Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 11:35:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Markíza oslávi svoje 25. narodeniny výnimočným dokumentom Televízne noviny 25

  Autor: TV Markíza , e-mail: info@markiza.sk Přidané: 23.08.2021


Televízia Markíza oslávi v utorok 31. augusta 2021 svoje 25. narodeniny, darček však dostanú všetci jej diváci. So začiatkom o 20:30 hod. si v tento špeciálny deň budú môcť pozrieť výnimočný dokumentárny film s názvom Televízne noviny 25, ktorý divácky pútavým spôsobom mapuje štvrťstoročie najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na Slovensku. Predplatitelia služby VOYO si dokument budú môcť exkluzívne pozrieť v 24-hodinovom predstihu.


„Je to už 25 rokov, čo Markíza začala vysielať, a práve Televízne noviny boli jednou z prvých relácií, ktoré sa dostali na jej obrazovky. Z toho pramení i myšlienka pripomenúť si naše výročie práve spravodajstvom. Veľmi si cením, že sme dostali priestor v hlavnom vysielacom čase, aj mimo bežnú 19-tu hodinu, a môžeme tak divákom priniesť veľmi bohatý prierez toho, čo sa dialo u nás v televízii a rovnako aj v spoločnosti počas dvadsaťpäťročnej histórie,“ vysvetľuje Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

Príbeh Televíznych novín sa začal pred 25 rokmi doslova na „zelenej lúke“ pod rukami mladých, nadšených novinárov s jedinou víziou – byť odlišní od vtedajšej provládnej televíznej propagandy. Televízne noviny 25 prinášajú doposiaľ neodhalený pohľad do zákulisia relácie, ako aj do osudov jej moderátorov a redaktorov, ktorí sa zo dňa na deň stali hviezdami. „Markíza stála pri všetkých kľúčových okamihoch, preto si myslím, že je dobré si ich pripomenúť. Ako aj tvorcov spravodajstva, ktorí sa určite zapísali do histórie. Naše Televízne noviny zasiahli najmenej jednu generáciu, a myslím si, neskromne povedané, že aj naše správy sú súčasťou ich života,“ zhodnotil Henrich Krejča.

Tvorcovia dokumentu mali pred sebou mimoriadne ťažkú úlohu – prezrieť hodiny a hodiny archívnych záznamov, napísať scenár tak, aby v ňom bolo všetko podstatné a všetko správne nadväzovalo, a natočiť ho maximálne objektívne a pútavo. "Našej režisérke Andy Václavínek, strihačovi Marekovi Prochácovi a kameramanovi Petrovi Krajmerovi, pod dohľadom dramaturgičky Zuzky Štelbaskej, sa to podarilo znamenite," neskrýva spokojnosť Henrich Krejča, ktorý je autorom námetu a supervízorom dokumentu.

Aké vzťahy boli medzi prvými moderátorskými dvojicami Televíznych novín? Prečo chcel Ján Tribula po prvej reportáži odísť z Markízy? Čo zanechala mafia pred dverami domu Patrika Hermana a prečo tajná služba televíziu nazývala Biely dom? Ako vnímali kauzu Gamatex vtedajší pracovníci Markízy? Prečo zohrala Markíza kľúčovú úlohu pri porážke mečiarizmu a ako ju poznačil vstup Pavla Ruska do politiky? Aj na všetky tieto otázky prinesú odpovede Televízne noviny 25.

„Nakrúcanie trvalo približne dva mesiace – a celková tvorba, s prípravou, rešeršami, oslovovaním hostí, a najmä strihom nám v tíme zabrala vyše štyri mesiace. Máme nakrútené hodiny a hodiny rozhovorov z pôvodnými markizáckymi hviezdami, redaktormi, moderátormi, šéfredaktormi, ľuďmi z pozadia tvorby – dokopy okolo 40 hodín rozhovorov,“ popisuje Andrea Václavínek, autorka scenára a režisérka dokumentu Televízne noviny 25.

Podľa Václavínek bolo jedinečnou skúsenosťou spolupracovať s niekdajšími pôvodnými tvárami Markízy. „Spomienky na začiatky Televíznych novín a samotnej televízie sú tak pozitívne, že ani nestihli vyblednúť. Na druhej strane, ako skúsení novinári vedia presne ako odpovedať, preto je rozhovor s nimi skôr zážitok ako práca. A po tretie, bolo zaujímavé sledovať osudy, ktorými sa po novinárčine vybrali,“ vymenúva. „Nemôžem zabudnúť ani na vzťahy, ktoré dodnes pretrvali – najviditeľnejšie to bolo asi v rozhovoroch, ktoré sme viedli s dvojicami. Náklonnosť a starostlivosť, ktorú k sebe dodnes bývalí kolegovia cítia, je ozaj hmatateľná aj v samotnom filme. Pri štarte Markízy vznikli aj doživotné priateľstvá a to bolo krásne vidieť,“ doplnila.

Pre niekdajšieho redaktora a dlhoročného riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza Henricha Krejču je najsilnejších momentov, ktoré ho spájajú s Markízou, hneď niekoľko. „Pre mňa je to odvaha reportérov, možnosť vidieť svet a odkryť snáď všetky komnaty spoločnosti, stáť vždy tam, kde sa niečo deje. Rovnako sú to desiatky úžasných kamarátstiev na celý život, fantastický tvorivý tím, skutočný a veľký zmysel práce, no a sloboda, ktorá vôbec nie je automatická. A ja som rád, že ju máme, preto si ju vážime,“ uzavrel.

UPÚTAVKA: https://youtu.be/4XHmYnUCDfs


Lukáš Kočišek, PR manažér, PR oddelenie skupiny Markíza, 23. 8. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.08.2021 • RTVS upiekla jeseň plnú nových aj stálych obľúbených relácií
24.08.2021 • Prima Partička startuje premiérově na Prima COOL
19.08.2021 • Televize Prima zařadí do programu premiérový zábavný pořad Inkognito
18.08.2021 • Všechnopárty se vrací premiérovými díly. Karel Šíp po roce v Divadle Semafor přivítá publikum
18.08.2021 • Lukáš Vaculík jako školský ombudsman. Ochránce řeší případy, které se staly. A stanou znovu
17.08.2021 • Televize Prima natáčí nový krimiseriál Duch

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist