Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 19:29:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Velikonoce v České televizi přinesou tradice, pohádky i čokoládové kuře

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 14.04.2022


Velikonoce v České televizi budou tradičně patřit především dětem. Během svátků nabídne ČT1 koncert na podporu charitativní sbírky Pomozte dětem, letos s podtitulem Kuře v čokoládě, a oblíbené pohádky Tajemství staré bambitky a Byl jednou jeden král. Těm nejmenším bude vysílat Déčko, které mimo jiné na svém webu připravilo hon za velikonočním pokladem.


Velikonoce na ČT2

Na Velký pátek bude na Dvojce hodinu před polednem přenášena tradiční Velkopáteční bohoslužba. Tentokrát z Farního sboru Českobratrské církve evangelické v Mělníku. V šest večer nabídne rovněž ČT2 díl z dokumentárního cyklu BBC Rozluštěné poklady, zaměřený na Záhadu ukřižování. Na den vzkříšení pak bude uvedena jak Velikonoční bohoslužba z chrámu svatého Tomáše v Brně, tak i Urbi et Orbi, kde pět minut před polednem požehná lidem papež František. Odpoledne předá divákům svoji zkušenost z pouti do Santiaga de Compostela dokumentární film Každý krok se počítá. Velikonoční pondělí bude patřit ve 21:50 hodin premiéře filmu Máří Magdaléna s Rooney Mara v hlavní roli.


ČT art nabídne premiéru snímku Služebníci

O velikonočních svátcích na programu ČT art diváci uvidí například operu Giuseppe Verdiho Sicilské nešpory. Také dojde na televizní premiéru půlhodinového pořadu Obraz Doriana Graye s choreografií bratří Bubeníčků. Velikonoční pondělí pak představí divákům koncert ze Smetanovy síně Obecního domu v Praze u příležitosti šedesátých narozenin Jaroslava Svěceného a slovenský koprodukční snímek podle skutečné události roku 1980 nazvaný Služebníci. Černobílé drama Ivana Ostrochovského vypráví příběh kněžského semináře, který je vystaven silnému vlivu komunistické strany a každý seminarista na fakultě se tak musí rozhodovat, zda kolaborovat, či si zachovat svou víru.


Děti se mohou vydat na cestu do pravěku nebo najít velikonoční poklad

Déčko si pro své malé diváky připravilo animované filmy V husí kůži, Zaječí škola – strážci zlatého vejce, Josef – král snů a Za plotem. Vysílat také začne premiérové díly loutkového večerníčku Chaloupka na vršku o malé vesničce z dávných časů.

Velikonoce bude slavit i web Déčka. Děti i jejich rodiče se tak mohou vydat na hon za velikonočním pokladem. „Přenesou se do lesa. Na první pohled vypadá zcela obyčejně, vše je ale jinak, než se zdá. Pokud se jim podaří najít devět předmětů spojených s Velikonoci, které jednotlivé postavy ztratily, odhalí jim svou pravou pohádkovou tvář a otevře se jim jeskyně s pokladem,“ popisuje kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií Štěpánka Sunková a pokračuje: „V lese se také skrývají nové déčkové hry, které si děti mohou zahrát a něco se tak i naučit – například ta k pořadu Tajemství pana M. je seznámí se zakladatelem genetiky J. G. Mendelem. Děti navíc mají šanci vyhrát oblíbené kvarteto s ovečkami.“

Kromě her mohou děti na portálu Déčka zhlédnout oblíbené pohádky nebo pomocí interaktivního návodu vytvořit předměty s velikonoční tematikou. Odpovědi na otázky k tradicím, jako proč se plete pomlázka nebo důvod, proč se malují vejce, se děti mohou dozvědět ve Velikonočním tradičníku, který obsahuje ilustrace Lucie Lomové. Ve Velikonoční galerii si pak mohou prohlédnout slavné obrazy s duchovní tematikou, Velikonoční příběh zase vysvětluje křesťanské pozadí oslav tohoto svátku.


Tiskové oddělení České televize, 14. 4. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.04.2022 • Adopce, exekuce i výrazné osobnosti: ČT připravuje dokumenty o důležitých společenských tématech, Járu Cimrmanovi i PSH
12.04.2022 • ČT veze novinky z Cannes: premiérové seriály, oscarové velkofilmy i pokračování Trainspottingu
12.04.2022 • Prima COOL posouvá vysílání premiérových Simpsonů kvůli hlasové indispozici Martina Dejdara
11.04.2022 • Prima uvede 17. dubna v televizní premiéře film Gump – pes, který naučil lidi žít
09.04.2022 • Show Jana Krause – 13. 4. 2022
07.04.2022 • RTVS pripravila pre divákov aj poslucháčov počas veľkonočných sviatkov pestrú ponuku programov

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist