Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 15:39:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Další dávka dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 22.11.2020


Vychutnejte si parádní podívanou ze všech koutů světa i z různých období historie. Prima ZOOM nabízí jedinečný výběr světových i českých snímků. Dokumentární skvosty pro vás: odhalíme Neobjasněné případy NASA; v seriálu Utajené příběhy českých dějin III se zaměříme na kouzlo a děs mikulášského večera; protože vás baví Africké šelmy II – máme tu další sérii; prozradíme odkud se vzala Monstra a mýty a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

23. 11., 22.00 hod. – Neobjasněné případy NASA (Mimozemský megaobjekt)

Ztracené nahrávky prozrazují, že astronauti mise Apollo zaslechli záhadné signály na odvrácené straně Měsíce. Amatérský astronom si všimne zvláštního narušení atmosféry Marsu. Neidentifikovatelný objekt na oběžné dráze Země začne pronásledovat ruskou vesmírnou loď. Z povrchu Měsíce je na naši planetu zavlečeno cosi živého. Umělý objekt letí vstříc Zemi. Fotografické záběry mise Apollo 17 zachycují americkou vojenskou základnu na Měsíci. Je možné, že v oceánech na Jupiteru plave mimozemský život? To je jenom několik z Neobjasněných případů NASA, kterými se zabývá tato řada stejnojmenného napínavého seriálu.


24. 11., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin III (Kouzlo a děs mikulášského večera)

Tento díl mapuje tradici mikulášských obchůzek s nadílkou jakožto nejstaršího českého folklorního zvyku. Zmiňuje středověké zprávy o něm v českém prostředí i jeho poetickou krásu. Prostřednictvím ilustračních záběrů a fotografií přibližuje historickou osobnost svatého Mikuláše z Myry a církevní úctu k němu. Nejdříve popisuje známá fakta z Mikulášova života (jeho narození v řecké Petaře, význam Mikulášova jména, jeho pouť do Jeruzaléma, působení v biskupském úřadě, věznění pro víru i účast na nicejském koncilu). Potom pořad sleduje počátky uctívání biskupa Mikuláše jako světce, které se od pátého století rozšířilo v Malé Asii i v Evropě, zmiňuje přenesení Mikulášových ostatků z Myry do italského města Bari i politický význam svatomikulášské úcty v Rusku. Následně se věnuje legendárním příběhům spojeným se svatým Mikulášem – nejprve epizodě se třemi zavražděnými hochy, která vedla k Mikulášově pověsti ochránce dětí. Pak uvádí příběh o světcově zázračném ztišení rozbouřeného moře a zažehnání démona, který bránil plavbě lodi. Tato báje učinila z Mikuláše patrona námořníků. Pak se pořad zabývá vztahem mikulášské a vánoční nadílky (zmínka o slunovratu) a popisuje další české adventní zvyky (barborky, Lucie, Ambrož). Uvádí také středověkou žákovskou „hru na biskupa“ a s ní spojenou přehlídku maškar a jejich rozpustilé koledování od domu k domu, které patrně ovlivnilo počátky mikulášských obchůzek.


25. 11., 21.00 hod. – Skagerrak: Svět dvou moří

Úžina, která spojuje Severní moře s Baltem a je hluboká více než 700 metrů, je nechvalně známá nebezpečně silnými proudy. Ale ty samé mořské proudy jsou zároveň zdrojem potravy pro velké roje místních ryb. Porost mořské trávy je srovnatelný s velkými loukami pod hladinou u kalifornského pobřeží. Loví tady tuleni obecní a kuželozubí, kosatky, ale také sviňuchy nebo vzácná máčka černoústá. O kousek dál se páří sumci, což je samo o sobě vcelku úžasná podívaná, kterou se podařilo nafilmovat vůbec poprvé. Pobřežní oblast Skagerraku patří k nejkrásnějším a nejrozmanitějším místům Evropy. Skagerrak je drsným, ale okouzlujícím prostředím. Odhalte Svět dvou moří v tomto okouzlující přírodovědném filmu.


26. 11., 23.00 hod. – Africké šelmy II (Levhartí nástrahy)

Vítejte v africké Zambii, kde mezi sebou neustále bojují nejdivočejší šelmy Afriky. V pokračování napínavého a vzrušujícího přírodovědného seriálu se vrací lvi, leopardi, hyeny a divocí psi. Díky nejmodernějším termokamerám je můžeme sledovat ve dne v noci, a tím pádem odhalit i ty nejmenší detaily z jejich vzrušujících životů. Šestnáctičlenná smečka lvů nekompromisně vládne svému území na březích řeky Luangwa, ale k jejich hranicí se blíží nepřátelé. Zatímco sledujeme příhody dvou malých lvíčat, jejich otcové musí čelit nebezpečné výzvě. O několik kilometrů dál žije temperamentní rodina hyen. Na rozdíl od lvů jí vládnou výhradně samice. Mladá princezna nyní musí sebrat odvahu a upevnit svoji pozici v hierarchii klanu. Na svou příležitost ale čeká také mladý samec vykázaný do vyhnanství. Už obstál v boji s rozzuřenými hrochy i hladovými krokodýly, jenže zdaleka největší výzvou jsou ostatní hyeny. Je tady také mladá samice levharta, která se zrovna zmocnila jednoho z nejlepších území široko daleko, nebo smečka divokých psů, jejíž budoucnost závisí na teprve dorůstajících štěňatech. V jediném zambijském údolí žijí čtyři druhy afrických šelem, které se staly hrdiny šesti dobrodružných příběhů. Nenechte si je ujít.


28. 11., 20.00 hod. – Tatra kolem světa 2 (9. díl)

Parta cestovatelů se společně vydává vstříc poznání, a to směrem na jih Íránu. Přestože teploty každým kilometrem jižně stoupají výš a výš, týmu TKS2 neklesá chuť poznávat tuto orientální zemi. Než dorazí do přístavu Bandar Abbás zpestří si svou pouť nejednou zajímavou návštěvou, během jedné z nich, jen tak mimochodem, Tomáše skoro ožení. Vysoké teploty jsou nejen pro našince těžko únosné, a i to se bezesporu podepsalo na počínání Františka, který se rozhodl se od týmu oddělit o pár dní dříve. Co se stalo a jak vše nakonec dopadlo? Tak přesně to se dozvíte v předposledním dílu seriálu Tatra kolem světa 2. Více na: https://zoom.iprima.cz/porady/tatra-kolem-sveta-2.


28. 11., 22.00 hod. – Monstra a mýty

Monstra nás odjakživa straší v nočních můrách nebo pohádkách. Ale odkud se vlastně vzala? Nakolik jsou jenom pouhým mýtem a nakolik se zakládají na pravdě? Připojte se k vědcům, kteří se rozhodli prozkoumat několik nejznámějších světových ság a legend. Pátrání po původu zřejmě nejstaršího mytického tvora, jímž je drak, nás zavede hluboko do hadích děr, na místa archeologických vykopávek, dovnitř dolů na zlato i do nitra jedné sopky na Islandu. Zamíříme také do Texasu, kde se zúčastníme honu na tajuplného čupakabru. Doslovný překlad jména tohoto mytického tvora moderní doby, který má zuby jako upír a byl poprvé spatřen ve Střední Americe, znamená „vysávač koz“. V Kazachstánu se připojíme k paleontologům, kteří pátrají po pozůstatcích něčeho, co mohl být kouzelný jednorožec, s jehož rohem obchodovali Vikingové. Přesvědčte se o tom, že i ty nejpodivnější mýty můžou vycházet ze skutečnosti, a seznamte se s jejich monstrózními hlavními hrdiny.


28. 11., 23.00 hod. – Papežský palác: Gotická pevnost

Hluboko za hradbami Avignonu je ukryto středověké město s budovou postavenou před více než 800 lety. Palais de Papes neboli Papežský palác navštíví každoročně přes půl milionu lidí. Organizace UNESCO zapsala tuto dechberoucí gotickou pevnost, a zároveň majestátní megastavbu, na prestižní Seznam světového dědictví. Aby vůbec dokázali takový kolos postavit, museli tehdejší středověcí architekti vyvinout nové metody a postupy. Dělníci pracovali ve dne v noci, není proto divu, že se nakonec podařilo dokončit Papežský palác už za pouhých 21 let. Sledujte tento snímek a odhalte tajemství jedné z největších architektonických perel světa.


29. 11., 22.00 hod. – Megatovárny (Papírna v Gmundu)

Vychutnejte si vzrušující exkurzi do německých megatováren a průmyslových hal a odhalte tajemství zákulisí největších průmyslových provozů. Podívejte se, jak lidská síla pracuje v souladu s těžkou technikou. Sledujte nejmodernější stroje a roboty v akci, ale i zkušené profesionální dělníky, díky kterým je všechno v provozu. Megatovárny konstruují všechno možné od nejnovějších aut, přes polovodiče, až po obyčejné předměty každodenní potřeby. Musíte to vidět!


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 22. 11. 2020



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.11.2020 • Seriál Tajemství templářských rytířů na Viasat History
20.11.2020 • Na Eurosportu startuje Světový pohár ve skocích na lyžích
17.11.2020 • Detektivka Inspektor se vrací na Epic Drama
14.11.2020 • Prima ZOOM je vaše dokumentární záře
13.11.2020 • Seriál Vídeň: Říše, dynastie a sen na Viasat History
12.11.2020 • Seriál Jak psi a kočky dobyli svět na kanálu Viasat Nature

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist