Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 01:25:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Discovery: Seznamte se se surikatami!

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 18.12.2021


Znáte surikaty? Pokud ne, tak zpozorněte! Tyto malé šelmy, jejichž domovem je poušť Kalahari, oplývají řadou schopností, které jim může kdekdo z ostatních zástupců říše zvířat jen tiše závidět. Dokonce se v mnohém vyrovnají i člověku. Nevěříte? Přesvědčte se sami, vybrali jsme pro vás pět zajímavostí ze života surikat.


Milují vejce natvrdo

Obvyklou potravu představuje pro surikaty menší hmyz, dále loví také malé savce, plazy i ptáky. Pochutnají si ovšem i na jiné pochoutce, kterou velmi dobře znají i lidé. A to vejce natvrdo! Nevěříte? O tento objev se před osmadvaceti lety zcela náhodou postaral profesor Tim Clutton-Brock, když se v rámci svého výzkumu snažil získat jejich sympatie. „Zkoušeli jsme nejrůznější odměny. Moučné červy, kobylky nebo arašídové máslo, ale o nic takového neměly zájem. Věděli jsme ovšem, že kvůli vejcím přepadávají hnízda kulíků. Zkusili jsme proto rozbít slepičí vejce. A to tak, aby jim stékalo po stranách obličeje a musely ho slízat. Jenže ani to nefungovalo. V pouštním žáru se ovšem jedno z vajec uvařilo na boku nory, a to hned snědli,“ prozradil Clutton-Brock.


Hlídají dění na obloze

Každodenní náplní života surikat je důkladné mapování dění nejen na zemi, ale i ve vzduchu. Moc dobře totiž vědí, na koho si v přírodě musí dávat pozor! Jednak to jsou hadi, ale spolu s nimi především draví ptáci. Naštěstí se ale mohou v tomto směru spolehnout na svůj výborný zrak. Jelikož například poletujícího orla vidí na více než tisíc stop, pomáhá jim tento dar od boha včas registrovat blížící se vzdušnou hrozbu. Je tady však jedno ale… Podle studií National Geographic jsou obavy surikat z dravců tak velké, že zamíří do úkrytu i v případě, že kolem proletí letadlo. Často však jejich obrana před dravci spočívá v tom, že se jen přikrčí, ztuhnou a doufají, že si jich nikdo nevšimne.


Jsou mistry komunikace

Jste extrovertní povaha? Tak to by se vám ve společnosti surikat mohlo líbit. Jedná se totiž o docela „upovídané“ živočichy. Umí vyprodukovat desítky různých druhů zvuků, které jim do značné míry rovněž pomáhají hlavně s obranou před nepřítelem. Jde například o výhružné vrčení, obranný poplašný štěkot, nebo hlasité syčení. To využívá celý dav surikat ve chvíli, kdy se snaží zastrašit predátora, který se k němu blíží. A ještě jedna zajímavost v souvislosti s komunikačními schopnostmi surikat: samičky mají tendenci být při svých projevech hlasitější než samci.


Umí rozpoznat hlasy druhých

Stejně jako lidé zvládnou rozpoznat hlasy svých přátel a rodiny po telefonu. Studie z roku 2011 ukázala, že rozlišit volání různých členů svého klanu umí také surikaty. Vědci jim v rámci testování přehrávali za pomoci skrytých reproduktorů, které byly umístěny naproti testovaným surikatám, navzájem jejich hlasy. Zkoumané surikaty během testu naznačovaly, že nastalou situaci považují za nemožnou. Oproti ostatním však věnovaly těmto nahrávkám mnohem větší pozornost. Situace se jim jednoduše nezdála…


Značkují si své území

Není tajemstvím, že celá řada živočichů si značkuje území ve svém okolí. Psi k tomu využívají svou moč, kočky zase pachové žlázy, které se nachází na tváři a čele. Výjimkou v tomto ohledu nejsou ani surikaty. V pachových váčcích pod ocasem si za tímto účelem vytvářejí „pastu“ z výměšků, kterou následně potírají kameny a rostliny. Podle studie vědců z Dukeovy univerzity z roku 2017 zveřejněné v časopise Scientific Reports pocházejí chemické signály obsažené v pachových značkách z bakterií, kterým se v sekretech daří.


Chcete se o surikatách dozvědět více? Podrobnější sondu do jejich života nabídne dokumentární série Seznamte se se surikatami (Meet the Meerkats), jejíž první díl má premiéru v neděli 19. prosince ve 20 hodin na Discovery.


O společnosti Discovery

Discovery, Inc. (Nasdaq: DISCA, DISCB, DISCK) je globální lídr v zábavě inspirované reálným životem, který poskytuje služby zájmově orientovaným divákům po celém světě a nabízí jim obsah, který inspiruje, informuje a baví. Discovery dodává každý rok více než 8 000 hodin originálního programu a vede v kategorii velice oblíbených obsahových žánrů ve světě. Discovery je dostupný ve 220 zemích a teritoriích a téměř v 50 jazycích, je inovátorem platforem a k divákům se dostává na všech typech obrazovek, včetně produktů TV Everywhere, jako je např. portfolio aplikací GO; direct-to-consumer streamovací služby, např. discovery+, Food Network Kitchen a MotorTrend OnDemand; digital-first a společenský obsah od Group Nine Media a strategická aliance s PGA TOUR pro vytvoření mezinárodního domova pro golf. Portfolio prémiových značek společnosti Discovery zahrnuje Discovery Channel, HGTV, Food Network, TLC, Investigation Discovery, Travel Channel, MotorTrend, Animal Planet a Science Channel a patří k nim i OWN: Oprah Winfrey Network v USA, Discovery Kids v Latinské Americe a Eurosport, přední poskytovatel kvalitních, lokálně oblíbených sportů a Home of the Olympic Games across Europe.


Karel Smetana, PR Account Executive, Media:list, 14. 12. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.12.2021 • Císařovna Sisi je zpět! V novém kabátě
19.12.2021 • Vánoce na Prima ZOOM
05.12.2021 • Dva týdny nabité dokumenty na Prima ZOOM
03.12.2021 • Hlas Eurydiky zazní z podsvětí a živě z Metropolitní opery už tuto sobotu
03.12.2021 • Eurosport: Ester Ledecká se vrací na svou oblíbenou sjezdovku
01.12.2021 • Adrenalinové premiéry na CBS Reality

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist