Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 11:06:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Záhady kolem bermudského trojúhelníku nepřestávají udivovat

  Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 10.01.2022


Bermudský trojúhelník je proslulá oblast, ve které se dějí záhady jak z nějaké fantazijní knihy. Zatím nikdo nedal uspokojivou odpověď na to, proč v těchto místech beze stopy mizí lodě i letadla. Pojem „bermudský trojúhelník“ prosadil Vincent H. Gaddis v roce 1964, ale jak si později ukážeme, záhadná zmizení se v této oblasti děla už dávno předtím.


Velmi populární začaly být příběhy z bermudského trojúhelníku v 70. letech. Piloti a navigátoři, kteří oblast proletěli nebo propluli bez újmy, začali hlásit záhadně nestandardní chování palubních přístrojů a ztrátu orientace. Nejvíce tuto oblast proslavil spisovatel a záhadolog Charles Berlitz ve své knize s prostým názvem Bermudský trojúhelník

Ne všechny příběhy z bermudského trojúhelníku se však zakládají na pravdě. Na vlně mystérií se svezli i bajkaři, kteří na reálné situace začali nabalovat nepravdivé informace, až už vlastně nikomu nebylo jasné, co je pravda a co lež (zde je podobnost s dnešní dobou čistě náhodná).

K těm pravdivějším příběhům se řadí například už hlášení Kryštofa Kolumba, který v palubním deníku již koncem 15. století uváděl, že mu někde na neviditelné hranici mezi Floridou a Portorikem začal „šílet kompas“.

Dokumentární seriál BBC s názvem Záhady bermudského trojúhelníku popisuje i jiné, nám časově bližší situace. Ty zde postupně představí průvodci seriálem Rick Edwards a Ortis Deley, kteří se v jednom díle vydají třeba po stopách lodi amerického námořnictva USS Cyclops, která se zde beze stopy ztratila už v roce 1918 s 300 námořníky na palubě.

Ve stejném dílu se tvůrci seriálu zabývají i fenoménem tzv. deváté vlny (také darebná vlna či anglicky rogue wave), který patří k nejvíce smrtonosným jevům bermudského trojúhelníku. A přinášejí i příběh mladého rybáře z Baham, který se v bermudském trojúhelníku na 16 dní ztratil – a přežil to.

Další díl Záhad bermudského trojúhelníku sleduje osudy pěti letadel amerického námořnictva všeobecně známých jako Flight 19, která se v oblasti ztratila (jak jinak než beze stopy) v roce 1945. Průvodci seriálem si zde na vlastní kůži vyzkoušeli, jak snadno je možné ve vzduchu přijít o orientaci. A diváci se dozvědí, že i v dnešní době mohou být pro piloty hodně nebezpečné bouřky.

Rick si zároveň zjišťuje něco o dalším jevu s názvem fata morgána, kdy nabudete pocit, že se na určitém místě nacházejí předměty, které tam ve skutečnosti nejsou. Ačkoliv si fata morgánu spojujeme především s pouštním blouzněním dehydrovaných nešťastníků, projevuje se fata morgána i v bermudském trojúhelníku. A to za „vhodných povětrnostních podmínek“ ve formě „přízraků“ lodí plujících nad úrovní hladiny moře.

Díky seriálu, který přinese na naše obrazovky Viasat History, se diváci dostanou i pod hladinu, kam se kamera štábu vypraví k pozůstatkům letadla amerických vzdušných sil, které se zde zřítilo v roce 1963.

Kombinaci vražedných přírodních jevů, které se v oblasti bermudského trojúhelníku evidentně nakupily, završují hurikány, které se v této oblasti vyskytují víc než dost. Když se to celé zkombinuje s neviditelnými útesy, které se skrývají pod vlnami oceánu, začíná být jasné, proč právě tady mizí z hladiny statisticky nejvíce plavidel. Každopádně víte, že by do budoucna mohlo být možné hurikány předpovídat? Alespoň to tvrdí vědci, kteří zkoumají stalagmity v jeskyních souostroví Bermudy.

Ať už věříte na záhady či hledáte spíše racionálnější vysvětlení některých jevů, je dokumentární seriál Záhady bermudského trojúhelníku pořadem, který prostě musíte vidět, a to na kanálu Viasat History 10. 1. o 21:00 hod.

Trailer: https://youtu.be/fvxAHtBHsf4


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 10. 1. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.01.2022 • Geniální Prima ZOOM podívaná
07.01.2022 • V neděli startuje druhý turnaj snookerové trojkoruny – Masters
02.01.2022 • Vydejte se do světa dokumentů na Prima ZOOM
01.01.2022 • The Little Drummer Girl na AMC
31.12.2021 • ATP opět na Eurosportu
29.12.2021 • Krev bude tuhnout v žilách! Discovery přiblíží bláznivý život provazochodců

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist