Capese, který jako jediný přežil výbuch a potopení tohoto plavidla za druhé světové války. Pečlivé vyšetřování tajuplné tragédie vedlo k odhalení celé řady událostí, které vysvětlují hned několik záhad. Jejich řešení zůstávala až doteď pohřbena v temných hloubkách na dně Středozemního moře.


13. 11., 20.00 hod. – Tajemství přílivu (Pochopení přílivu)

Mořský příliv má vliv na mnoho životů, ale většina z nás nemá nejmenší tušení, jak k němu vlastně dochází. Příběhy z anglického Walesu i mnoha dalších míst na světě odhalují tajemství odvěkého živlu, se kterým je spjata řada lidských osudů. V této třídílné mini sérii se podíváme do Kanady a Norska, anglického hrabství Donegal i daleké Číny. Uvidíme nejvyšší přílivovou vlnu světa, jedny z nejnebezpečnějších mořských proudů na Zemi nebo jeden z nejhrozivějších vodních vírů. Zažijeme vzrušení ze surfování a zjistíme, jakým způsobem příliv pomáhá navigovat tankery během plavby do přístavu v Liverpoolu. Na přílivu závisí celé živobytí rybářů ze zálivu Fundy nebo bahnitém pobřeží čínského Xiapu. Po stoletích v ohrožení přijali obyvatelé Nizozemska příliv jako součást svých životů. A pokud jde o organizátory dostihů na ostrově Omey, nejlepší závod je vždycky ten s přílivem. Šikovní lidé vždycky uměli tajemství přílivu využít k vlastnímu prospěchu. Podívejte se jak.


14. 11., 20.00 hod. – Tatra kolem světa 2 (7. díl)

Výpravě Tatra kolem světa 2 se po téměř třech měsících podařilo překročit turecké hranice. Namísto přesunu do Gruzie, kam měla kola Trajdy (T815) směřovat se roztočila do Íránské islámské republiky. První noc s výhledem na bájnou horu Ararat se vryla do paměti všem zúčastněným, ale to, co následovalo následujícího rána z paměti nevymaže nikdo z týmu TKS2. Kvůli nerozvážnosti jednoho z kameramanů byla posádka zatčena a jednotlivě zavřená do cel. Jak se z toho kluci dostali a co se vlastně stalo? To, a i další zážitky z poznávání nové země na vás čeká v sedmém díle dokumentárního pořadu Tatra kolem světa 2. „Pojeď v tom s námi!“ Více na: https://zoom.iprima.cz/porady/tatra-kolem-sveta-2.


14. 11., 21.00 hod. – Atlantik: Rok v divočině (Zima)

Atlantik je druhým největším oceánem na světě. Jeho nejznámější mořský proud se jmenuje Golfský a ovládá všechno od počasí, až po chování mořských i suchozemských zvířat na pobřeží. Divoké vlny Atlantského oceánu bičují skalnaté výběžky Irska, Skotska, Norska a Islandu. Je to nezkrotný přírodní živel, který určuje charakter pevniny i podmínky života. Přežít v Atlantiku dokážou jenom ti nejtvrdší z nejtvrdších. Ať už přináší rozbouřené vlny nebo vodu bohatou na živiny, existence Atlantského oceánu se prostě nedá přehlédnout. Prožijte rok v divokém prostředí Atlantiku a pozorujte ohromné velryby, dravé tuleně, mrštné vydry nebo bystrozraké orly.


15. 11., 23.00 hod. – Zpátky na počátek věků

Jedinečný snímek Zpátky na počátek věků zachycuje práci vědců, kterým se podařilo otevřít okna do hlubin vesmíru dokořán. Díky nejmodernějším dalekohledům vyrobeným špičkovými technologickými postupy nyní můžeme zachytit světlo z velkých kosmických dálek. Obrovské množství získaných údajů se převádí do superpočítačů, které umožňují lidstvu odhalit kosmické síly, jevy a dříve nedostupná tajemství. Podívejte se, co všechno se tak můžeme dozvědět o původu galaxií, jako je Mléčná dráha, a světech, jako je ten náš.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 8. 11. 2020



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.11.2020 • Svět motorů očima Mika Brewera - nová auto moto reality show na Discovery Channel
06.11.2020 • Dunaj – ztracené srdce Evropy zmítané koronavirem
01.11.2020 • James Herriot - veterinář nebo spisovatel? Všechny velké a malé bytosti na Epic Drama
01.11.2020 • Příběhy ze života na Prima ZOOM
30.10.2020 • Epic Drama: Tajemství z Enfieldu dodnes děsí
18.10.2020 • Prima ZOOM vás zve do světa

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist