Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 12:53:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dokumentární láska – to je Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 25.04.2021


Užívejte si vše, co život nabízí, prostřednictvím Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: postavíme Majestátní mosty; ukážeme vám Pleseck: Kosmodrom na severu; zažijete Lásku v přírodě; odvyprávíme Příběh Velké čínské zdi; odhalíme další zajímavosti ve snímku Černobyl: Skryté příběhy a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka:

26. 4., 20.00 hod. – Majestátní mosty (Vysoko nad údolím)

Golden Gate Bridge v San Francisku, Karlův most v Praze, Tower Bridge v Londýně, Rabíndra setu v Kalkatě – to jsou nejen mosty, ale i světově proslulé ikony, které se staly tvářemi známých metropolí. Spojují rozdělené země, jsou strategicky důležitými válečnými cíli a obchodování se bez nich neobejde. Mosty jsou kulturními monumenty. Jejich výstavba s v průběhu dějin změnila od základů. A ony na oplátku změnily životy všech, kdo je používají. Tento pětidílný seriál vypráví příběhy majestátních mostů, které mají zvláštní, symbolickou moc. Seznamte se s lidmi, kteří žijí v jejich blízkosti – na nich i pod nimi.


26. 4., 22.00 hod. – Pleseck: Kosmodrom na severu

Velká pýcha sovětských stavitelů a inženýrů, přísně tajný projekt ukrytý v neprostupné tajze mezi bažinami zastřenými hustou mlhou – kosmodrom Pleseck byl po dlouhou dobu vážným problémem a středobodem konfrontace mezi Sovětským svazem a Spojenými státy americkými. Právě na jeho startovací plochu myslel sovětský prezident Nikita Chruščov, když hrozil Američanům. Odtud totiž mohly sovětské rakety doletět prakticky kamkoli. Dnes je Pleseck, který nedávno oslavil 60. výročí od svého dokončení, jedinečným kosmodromem, který slouží ruským obranným, a zároveň vědeckým programům. Historie tohoto kosmodromu je dějinami obětavých lidí, kteří umožnili průzkum a dobývání vesmíru. Vydejte se společně s námi daleko na sever, přímo do srdce chladné tajgy, prožijte jeden den na kosmodromu Pleseck ve společnosti jeho obyvatel a staňte se svědky startu jedné z raket.


27. 4., 23.00 hod. – Mláďata v divočině (V lese)

Seznamte se s šesti mláďaty různých druhů zvířat ze všech možných koutů světa. Sledujte, jak zažívají slasti i strasti života. Jak se střetnou s takřka smrtícími protivníky. Jak se seznamují se svým novým domovem a okolním prostředím. A jak se jim daří překonávat překážky, na které narazí během prvního roku svého života. Mláďata v divočině jsou zábavný přírodovědný seriál s neuvěřitelně roztomilými hlavními hrdiny.


1. 5., 20.00 hod. – Láska v přírodě (V Austrálii)

Sežer, nebo tě ostatní sežerou! To není jediný zákon přírody. Všechny druhy zvířat, ať už to jsou nebezpeční dravci nebo jejich věčně ohrožená kořist, hledají v podstatě jedno a to samé: partnera, se kterým by se mohli spojit a stvořit život. Jinými slovy – všechna zvířata hledají lásku. Ale cesta k ní může být stejně dlouhá, klikatá a trnitá jako u lidí. Je nutné překonat množství pečlivě připravených rituálů, které jsou velice rozmanité, propracované a poutavé. Ať už vypadají zábavně, humorně, neobvykle, neuvěřitelně, nebezpečně nebo láskyplně, tyto zvířecí rituály vždy odrážejí lidské chování. Vydejte se spolu s námi na velkolepou cestu kolem světa z australské buše až do nitra evropských lesů. A odhalte nejúžasnější příběhy o Lásce v přírodě.


1. 5., 21.00 hod. – Přírodní kuriozity Davida Attenborougha II (Samobřezost; Tvorové v brnění)

David Attenborough strávil celý život natáčením fascinujících dokumentárních filmů o přírodě. Za tu dobu se setkal s velkým množstvím zvláštních zvířat. V pokračování úspěšného seriálu představuje další skupinu úžasných tvorů, kteří mu neustále vrtají v hlavě. Uvidíte neuvěřitelnou žábu, která zmrzne na kost, aby přežila zimu. Dozvíte se o schopnosti samičky varana komodského rozmnožovat se i bez samečka. Mezi dalšími zajímavostmi nechybí největší podvodníci matky přírody nebo dvě zvířata, která neprávem získala nelichotivou pověst. Přidejte se na Davidovu zvláštní výpravu podivuhodným a okouzlujícím světem přírodních kuriozit.


1. 5., 23.00 hod. – Příběh Velké čínské zdi (Zrození)

Podívejte se na příběh jedné z nejvíc fascinujících staveb světa. Velká čínská zeď je starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. Dnešní podoba zdi byla vybudována za dynastie Ming v době od konce 15. do začátku 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Podobná opevnění proti vpádům kočovných kmenů byla však budována již v dávnějších dobách za dynastie Čchin kolem roku 210 př. n. l. Zeď se táhne v délce cca 2000 km (se všemi odbočkami 8758,8 km), východní počátek má v Šan-chaj-kuan při Pochajském zálivu v provincii Che-pej na hranicích vlastní Číny a Mandžuska a končí daleko na západě u Ťia-jü-kuan v provincii Kan-su na pokraji pouště Gobi, v místech, kudy přes roztroušené oázy kdysi pokračovala západním směrem Hedvábná stezka. Nutno zdůraznit, že zeď v některých úsecích probíhá v několika liniích a vytváří odbočky, na jiných místech je naopak přerušena. V roce 2009 čínské úřady ohlásily, že byly nalezeny dosud neznámé zbytky čínské zdi. Celková délka zdi je tedy odhadována na 21 200 km.

Stavební materiál byl rozmanitý. Odedávna užívaným způsobem budování opevnění v Číně bylo dusání zeminy po tenkých vrstvách do připraveného bednění. Poblíž Pekingu byly při budování Velké zdi používány vápencové kameny, jinde žula a pálené cihly, v závislosti na místních zdrojích. Parametry stavby se také různí – opevnění z mingské doby má u paty šířku kolem 7 až 8 metrů, v koruně kolem 5 metrů a dosahuje výšky 6 až 10 metrů. Uvnitř zdi se nacházejí spojovací chodby a skladovací prostory. Každých několik set metrů je zeď zesílena věžemi, které sloužily jako pozorovací a signální stanoviště, skladiště zbraní a v případě nutnosti i jako útočiště obránců. Celkový počet věží se odhaduje na 25 000. K předávání zpráv o pohybu nepřítele používaly strážní hlídky kouřové signály. Například v mingském období znamenal jeden kouřový signál počet 100 nepřátel, dva signály 500, tři signály přes 1000 nepřátelských bojovníků. Poznejte tento architektonický klenot od jeho vzniku až po současnost ve dvanácti dílech seriálu Příběh Velké čínské zdi.


2. 5., 21.00 hod. – Černobyl: Skryté příběhy

Černobylská jaderná havárie byla největším selháním technologií v dějinách lidstva. Několik desetiletí poté se vracíme přímo na místo, kde se všechno seběhlo. Připojte se k nám na cestě do města duchů Pripjať na severu Ukrajiny, kam zavítáme ve společnosti těch, kteří tuto katastrofu přežili: Je mezi nimi inženýr, jenž byl v týmu konstruktérů reaktoru, porodník z nemocnice, jedenáctiletá dívka spěšně evakuovaná z města, požárník nasazený u jaderné elektrárny číslo 4 nebo velitel týmu, který měl na starost odklízení radioaktivního odpadu ze střechy reaktoru. Někteří z nich se vůbec poprvé vrací do svých opuštěných, zničených domovů. Odhalují své vlastní, osobní příběhy. Noří se hluboko do svých traumat a snaží se poskládat dohromady širší obrázek toho, co přesně se oné osudové noci stalo – jak probíhala událost, jež se nechvalně zapsala do historie, a jakou při ní oni sami sehráli roli. Jsou mezi nimi i hrdinové známí také jako likvidátoři jaderné havárie v Černobylu, kteří stáli v předních liniích války proti neviditelnému nepříteli. Vyzkoušeli hranice vlastní odvahy a lidskosti, stali se svědky šokujících scén, riskovali životy… Bojovali s velkým nasazením a podařilo se jim zvítězit. Zachránili nejen Evropu, ale i celý svět před hrůznými následky jaderné katastrofy. Tento napínavý a emocemi nabitý film je prošpikovaný ohromujícími záběry dosud ukrytými v jejich domácích archivech. Černobyl, to jsou skryté malé a intimní příběhy na pozadí velkého historického dramatu.


2. 5., 22.00 hod. – Výstavba obrů (1. díl)

Ať už jde o nejdelší tunely světa nebo nejmodernější mrakodrap, tento seriál odhaluje výjimečné inovace, díky kterým mohly vzniknout rekordní stavby. Zároveň nahlíží do jejich zákulisí a prozrazuje, na jakém principu vlastně „stojí“. Podívejte se, jak vznikala velká benátská protipovodňová bariéra ze 79 obřích ocelových plátů, jejíž výstavba trvala patnáct let a která má chránit slavné historické město před povodněmi. Pokochejte se pohledem na největší kostel na světě a na to, jak se současní stavitelé snaží dokončit šest centrálních věží chrámu Sagrada Familia v Barceloně, jenž průkopník architektury Antoni Gaudí začal stavět už před více než 140 lety. Nechybí ani největší výletní loď Meraviglia, obří sportovní stadion s nejmodernější stahovací střechou v americké Atlantě nebo nejdelší visutý most za polárním kruhem.


2. 5., 23.00 hod. – Lidé a stroje II (Kardiostimulátor on-line světa)

Vítejte zpět u druhé řady seriálu Lidé a stroje, ve kterém se objevují nejúžasnější nástroje těžkého průmyslu. Uvidíte zázraky z různých odvětví, včetně požární, zemědělské, přístavní, těžební a dopravní techniky. Sledujte speciální stroje a jejich lidskou posádku přímo v akci. V každé epizodě navíc zavítáme i do výrobních prostor, kde se tato úžasná technika rodí. Co musí lidé umět, aby mohli tyto stroje bezpečně ovládat, a jak se vlastně takové obří agregáty vyrábějí? Německé inženýrství proslulo po celkem světě. Lidé a stroje prozrazují proč.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 25. 4. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.04.2021 • La Doyenne Lutych-Bastogne-Lutych – poslední jarní monument
22.04.2021 • Dokumentární série na Discovery představí největší egyptský výkop v tajemném Údolí králů za posledních sto let
21.04.2021 • Pravidla Serengeti na Viasat Nature
20.04.2021 • Slovenská hokejová reprezentácia po dvoch rokoch mieri na obrazovky TV Dajto
15.04.2021 • ČT získala práva na vysílání Evropské ligy UEFA a Evropské konferenční ligy UEFA pro další tři sezóny
12.04.2021 • Městská kanalizace za pět miliard na Viasat Explore

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist