Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 13:11:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vydejte se do světa dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 27.02.2022


Vše, co vás baví, nabízí Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: poznáte Zvířata a jejich komunikace; ukážeme vám, jaká je Druhá světová válka z dronu; odhalíme další Záhady muzeí VII; vydáme se na cestu Na křídlech Slunce; odhalíme vám budoucnost v seriálu Rok milion a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka

28. 2., 20.00 hod. – Čína z ptačí perspektivy II (Dynamické pobřeží)

Odhalování Číny z ptačí perspektivy pokračuje v druhé řadě přírodovědného seriálu. Díky novým epizodám pronikneme do provincií na pobřeží i v hlubokém vnitrozemí. Podívejte se, jak se místní obyvatelé vyrovnávají s rychlou urbanizací a mnoha různými společenskými změnami. Nechybí ani dechberoucí záběry překrásné krajiny, neuvěřitelně ambiciózních obřích stavebních projektů, ani hluboce osobní lidské příběhy zástupců této kdysi striktně uzavřené starověké civilizace.


1. 3., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin IV (Jaroslav Preiss, bankéř ve službách národa)

Podle německých futurologů 19. století Češi už dávno neměli existovat. Jsme ale tu a pereme se i dnes o své místo na slunci, jako neporažený národ. Vděčíme za to těm, kteří před 150 lety zajistili, že naši kulturní emancipaci doplnila emancipace ekonomická, a provedli národ do moderního světa. Začínali s málem, a dosáhli vrcholů prosperity. Dokument mapuje tuto etapu naší novodobé historie, ve které sehrály podstatnou roli neprávem opomíjený příběh Živnostenské banky a dobrodružná životní dráha jejího kormidelníka, doktora Jaroslava Preisse. Hosté dokumentu, historikové a ekonomičtí odborníci, popisují, jak Jaroslav Preiss a další čeští hospodářští činitelé kdysi dokázali z provinční ekonomiky, závislé na mocných sousedech, vybudovat fungující ekonomický celek, patřící k nejvyspělejším v Evropě. Prokázali, že sen o naší svébytnosti není marný – a je na místě znovu a znovu usilovat o jeho realizaci. Pro každého, kdo nechce otročit jiným národům, kdo se nechce smířit s koloniálními poměry a přeje si, aby naše země byla více než region na periferii Evropské unie, může být dílo budování národního bankovního kapitálu velkou a trvalou inspirací. A to je i pointou dokumentu. Boj o naši hospodářskou nezávislost stále trvá. Je zápasem o důstojnost každého z nás.


2. 3., 20.00 hod. – Zvířata a jejich komunikace (Řeč těla)

My lidé si myslíme, že máme na komunikaci monopol. Vždyť neustálý proud zpráv nikdy nekončí, sociální sítě se pořád aktualizují a navíc máme 6500 různých jazyků, ve kterých se můžeme vyjadřovat. Ale vědci právě začali odhalovat neuvěřitelná tajemství komunikace v království zvířat. Přírodovědný seriál Zvířata a jejich komunikace využívá nejnovější vědecké poznatky, nejmodernější technologie a nejúčinnější filmařské metody. Díky tomu nabízí fascinující pohled do zákulisí tajuplné komunikace zvířat. Každá epizoda se zaměřuje na odlišnou stránku jejich komunikace: jakým způsobem se vyvinula některá zvířata, aby si mohli předávat zprávy na opravdu dlouhé vzdálenosti? Jak k tomu využívají své vlastní tělo? A jak se vůbec dá komunikovat nejen beze slov, ale i bez zvuků?


2. 3., 21.00 hod. – V říši kozorožců

Vysoko na vrcholech Alp panují extrémní podmínky, kterým se divoká zvířata musela přizpůsobit, aby mohla přežít. Jedno z nich se rozhodlo, že bude žít na strmých skalních stěnách. Tak strmých, jako by popíraly samotné zákony gravitace. Jeho ikonická silueta se tyčí na pozadí vysokohorských vrcholů. Jedná se o kozorožce, krále závratných výšek, jenž hlídá své území, které pomalu znovu dobyl. Dnes už jsme takřka zapomněli, že kozorožec málem vyhynul a že jeho přežití bylo hodně dlouho značně nejisté. Přírodovědný film V říši kozorožců je neuvěřitelným příběhem o návratu těchto majestátních zvířat. Zároveň přináší detailní pohled na jejich neobyčejný život. Během seznamování s kozorožci se setkáme také s dalšími zvířaty, která jim příležitostně zkříží cestu – ať už je to svišť, orlosup bradatý, tetřev hlušec, horský zajíc nebo orel skalní. Odhalíme problémy a překážky spojené s ochranou kozorožců, jejich návratem do divoké přírody i vzájemnou pomocí mezi různými státy. A zjistíme, jak úzce je příběh kozorožce spojen s osudem člověka i že toto fascinující zvíře je nezvratným důkazem o křehkosti divoké přírody.


3. 3., 21.00 hod. – Druhá světová válka z dronu (Bitva v Ardenách)

Brutalitě a krutosti, které panovaly během druhé světové války, neunikly průzračné vody Středozemního moře ani hluboké a temné hvozdy Polska. Válečné běsnění se vyhnulo jenom málo místem na evropském kontinentu. A v historické mini sérii Druhá světová válka z dronu tato dávno tichá bitevní pole znovu ožívají jako nikdy předtím. Historikové a vojenští experti křižují celou Evropu a navštěvují nejdůležitější a nejproslulejší místa, která se nesmazatelně zapsala do válečných dějin. A s pomocí takových moderních technologií, jako jsou bezpilotní drony a dálkově ovládaná vozidla, špičkové digitální animace a LIDAR odhalují dosud neznámé příběhy i dávno zapomenutá tajemství. Z budov poznamenaných bitvami, vraků potopených lodí a opuštěných vojenských pevností jsou dnes symboly odvahy a obětování. Tato šestidílná série představuje epické bitvy v živých detailech, díky nimž máme jedinečnou příležitost zažít drsnou realitu války z pohledu statečných duší, které bojovaly za naši svobodu.


3. 3., 23.00 hod. – Největší zabijáci Afriky II (Obří zabijáci)

Gigantičtí zabijáci Afriky nemají chvilku klidu. Hroch, slon, buvol i další neustále soupeří o to, kdo z nich bude nejnebezpečnější. Pokud na ně zrovna neútočí smečky lvů, hyen nebo jiných dravců, nemilosrdně bojují mezi sebou. Nejlepší obranou je někdy útok. A pak není nic děsivějšího než sledovat, jak se rozzuří jinak mírumilovný obr. V pokračování adrenalinového seriálu Největší zabijáci Afriky poteče krev. Přesvědčíte se také o tom, že v jednotě a množství je síla. Čím víc je lovců, tím mají větší šanci dostat opravdu pořádnou kořist. Lev si sice může troufnout na žirafu, ale nedopadne to pro něj dobře. Jediný pes hyenovitý nemá proti pakoni vůbec žádnou šanci. Ale celá smečka snadno roztrhá žirafu i pakoně na kusy. Zabijácké gangy hladových zvířat nic nezastaví. Afrika je navíc plná nebezpečných kočkovitých šelem. Liší se velikostí, zbarvením i způsobem lovu, ale všechny jsou stejně zajímavé, silné, schopné a smrtící. V hluboké noci je nikdo neslyší přicházet. Dejte si pozor na Největší zabijáky Afriky.


4. 3., 23.00 hod. – Záhady muzeí VII (1. díl)

Don Wildman je skutečným nadšencem do všeho, co se týká historie. V různých muzeích po celém světě zkoumá jejich záhady, nachází podivuhodné relikvie, odhaluje jejich tajemství a přibližuje napínavé příběhy, ve kterých sehrály hlavní roli. V sedmé řadě zábavného seriálu Záhady muzeí nám Dan ukáže podprsenku, která poskytla nečekanou vzpruhu chlípným intrikánům a náboženskou ikonu údajně spálenou silami zla. Dozvíme se o jednom kaskadérském kousku, který změnil dějiny letectví, a seznámíme se s pandou, kterou objevil někdo skutečně nečekaný. Nechybí ani návštěva domu Edwina Eppse v Louisianě a příběh o krutostech otroctví, cestě jednoho muže za svobodou a dvanácti letech strávených v řetězech.


5. 3., 21.00 hod, – Malí grizzlyové a já (1. část)

Gordon Buchanan se nastěhuje k průkopnické rodině Pažetnovů žijící v zasněženém Rusku, která chce během následujících devíti měsíců vrátit šest osiřelých medvíďat zpátky do volné přírody. V Rusku se vyskytuje více než 100 tisíc medvědů grizzly. Lidé pronikají čím dál hlouběji do divočiny a napětí roste. Každoročně osiří stovky malých medvědů, protože jejich matka je vyhnána z brlohu. Šestice zachráněných medvíďat, se kterou se Gordon setkává, je teprve pět týdnů stará. Každé z nich váží méně než jedno balení cukru. Ve smečce mláďat jsou tři páry sourozenců. Slávu a Pašu někdo vyhodil do popelnice u Moskvy, jejich matku zřejmě zabili pytláci. Tolja a Tjoma se našli v krabici před ordinací veterináře v Petrohradě. Žeňu a Zoru přivezli dřevorubci, kteří vyplašili jejich matku. Gordon úzce spolupracuje se světově proslulou expertkou Kaťou Pažetnovou, aby medvíďatům pomohl. Ale bez matky se medvědím sirotkům vede těžko.


6. 3., 22.00 hod. – Na křídlech Slunce

Když bez jediné kapky paliva vyletíte do výšky osmi a půl kilometrů, vše, co se stane, je naprosto nepředvídatelné. Nemůžete se slepě spolehnout na to, že počasí vydrží ani že moderní technika pohlídá všechno za vás. Ještě nejistější je osud člověka, který stráví osm dní o samotě v křehkém prototypu dosud nevídaného letounu s ničím kromě hlubokého oceánu pod sebou. Díky tomuto vzrušujícímu snímku nahlédneme do zákulisí bombastických zpravodajských titulků o prvním letounu na sluneční pohon, který úspěšně obletěl celý svět. Sledujte, jak dva odvážní piloti zápasí s přírodou, svým vlastním týmem a někdy logikou samotnou ve snaze dokázat nemožné. Nejen proto, aby se zapsali do dějin, ale také aby se stali inspirací pro začátek revoluce.


6. 3., 23.00 hod. – Tajemství dopravního muzea (1. díl)

Poutavý seriál nahlíží do zákulisí muzea v anglickém městě Brooklands, kde šikovní dobrovolníci s nadšením pracují na záchraně historických skvostů z různých odvětví techniky. Pokochejte se pohledem na klasické závodní automobily, motocykly nebo i letadla, která v tomto muzeu našla láskyplný domov.


8. 3., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin IV (Bloudění v labyrintu Jana Ámose)

Pedagogické dílo Jana Ámose Komenského předběhlo svou dobu a má trvalou hodnotu. V novodobé české kultuře se proto stal uctívanou ikonou. Jeho busty ozdobily školy, prezident Masaryk dal nákladně upravit jeho hrob v nizozemském Naardenu a vznikla komeniologie jako výzkumný obor. Komenského spletité životní osudy, často až bizarní zájmy a některé, dnes těžko pochopitelné, extrémní názory jsou veřejnosti většinou neznámé. Dokument se proto snaží ukázat i tuto skrytou tvář Jana Ámose. Uvádí diváky do doby Komenského života, doby nelítostných politických a konfesijních zápasů i oživení pověr a magie, kdy se prolíná astronomie s astrologií a chemie s hledáním kamene mudrců. Vstupy předních odborníků pak přibližují Komenského jako hlubokého myslitele a posledního biskupa Jednoty bratrské, heroicky snášejícího tvrdé životní rány, ale také jako neúnavného politického pamfletistu, válečného štváče a intrikána, ochotného spojit se proti svým protivníkům s kýmkoli, divokého mystika, který uvěřil ve vlastní prorocké poslání, stoupence obskurních vizionářů, utopistu a blouznivého konstruktéra perpetua mobile. Tím vším totiž také byl nejslavnější český exulant, učitel národů, Jan Ámos Segéš, zvaný Komenský.


9. 3., 21.00 hod. – Zabijácké IQ: Lev versus hyena (Hry predátorů)

Tohle není souboj věčných a nesmiřitelných nepřátel, ale skutečná válka mozků. Ve dvoudílném přírodovědném filmu Zabijácké IQ se světoznámý „zaříkávač lvů“ Kevin Richardson rozhodl spojit síly s předními světovými behaviorálními zoology. Společně zkoumají a popisují, jak se chovají lvi i hyeny, když mají vyřešit zajímavé, vzrušující a zábavné hádanky. Každý úkol je přitom vymyšlen přímo na tělo pro konkrétní druh zvířete. Rozmanité IQ testy jsou zaměřeny na konkrétní schopnosti zvířat a různé stránky jejich chování. Jejich cílem je určit kognitivní povědomí a sociální inteligenci: jak si zvířata poradí s úkoly, které zahrnují skládání puzzle, tahání za provaz nebo orientaci v zrcadlovém bludišti? Podělí se o své poznatky s ostatními zvířaty z vlastní rodiny nebo klanu, nebo si je nechají jenom pro sebe? Sociální politika lví smečky je jiná než v klanu hyen. Jak se tyto rozdíly nakonec projeví? Která z těchto šelem má lepší předpoklady pro vzájemnou spolupráci? Lvi, nebo hyeny? A proč? Cílem tohoto přírodovědného pořadu není rozhodnout o vítězi, ale zjistit, v čem je každý z těchto druhů svým vlastním a jedinečným způsobem nejlepší.


11. 3., 20.00 hod. – Kde ryby chodí

V indonéské oblasti Lambeh Strait se běžně vyskytoval žralok obrovský, rejnok a další velké druhy ryb. Ale kvůli neregulovanému rybaření postupně úplně vymizely. Nyní se u vulkanického mořského dna usídlila nová komunita neobvyklých zvířat. Odranci, pepřové ryby, sépie, hlemýždi a chobotnice maskované soupeří o životní prostor se zvlášť podivnou chodící rybou!


13. 3., 22.00 hod. – Rok milion (Budoucnost umělé inteligence)

Vzrušující a fascinující seriál předpovídá, jaké bude být člověkem za milion let. Dramatický příběh zachycuje život typické americké rodiny budoucnosti, v níž nechybí ani dcera, která je vybavena částečně umělou inteligencí. Vydejte se na strhující odyseu. Podívejte se, jak by různé futuristické technologie a vynálezy mohly ovlivnit lidské životy.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 27. 2. 2022





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.02.2022 • Finále hokejové Ligy mistrů na Sport2
25.02.2022 • Crans-Montana: Zopakuje Ester Ledecká loňské druhé místo?
24.02.2022 • Discovery a Eurosport odvysílaly rekordní olympijské hry
18.02.2022 • Únorová inspirace na TV Paprika
15.02.2022 • Utkání Sparta - Partizan Bělehrad exkluzivně odvysílá Sport1
14.02.2022 • Sledovanost Beijingu 2022 na Eurosportu v prvním týdnu překonala celková čísla z Pchjongčchangu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist