Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 12:06:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Prožijte konec roku zábavou a poznáváním na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 20.12.2020


Prima ZOOM vám následující dva týdny nabízí rozmanitou podívanou – od fantastického cestování přes Yettiho, bláznivé veverky, Apollo, Nacisty na drogách a dokumentární legendy až po tajemství světových muzeí. A navíc se ještě pobavíte. Dokumentární skvosty pro vás: zažijete Cesty snů; odhalíme Tajemství zednářů; poznáme Bláznivý svět veverek; čeká na nás Leni Riefenstahlová: Ledová vášeň a Nacisté na drogách; odstartujeme seriály Akta Tesla a David Attenborough: Zvířecí dynastie a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

21. 12., 20.00 hod. – Cesty snů (Z Isfahánu do Samarkandu)

Třídílná cestopisná mini série se zaměřila na výjimečné cesty po šesti důležitých zemích Jižní a Střední Asie. Cesty snů nás zavedou na dobrodružnou výpravu po různorodé krajině, během níž se setkáme s různými zajímavými lidmi a seznámíme se s jejich bohatými tradicemi i náboženskou vírou. Nenechte si ujít neuvěřitelný zážitek, kterým se kvůli nestabilní politické situaci v tomto regionu může pochlubit opravdu jenom málokdo. Cesty snů jsou symbolem diverzity, a zároveň soudržnosti, které byly odjakživa klíčem k ekonomické prosperitě a pokroku.


22. 12., 21.00 hod. – Postavili bychom to dnes? (Velká pyramida v Gíze)

Velká pyramida v egyptské Gíze je jedním z největších a nejúžasnějších divů světa. Brooklynský most patří k nejdůležitějším stavbám svého druhu a aby vznikl, museli jeho konstruktéři překonat několik nebezpečných překážek. Římské Koloseum je nejslavnějším stadiónem na Zemi. Nedokázali by ho postavit bez nejmodernějších postupů a jednoho padlého císaře. V Bibli stojí, že Noemova archa byla něčím, co svět neviděl. Tento historický seriál dává prostor odborníkům, kteří se ohlížejí za největšími a nejúžasnějšími stavitelskými trumfy minulosti. Odhaluje, co moderní civilizace získala, a o co během honu za budoucností naopak přišla. A zjišťuje, jestli by stavba těchto architektonických zázraků byla i v dnešní době stejně náročná a životu nebezpečná.


24. 12., 20.00 hod. – Počátky válečných vůdců

Jména vůdčích osobností z doby druhé světové války jsou dobře známá: Charles De Gaulle, Adolf Hitler a Winston Churchill, ale známe také jejich příběhy, které se odehrály o celých dvacet let dříve ve víru událostí první světové války? Byli to odvážní vojáci, zbabělci nebo zbrklé horké hlavy? Kdo z nich stál v čele ostatních bojovníků v prvních liniích v bahně zákopů? Kdo se vyznamenal v bitvě? Kdo uprchl? Vůbec poprvé máme možnost odhalit neuvěřitelnou minulost válečných vůdců v hrozném období Velké války v letech 1914 až 1918. Díky výpovědím historiků a vojenských expertů, rekonstrukcím i archivním záběrům se ponoříme do počátků vůdců druhé světové války.


24. 12., 22.00 hod. – Zvířecí stavby

Všichni potřebují místo k životu. Jenže některým to venku nestačí a hledají pohodlí. A tak využívají neobyčejně specializované schopnosti a dovednosti, aby si postavili perfektní domov. Ten má mnoho využití. Stává se skrýší před hladovými dravci, bezpečným prostředím pro vychovávání mláďat, spíží naplněnou zásobami i úkrytem před špatným počasím. Proto si svůj vlastní domov staví zvířata všech podob a velikostí. Mravenci si zřejmě troufají na zdaleka největší stavební projekty. Křečci a surikaty zase hloubí složitou síť podzemních tunelů. Ptáci takřka nemají mezi staviteli konkurenci. Ale je tu ještě jeden druh, který dokáže skvěle stavět. Jsme to my, lidé. Naučili jsme se to od zvířat?


25. 12., 22.00 hod. – Tajemství zednářů

Na světě jich existuje více než pět miliónů. Mnozí lidé proto věří, že zednáři jsou tajným společenstvím, které už dlouho ovládá celý svět. Ale je to pravda? Abychom našli odpovědi na množství otázek, které obestírají jejich tajuplné starodávné rituály, vydáme se do minulosti až tam, kde to všechno začalo. Navštívíme Skotsko, kde se v době 16. století zrodil řád Svobodných zednářů a odhalíme, jak se rychle rozrůstaly řady jeho příznivců i v jiných zemích. Zjistíme, jakou roli sehráli zednáři v období Osvícenství v 18. a 19. století. Setkáme se také s dnešními zednáři ze všech koutů světa, ale i s historiky a archiváři, kteří studovali několik století dějin původu a rozvoje tohoto tajuplného řádu. Dokonce se zúčastníme jmenování současných Velmistrů pro Skotsko a Severní Ameriku.

Tajemství zednářů máme na dosah!

O zednářích slyšel téměř každý, ale nikdo nemá tušení, co tato organizace vlastně sleduje. V průběhu staletí se jejich role proměňovala, a to jak v odvětví ekonomickém, politickém i kulturním. Svobodní zednáři sami dědí tuto tradici a vlastně nevědí, co přesně v lóži dělali jejich předkové. Existují samozřejmě zednářské sejfy s historickými dokumenty, jejich obsah se ale do světa příliš nešíří. Otázky například rozvířil smyšlený román Dana Browna, který do knihy Šifra mistra Leonarda smíchal opravdu všechno, co šlo. Vznikl tak dojem, že zednáři znají nějaké velké tajmství světa, které si předávají. Ve skutečnosti si ale předávali spíše svá obchodní tajemství a taky aby například tajným pozdravem poznali jeden druhého a věděli tak, že se na zednářské služby a pravidla mohou navzájem pomyslně spolehnout. Skutečně přísnému utajení ale podléhá vstupní přísaha, o které mají členové zapovězeno mluvit. Vstupní rituál tak zůstane veřejnosti nejspíše navždy utajen. Jinak ale další znaky, které vzbuzují velké otázky lze snadno vysvětlit. Například jedna vyhrnutá nohavice je tradice, kterou se zednáři spojují na holou kůži s lóží, jde tedy pouze o znak důvěry. Původně organizace sdružovala kameníky, postupně se ale do spolku přidávali i muži jiných řemesel. V dobách minulých byli členy zednářské lóže i takové osobnosti jako James Watt, který svými vynálezy změnil svět. Bylo to v jeho zájmu, protože tady našel podporu svých vizí a podobně. Za tu dobu ve svých řadách zednáři soustředili mnoho významných osobností z mnoha oblastí. I když se jedná o původně skotskou organizaci, brzy se rozšířila do celého světa. V dnešní době ale zednářství ztratilo opodstateněnost a směr. Počet členů ubývá a organizace se významě ztenčila. Právě proto se ale trochu více pootevřela veřejnosti, potřebují totiž nabrat nové členy. Dnešní lidé totiž nejsou na podobná sdružování stavěni, a tak hrozí, že organizace zanikne.


26. 12., 20.00 hod. – Bláznivý svět veverek

Veverky patří k nejznámějším savcům. Všude na světě se s chutí přidávají k našim piknikům v parku, oslňují nás svými akrobatickými kousky a baví naše děti jako postavičky v kreslených seriálech. Veverky se vyskytují v podivuhodně různorodých typech prostředí. Některé umí létat, jiné plavat. Některé žijí v dutinách stromů, jiné pod zemí, další dávají přednost ledovým pustinám nebo spalujícím pouštím. Ale nenechte se zmýlit tím, jak jsou roztomilé. Sice jsou malé, ale veverky jsou zároveň jedním z nejrozšířenějších druhů na světě. A mají velkou rodinu. Tento přírodovědný film představuje nejbláznivější druhy veverek a ukazuje, jak dobře si umí poradit s extrémním životním prostředím i zvědavými (lidskými) sousedy. Odhalte okouzlující svět jednoho z „nejsledovanějších“ savců na Zemi.


28. 12., 23.00 hod. a 23.30 hod. – Odpočítávání k Apollu (Pod dohledem kamer; Prvenství v dobývání vesmíru)

Apollo je vesmírný program americké vlády, díky kterému člověk stanul na Měsíci. Na počest mise, jež byla malým krokem pro člověka, ale velkým skokem pro lidstvo, vznikl tento osmidílný seriál. Odpočítávání k Apollu zachycuje nejúžasnější momenty neuvěřitelné ságy o dobývání Měsíce. Díky tomuto zábavnému pořadu se budou všichni gaučoví kritici cítit jako přední experti. Každá epizoda zachycuje několik krátkých příběhů, které rozebírají jeden z největších projektů historie lidstva. Vychutnejte si nejlepší audiovizuální záznamy zachycené na kameru, sledujte klíčové průlomové okamžiky a zjistěte, jak došlo k zásadním rozhodnutím a jak ovlivnila průběh i úspěch celé mise Apollo.


29. 12., 20.00 hod. – Leni Riefenstahlová: Ledová vášeň

Leni Riefenstahlová je jednou z nejradikálnějších a nejvíce kontroverzních umělkyní 20. století. Arnold Fanck vymyslel žánr horského filmu a je výraznou osobností avantgardy 20. let 20. století. V květnu 1932 oba nastoupili na loď a vyrazili na pětiměsíční filmařskou výpravu do Grónska. Jejich cílem byla historicky první německo-americká koprodukce: SOS Iceberg – nejriskantnější a nejdražší filmový projekt dějin. Tento historický film přibližuje životu nebezpečné natáčení, inovativní filmařské postupy i nevyhnutelný střet nacistické režisérky s Hollywoodem. Zároveň rozebírá mýtus, který obestírá Leni Riefenstahlovou, a skládá poctu dnes prakticky zapomenutému filmovému pionýru Arnoldu Fanckovi.


31. 12., 20.00 hod. – Nacisté na drogách

V roce 1938 byla v nacistickém Německu vytvořena droga nazvaná pervitin. Stimulující pilulka na bázi metamfetaminu byla k dostání v každé lékárně a prodávala se volně, bez lékařského předpisu. Byla to ta samá drogám, kterou během druhé světové války distribuovali německým vojákům. Adolf Hitler nebyl žádnou výjimkou, drogové koktejly mu připravoval jeho osobní lékař Theodor Morell. Tento historický film odhaluje užívání drog za druhé světové války a zabývá se potenciálními účinky, které mohly mít na Hitlera, jeho vojáky i válku jako takovou.


31. 12., 22.00 hod. – Krkavci: Okřídlení výtržníci

Jiné ptáky, kteří by dokázali natolik upoutat naši pozornost jako krkavcovití, bychom hledali jen těžko. Krkavci jsou mimořádně inteligentní, zvídaví a učenliví ptáci. Jako jediní z opeřenců dokážou využívat nástroje, a dokonce si je i sami vyrábějí. Většina krkavců žije v úzce semknutých společenstvech a po celý život zůstává věrná jedinému partnerovi. Tento snímek je novým fascinujícím pohledem do světa těchto zajímavých ptáků a přináší mnoho dosud neznámých, o to však zajímavějších informací. Těšte se na kavčata žlutozobá v zimní vysokohorské krajině, kolonie havranů zabydlené ve městech, malé inteligentní kavky, sojky, vrány šedé... Král krkavcovitých krkavec velký samozřejmě také nemůže chybět.


1. 1., 20.00 hod. – Mistři hlubin

Hluboko pod hladinou oceánů leží nepředstavitelně nepřátelský svět. Je to ledové království, kde panuje věčná temnota a nesmírný tlak. Přesto se najdou savci, kteří stejně jako my dýchají vzduch a pečují o své mladé a tráví v tmavých hlubinách většinu svých dní. Vědci teprve teď postupně odhalují, že si tito obří obyvatelé oceánů troufají do mnohem větších hloubek, než jsme si dokázali představit. Snímek Mistři hlubin zaznamenal právě probíhající vědeckou revoluci – pomocí důmyslných sledovacích zařízení, kamer umístěných v podmořských příkopech a techniky trojrozměrného snímání obrazu. Žasněte nad záběry nesmírně vzácných zvířat a jejich tělesného uzpůsobení, díky kterému se můžou potápět do takových hloubek.


1. 1., 22.00 hod. – Akta Tesla (Beze stopy)

Geniální vynálezce a vědec Nikola Tesla zemřel o samotě v hotelovém pokoji v New Yorku v roce 1943. Co se stalo s kufry plnými přelomových návrhů na celosvětovou síť s elektřinou zdarma, nové zbraňové systémy, vesmírná plavidla a další futuristické patenty? Byly zkonfiskovány? Výsledky nového vyšetřování založeného na odtajněných dokumentech z archivů CIA překvapivě naznačují, že osobnost tohoto výjimečně chytrého muže je obklopena tajuplnou historií.


2. 1., 20.00 hod. – David Attenborough: Zvířecí dynastie (Šimpanz)

Sir David Attenborough se vrací s novým fascinujícím přírodovědným seriálem. Sledujte skutečné příběhy pěti nejslavnějších, a přesto nejohroženějších zvířat světa: tučňáků, šimpanzů, lvů, tygrů a psů hyenovitých. Každá z těchto zvířecích dynastií hrdinně a s obrovským nasazením bojuje o život nejen proti svým soupeřům, ale i proti samotným silám přírody. V sázce je všechno: budoucí přežití jejich vlastního druhu. Tato dokumentární legenda, britský přírodovědec a popularizátor oboru David Attenborough, si ve svých 94 letech zřídila instagramový účet. Chce ho využít k šíření poselství o ochraně životního prostředí. Během pár hodin měl Attenborough na sociální síti přes milion sledujících a za dalších pár dní se vyšplhal na 5 milionů. Je tak nejstarším a jedním z nejúspěšnějších uživatelů Instagramu. Vysvětlil, že tento krok činí proto, že „svět je v potížích“. Kontinenty jsou v plamenech. Ledovce tají. Korálové útesy umírají... Seznam se stále rozšiřuje, varoval vědec.


2. 1., 21.00 hod. – Yorkshire: Rok v divočině (Jaro)

Zvídavý objektiv kamery sleduje jednotlivá roční období v životech divokých zvířat z národních parků Yorkshire Dale a North York Moors. Sledujte, jak nečekaná změna podmínek zaskočí srny. Nebo jak se jinak poklidná příroda mění v nebezpečnou, testosteronem napumpovanou bojovou arénu, když začne období páření.
2. 1. 22.00 – Tajemství světových muzeí III (Státní historické muzeum v Moskvě)
Další pokračování úspěšného seriálu Tajemství světových muzeí přináší nové, ale znovu stejně neuvěřitelné příběhy o pozadí největších pokladů na světě. Každý díl navštěvuje nějaké výjimečné muzeum, představuje historii místních nenahraditelných artefaktů a nahlíží pod jejich pokličku. Přitom platí, že právě o těch historických pokladech, o kterých si myslíme, že víme nejvíce, ve skutečnosti naopak máme jen to nejmenší tušení. Třetí série se zabývá hrobkou krále Heroda, spojitostmi mezi starodávným amuletem a hrdinou ze Star Treku, panem Spockem, nebo dokazuje, že kožený štít může být lepší než ocel. Zavítejte do Smithsonovy instituce, Palacio Real v Madridu, Chateau ve Versaille, Izraelského muzea, Královského muzea v Greenwich, galerie Uffizi ve Florencii, tuniského Bardo nebo Státního historického muzea v Moskvě, kde začneme naše putování.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 20. 12. 2020



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.12.2020 • Jamie Oliver vaří v karanténě na TV Paprika
18.12.2020 • Prenosy turnajov UFC sa sťahujú na Premier Sport
13.12.2020 • Živí a mrtví - nový seriál, při jehož natáčení v Anglii byli spatřeni skuteční duchové
10.12.2020 • Série dokumentů Výnosné ojetiny na Viasat Explore nadchnou nejen nadšence do veteránů
09.12.2020 • Cyklokrosová sezóna na Eurosportu
08.12.2020 • FilmBox Premium připravil mimořádně výživné „obývákové“ menu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist