Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 03:11:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Prima ZOOM je vaše dokumentární záře

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 14.11.2020


Vydejte se po stopách poznání na Prima ZOOM, a navíc se ještě pobavíte. Dokumentární skvosty pro vás: ocitneme se podruhé Na střechách měst II a začneme v Bangkoku; odhalíme Tajemství polární záře; čeká nás Pátrání po egyptských hrobkách; rozkryjeme Tajemný svět kvantové fyziky a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

16. 11. 20.00 – Na střechách měst II (Bangkok)

Jak vypadá život na střechách měst? V pokračování zábavného seriálu se podíváme do Londýna, Bangkoku, Los Angeles, Říma a Berlína. Zdolejte výšky a prozkoumejte bytové domy, mrakodrapy i památníky. Odhalte fascinující neznámý svět plný nečekaných půvabů, ukrytý před zvídavými pohledy přímo nad našimi hlavami. Tak jako se střídá den s nocí, mění se také obyvatelé nejvyšších míst světových měst. Každý sem míří z jiného důvodu. A neustále je tady nečekaně živo.


16. 11. 22.00 – Tajemství polární záře

Odhalte Tajemství polární záře ve stejnojmenném filmu, který vznikl díky nejnovějším vědeckým objevům. Sledujte příběh, jenž obohatí nejen váš intelekt, ale také vaši duši. Nechte si vyrazit dech magickou podívanou a obdivujte auroru v mnoha různých podobách. Díky nejmodernější technice se podařilo zachytit polární záři přesně takovou, jak je vidět venku v přírodě, a vy to musíte vidět taky, v nejvyšším rozlišení 4K!


17. 11. 20.00 – Utajené příběhy českých dějin III (Krvavý Radouš – příběh českého Modrovouse)

Do světové literatury vešel hrůzostrašný příběh o zločinech vraha žen a dětí, francouzského velmože 15. století Gillese de Rais, zvaného v lidových pověstech rytíř Modrovous. Obdobné mrazivé příběhy najdeme i v místních českých pověstech – pozoruhodná je zejména látka o nestvůrném rytíři Radoušovi, bájném zakladateli města Plzně a hradu Radyně. V jiném příběhu, který poněkud připomíná známější slovenskou látku o čachtické paní, vystupuje jako pachatelka zločinů žena, a kromě toho má tato látka nesporně reálný základ. Opět se v souvislosti s ní setkáváme s postavou renesančního kronikáře Hájka z Libočan, nikoli však jako s autorem, ale jako soudním svědkem, který se, jakožto karlštejnský kaplan, zastal týraných služebných a byl, i přes značné osobní riziko, ochoten proti urozené paní purkrabí svědčit před soudem. Vraždy sice nebyly pachatelce prokázány, musela však strpět finanční pokutu, soudní napomenutí a vyplacení odškodného týraným dívkám. V závěru se pořad vrací k postavě bájného Radouše a uvádí pověsti o jeho posmrtné nápravě, když si odbyl svůj očistec jako strážný duch plzeňského kraje.


17. 11. 20.30 – Pátrání po egyptských hrobkách (1/2)

Anglický herec a moderátor Tony Robinson kráčí ve stopách oblíbeného dobrodruha a dobyvatele Indiany Jonese a vyráží na vzrušující výpravu do Egypta. Plaví se proti toku velké řeky Nil z Káhiry do Asuánu a zkoumá čerstvě objevené hrobky všech velikostí a podob. Mezi majestátními troskami v Gize a Luxoru se setkává s archeology v čele s Johnem Wardem a jako jeden z prvních laiků má možnost prohlédnout si úžasné nové objevy. Mezi nimi mimo jiné tucty nádob se zbytky z mumifikací a nedopatřením odhozený důležitý orgán, který si Tony tuze rád podrží v rukou. Nebo nádherně vyřezávaný, i když nedokončený, vchod do posmrtného obydlí dávného místního hodnostáře. Inu, jak říká Tony: Egypťané zmákli smrt lépe než kdokoli jiný.


19. 11. 21.00 – Vzdušní válečníci VII (P-38 Lightning)

Nejslavnější stíhačka druhé světové války. První „neviditelné“ letadlo na světě. Víceúčelový „švýcarský nůž“ mezi vojenskými letouny. To je jenom několik z nejvíce ikonických letadel minulosti i současnosti, která posunula hranice letectví, gravitace i válečnictví. Odhalte nová tajemství stíhaček F6F Hellcat a F-22 Raptor, turbovrtulového lehkého útočného a pozorovacího letounu OV-10 Bronco a dalších Vzdušných válečníků.


21. 11. 20.00 – Tatra kolem světa 2 (8. díl)

Posádka týmu TKS2 se obměnila a s novými cestovateli přichází i nové zážitky. Jedním takovým je například koupel v radioaktivním bazénku, nebo zpověď íránské režisérky, která se týmu na kameru svěřila se skutečnostmi, jak to v íránském filmovém průmyslu chodí. Během expedic se stává i neočekávané a neplánované a přesně tahle skutečnost zasáhla na více než den a půl výpravu Tatra kolem světa 2. Co vše se může stát, když se sejde z původního plánu cesty a jak nepříjemné může být zapadnutí na solné pláni kdy se není kam schovat a teploty dosahují vysokých čísel? Nebo to vše byla jen Fata morgana? To vše a mnohem více se dozvíte v následujících minutách dokumentárního seriálu Tatra kolem světa 2. „Pojeď v tom s námi!“ Více na: https://zoom.iprima.cz/porady/tatra-kolem-sveta-2.


22. 11. 23.00 – Tajemný svět kvantové fyziky (Einsteinova noční můra)

Profesor Jim Al-Khalili vyrazil po stopách zřejmě nejdůležitější, nejpřesnější, a přesto nejpodivuhodnější vědecké teorie v dějinách lidstva: kvantové fyziky. Její příběh začíná na úsvitu 20. století v době, kdy se vědci snažili lépe pochopit, jak fungují žárovky. Tato zdánlivě jednoduchá otázka je zakrátko zavedla hluboko do skrytých tajů působení hmoty a k subatomickým stavebním blokům našeho světa. Tam objevili fenomén, s jakým se dosud nesetkali – sféru, ve které se mohou různé věci vyskytovat na několika místech najednou, které vládne náhoda a pravděpodobnost a kde realita zřejmě existuje jedině tehdy, když se na ni cíleně zaměříme. Myšlenka, že příroda podléhá na základní úrovni náhodě, se Albertu Einsteinovi vůbec nelíbila. Během 30. let došel k přesvědčení, že se mu podařilo najít v teorii kvantové fyziky zásadní chybu. Jeho názor nebyl brán vážně až do 60. let, kdy byl podroben experimentu. Profesor Al-Khalili se nyní rozhodl zopakovat stejný klíčový pokus a na základě jeho výsledků pokládá otázku: existuje realita opravdu sama o sobě, nebo vzniká až na základě našich pozorování? Kromě toho se zabývá také nejslavnějším zákonem kvantové fyziky – principem neurčitosti, a zkoumá, jak se mu podřizují rostliny i stromy, když zachycují sluneční světlo během životně důležitého procesu fotosyntézy. Navštivte Tajemný svět kvantové fyziky a zjistěte, jestli má tato slavná vědecká teorie vysvětlení dokonce i pro největší biologickou záhadu – evoluci.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 14. 11. 2020



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.11.2020 • Seriál Vídeň: Říše, dynastie a sen na Viasat History
12.11.2020 • Seriál Jak psi a kočky dobyli svět na kanálu Viasat Nature
11.11.2020 • Eurosport v Evropě a Asii odvysílá Champions Chess Tour
10.11.2020 • Svět motorů očima Mika Brewera - nová auto moto reality show na Discovery Channel
08.11.2020 • Vydejte se za dobrodružstvím na Prima ZOOM
06.11.2020 • Dunaj – ztracené srdce Evropy zmítané koronavirem

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist