Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 04:24:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Jedinečný projekt Klubtúra prichádza na obrazovky RTVS

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 22.02.2021


Pandémia koronavírusu výrazne zasiahla aj do kultúrneho života na Slovensku. V rámci pomoci umelcom vznikol v minulom roku na pôde RTVS s podporou Ministerstva kultúry SR projekt Klubtúra, ktorý sa po niekoľkomesačnej príprave dostáva na obrazovky verejnoprávnej televízie a divákom predstaví lokálne klubové scény z celého Slovenska v spojení s 20 koncertami a diskusiou s hosťami, ktorí pracujú na rôznych pracovných pozíciách v oblasti kultúry.


Prvý koncert z bratislavského klubu Fuga, v ktorom vystúpia multitalentovaný Andrej Šeban, kapela Haďáci a DJ-ka B-Complex, uvidia diváci už v utorok 23. februára o 23.10 h na Dvojke.

„Koronakríza v najväčšej miere zasiahla práve živú kultúru. Mnohí umelci, umelkyne a ľudia pracujúci v zákulisí, ktorí vykonávajú takzvanú "neviditeľnú činnosť" dlhodobo nemôžu realizovať svoje projekty a byť v priamom kontakte so svojimi divákmi a diváčkami. Vnímam ako dôležité a nevyhnutné realizovať aj alternatíve formy podpory kultúry a som nesmierne rada, že sme ako ministerstvo mohli aj takýmto projektom pomôcť kultúre a ľuďom, ktorí v nej pracujú. Ako ministerka kultúry považujem za podstatné podporovať aktivity nezávislej scény a v tejto neľahkej situácii pomáhať vytvárať priestor, kde sa ľudia, ktorí ju tvoria, stretnú, aj keď iba takto cez obrazovku so svojimi divákmi a diváčkami," vyjadrila sa ministerka kultúry SR Natália Milanová.

Projekt Ministerstva kultúry SR a RTVS Klubtúra má za cieľ pomôcť v tejto kritickej dobe spomínaným inštitúciám a zároveň predstaviť verejnosti lokálne klubové scény. Počas uplynulých mesiacov sa vďaka projektu zrealizovali koncerty hudobných skupín a formácií, ktoré reprezentujú danú oblasť so svojou charakteristikou a špecifickosťou pre príslušný región v najvýznamnejších komunitných hudobných kluboch, ktoré vytvárajú realizačný priestor pre kreatívnu kultúru daného regiónu.

„Klubtúra je projekt, ktorý vznikol ako reakcia RTVS a Ministerstva kultúry SR na vzniknutú situáciu v rámci pandemických opatrení, ktoré zasiahli aj fungovanie malých nezávislých klubov a kultúrnych priestorov. Ministerstvo kultúry SR vyhradilo finančné prostriedky a RTVS priestor vo vysielaní, ako aj vecné plnenie a ľudské kapacity. Našim cieľom bolo vytvoriť priestor na prezentáciu klubov a lokálnych umelcov, predstaviť verejnosti pozadie ich fungovania v tomto náročnom čase, ale aj období mimo pandémie. Som nesmierne rád, že konečný výsledok, v podobe 20-dielnej relácie, môžeme predstaviť našim divákom prostredníctvom televíznych obrazoviek a priniesť im tak domov trochu kultúry a ukázať im pozadie fungovania nezávislej hudobnej scény na Slovensku," hovorí riaditeľ Sekcie programových služieb STV Anton Šulík.

Dramaturgiu programu zabezpečujú profesionálne umelecké autority Michal Kaščák a Martin Valihora, za ktorými stoja 3 dekády skúseností a pôsobenia v tomto sektore. Práve ich silná kultúrna angažovanosť a pozícia v kultúrnom svete a na hudobnej scéne prináša do projektu potrebnú synergiu a spolupatričnosť v tomto pre kultúru výrazne náročnom období. Projekt bol aj pre nich novou skúsenosťou, keďže sa stali hosťami na domovských scénach regionálnych umelcov a zároveň budú divákov sprevádzať jednotlivými epizódami programu. Režisérom je Braňo Gotthardt, ktorý má dlhoročné skúsenosti aj s televíznymi projektami.

Okrem hudobných vystúpení umelcov z daného regiónu, sa diváci môžu tešiť tiež na diskusné bloky, v ktorých moderátorská dvojica Michal Kaščák a Martin Valihora predstavia účinkujúce hudobné zoskupenia, ale aj hostí, ktorí pôsobia na rôznych pozíciách v rámci kultúrnej sféry. Priblížia umeleckú tvorbu, hudobnú históriu a okamihy, ktoré vykresľujú existenčné a umelecké pozície počas druhej vlny pandémie koronavírusu na Slovensku.

„V rámci Klubtúry som zažil jedno z najkrajších období počas môjho pôsobenia na slovenskej hudobnej scéne. Stretol som odvážnych, smelých a oddaných ľudí, ktorí milujú to, čo robia a robia všetko pre to, aby sa preniesli cez ťažkosti tejto doby. Niektorí to zvládajú s väčšími ťažkosťami, iným sa podarilo nájsť v dotačných programoch a schémach odškodnení a tvoria nové spôsoby vytvárania virtuálneho priestoru pre živú kultúru. Čo však všetkých spája je silná vášeň a viera v to, čo robia, a to je hlavný odkaz, ktorý vysielajú našej spoločnosti. Aj vďaka tomuto projektu som sa utvrdil v tom, že keď robíte niečo úprimne a s láskou, pokora vám pomôže preplávať každým, aj tým najťažším obdobím. Klubtúra zachytáva realitu života kultúrnych priestorov, klubov, hudobníkov, obslužného personálu - celého organizmu, ktorý segment kultúry v sebe zahŕňa. Všetky pracovné pozície a celú pracovnú schému. Predstavíme divákom celé pozadie kultúrneho podujatia, ukážeme čo všetko sa skrýva za tými konkrétnymi pár hodinami, ktoré poslucháč, fanúšik, priaznivec daného formátu počas vystúpenia vníma. Aj pre mňa samého to bolo veľmi inšpiratívne a obohacujúce," hovorí Martin Valihora.

Projekt Klubtúra je financovaný Ministerstvom kultúry SR, ktoré na jeho realizáciu vyčlenilo 150 000 Eur. Finančné prostriedky sú využité na kompletnú produkciu 20 koncertov a ich televízny záznam, pričom tieto sú kompletne zabezpečené regionálnymi umeleckými technickými pracovníkmi, ktorých práca bola v dôsledku pandémie výrazne obmedzená. Výsledkom projektu je finančná podpora a zviditeľnenie nezávislých hudobných klubov a komunitných centier, umelcov, ale aj umeleckých technických pracovníkov.


Bratislava 19. február 2021, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.02.2021 • Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo mala v minulom roku RTVS
21.02.2021 • Show Jana Krause - 24. 2. 2021
19.02.2021 • Neuvěřitelný příběh původně amatérského fotografa slunečního zatmění
18.02.2021 • Jak se staví sen v novém kabátě = Postav si sen!
17.02.2021 • Národní divadlo zažije 27. února největší koncert v dějinách
17.02.2021 • TV JOJ bola v druhom februárovom týždni lídrom trhu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist