Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 23:08:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Tři týdny báječných dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 06.02.2022


Následující týdny vám ukážeme, že sledování dokumentů je nejen chytré, ale i neuvěřitelně zábavné. Užívejte si světa takový, jaký je, díky Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: vydáme se Do Chile za zatměním Slunce; prozkoumáme Rukopisnou trilogii v rámci Utajených příběhů českých dějin IV; podíváme se na Čínu z ptačí perspektivy; poznáte Jedinečná psí povolání; odstartujeme Norské domy snů VI; naučíme vás Umění přežít IV; vydáme se na Univerzitu budoucnosti a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

7. 2., 20.00 hod. – Do Chile za zatměním Slunce

Nehostinné písečné duny, supi kroužící na nebi a nesmírné sucho – taková je chilská poušť Atacama. Zároveň však nabízí ideální podmínky k pozorování toho nejzajímavějšího úkazu na denní obloze. Trojice fyziků ze Slezské univerzity v Opavě, autorů populárně-vědeckého YouTube kanálu Dobré vědět, vás v neortodoxním cestopisu provede svými zážitky z výpravy za úplným zatměním Slunce a seznámí vás s chodem pouštních astronomických observatoří, kde se setkávají badatelé z celého světa. Panoramatické snímky místní krajiny a noční oblohy neposkvrněné světelným smogem zprostředkovávají podívanou, jakou nenajdete na žádném jiném místě na světě.


7. 2., 22.00 hod. – Člověk a vesmír (Astronaut, který povstal z opice)

Podívejte se na příběh o lidstvu, který začíná největšími otázkami, jaké si už věky klademe: kde je naše místo ve vesmíru? Jaký je náš osud a osud naší planety? Jak se vyvinul lidský mozek a proč se rozvinulo naše vědomí? Uspějeme v hledání mimozemského života, nebo jsme sami? Dokumentární seriál Člověk a vesmír přináší odpovědi, které nabízí nový, neobvyklý pohled na život.


7. 2., 23.00 hod. – Jak funguje vesmír VII (Neutronové hvězdy)

Neutronové hvězdy jsou podivuhodným a bouřlivým vesmírným jevem, který se vzpírá fyzikálním zákonům. Nové vědecké poznatky odhalují, že tyto bizarní noční můry jsou mnohem nebezpečnější, než jsme si dosud mysleli. Mají takovou sílu, že by mohly zničit celé planety, nebo dokonce sousední hvězdy. Další vědecké objevy prozrazují, že supernovy, které vznikají zničením zvlášť velkých hvězd, hrají klíčovou roli ve zrodu prvků, které jsou nezbytné pro veškerý život ve vesmíru. Ten zůstává opředen celou řadou fascinujících tajemství. Podaří se nám odpovědět na další otázky o jeho fungování? Přesvědčte se sami v sedmé sérii oblíbeného seriálu, který se zaměřuje i na taje kosmického prostoru mezi slunečními soustavami, temnou hmotu a temnou energii nebo hledání mimozemského života.


8. 2., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin IV (Rukopisná trilogie – vzkříšení národa pod kontrolou tajné policie)

Dokument je věnován písemným památkám známým jako Rukopisy Královedvorský a Zelenohorský. Přes sto let oficiální propaganda udržuje názor, že jde o novodobé padělky, nedávná přírodovědecká zkoumání to však nepotvrdila. Hosté dokumentu, odborníci, kteří se účastnili zmíněného průzkumu, a znalci, kteří se otázkou Rukopisů dlouhodobě zabývají, popisují jejich pohnutou historii i současný stav. Připomínají, že objev Rukopisů byl senzací své doby. Prokazoval literární vyspělost, budící světový respekt, což je důvodem slávy Rukopisů, ale i nenávisti k nim. Intriky rakouské tajné policie, která financovala útoky na Rukopisy, ale po nějaký čas i působení Karla Marxe, mohou vysvětlovat mnohé. Vadí ale někomu překrásné slovanské verše i dnes? Proč se proti nim tak radikálně stavěl profesor Masaryk i komunistická státní bezpečnost? A jak to tedy je s jejich pravostí? Úkolem moderního průzkumu, který proběhl na půdě Národního muzea v roce 2017, nebylo určení stáří Rukopisů, ale stanovení optimálních podmínek pro jejich uložení. Na otázku pravosti tedy přímo neodpovídá. Nepřímou odpověď však dává: Falzifikace Rukopisů se neprokázala! Poselstvím dokumentu je konstatování, že české vlastenectví nestojí jen na dávné poezii, a z hlediska nesporné krásy rukopisných skladeb je vlastně jejich stáří lhostejné. Jsou stále aktuální, živé, současné. Jsou heroickým eposem, jehož postavami jsme my sami.


10. 2., 23.00 hod. – Největší zabijáci Afriky I (Taktika zabijáků)

Afrika, představující jeden z nejstarších ekosystémů na Zemi, se vyznačuje nebývalou rozmanitostí a mnohdy extrémními podmínkami pro život. Tomu se musí přizpůsobit i živočichové, kteří zde žijí. Jsou mezi nimi i predátoři, jejichž strategie lovu jsou neméně pestré než sám kontinent. Extrémům charakterizujícím Afriku se musí její zvířecí obyvatelé přizpůsobit. A aby přežili a zajistili si dostatek potravy, ne vždy se jim daří lovit jednotlivě. I ti největší predátoři se občas musí spojit, aby nad kořistí zvítězili. To je i případ krokodýlů, kteří v řece Luangwě v severní Zambii vytvářejí celé krokodýlí flotily.


11. 2., 20.00 hod. – Podmořské království (Titáni z hlubin)

Zkušení průvodci královstvím matky přírody Jacques Perrin a Jacques Cluzaud zvou diváky na další skvělou výpravu za vzácnými a málo vídanými druhy zvířat. Podmořské království je okouzlující čtyřdílná přírodovědná mini série plná původních a dosud nezveřejněných záběrů. Díky ní už vám nezůstane utajeno žádné z půvabných tajemství oceánu.


14. 2., 20.00 hod. – Čína z ptačí perspektivy (Tradice)

Čína je rozlehlá země s jednou z nejrozmanitějších kultur na světě, ale také nejrychleji se rozvíjející země v dějinách lidstva. Čína se rozkládá na ploše 9,3 mil. km² a má 1,4 miliardy obyvatel. Pradávné tradice, vynálezy, zemědělství i přírodní úkazy formovaly tento národ a charakterizují i současnou Čínu. Chánové tvoří 92 % obyvatelstva, v zemi však existuje dalších 55 etických skupin a mluví se 120 živými jazyky. U hranic s Myanmarem a Laosem žijí prastaří Thajové. Oslavují Nový rok v dubnu závody dračích lodí, návštěvou chrámu a omýváním Buddhy a vodní bitvou. Voda je pro ně symbolem dobré vůle a očisty. Na odlehlém severu stojí v okrese Tengfeng buddhistický klášter, který je kolébkou zen-buddhismu. V něm se cvičili v bojovém umění proslulí šaolinští mniši. Jde o 1500 starou směs kung-fu a náboženství, která žije i dnes. V minulosti, v době před naším letopočtem, kdy probíhaly války mezi jednotlivými etniky, byla postavena Velká čínská zeď. Nejdelší stavba na Zemi vede od Tichého oceánu až k poušti Gobi. Je dlouhá 21 000 km. Původně propojovala jednotlivé pevnosti a chránila před vnějšími nájezdníky. Na severovýchodě stojí město Charbin, kde se koná největší festival sněhu a ledu na světě. Umělci vytvářejí na ploše odpovídající 150 fotbalovým hřištím Ledové město s obřími sochami a replikami známých budov. A to zdaleka není všechno podívejte se na různorodé zajímavosti Číny pěkně shora.


15. 2., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin IV (Rukopisná trilogie – slovanská poezie obětí politiky a chemických látek)

Další díl Utajených příběhů se opět vrací k otázce Rukopisů. Tentokrát se snaží především zmapovat urputný a dlouhodobý spor o jejich pravost. Hosté dokumentu rekapitulují historii Rukopisu Královédvorského, objeveného Václavem Hankou v roce 1817, a Zelenohorského, který byl o rok později anonymně doručen českému muzeu. Oba Rukopisy akademická věda dlouhodobě chápe jako padělky. Hanka je oficiální historiografií zpravidla líčen jako falzátor století a je mu připisováno autorství všech sporných literárních památek v Čechách, včetně takzvané Písně vyšehradské, nalezené jeho kamarádem, Josefem Lindou. Dokument odhaluje slabá místa těchto hypotéz a poukazuje na množství zřejmých manipulací, které je provázejí. Nestaly se nakonec dávné Rukopisy jakýmsi rukojmím politických her? Objektivně o nich ani dnes nemůžeme říci kdy a jak vznikly, vyznačují se ale mimořádnou estetickou i morální hodnotou. Možná je na čase podívat se na ně jinak. Probudit Rukopisy jako spící Šípkovou Růženku a navrátit je české kultuře.


15. 2., 21.30 hod. – Jedinečná psí povolání (Záchranáři)

Nový strhující seriál přináší příběhy o neuvěřitelných životech více než 25 pracujících psů. V každé epizodě uvidíme hafany, kteří využívají své jedinečné přirozené schopnosti k výkonu povolání, na která lidé prostě a jednoduše nemají. Majitelům psů se podařilo využít nekonečné nadšení svých svěřenců k vyčenichání ohrožených druhů, vykonání odvážných záchranných akcí nebo pomáhali dětem s obtížemi. Abychom se setkali s výjimečnými psími hrdiny, vyrazíme do Kanady, Spojených států amerických, Velké Británie, Evropy i Afriky. Každý díl představuje čtyři různé psy, z nichž každý pracuje v jedinečném oboru. Uvidíme, jak tito psi i jejich majitelé společně trénují a pracují. Odhalíme úžasná přátelství mezi psy a lidmi. Budeme žasnout nad tím, jak různorodé práce psi zvládají. Tyto příběhy o Jedinečných psích povoláních nadchnou i ty nejzapálenější milovníky psů.


15. 2., 22.30 hod. – Pohotovost pro exotická zvířata II (Znuděný rys)

Na pohotovosti pro exotická zvířata není žádný den ani trochu nudný. Doktorka Susan Kelleherová a její šikovný tým léčí všechno od ježků a divokých zvířat, až po nejpodivuhodnější zástupce zvířecí říše. „Cokoli kromě psů a koček. Jestli to proleze dveřmi, postarám se o to,“ zní motto dr. K. Všechny epizody zábavného přírodovědného seriálu Pohotovost pro exotická zvířata obsahují uzavřené příběhy a nečekaně překvapivé i dojemné momenty. Dr. K a její tým se musí vyrovnat s mnoha zvláštními případy. Od rysa ostrovida se střevy zablokovanými obrovským chomáčem chlupů až po želvu ostruhatou, která si propíchla krk, když se snažila spářit s hromadou dřeva… Pečují o jakékoli zvíře, malé nebo velké, odhodlaně a oddaně.


18. 2., 21.00 hod. – Vodní obři VI (Upíří ryba)

Moderátor, rybář a biolog Zeb Hogan má za sebou už pět let natáčení neuvěřitelného seriálu o hledání největší ryby na světě. Podařilo se mu dobýt snad každý kout naší planety a vypořádal se s několika největšími druhy ryb, s jakými se člověk setkal. Ale tato nejnovější expedice bude těžkou zkouškou dokonce i pro něho. Tentokrát se Zeb vydá z džunglí Jižní Ameriky až ke korálovému souostroví Floridy. Podívejte se, jak v prostředí od světa odříznutých vodopádů v Guyaně pátrá po rybě jako z hororu s tesáky, které by mohly konkurovat samotnému Drákulovi. A jak se potom potápí u Floridy s podvodním obrem, o kterém se říká, že našel zálibu v lidském mase. Nová série Vodních obrů představuje monstra, jaká jste dosud neviděli, způsobem, který jste ještě nezažili. Zažijte vzrušení z neobvyklého rybolovu i odhalení podstaty toho, co jsou přírodovědná fakta a co je jenom pouhá fikce. Uvidíte, jak se ekologie, kultura a společenský život po celém světě vzájemně prolínají. Pátrání po vodních obrech pokračuje!


20. 2., 21.00 hod. – Norské domy snů VI (1. díl)

Postavit si dům v překrásné norské krajině je jako splněný sen. A co teprve, když je to dům snů? Tým sympatických zkušených designerů a zručných řemeslníků se vrací v nové řadě nejúspěšnějšího skandinávského lifestylového pořadu. Tito ostřílení profesionálové postupují krok za krokem přesně podle přání a představ náročných klientů. Díky jejich láskyplné péči se staré oprýskané mění na nejen krásné, ale i důmyslně promyšlené funkční domy. Atmosféra tradičního venkovského života, drsná, ale půvabná příroda, napínavé přestavby a fascinující rekonstrukce… To všechno uvidíte v už šestém pokračování zábavného pořadu Norské domy snů. To si nemůžete nechat ujít!


22. 2., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin IV (Rukopisná trilogie – možný autor odhalen)

Poslední část Rukopisné trilogie je vlastně detektivním pátráním napříč dvousetletou historií literárních památek po stopách jejich možných autorů. Hosté připomínají další nalezené památky, které mohou do problematiky Rukopisů vnést potřebné světlo, ale i četná literární falza, jež jsou s oběma básnickými díly neprávem spojována. Divák se seznámí s řadou dobových osobností, které vstoupily do rukopisných bojů. Poznává jejich osudy i motivy. Je také konfrontován s otázkami, které se kolem obou památek vynořily, i s odpověďmi, jež na ně dávají moderní poznatky. Týká se to hlavně přítomnosti novodobého barviva v jedné z iniciál Rukopisu královédvorského, kterou se podařilo objasnit díky chemickému zkoumání, ale také díky průzkumu záhadného portrétu Václava Hanky od malíře Machka. Především je ale zdůrazněno, že obě díla nemusí být ani středověkými památkami, ani obrozeneckými falzy, ale mohla vzniknout kdykoli v čase mezi 13. a 19. stoletím. Na tuto možnost upozorňuje profesor Daneš a svědčí pro ni celá řada indicií. Tvorba literatury ideově blízké Rukopisům je známá z doby na rozhraní renesance a baroka a měli k ní blízko tehdejší kronikáři Hájek, Veleslavín a další, kteří zpracovávali podobnou epickou látku. Mezi spisovateli zmíněného období je asi potřeba hledat autora Rukopisů…


23. 2., 21.00 hod. – Ptačí mozek

Slovní spojení „ptačí mozek“ používáme jako urážku, když mluvíme o někom, kdo není příliš chytrý. Ale výsledky nových vědeckých výzkumů naznačují, že už brzy to možná nebude platit. Tento film odhaluje, že ptačí inteligence je dokonce srovnatelná s pověstnou mazaností opic. Například straky se připojily k elitní skupině zvířat, která dokázala projít testem se zrcadlem – uvědomuje si, že se dívá na sebe samu. Vrány zase patří do jiného exkluzivního klubu, jehož členové umí používat nástroje. Přitom jsme se dříve domnívali, že něco takového dokážou kromě člověka jedině opice. Vrány z Nové Kaledonie nejen používají nástroje, dokonce si je samy vyrábějí pro konkrétní účely. Další skupinou inteligentních ptáků, kteří se vskutku překonávají, jsou papoušci. Výzkumy dokázaly, že amazoňan modročelý, ara hyacintový a ara kobaltový zvládají stejné testy inteligence jako vrány. A ještě lépe než ony! Jsou tedy nejinteligentnějšími ze všech ptáků? Jisté to není. Tento přírodovědný film přibližuje nejnovější výzkumy ptačí inteligence. Sledujte, jak různí ptáci zvládají speciálně navržené testy, a zjistěte, že rozhodně nejsou hloupí.


23. 2., 23.00 hod. – Extrémní záchrana (Záchrana na moři)

Moderátor Nikolás Rincón vyráží za dobrodružstvím a těmi, kdo pravidelně riskují životy, aby zachránili jiné. Přitom se dozvídá o záchranných akcích, které změnily dějiny. Společně s týmem specialistů se naučí a vyzkouší různé způsoby záchrany. Každý z nich vyžaduje neobyčejnou disciplínu a rozsáhlou část terénu.


24. 2., 22.00 hod. – Umění přežít IV (1. díl)

Adrenalinový dobrodruh Hazen Audel se vrací k nejvíce vzrušujícím, nejbolestivějším a vyloženě nejnechutnějším zážitkům. Přitom odhaluje, co člověk potřebuje, aby přežil prakticky cokoli. Najít vodu, sehnat proteiny, postavit si přístřeší a založit oheň jsou základní podmínky přežití v divočině. Jenže některé části světa jsou tak nehostinné, že zařídit i něco tak naprosto základního (a zásadního) se zdá být zhola nemožné.


26. 2., 22.00 hod. – Tajné dějiny velkých katastrof (Přírodní katastrofy)

Titanik. Zemětřesení v San Francisku. Možná si myslíte, že o nejslavnějších katastrofách světa už jste se dozvěděli úplně všechno. Tak to tedy ne! Třídílná mini série Tajné dějiny velkých katastrof odhaluje tajemství a mystéria v pozadí největších světových tragédií. Díky tomu se dostávají na světlo světa osobní životní příběhy a osudy, které jsou často stejně napínavé a zdrcující jako události, během nichž se odehrály. Vyšetřování a rekonstrukce vycházely ze vzácných filmových záběrů a fotografií pohřbených v národních archivech a muzeích celého světa. Díky nejmodernějším technologiím a špičkové grafice je seriál stejně fantastický jako fascinující a zábavný. Tato série se opírá o příběhy, o kterých už jste něco slyšeli, a doplňuje je záběry, které jste ještě nikdy neviděli. Minulost vždycky skrývá víc, než se na první pohled zdá.


27. 2., 23.00 hod. – Univerzita budoucnosti

Každé léto se 80 mladých géniů zúčastní jistého speciálního programu, který probíhá na tajné základně NASA. Jejich úkol: založit firmu, jež během následujících deseti let ovlivní životy miliardy lidí. Studenti získávají neomezený přístup k nejlepším technologiím. Mají k dispozici letadla s nulovou gravitací a můžou si pohrát se syntézou DNA. Jejich učitelé jsou zkušení astronauti, vizionářští miliardáři, prvotřídní vědci a novátorští vynálezci. Podaří se jim uspět a dosáhnout něco, co je takřka nemožné? Ovlivní celý svět? Nebo je to sfoukne jako svíčku?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 6. 2. 2022





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.02.2022 • Tajemství smrti významných osobností na Viasat History
04.02.2022 • Cyklistický program Eurosportu pokračuje i během olympijských her
04.02.2022 • Seriál Království surikat: Vzestup dynastie na Viasat Nature
03.02.2022 • Únorové premiéry na CBS Reality
01.02.2022 • Eurosport před startem Beijingu 2022 uvede dokument One Last Push
31.01.2022 • Únor - Měsíc velkých koček na Nat Geo Wild

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist