Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:40:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Téměř polovinu času před televizními obrazovkami věnují Češi seriálům a filmům

  Autor: Atmedia/KNOWCOMM , e-mail: info@know.cz Přidané: 12.08.2021


Čeští televizní diváci trávili v prvním pololetí letošního roku sledováním televize v průměru 3 hodiny a 55 minut denně. Nejčastěji sledovali seriály a filmy, jež tvořily téměř polovinu veškerého času tráveného před televizními obrazovkami. Celosvětová pandemie covid-19 se podepsala na nárůstu zájmu o zpravodajství a v letošním roce si více času ukrajují také sportovní pořady. Vyplývá to z údajů mediálního zastupitelství tematických televizních stanic Atmedia.


Dlouhodobě nejsledovanějšími programovými žánry jsou mezi českými televizními diváky seriály a filmy. Jak ukazují data z oficiálního elektronického měření televizní sledovanosti, z celkového času, který Češi tráví sledováním televize, věnují právě seriálům a filmům 44 %. Nic na tom nezměnila ani celosvětová pandemie covid-19. Na filmy a seriály připadal téměř stejný podíl také v prvním pololetí roku 2019 i 2020. „Seriály z kriminálního, lékařského nebo venkovského prostředí byly a jsou u českých televizních diváků velmi oblíbené, a na tom se v blízké době nic nezmění. Seriálům kraluje především lokální tvorba, zatímco u filmů záleží spíš titul od titulu,“ popisuje Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia, která na českém trhu obchodně zastupuje 28 tematických televizních stanic.


Covid-19 zvýšil zájem o zpravodajství

Během celosvětové pandemie covid-19 vzrostl zájem o zpravodajství. Zatímco v předkrizovém roce 2019 se zpravodajské pořady podílely na celkovém času sledování televize z 11 %, v prvním pololetí předchozího i letošního roku je to již 14 %. Není překvapením, že nejsledovanější jsou hlavní zpravodajské relace, které televizní stanice vysílají ve večerních hodinách. „I přes možnost sledovat zpravodajství z domova i ze světa doslova online zůstává televize hlavním zdrojem informací pro celou řadu lidí. Vysoká sledovanost hlavních zpravodajských relací ukazuje, že v dnešní hektické době divákům vyhovuje získat základní přehled v několika desítkách minut,“ říká Pavel Müller.

Třetím nejsledovanějším žánrem po dramatických (filmy a seriály) a zpravodajských pořadech jsou zábavné programy typu reality show nebo talk show, kterým televizní diváci věnují 13 % z celkového času před televizními obrazovkami. Oblibě se těší také dokumentární pořady, na které připadá 5 % času tráveného sledováním televize, a k nimž patří například cestopisy a dokumenty věnované historii a vědám.


Návrat sportu i jeho fanoušků

Z hlediska sledovanosti jednotlivých programových žánrů měla celosvětová pandemie covid-19 největší vliv na sportovní pořady. Zatímco v prvním pololetí roku 2019 se sportovní pořady podílely na celkovém čase sledování televize z 5 %, v loňském roce tento podíl ve stejném období klesl na 3 %. „Celosvětová pandemie covid-19 zapříčinila zrušení nebo posunutí celé řady sportovních událostí v čele s Letními olympijskými hrami v Tokiu. Sportovní televizní stanice nemohly vysílat atraktivní sportovní eventy, což se samozřejmě podepsalo i na celkovém čase, který televizní diváci těmto pořadům věnovali. Jednoduše často nebylo co sledovat,“ vysvětluje Pavel Müller. V letošním roce je situace jiná, v prvním pololetí věnovali televizní diváci sportovním pořadům 6 % času stráveného sledováním televize, tedy více než v předkrizovém roce 2019.


O společnosti:

Společnost Atmedia Czech s.r.o. je obchodní zastupitelství téměř 30 tematických televizních stanic, jež na českém trhu působí od roku 2008. Zabývá se prodejem televizní reklamy a na našem trhu zastupuje lokální i většinu mezinárodních televizních stanic z televizních skupin, jako jsou AMC Networks, Discovery Communications, The Walt Disney Company, Sony Pictures Television nebo slovenská JOJ. V roce 2010 uvedla Atmedia na trh jedinečný způsob prodeje reklamního prostoru prostřednictvím prodejních balíčků.


1) ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 1. pololetí 2021, ATS / den, CS 4+
2) ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 1. pololetí 2021, ATS, programový typ, CS 4+
3) ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 1. pololetí 2019 / 2020 / 2021, ATS, programový typ, CS 4+
4) ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 1. pololetí 2019 / 2020, ATS, programový typ, CS 4+
5) ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 1. pololetí 2021, ATS, programový typ, CS 4+



Michaela Němečková, PR Account Executive, KNOWCOM, 11. 8. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.08.2021 • Tisková zpráva ze 14. zasedání RRTV, konaného dne 10. 8. 2021
09.08.2021 • Nejlepší festival soudobé hudby, který dnes ve světě existuje, se koná v Ostravě
09.08.2021 • Rádio Kiss největším skokanem v poslechovosti
08.08.2021 • Media Club byl v červenci jedničkou mezi komerčními skupinami, CNN Prima NEWS dosáhla share 0,9 %
07.08.2021 • RTVS oslavuje 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku
07.08.2021 • Česká televize vydala procedurální a technické podmínky pro pořady kandidujících subjektů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist